Connect with us
Data: 26/07/2024
.

Actualitate

Prefectul îi recomandă primarului Hunedoarei să revoce hotărârea de schimbare a lui Bende

Publicat

pe

Aviz de ilegalitate

Sorin Vasilescu îl ameninţă pe Viorel Arion cu instanţa de contencios-administrativ în cazul în care sfatul său nu este luat în considerare de edil

Prefectura Hunedoara a decis că revocarea lui Gavril Bende din funcţia de manager al spitalului din municipiul de pe Cerna, dar şi a echipei de conducere, s-a făcut printr-o decizie ilegală.

VasilescuCa urmare, prefectul Sorin Vasilescu i-a recomandat primarului Hunedoarei, Viorel Arion să reanalizeze decizia de demitere a lui Bende şi să o revoce deoarece încalcă legea. În caz contrar, Instituţia Prefectului va ataca decizia în instanţa de contencios-administrativ. În aceiaşi situaţie de ilegalitate, se află, potrivit Prefecturii Hunedoara, şi hotărârea Consiliului Local (CL) din municipiul de pe Cerna, prin care sunt schimbaţi din funcţii aleşii ce erau membri ai Consiliului de Administraţie (CA) de la spital, aceasta trebuind, la rândul ei, reanalizată şi revocată.

Lipsă de competenţă şi vot greşit

Reprezentanţii Prefecturii Hunedoara au oferit ieri toate motivaţiile care au stat la baza declarării celor două acte emise de administraţia din municipiul de pe Cerna ca fiind ilegale. Potrivit lui Dan Terteci, directorul de cabinet al prefectului, decizia de schimbare din funcţie a echipei manageriale de la spitalul din Hunedoara, nu poate fi luată de primar, acesta neavând competenţă în ceea ce priveşte demiterea comitetului director. Terteci susţine că primarul poate demite doar managerul unităţii medicale şi nu întreg comitetul director. „Având în vedere că primăriile nu sunt subordonate Prefecturii Hunedoara, această instituţie nu poate impune, ci poate face doar recomandări. Astfel, prefectul i-a recomandat primarului Viorel Arion să reanalizeze şi să revoce dispoziţia considerată nelegală. În caz contrar, prefectul îşi rezervă dreptul de a cere instanţei de contencios administrativ anularea acestui act”, a mai spus directorul cancelariei prefectului.

Advertisement

ArionÎn ceea ce priveşte hotărârea CL Hunedoara, prin care Silvia Ghenea de la PDL a fost înlocuită cu consilierul local PNL Constantin Rusu în componenţa CA al spitalului, şi aceasta este considerată de prefectură ca fiind ilegală, pe motiv că actul trebuia adoptat prin vot secret atât la revocarea vechiului membru, cât şi la numirea celui nou. „Din hotărârea adoptatăşi procesul verbal al şedinţei rezultă faptul că aceasta a fost adoptată cu unanimitatea de voturi a celor 12 consilieri prezenţi, prin vot liber, deşi din procesul verbal al şedinţei rezultă că, articolul 1 din proiectul de hotărâre are un caracter individual, cu privire la persoane, fiind necesar pentru aceasta votul secret”, se precizează în motivarea prezentată de Prefectura Hunedoara.

“Juriştii îmi vor recomanda ce să fac”

Deşi în urmă cu circa o săptămână în cadrul unei emisiuni TV; primarul Viorel Arion declara că în cazul în care Prefectura Hunedoara îi va „întoarce” decizia de revocare a lui Bende pe motiv de nelegalitate, aceasta va fi imediat revocată, ieri, edilul nu s-a mai arătat atât de deschis acestei perspective. Contactat de „Servus Hunedoara”, Arion a plasat soarta celor două acte respinse de prefectură „pe mâna” juriştilor din cadrul primăriei municipiului de pe Cerna. ”În momentul în care voi primi la Registratură documentele de la Prefectura Hunedoara referitoare la cele două acte emise de noi, le voi înmâna celor de la Biroul Juridic. Aceştia vor studia obiecţiile formulate de prefecturăşi vor recomanda ce măsură să luăm în continuare”, a afirmat primarul Hunedoarei.

În acest moment, spitalul din Hunedoara este condus de o echipă interimară, numită de primarul Viorel Arion, în frunte cu Silvia Ghenea, ca manager, Nicuşor Ştefan, director financiar şi Carollina Radu, director medical, toţi aceştia fiind membri PDL.

Actualitate

Parteneriat Asociația CRAL – DAS Deva: Activități interactive, destinate copiilor și adulților defavorizați

Publicat

pe

Redactat de

Mai multe proiecte, programe și acțiuni destinate copiilor defavorizați din familiile supuse riscului de excluziune și marginalizare socială, dar și persoanelor cu dizabilități și vârstnicilor aflați în evidențele Direcției de Asistență Socială Deva vor fi organizate, lunar, de Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală Deva și DAS Deva, în cadrul unui parteneriat aprobat de Consiliul Local în ședința ordinară de joi.

