Connect with us
Data: 01/05/2024
.

Actualitate

Postul Sfintelor Paști a început de astăzi și va dura 40 de zile

Publicat

pe

Postul Sfintelor Paști începe anul acesta pe 11 martie, adică astăzi. Acest post, fiind cel mai lung și cel mai aspru din posturile de durata întâlnite în Biserica Ortodoxă, este cunoscut și sub denumirea de Postul Mare. Țînând seama că el amintește și de postul celor 40 de zile ținute de Hristos înainte de începerea activității Sale mesianice, a primit și numele de Păresimi. În vechime, Postul Sfintelor Paști avea menirea de a-i pregăti pe cei ce urmau să primească botezul în noaptea Învierii.

În primele secole, unele persoane posteau doar în Vinerea Patimilor, altele două zile înainte de Paști, alții o săptămână, în vreme ce unii posteau opt săptămâni. La sfârșitul secolului al III-lea, Postul Sfintelor Paști a fost împărțit în postul prepascal (Postul Paresimilor) care ținea până la Duminică Floriilor, cu o durata variabilă și Postul Paștilor (postul pascal), care ținea o săptămâna, adică din Duminică Floriilor până la cea a Învierii Domnului. După Sinodul I ecumenic de la Niceea din anul 325, Biserica de Răsărit a adoptat că durata acestui post să fie de șapte săptămâni, durata prezentă și astăzi.

Conform tradiției stabilite cu timpul în Biserica, în cursul Postului Mare se postește astfel: în primele două zile (luni și marți din săptămâna prima) se recomandă, pentru cei ce pot să țină, post complet sau ajunare până spre seară, când se poate mânca puțină pâine și bea apă; la fel în primele trei zile (luni, marți și miercuri) și ultimele două zile (vinerea și sâmbătă) din Săptămâna Patimilor. Miercuri se ajunează până seară, când se mănâncă pâine și legume fierte fără untdelemn. În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămâna (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seară), iar sâmbătă și duminică de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn și puțîn vin. Se dezleagă de asemenea la vin și untdelemn (în orice zi a săptămânii ar cădea), la următoarele sărbători fără tinere (însemnate în calendar cu cruce neagră): Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul (24 februarie), Sfinții 40 de mucenici (9 martie), Joia Canonului celui mare, înainte-serbarea și după-serbarea Buneivestiri (24 și 26 martie), precum și în ziua Sfântului Gheorghe (23 aprilie), iar după unii și în Joia Patimilor. La praznicul Buneivestiri (25 martie) și în Duminică Floriilor se dezleagă și la pește (când însă Bunavestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn și vin, iar când cade în vinerea sau sâmbătă acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin)”. Părintele Prof. Dr. Ene Braniște – (Liturgică Generală, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1993)-sursa:www.calendarortodox.ro.

Postul Mare era ținut cu rigozitate

Canonul 69 apostolic osândea cu excomunicarea pe credincioși și cu caterisirea pe slujitorii Bisericii, în cazul în care aceștia nu țineau Postul Sfintelor Paști. Erau acceptate excepțiile, doar în caz de boală. Liturghia, având un caracter de sărbătoare și bucurie, iar Postul Sfintelor Paști fiind un timp al înfrânării, Sfinții Părinți au rânduit că în perioada acestui post să nu se săvârșească Sfânta Liturghie decât sâmbătă și duminică. În celelalte zile se poate oficia Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, cu excepția zilelor aliturgice, când nu se oficiază nicio Liturghie. Liturghia Darurilor mai înainte sfințite a luat ființă datorită dorinței unor credincioși de a se împărtăși și în cursul săptămânii. Amintim că în cadrul acestei Liturghii, Sfintele Daruri sunt sfințite la Liturghia oficiată duminică, sunt păstrate pe Sfânta Masă, iar în cursul săptămânii, atunci când se săvârșește Liturghia Darurilor sunt oferite credincioșilor spre împărtășire. Potrivit rânduielii de postire a Bisericii, în zilele de rând din Postul Mare, se ajunează până la apusul soarelui, iar împărtășirea se face seară după Vecernie.

Advertisement

În sâmbetele din Postul Mare se săvârșește Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în primele cinci duminici de post se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. În dumincă Floriilor – Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în Săptămâna Patimilor, joi și sâmbătă, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

Advertisement

Actualitate

Expoziție de mașini electrice de top, la Colegiul Național “Decebal” din Deva: „Provocarea Viitorului”

Publicat

pe

Redactat de

Weekendul trecut, curtea Colegiului Național “Decebal” a devenit scena unei expoziții tehnologice remarcabile, marcată de prezentarea unor mașini electrice de top și de o atmosferă vibrantă, plină de entuziasm. Evenimentul a adus împreună liceeni pasionați de robotică, entuziaști ai tehnologiei și un invitat de seamă, Dan Boboiescu, alături de colaboratorii săi.

Mașini electrice de ultimă generație, perle ale industriei auto ecologice, au fost expuse cu mândrie sub razele soarelui, atrăgând atenția și admirația publicului prezent. Liceenii din Deva, cu ochii plini de curiozitate, au explorat fiecare detaliu al acestor capodopere tehnologice, sub îndrumarea pasionată a profesorilor și experților din domeniu.

Invitatul special, Dan Boboiescu, alături de colaboratorii săi, au adus cu ei expertiza și pasiunea pentru mișcarea către mobilitate electrică. Dialogul cu participanții a evidențiat impactul pozitiv al mașinilor electrice asupra mediului înconjurător, subliniind importanța unei schimbări către soluții de transport mai sustenabile.

