
Pompierii hunedoreni au fost solicitați să intervină, în acest weekend, pentru stingerea mai multor incendii de vegetație uscată care au izbucnit în diferite localități din județ, dar și în apropierea autostrăzii A1 Deva – Orăștie. Pe fondul creșterii semnificative a numărului de incendii, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Hunedoara a decis, vineri, prin hotărâre, să interzică arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale pe raza județului, indiferent de forma de proprietate a terenului.

Pompierii hunedoreni au intervenit, pe parcursul zilei de vineri, pentru stingerea flăcărilor care au cuprins vegetația uscată în mai multe zone din județ, echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara acționând și în apropierea autostrăzii A1, pe sensul de mers Deva – Orăştie.
Pompierii Secției Ilia au acționat pentru lichidarea unui incediu de vegetație uscată care s-a manifestat în apropierea autostrăzii A1, sens de mers Margina – Deva, km. 396.
Potrivit reprezentanților ISU Hunedoara, arderea necontrolată a cuprins vegetația uscată de pe aproximativ un hectar de teren. Traficul rutier nu a fost afectat.
În aceeași zi, pompierii Detașamentului Deva și cei ai Gărzii de Intervenție Baru au fost solicitați pentru stingerea a altor două incendii de vegetație uscată, în apropierea autostrăzii A1, sens de mers Deva – Orăștie, respectiv pe raza localității Ohaba de sub Piatră.
Un alt incendiu de vegetație uscată a izbucnit, sâmbătă, pe raza localității Valea Sângeorgiului, pentru stingerea acestui intervenind Pompierii Punctului de Lucru Bretea Română. Arderea necontrolată a cuprins vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș pe o suprafață de aproximativ cinci hectare. Intervenția pompierilor a fost îngreunată din cauza vântului care favoriza extinderea flăcărilor, în sprijinul echipajului operativ de la fața locului fiind solicitată și intervenția Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Călan.
CJSU Hunedoara: Arderea vegetației uscate este interzisă!
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Hunedoara a decis, vineri, 24 martie, interzicerea arderii miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale pe raza judeţului Hunedoara, indiferent de forma de proprietate a terenului. Măsura a fost luată pe fondul creşterii semnificative, în ultima perioadă, a numărului incendiilor de vegetaţie uscată produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor.
La nivelul județului Hunedoara se vor constitui echipe mixte formate din reprezentanți ai: ISU, IPJ, Gărzii de Mediu și APIA, care vor desfășura acțiuni de patrulă la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Hunedoara pentru identificarea și sancționarea persoanelor care au folosit în mod intenționat focul deschis. De asemenea, ocoalele silvice de stat și private care au în administrare și/sau pază fonduri forestiere, vor intensifica activitățile de patrulare în vederea depistării, în fază incipientă, a unor eventuale incendii de vegetație pe suprafețele limitrofe fondului forestier aflat în pază/administrare, sau de observare a persoanelor care au intenția de a proceda la igienizarea de terenuri prin metoda arderii vegetației de pe aceste suprafețe.
“Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice. Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală”, au precizat reprezentanții ISU Hunedoara.