Activitățile vor avea ca temă principală încurajarea lecturii și creativității prin arta povestirii, bazate pe tehnici de teatru și improvizație dezvoltate de Asociația AtelieR de Cuvinte în cadrul Campaniei Naționale EduStory și se vor desfășura la Adăpostul de urgență pe timp de noapte, situat pe strada Nicolae Grigorescu, din Deva.

Potrivit calendarului activităților, acțiunile vor debuta în luna septembrie 2024, cu un „Atelier de Arta povestirii” și vor continua cu ateliere „Clubul de lectură” și „Fan Natură pentru Lectură”, ce se vor desfășura în fiecare lună, pe toată durata parteneriatului.

Direcția de Asistență Socială Deva

Citeste mai mult ...

Actualitate

Filigorie pentru oficierea căsătoriilor în aer liber, la Șoimuș

Publicat

pe

Redactat de

La Șoimuș, căsătoriile se vor putea oficia în aer liber, în curtea primăriei, acolo unde administrația publică locală a amenajat o frumoasă filigorie în interiorul căreia cuplurile vor putea să își unească destinele.

De altfel, întreaga curte a Primăriei comunei Șoimuș a fost înfrumusețată.

Curtea Primărie Comunei Șoimuș se modernizează. S-a finalizat și filigoria pentru oficializarea căsătoriilor în aer liber”, a anunțat Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Sursa foto: Mihai Gabriel Irimie/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

Polițiștii hunedoreni au prezentat bilanțul activității din prima jumătate a anului 2024

Publicat

pe

Redactat de

Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara a prezentat, vineri, într-o conferință de presă, bilanțul activității desfășurate în prima jumătate a anului 2024.

Siguranța cetățenilor constituie o prioritate pentru polițiștii hunedoreni, obiectivul principal al acestora fiind acela de a proteja viața, bunurile și drepturile fundamentale ale cetățenilor.

În primul semestru al anului 2024, obiectivele IPJ Hunedoara au vizat creşterea gradului de siguranță pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, a siguranței stradale, rutiere şi a transporturilor, precum şi dezvoltarea parteneriatului public/privat.

Peste 7.200 de infracțiuni sesizate

În ceea ce priveşte situaţia operativă, în primele șase luni ale anului 2024, la nivelul IPJ Hunedoara au fost sesizate 7.248 de infracțiuni. Dintre acestea, 4.804 au fost de natură judiciară, 499 economico-financiară și 1.945 de altă natură.

Advertisement

Polițiștii hunedoreni au desfăşurat activităţi pentru prevenirea acestor genuri de infracţiuni, scopul fiind realizarea unei pregătiri antiinfracţionale a populaţiei, pentru a obţine o implicare cât mai mare a cetăţenilor şi a factorilor cu responsabilităţi în acest domeniu.

Pe lângă activităţile zilnice orientate permanent spre menţinerea ordinii şi siguranţei publice, în perioada analizată, poliţiştii au fost sesizați prin 15.987 de apeluri la numărul unic de urgență 112, în 8.490 dintre situații fiind confirmate aspectele sesizate și luate măsurile legale.

Pe linia deservirii şi ajutorării comunității, activitatea structurilor de poliţie s-a reflectat în 10.818 intervenții la evenimente, 1.545 de acţiuni cu efective mărite şi în 98 de participări la măsuri de ordine, cu ocazia adunărilor publice.

În primul semestru al acestui an, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 270 de activități cu caracter informativ preventiv în școli, de care au beneficiat peste 11.000 de elevi ai unor unități de învățământ din județul Hunedoara, au participat la 198 de grupuri de lucru tematice cu reprezentanții unităților de învățământ.

“Menținerea climatului de siguranță publică pentru cetățenii județului a fost principala prioritate, iar pentru atingerea acestui deziderat, în primul semestru al anului 2024, a fost derulată, potrivit competenţelor, întreaga gamă de activități specifice pentru asigurarea vizibilității poliţiştilor de ordine publică în comunitate, a intervenţiei rapide la evenimentele semnalate şi pentru prevenirea şi combaterea infracționalității”, a informat conducerea IPJ Hunedoara.

Advertisement

Aproape 59.000 de verificări, prin aplicația E-DAC

De la începutul lunii aprilie 2024, poliţiştii din cadrul I.P.J. Hunedoara au fost dotaţi cu terminale mobile, având instalate aplicația e-DAC, un instrument deosebit de util poliţiştilor pentru stabilirea identității persoanei şi a verificării eventualelor semnalări.

Astfel, în perioada 01 aprilie 2024 – 30 iunie 2024, au fost efectuate 58.546 de verificări, cu ajutorul acestui instrument modern fiind depistate, în această perioadă, trei persoane urmărite naţional şi internațional, trei persoane dispărute, șapte persoane căutate în vederea participării la proceduri judiciare, precum şi bunuri căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe, în cadrul dosarelor penale.