Evenimentul a oferit și oportunitatea de a întâlni membrii proiectului ElectroMobilitate”, inițiativă ce a acumulat peste 3 milioane de kilometri pe drumurile României, demonstrând viabilitatea și beneficiile mobilității electrice.

 

Advertisement

„Evenimentul a fost dedicat echipei de robotică de la Colegiul „Decebal”. S-a născut inițiativa în urma unui dialog online despre industria autoglobală și aplicarea roboților în industria auto. Am venit cu mai multe mașini pe care să le prezentăm, cu soluții tehnice constructive diferite și este în curs de derulare o prezentare video bazată pe roboți în industria auto”, a declarat ing. Dan Boboiescu, coordonator proiectul „ElectroMobilitate”.

„În primul rând, evenimentul, alături de domnul Dan Boboiescu care a venit din America, domnul Cornel reprezentant Auto -Schunn, dar și mulți alții, echipa de robotică a avut foarte multe de învățat. Am aflat care este procesul industrial al roboticii, care sunt contribuțiile roboticii în industria automobilă, care sunt avantajele unei mașini electrice dacă vrem să ne bazăm pe asta pentru că, până la urmă, asta se zice că va fi viitorul și multe altele. Desigur, practici, ce face un inginer, unde putem aplica pe ce vrem să ne orientăm în viitor și așa mai departe. Echipa de robotică vrea să le mulțumească domnilor pentru că au venit să ne ajute, să ne susțină și am fost foarte bucuroși să vedem atâtea mașini pe care nu ni le-am imaginat vreodată că o să le vedem. Sunt minunate”, a spus Jad El Haj Sleiman, programator la echipa de robotică „Decebal Tech”.

Astfel, expoziția de la Colegiul Național “Decebal” din Deva nu a fost doar un simplu eveniment, ci o veritabilă provocare a viitorului, subliniind importanța tehnologiei și inovației în construirea unei lumi mai verzi și mai sustenabile pentru generațiile viitoare.

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Accident rutier cu 5 victime, între care doi minori

Publicat

pe

Redactat de

Un accident rutier cu 5 victime a avut loc în Bretea Română.

În această seară, prin intermediul unui apel la numărul unic de urgență 112, a fost anunțată producerea unui accident rutier în localitatea Bretea Română.

De urgență, la locul indicat au fost mobilizate o autospecială dotată cu modul de descarcerare din cadrul Punctului de Lucru Bretea Română, o ambulanță SMURD și două ambulanțe ale SAJ.

Echipajele operative au constatat faptul că în accident au fost implicate două autoturisme și au rezultat 5 victime, dintre care 2 minori în vârstă de 12, respectiv 13 ani, transmite ISU Hunedoara.

Toate cele 5 persoane au fost evaluate medical la fața locului, au primit primul ajutor și ulterior au fost transportate la UPU Hunedoara pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Totodată, pompierii militari au asigurat la locul intervenției măsurile specifice de preîntâmpinare a izbucnirii incendiilor în astfel de cazuri.

Advertisement

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Futsal: Bronz național pentru CSM Deva

Publicat

pe

Redactat de

Într-un meci contând pentru etapa a V-a, penultima a a play-off-ulului din Liga 1 de futsal, CSM Deva a întâlnit, marți seară, pe teren propriu, pe FK Odorheiu Secuiesc.
Meciul a fost unul fără miză, întrucât, înaintea jocului de la Deva, CFR Timișoara trecuse, acasă, cu 7-5, de United Galați, cele două combatante fiind, astfel, calificate în finala campionatului, cu mențiunea că trupa de la Dunăre avea, deja, asigurate biletele pentru ultimul act. Cu toate acestea, meciul de la Sala Sporturilor din Deva a fost unul extrem de spectaculos, lucru firesc, ținând cont de faptul că s-au întâlnit cele mai frumoase echipe din futsalul autohton, ambele practicând un joc deschis și plăcut ochiului.
Dacă prima parte a fost una ceva mai tacticizată, în care s-a înscris un singur gol, în contul celor de la Odorhei, autor Kanyo (11), mitanul secund a fost un spectacol total.
Devenii au egalat prin Savio (24), dar harghitenii au revenit în avantaj prin reușita lui Iszlai (27). Imediat după aceea Simic (28) a reușit un „golazzo”, cu un vinclu de senzație, reușita fiind repetată, cu o execuție similară, de C. Matei (32), iar Deva avea 3-2.
Trupa lui Roger Augusto face 4-2, prin Gavrilă (36), iar cei de la Odorhei scot portarul, însă superioritatea din câmp nu i-am ajutat, întrucât finalul a aparținut gazdelor. Astfel, după o bară a lui Simic, Nastai face 5-2, pentru ca Savio să ducă scorul la 6-2, toate acestea petrecându-se în minutul 38. De altfel, 6-2 a fost și scorul final al acestei întâlniri, iar CSM Deva, care, indiferent de rezultat, nu mai putea pierde locul al treilea, a intrat, în mod oficial, în posesia medaliilor de bronz.

În ultimul meci din play-off, CSM Deva, care a cucerit, în acest sezon, și Cupa României la futsal, va juca, în deplasare, cu United Galați.
Această partidă, care nu mai poate influența configurația finală a clasamentului din play-off, ordinea fiind Galați, Timișoara, Deva și Odorhei, se va disputa sâmbătă, 4 mai, cu începere de la ora 18:00.
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate