Connect with us
Data: 10/01/2025
.

Actualitate

Populația județului Hunedoara, în continuă scădere

Publicat

pe

Ne împuținăm pe zi ce trece. Acesta este o veche tendință a sporului natural înregistrat în județul Hunedoara care, de ani buni, este negativ.

Conform datelor oficiale, populația județului Hunedoara a scăzut simțitor în cursul anului trecut, neînregistrându-se spor natural pozitiv în niciuna dintre cele 12 luni ale anului trecut.

Ca și cum Brănișca nu ar mai exista

Nici în acest an, conform datelor făcute publice de către Direcția Județeană de Statistică (DJS) Hunedoara lucrurile nu stau mai bine. Astfel, după șapte luni din 2018 numărul locuitorilor județului Hunedoara a scăzut, în mod natural, cu exact 1.630 de oameni. Sau, pentru ca exemplul să fie și mai edificator, ar fi ca și cum are dispărea de pe hartă comuna Brănișca. Acest deficit reiese din sporul natural negativ al populației, acesta constând în diferența dintre numărul celor născuți vii și al deceselor înregistrate în prima jumătate a anului în curs. Și, aidoma lui 2017, nici în acest an nu am avut vreo lună în care sporul natural al populației să fie pozitiv, adică un număr mai mare de nașteri raportat la decese. Mergând în mod cronologic, în ianuarie s-au înregistrat, la 266 de născuți vii, un număr de 522 de decese, sporul natural negativ fiind de 236 de persoane. Apoi în februarie s-a constatat cea mai mică rată a natalității, fiind vorba despre doar 214 născuți vii, iar cefesele s-au cifrat la 486, sporul negativ fiind de 272 de persoane. Cea mai terifiantă situație am întâlnit-o în luna martie, când, la un număr de doar 220 de nașteri s-au înregistrat 581 de decese, iar sporul natural negativ a fost, record nedorit pentru acest an, de 361 de persoane, adică mai mult decât toată populația comunei Bulzeștii de Sus. Apoi, odată cu venirea căldurii, cifrele s-au mai temperat, însă sporul negativ a rămas. Astfel, în luna aprilie, la 237 de născuți vii s-au raportat 454 de decese, rezultând un spor natural negativ de 217 persoane. Apoi în mai au fost 272 de nașteri, cel mai mare număr consemnat în anul în curs la acest capitol, și 482 de decese, sporul natural negativ înregistrat fiind de 210 oameni. În iunie, la un număr de 258 de născuți vii au fost înregistrate 453 de decese, sporul natural negativ de 195 de persoane. În fine, pentru luna iulie, ultima perioadă care a fost analizată de către specialiștii de la AJS Hunedoara, s-au înregistrat 324 de născuți vii și 463 de decese, iar sporul natural negativ, și de această dată, a fost de doar 139 de persoane, fiind cel mai bun procent întâlnit în 2018, dar nici acest lucru nu este deloc îmbucurător.

Cifre din ce în ce mai sumbre

Advertisement

Dacă se face o comparație cu ceea ce s-a petrecut la acest capitol în cursul anului trecut, veștile nu sunt deloc îmbucurătoare, ci de-a dreptul sinistre. În primul rând se observă că, la fel ca și în 2017, așa cum precizam și mai sus, nici în primele șapte luni ale anului în curs nu s-a înregistrat vreo lună cu un spor natural pozitiv, oricât de mic ar fi fost acesta. Apoi trebuie amintit faptul că așa cum reiese din datele furnizate de către statisticieni, populația județului a scăzut, anul trecut, cu un număr de 2.622 de persoane, ceea ce înseamnă mai mult decît locuitorii comunei Baia de Criș, una dintre localitățile rurale hunedorene mari. Iar dacă facem un raport al între sporul natural negativ înregistrat pe parcursul lui 2017 și cel din primele șapte luni ale anului în curs, vedem că rata mortalității este mult mai mare. Astfel, din păcate, se poate întrevede deja faptul că, în 2018, sporul natural se va menține, în continuare, negativ, și are toate șansele să îl depășească pe cel de anul trecut. Iar acestea sunt doar niște cifre orientative, care nu iau în calcul migrația spre alte țări, revenirea unora spre locurile natale din alte județe, odată cu colasul total al industriei hunedorene sau plecarea tineretului la studii în centre uiniversitare mari, puțini dintre aceștia din urmă, la obținerea unui titlu academic, mai revenind în județul Hunedoara.

Advertisement

Actualitate

Comunicat de presă – Anunț demarare implementare proiect „DEZVOLTARE HOTEL STRAJA LUPENI”

Publicat

pe

Redactat de

Citeste mai mult ...