 

Gestionarea cazurilor de violență domestică, o prioritate a polițiștilor hunedoreni

Advertisement

O prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara o reprezintă gestionarea cazurilor de violență domestică. În primele șase luni ale anului 2024, polițiștii au fost solicitați la 1.581 de situații de violență domestică, 1.273 fiind sesizate prin apeluri de urgență 112.

“În urma acestor intervenții, au fost constatate 850 de fapte de natură penală și au fost emise 200 ordine de protecție provizorii, 63 fiind ulterior transformate în ordine de protecție, iar instanțele de judecată au emis 123 de ordine de protecție. Tot în această perioadă, polițiștii hunedoreni au întocmit 12 dosare penale pentru încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie sau ordinul de protecție provizoriu”, au mai informat reprezentanții IPJ Hunedoara.

Aproape 140 de percheziții domiciliare, efectuate în prima jumătate din 2024

În primele șase luni ale acestui an, polițiștii au efectuat, sub coordonarea procurorilor de caz, 139 de percheziții domiciliare, în urma probatoriului administrat au fost dispuse 149 de măsuri preventive față de persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni. De asemenea, 673 de infracțiuni au fost descoperite de polițiști în flagrant delict, au fost puse în executare 67 de mandate de executare a pedepsei închisorii, 29 de mandate de arestare preventivă și 22 de mandate europene de arestare.

În perioada analizată, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase Hunedoara au efectuat 58 de acțiuni și 237 de controale, iar în urma aspectelor constatate au întocmit 57 de dosare penale și au luat măsura indisponibilizării, în vederea continuării cercetărilor, pentru 64 de arme, dintre care 35 de arme letale (23 deținute legal și 12 deținute ilegal), 25 de arme neletale suspuse autorizării, (9 deținute legal și 16 deținute ilegal) și 4 arme neletale supuse notificării, precum și pentru 7.137 de elemente de muniție (1.299 de elemente deținute legal și 5.838 deținute ilegal) și pentru 256 de kilograme de carne de vânat și 56 de trofee de vânat.

Advertisement

Cu urmare a controalelor pe linie de deșeuri și substanțe periculoase, au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor 65 de kilograme de articole pirotehnice, 496 de litri de deșeuri periculoase și 197.802 kilograme de îngrășăminte chimice.

37 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 10 de persoane și rănirea gravă a altor 30

În vederea reducerii riscului rutier, în primele șase luni ale acestui an, polițiștii au organizat peste 600 de acțiuni preventive în trafic, iar ca urmare a neregulilor constatate au aplicat 21.639 de sancțiuni contravenționale, majoritatea pentru nerespectarea prevederilor legale privind circulația pe drumurile publice.

Acționând pe principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave, în primul semestru al acestui an, polițiștii hunedoreni au constatat 476 infracțiuni rutiere și au reținut 1.574 de permise de conducere și au fost retrase 871 de certificate de înmatriculare.

Potrivit datelor statistice puse la dispoziție de Serviciul Rutier Hunedoara, în perioada 01 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024, la nivelul județului, s-au înregistrat 37 accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 10 de persoane și rănirea gravă a altor 30.

Advertisement

Analiza efectuată la nivelul Serviciului Rutier, relevă principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave, ca fiind: viteza sub cele două forme (neadaptată/nelegală), nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni, alte preocupări de natură a distrage atenția conducătorului auto și neacordarea priorității de trecere pietonilor.

În primele șase luni ale acestui an, polițiștii hunedoreni au continuat să depună eforturi semnificative în lupta împotriva traficului și consumului ilegal de droguri, punând un accent deosebit pe activitățile de prevenire și informare, dar și pe cele de intervenție operativă.

În contextul activităților de prevenire a evenimentelor rutiere, polițiștii au efectuat, în primele șase luni, peste 700 de testări ale unor persoane depistate în trafic, în vederea determinării prezenței, în organism, a substanțelor psihotrope.

Polițiștii din structurile de ordine și siguranță publică au constatat, în flagrant delict, în primul semestru al anului 2024, 90 infracțiuni prevăzute de Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri (în special deținere de droguri pentru consum propriu) și 9 infracțiuni prevăzute de Legea 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de actele normative în vigoare (în special operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive).

Aproape 18.000 de certificate de cazier judiciar, eliberate

Advertisement

În prima jumătate a acestui an, au fost eliberate, la nivelul întregului județ, 17.854 de certificate de cazier judiciar și 2.598 de certificate de integritate comportamentală la solicitarea persoanelor fizice și juridice.

 

 

În perioada analizată, poliţiştii din cadrul I.P.J. Hunedoara și-au îndeplinit cu succes misiunile, unele dintre acestea fiind cu grad ridicat de periculozitate, iar modurile tactice de intervenţie au respectat prevederile legale, drepturile și libertăţile fundamentale ale omului.

Polițiștii hunedoreni spun că vor continua activitățile specifice, în conformitate cu priorităţile de acţiune naţională prevăzute de actele normative în vigoare şi vor urmări, cu precădere, creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere şi destructurarea grupărilor infracţionale.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate