Connect with us
Data: 01/05/2024
.

Actualitate

Premieră pentru comuna Bulzeştii de Sus

Publicat

pe

În Ţara Zarandului, superbă zonă a judeţului Hunedoara, sunt 12 localităţi rurale, cu un diferit număr de locuitori.

Comuna hunedoreană Bulzeştii de Sus este cea mai mică aşezare rurală din partea Ţării Zarandului de pe teritoriul judeţului nostru, aici trăind sub 300 de locuitori.

Speranţe de mai bine

SONY DSC

SONY DSC

Şi aici, în Bulzeştii de Sus, au avut loc alegeri locale, cei de aici alegând continuitatea şi reconfirmându-i în funcţie pe primarul Mirel Ion Suba şi pe viceprimarul Ioan Cristian Pavel. Administraţia duin comună a continuat, în mod firesc, proiectele începute. „Doresc să precizez că înregistrăm o premieră în comună, fiind în lucru betonarea unui drum spre Păuleşti, pe fonduri guvernamentale, în baza Ordonanţei 28, celelalte uliţe interioare fiind întreţinute prin pietruire. De asemenea, în cursul lunii viitoare vom finaliza şi implementarea primului proiect pe fonduri europene din comună, obţinute prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) din care facem parte, fiind vorba despre virarea ultimelor acte privind un utilaj multifuncţional, pe care îl avem deja, acesta urmând a fi folosit la diferite activităţi edilitare. Tot pe fonduri europene şi tot prin GAL intenţionăm să mai depunem un proiect, cel de reabilitarea dispensarului şi, poate, aşa va veni un medic şi la noi în comună. Acum facem pregătirile pentru asigurarea lemnelor în vederea încălzirii în sezonul rece a şcolii, bibliotecii şi primăriei. Totodată, am început şi procedura de achiziţionare a materialelor antiderapante, la noi iernile fiind, de obicei, mai lungi şi mai grele. Greu este la noi şi cu administraţia. Fondurile sunt mici, posturile blocate, salarii neatrăgătoare…Avem trei posturi libere şi sperăm ca luna viitoare să fie aprobată, de către forurile competente, organizarea concursului pentru funcţia de secretar al comunei. De asemenea, mai sper ca, în acest mandat, să colaborăm cu Consiliul Judeţean Hunedoara pentru asfaltarea drumului judeţean 762, până la limita cu judeţul Alba, mai ales că şi cei de acolo vor face acelaşi lucru”, a declarat Mirel Ion Suba, primarul comunei Bulzeştii de Sus.

Advertisement

Actualitate

1 Mai – „Ziua Internațională a Muncii”. Semnificația acestei sărbători

Publicat

pe

Redactat de

Ziua Internațională a Muncii” este marcată, în fiecare an, la data de 1 Mai, în peste 90 de țări din întreaga lume. La originea semnificației zilei de 1 Mai stă reducerea normei orare zilnice de lucru.

Data de 1 Mai a fost decretată „Ziua Internațională a Muncii” în anul 1889, de Congresul Internaționalei Socialiste, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii.

La 1 mai 1886, sute de mii de manifestanți au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, însă cea mai mare demonstrație a avut loc la Chicago, unde au mers 90.000 de demonstranți, dintre care aproximativ 40.000 se aflau în grevă. Rezultatul a fost că circa 35.000 de muncitori au câștigat dreptul la ziua de muncă de opt ore, fără reducerea salariului.

Dar ziua de 1 mai a devenit cunoscută pe întreg mapamondul în urma unor incidente violente care au avut loc trei zile mai târziu, în Piața Haymarket din Chicago. Numărul greviștilor se ridicase la peste 65.000. În timpul unei demonstrații, o coloană de muncitori a plecat să se alăture unui protest al angajaților de la întreprinderea de prelucrare a lemnului „McCormick”. Poliția a intervenit, 4 protestatari au fost împușcați și mulți alții au fost răniți.

În seara aceleiași zile a fost organizată o nouă demonstrație în Piața Haymarket. Din mulțime,o bombă a fost aruncată spre coloana de polițiști. Au fost răniți 66 de polițiști, dintre care 7 au decedat ulterior. Poliția a ripostat cu focuri de armă, rănind două sute de oameni, dintre care pe câțiva mortal. În urma acestor evenimente, 8 lideri anarhiști, care aparțineau unei mișcări muncitorești promotoare a tacticilor militante violente, au fost judecați. Muncitorii din Anglia, Olanda, Rusia, Italia, Franța și Spania au adunat fonduri pentru plata apărării. În urma procesului, 7 dintre acuzați au fost condamnați la moarte (doi având ulterior pedeapsa comutată la închisoare pe viață) și unul la 15 ani de închisoare. Șapte ani mai târziu, o nouă investigație i-a găsit nevinovați pe cei 8.

Advertisement

1 mai a devenit, în aproape toată lumea, Ziua Internațională a Muncii. Există și excepții, de exemplu Australia, Elveția și Statele Unite, unde 1 mai nu este o sărbătoare oficială. În majoritatea țărilor vest europene, ziua de 1 mai este zi liberă.

În România, ziua de 1 Mai a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, de 1 Mai autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde. Coloane de oameni, în ținute festive, scandau lozinci și purtau pancarte uriașe. După 1990, importanța propagandistică a zilei a fost minimalizată, dar oamenii se bucură de acest eveniment, sărbătorindu-l în aer liber, la iarbă verde, la mare ori la munte.

Sursa: Wikipedia.com

Citeste mai mult ...

Actualitate

Expoziție de mașini electrice de top, la Colegiul Național “Decebal” din Deva: „Provocarea Viitorului”

Publicat

pe

Redactat de

Weekendul trecut, curtea Colegiului Național “Decebal” a devenit scena unei expoziții tehnologice remarcabile, marcată de prezentarea unor mașini electrice de top și de o atmosferă vibrantă, plină de entuziasm. Evenimentul a adus împreună liceeni pasionați de robotică, entuziaști ai tehnologiei și un invitat de seamă, Dan Boboiescu, alături de colaboratorii săi.

Mașini electrice de ultimă generație, perle ale industriei auto ecologice, au fost expuse cu mândrie sub razele soarelui, atrăgând atenția și admirația publicului prezent. Liceenii din Deva, cu ochii plini de curiozitate, au explorat fiecare detaliu al acestor capodopere tehnologice, sub îndrumarea pasionată a profesorilor și experților din domeniu.

Invitatul special, Dan Boboiescu, alături de colaboratorii săi, au adus cu ei expertiza și pasiunea pentru mișcarea către mobilitate electrică. Dialogul cu participanții a evidențiat impactul pozitiv al mașinilor electrice asupra mediului înconjurător, subliniind importanța unei schimbări către soluții de transport mai sustenabile.

Evenimentul a oferit și oportunitatea de a întâlni membrii proiectului ElectroMobilitate”, inițiativă ce a acumulat peste 3 milioane de kilometri pe drumurile României, demonstrând viabilitatea și beneficiile mobilității electrice.

 

Advertisement

„Evenimentul a fost dedicat echipei de robotică de la Colegiul „Decebal”. S-a născut inițiativa în urma unui dialog online despre industria autoglobală și aplicarea roboților în industria auto. Am venit cu mai multe mașini pe care să le prezentăm, cu soluții tehnice constructive diferite și este în curs de derulare o prezentare video bazată pe roboți în industria auto”, a declarat ing. Dan Boboiescu, coordonator proiectul „ElectroMobilitate”.

„În primul rând, evenimentul, alături de domnul Dan Boboiescu care a venit din America, domnul Cornel reprezentant Auto -Schunn, dar și mulți alții, echipa de robotică a avut foarte multe de învățat. Am aflat care este procesul industrial al roboticii, care sunt contribuțiile roboticii în industria automobilă, care sunt avantajele unei mașini electrice dacă vrem să ne bazăm pe asta pentru că, până la urmă, asta se zice că va fi viitorul și multe altele. Desigur, practici, ce face un inginer, unde putem aplica pe ce vrem să ne orientăm în viitor și așa mai departe. Echipa de robotică vrea să le mulțumească domnilor pentru că au venit să ne ajute, să ne susțină și am fost foarte bucuroși să vedem atâtea mașini pe care nu ni le-am imaginat vreodată că o să le vedem. Sunt minunate”, a spus Jad El Haj Sleiman, programator la echipa de robotică „Decebal Tech”.

Astfel, expoziția de la Colegiul Național “Decebal” din Deva nu a fost doar un simplu eveniment, ci o veritabilă provocare a viitorului, subliniind importanța tehnologiei și inovației în construirea unei lumi mai verzi și mai sustenabile pentru generațiile viitoare.

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Accident rutier cu 5 victime, între care doi minori

Publicat

pe

Redactat de

Un accident rutier cu 5 victime a avut loc în Bretea Română.

În această seară, prin intermediul unui apel la numărul unic de urgență 112, a fost anunțată producerea unui accident rutier în localitatea Bretea Română.

De urgență, la locul indicat au fost mobilizate o autospecială dotată cu modul de descarcerare din cadrul Punctului de Lucru Bretea Română, o ambulanță SMURD și două ambulanțe ale SAJ.

Echipajele operative au constatat faptul că în accident au fost implicate două autoturisme și au rezultat 5 victime, dintre care 2 minori în vârstă de 12, respectiv 13 ani, transmite ISU Hunedoara.

Toate cele 5 persoane au fost evaluate medical la fața locului, au primit primul ajutor și ulterior au fost transportate la UPU Hunedoara pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Totodată, pompierii militari au asigurat la locul intervenției măsurile specifice de preîntâmpinare a izbucnirii incendiilor în astfel de cazuri.

Advertisement

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate