
Raportul de evaluare a activității din 2022 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Hunedoara a fost prezentat, astăzi, la sediul Instituției Prefectului – județul Hunedoara. În cadrul ședinței, au fost discutate acțiunile autorităților referitoare la gestionarea situației determinată de producerea, ieri după-amiază, a unui cutremur care s-a resimțit destul de puternic și în județul Hunedoara.
Raportul de evaluare a activității CJSU Hunedoara în anul 2022 a fost prezentat de lt. col. Alin Nasta, inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului (ISU) Hunedoara, vicepreședinte al acestui organism. Din partea Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, la ședință a participat vicepreședintele acestei instituții, Alin Țambă.
Raportul privind evaluarea activității de anul trecut a CJSU Hunedoara a cuprins date și informații despre managementul situațiilor de urgență, acțiunile cu caracter preventiv/proactiv, acțiunile executate pe timpul manifestării situațiilor de urgență, precum și direcțiile de acțiune pentru eficientizarea activității comitetului din care fac parte 38 de membri, reprezentanți ai 35 de instituții din județul Hunedoara.
În cadrul ședinței, președintele CJSU Hunedoara, prefectul Călin Petru Marian, a declarat că au fost dispuse primele măsuri, în urma seismului de luni după-amiază, resimțit în județ.
“Sunt foarte mulțumit de activitatea pe care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a desfășurat-o în anul 2022, iar faptul că membrii care fac parte din această structură sunt prompți și eficienți mă face să cred că putem gestiona orice situație problematică pe care o întâlnim la nivelul județului Hunedoara. Ieri (luni, 13 februarie), am avut o situație cu care nu ne-am mai confruntat în ultima perioadă, un cutremur care a durat 6 secunde. Din fericire, în urma evaluărilor efectuate de către instituțiile abilitate, nu au fost înregistrate pagube. Ceea ce am ridicat astăzi în atenția membrilor CJSU a fost că organizarea și promptitudinea de care trebuie sa dăm dovadă. Fiecare instituție trebuie să știe exact cum să reacționeze în cazul oricărei situații. Totodată, raportat la întâmplările de luni, am decis să fie retransmis planul cu privire la riscul seismic care prezintă și concepția naționala cu privire la riscul post-seism. De asemenea, am solicitat CJSU să ia o serie de măsuri organizatorice cu privire la anumite probleme cu care ne confruntăm în acest moment. În perioada 2-3 martie vom demara la nivelul administrației publice din județul Hunedoara o campanie de donare de sânge. În plus, fiecare instituție va trebui să facă o evaluare a riscului seismic pentru fiecare clădire pe care o deține prin efectuarea unei expertize tehnice”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.
Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richer s-a produs luni după-amiază, la ora 16:58. Seismul a fost urmat de două replici de 2,4 grade pe scara Richter la o adâncime de cinci kilometri și de 3 grade pe scara Richter la o adâncime de 15 kilometri, ambele având epicentrul în Oltenia, județul Gorj.