Actualitate

L-ați văzut? Bărbat din Vulcan, dat dispărut de fiica sa

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii fac verificări pentru depistarea unui bărbat, în vârstă de 47 de ani, din Vulcan, dat dispărut de fiica sa. Tânăra a cerut ajutorul oamenilor legii, cărora le-a spus că nu a mai putut lua legătura cu tatăl ei dinainte de Crăciun.

„Poliția Municipiului Vulcan a fost sesizată, în data de 09 ianuarie a.c., în jurul orei 13:30, de către o femeie de 24 de ani, cu privire la faptul că nu mai știe nimic de tatăl său, Crăciun Florin Sorin (foto), din data de 21 decembrie 2024. Potrivit verificărilor efectuate de polițiști, hunedoreanul de 47 de ani, domiciliat în municipiul Vulcan, ar fi fost văzut ultima dată de către un bărbat, în ziua de 02 ianuarie a.c., în zona unui magazin din localitate. Când a fost văzut ultima dată, bărbatul purta pantaloni de culoare neagră, cămașă de culoare alb – negru și bocanci de culoare gri-verzui. Polițiștii continuă cercetările și verificările pentru stabilirea tuturor datelor necesare identificării acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Semnalmente: înălțime 1,50-1,60 metri, părul grizonat, ochi căprui.

Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea bărbatului dispărut, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tarife majorate, de la 1 ianuarie. Cât de scumpă este apa și canalizarea la Deva, comparativ cu alte zone din țară

Publicat

pe

Redactat de

Tarifele pentru apa consumată, dar și pentru canalizare, s-au majorat, de la 1 ianuarie 2025. Operatorul regional de apă a modificat prețul pentru serviciul de furnizare apă/canalizare. Astfel, prețul pentru un metru cub de apă crește la 9,07 lei, fără T.V.A., față de 7,92 lei/mc exclusiv T.V.A cât a fost înainte, iar tariful pentru canalizare – epurare este de 5,62 de lei/metru cub, fără T.V.A., de la 5,14 lei/mc exclusiv T.V.A.

 

Într-o informare publicată pe site-ul companiei, reprezentanții societății arată că, în prezent, Apa Prod Deva implementează „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara” în valoare de 1.354.148.932,51 lei. „Parte integrantă a Contractului de Finanțare a proiectului aflat în derulare este și alinierea la prevederile stabilite în Strategia de tarifare care reprezintă condiția obligatorie de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice de stat sau europene, astfel că, începând cu data de 01.01.2025, vă informăm că tarifele pentru serviciul de furnizare apă/canalizare se modifică, după cum urmează: Apă potabilă produsă, transportată și distribuită: 9.07 lei/mc, Canalizare – epurare: 5.62 lei/mc. Tarifele nu conțin TVA 9%. Strategia de tarifare prevede ajustarea anuală a tarifelor atât în termeni reali, cât și cu rata inflației, conform deciziei A.N.R.S.C. nr.303/04.12.2024. Vă asigurăm că S.C. APA PROD S.A. Deva depune toate eforturile pentru ca serviciile furnizate utilizatorilor să se ridice la standarde de calitate, în acest sens, atragerea de fonduri nerambursabile fiind esențială pentru îmbunătățirea și eficientizarea activității noastre”, se arată în informarea de pe site-ul companiei, semnată de conducerea Apa Prod S.A. Deva.

Reamintim faptul că, ultima majorare a tarifelor la apă și canalizare, operată de Apa Prod SA Deva, a avut loc în urmă cu un an, la data de 1 ianuarie 2024.

Cea mai scumpă apă din țară, la Buzău

Advertisement

Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), cel mai mare tarif pentru apa potabilă consumată – 10,06 lei/ mc, se plătește la Buzău, urmat de județul Bacău – 9,88 lei/mc, județele Vaslui, Brăila și Ploiești -9,66 lei/mc, Galați -9,30 lei/mc, Iași – 9,26 lei/mc, Mediaș -9,24 lei/mc, Deva – 9,07 lei/mc, Turda – 9,01 lei/mc, fără TVA.

La polul opus, cel mai mic tarif pentru apa potabilă consumată îl practică operatorul Aquatorontal SRL din județul Timiș – 3,52 lei/mc fără TVA. De asemenea, locuitorii din Orăștie plătesc mai puțin decât cei din Deva pentru apa potabilă consumată, tariful practicat de Activitatea Goscom SA Orăștie fiind de 5,73 lei/mc fără TVA, urmați de cei din Râmnicu Vâlcea – 5,72 lei/mc fără TVA.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate