Connect with us
Data: 22/04/2025
.

Valea Jiului

Pregătiri pentru venirea primăverii în serele din Petroșani

Publicat

pe

„O mână” de lucrătoare muncesc cu migală la ceea ce va încânta privirile locuitorilor din Petroşani. Este vorba despre florile ce vor fi plantate în spaţiile verzi şi în parcuri.

 

Abia s-a încălzit afară, dar în sere se lucrează deja pentru ca, imediat ce timpul va fi prielnic, să avem flori pe stradă și în parcuri. La Petroșani există singurele sere administrate de primărie și aici, de peste două decenii, câteva femei lucrează la foc continuu.

 

„Incubator” de frumos

Advertisement

 

Construcția serelor din Petroșani se pierde undeva prin anii 70, dar de atunci și până acum, aici a fost un adevărat incubator al frumosului. Mii de plante, mici cât o unghie, stau acoperite sub ziare, ca să prindă viață. Apoi, bucată cu bucată, sunt plantate mai departe și devin răsaduri. Pare simplu, dar rețeta nu este la îndemâna oricui, iar Nicoleta Ciocan, cea care de două decenii face asta, ne dă și sfaturi practice, dacă vrem să devenim horticultori la noi în curte, sau în balcon. „Pentru balcon petuniile, mușcatele merg bine, dar și orice floare, dar nu chiar cele ce se pun în ronduri, că cresc mai mult de 50 de cm. Dar petuniile și mușcatele merg cel mai bine”, ne explică Nicoleta Ciocan, angajată în sera de la Petroșani de 27 de ani.

Femeile de la sere și-au început activitatea de la 1 martie. Au semănat, mai întâi semințele, au așteptat să iasă o mică plantă și acum le separă. Mai este până ajung în parcuri și în rondurile de pe artera principală, însă, iar asta se va întâmpla abia prin aprilie.  „Se seamănă florile, apoi se răresc și apoi le punem în ghivece și mai mari. Avem de toate soiurile de flori: tagetis, gazanie, dalie.    Dar nu le plantăm oricum. Depinde în ce pământ se pune, cât e de bun bulbul, sau sămânța, că am cumpărat pentru petunii și nu toate au răsărit. Nu este ușor, dar este o muncă frumoasă”, ne mai spune doamna Nicoleta.

Serele din Petroșani produc necesarul de răsaduri care vor fi plantate în oraș. Munca angajatelor de aici începe în martie, ori chiar în februarie, iar până toamna târziu, ele schimbă periodic straturile, cu flori de sezon.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Momârlanii din Valea Jiului dau startul nedeilor în prima zi de Paște

Publicat

pe

Redactat de

În inima Văii Jiului, comunitățile momârlanilor marchează sărbătoarea Paștelui printr-un obicei ancestral: debutul nedeilor – sărbători tradiționale cu rădăcini adânci în identitatea locală.

Aceste petreceri câmpenești, desfășurate în jurul bisericilor, devin an de an un prilej de bucurie, reîntâlnire și întărire a legăturilor comunitare.

Prima nedeie are loc chiar în duminica Paștelui, la Dâlja, și este urmată, în zilele următoare, de cele organizate în Sălătruc, Maleia, Jieț și la Biserica Sânonilor – cea mai veche lăcaș de cult din Valea Jiului. În Duminica Tomii, momârlanii, alături de barabe, urcă la Câmpu lui Neag pentru una dintre cele mai așteptate nedei ale anului, desfășurată în vatra satului.

Pregătirile încep dis-de-dimineață, când bărbații îmbrăcați în port popular pregătesc mâncarea la foc de lemne, în ceaune de aramă. Mesele se umplu cu bucate tradiționale – ciorbă și tocăniță de oaie, varză călită și nelipsitul păsat cu brânză, o rețetă specifică zonei, făcută din mălai, unt și brânză de oi.

Atmosfera este completată de muzică tradițională și dansuri populare, iar obiceiurile străvechi atrag atenția atât localnicilor, cât și vizitatorilor. Unul dintre cele mai spectaculoase este „pușcatul cu țeavă de carbid” – o demonstrație de ingeniozitate și forță, prin care se produce o explozie controlată din carbid și apă.

Mai mult decât simple petreceri, nedeile reprezintă o formă de respect față de trecut și un simbol al continuității culturale. Pentru momârlani, acestea sunt „zile de veselie” menite să șteargă grijile anului și să aducă lumină și speranță în comunitate.

Advertisement

Prin păstrarea cu sfințenie a acestor tradiții, momârlanii din Valea Jiului oferă o lecție valoroasă despre identitate, solidaritate și apartenență. Fiecare nedeie devine astfel o sărbătoare a spiritului locului și a rădăcinilor care unesc generații.

FOTO: Ziarul Exclusiv

Citeste mai mult ...

Actualitate

Lucrări de rănguire pe DN 66, în Defileul Jiului. Circulație oprită temporar

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova anunță desfășurarea unor lucrări de rănguire pe DN 66, în zona Defileului Jiului. Intervențiile vizează îndepărtarea rocilor instabile de pe versanți și curățarea carosabilului, în vederea creșterii siguranței rutiere.

Pe durata lucrărilor, circulația rutieră va fi oprită temporar, în reprize de câte 10–15 minute, pentru a permite doborârea controlată a stâncilor și degajarea drumului.

Autoritățile fac apel la șoferi să manifeste prudență în trafic, să respecte semnalizarea temporară instalată în zonă și indicațiile personalului aflat la fața locului.

CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK DRDP CRAIOVA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Record pentru o tenismenă originară din Valea Jiului

Publicat

pe

Redactat de

Tânăra tenismenă româncă Anca Todoni, în vârstă de 20 de ani, are evoluții excelente.

Sportiva cu origini în Valea Jiului a stabilit, la finele săptămânii trecute, un record în tenisul feminin mondial, fiind cea mai tânără jucătoare care câștigă trei turnee WTA 125. Acest record s-a înregistrat după ce Anca Todoni a câștigat turneul de la Antalya, din Turcia, impunându-se, în finală, cu 6-3, 6-2, în fața jucătoarei spaniole Leyre Romero Gormaz, românca, favorită 6, trecând, anterior, de Panna Udvary (Ungaria), cu 4-6, 6-4, 6-2, de Jana Fett (Croația) cu 6-3, 6-2, de Arantxa Rus (Olanda, favorită 3) cu 6-7, 6-4, 6-2) și, în semifinale, de Clara Burel (Franța ) cu 6-3, 3-2, abandon. Tenismena cu origini la Lupeni se impuse, anul trecut, în alte două turnee WTA 125, la Bari, în Italia, și la Santa Cruz, în Bolivia.

Victoria din Turcia i-a adus Ancăi Todoni și un salt de 18 locuri în ierarhia mondială. Astfel, după ce ajunsese în Top 100 WTA, după succesul de la Antalya Anca este pe locul 82 în clasamentul mondial, fiind, la ora actuală, a treia tenismenă din România, după Jaqueline Cristian (69) și Irina Begu (75). În urmă cu doar trei luni, Anca Todoni a fost desemnată jucătoarea anului 2024 în tenisul românesc.

Citeste mai mult ...

ANGAJARE

Alpaccess angajeaza schelari in Deva. Oferim: contract pe durata nedeterminata, tichete de masa. Relatii la telefon: 0752.421.764.

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate