Actualitate
Preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 7 din Deva – activi, în cadrul „Săptămânii verzi”
De o săptămână plină de activități educative au avut parte micuții de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 7 din Deva, în cadrul Programului Național „Săptămâna verde”. Au plantat panseluțe și pomi fructiferi în curtea instituției de învățământ preșcolar, au mers în excursie la Grădina Botanică din Cluj -Napoca, dar și în vizită la muzeul din Deva și la serele Primăriei Deva, au creat jucării haioase din materiale reciclabile și multe altele. Totul a culminat, vineri, cu un carnaval al costumelor realizate din materiale reciclabile.
Preșcolarii, împreună cu cadrele didactice, de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 7 din Deva, au fost activi în cadrul Programului Național „Săptămâna verde”, desfășurat în perioada 27 -31 martie. Cei mici au fost angrenați în mai multe activități dedicate îngrijirii și cunoașterii mediului.
Copiii au participat, în fiecare zi a săptămânii trecute, la câte o activitate educativă, s-au distrat și au învățat importanța protejării mediului natural.
Vineri, cei mici au defilat într-o paradă veselă și „verde”, etalându-și ingenioasele costumele eco, realizate din materiale reciclabile. În vreme ce băieţeii au ales, în mare parte, să se costumeze în roboţi, astronauţi sau alte personaje, realizate din cutii de carton, saci menajeri ori pungi din plastic, fetiţele au preferat rochițele de zâne, prinţese.
“Copiii, împreună cu doamnele educatoare, au desfășurat diverse activități: plantare de panseluțe și pomi fructiferi în curtea grădiniței, excursie la Grădina Botanică din Cluj-Napoca, activități de ecologizare a cartierului, decorare căsuțe pentru păsări, vizite la diferite sere, pictură pe pietre, confecționare de jucării din materiale reciclabile, plantare semințe de grâu și flori. Am învățat cum funcționează un panou solar, am realizat un “Jurnal verde”, vizită la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, am văzut diferite prezentări power-point despre reciclare, am ascultat povești despre reciclare, în colaborare cu elevii clasei a IV- a, am realizat experimente, am realizat pliante “Salvați planeta”, conectare cu natura – arta tranzienta, jocuri distractive cu picioroange. Săptămâna s-a încheiat cu un Carnaval cu costume din materiale reciclabile. Mulțumim părinților și tuturor instituțiilor implicate (Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală – S.P.I.G.M. Deva, Muzeul Civilizației Dacice și Romane – M.C.D.R. Deva, Landscape Division, Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” Deva)”, spune coordonator structura, prof. Silvana Drașovean.
Actualitate
S-au izbit cu mașina de un copac
Un tânăr de 22 de ani, din municipiul Hunedoara, este cercetat de polițiști după ce a fost implicat într-un eveniment rutier cu victime.
Evenimentul rutier a avut loc aseară, 01 noiembrie a.c., în jurul orei 22.00, pe un bulevard din municipiul Hunedoara.
Din primele verificări a reieșit că șoferul de 22 de ani nu ar fi adaptat viteza, ar fi pierdut controlul autoturismului, ar fi părăsit partea carosabilă și ar fi intrat într-un copac.
În urma celor întâmplate a rezultat rănirea unui tânăr de 19 ani, pasager pe locul din dreapta-față al autoturismului.
Acesta a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.
Polițiștii continuă verificările, în ambele cauze prezentate.
Actualitate
Bărbat fără permis de conducere, depistat la volan sub influența băuturilor alcoolice
Polițiștii au depistat în trafic, în cursul nopții trecute, în jurul orei 01:00, un bărbat de 44 de ani, bănuit că ar fi consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.
Conducătorul auto, domiciliat în orașul Simeria, a fost depistat în municipiul Deva, pe Calea Zarandului.
Acesta a fost supus testării cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,95 mg/l, alcool pur în aerul expirat.
Șoferul a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de mostre biologice, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.
De asemenea, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că bărbatul de 44 de ani nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Actualitate
Parcul Național Retezat: Un colț de rai cu 80 de lacuri alpine și biodiversitate unică
Parcul Național Retezat, situat în vestul Carpaților Meridionali, se întinde pe o vastă zonă montană, cu altitudini ce variază între 794 și 2509 metri (vârful Peleaga), acoperind aproape întreaga masivului Retezat-Godeanu și o porțiune din Munții Ţarcu. Această arie naturală protejată impresionează prin peisajul său variat și diversitatea formelor de relief, fiind un adevărat colț de rai pentru iubitorii naturii.
Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale Parcului Național Retezat este prezența celor 80 de lacuri alpine de origine glaciară, dintre care 54 sunt lacuri permanente. Aceste lacuri reprezintă aproximativ 38% din totalul lacurilor glaciare din România, iar zona este cunoscută sub denumirea „Tărâmul cu Ochi Albaştri” datorită apei cristalline care le caracterizează.
Parcul se mândrește cu o combinație rară de habitate naturale, incluzând păduri de fag, molidișuri, pajiști alpine, mlaștini de turbă, lacuri și pâraie montane. De asemenea, o atracție specială o reprezintă populația de zâmbru (Pinus cembra L.), considerată cea mai reprezentativă din România. Acesta este un arbore conifer cu cinci ace și conuri care produc semințe comestibile, fiind un simbol al biodiversității locale.
Parcul Național Retezat este administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și face parte din rețeaua celor 22 de parcuri naționale și naturale din România, fiind un loc esențial pentru conservarea biodiversității și promovarea turismului sustenabil.
FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT
-
Actualitatecu 2 zile in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Incendiu la un autoturism care se deplasa pe DN 66, în apropiere de Hațeg
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
44 de ani de la tragedia de la Mina Livezeni: Mineri și militari comemorați în Valea Jiului
-
Actualitatecu 24 de ore in urma
Alegeri parlamentare 2024| 22,16 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, la ora 13:00
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Ceaiul de Crăciun” – un eveniment cu suflet, pentru o cauză nobilă, la Deva