Connect with us
Data: 15/06/2024
.

Stiri nationale

Preşedintele CNAS: Noul contract-cadru va include pachete de servicii pentru persoanele neasigurate

Publicat

pe

Contractul-cadru care va intra în vigoare după 1 iulie şi în care se va menţine aceeaşi valoare a punctului serviciilor medicale prevede, ca noutate, pachete de servicii pentru persoanele neasigurate în scopul depistării unor afecţiuni grave (cancer, hepatită, HIV/SIDA la gravide), a anunţat preşedintele Casei Naţionale de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea.

„Se preconizează ca medicii de familie să poată trimită persoanele neasigurate pentru investigaţii în caz de suspiciune de afecţiuni oncologice, hepatite B şi C şi virusul HIV la gravide, servicii care vor fi decontate de Casa Naţională de Sănătate. Ca urmare a negocierilor, reuşim să stabilizăm situaţia în sistemul medical. (…) Atât în asistenţa medicală primară, cât şi în ambulatoriul de specialitate se vor menţine valorile de puncte, astfel ca oamenii să poată avea predictibilitate şi sustenabilitatea activităţii lor, nu la valori nemaipomenite, dar măcar la nivelul în care să îşi poată desfăşura activitatea. (…) Ne-am dori o finanţare mult mai bună, dar în condiţiile actuale credem că este un deziderat atins.(…) Tot în contractul-cadru, se prevede că se pot desfăşura activităţi de prevenţie, începând cu adolescenţii”, a afirmat Valeria Herdea, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele CNAS şi-a exprimat speranţa ca la finalul trimestrul III sau începutul trimestrului IV al anului în curs, când va avea loc o rectificare bugetară, să se rediscute valorile de punct pentru serviciile medicale.

Ea a precizat că mulţi adolescenţi se confruntă cu adicţia, una dintre patologiile noi. „Educaţia pentru sănătate rămâne un deziderat esenţial pentru fiecare dintre noi (…) Avem nevoie să educăm noile generaţii astfel încât să ştie să se protejeze, să se adreseze serviciilor medicale şi să se adreseze medicului de familie, cel puţin o dată pe an, în luna în care este ziua lor de naştere. Comportamentele preventive pot rezolva foarte multe”, a adăugat Herdea.

Preşedintele CNAS a pledat pentru schimbarea stilului de viaţă şi adoptarea unor obiceiuri sănătoase prin „alimentaţie corectă şi mişcare” pentru a preveni îmbolnăvirile.

Advertisement

„Nu putem spune că totul este rezolvat. La acest moment există 190 de localităţi fără medic de familie sau puncte de lucru ale medicilor de familie din alte localităţi. Mai sunt alte 1.043 de localităţi cu deficit de personal medical din punct de vedere al medicului de familie şi un necesar de 1.529 de medici de familie. Îmbătrânirea populaţiei medicale impune măsuri de retenţie a personalului medical, de îmbunătăţire a condiţiilor pe care noi le oferim acestui personal”, a mai spus Herdea.

Ea a punctat că peste două milioane de persoane beneficiază de programele naţionale curative, CNAS având 17 de programe naţionale.

„Există 5,5 milioane de pensionari şi copii care au nevoie să aibă acces la îngrijire. Punem accent pe îngrijirea gravidei, copilului, nu în ultimul rând, pe vârsta extremă şi, în primul rând pe prevenţie pentru fiecare segment de vârstă”, a menţionat Herdea.

Potrivit CNAS, există aproximativ 16,5 milioane de asiguraţi şi 3 milioane de persoane neasigurate, din care doar 250.000 de persoane neasigurate înscrise la medicul de familie după 1 octombrie 2022.

Herdea a mai punctat că 28 de noi molecule sunt folosite, începând din 2024, pentru tratarea pacienţilor, existând 793 de procese intentate de pacienţi CNAS pentru accesul la tratamente noi.

Advertisement

Potrivit unui comunicat de presă al CNAS din 16 mai, pentru asistenţa medicală primară valoarea punctului per capita este 12 lei, iar per serviciu medical 8 lei. Pentru asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru punctul pe serviciu medical se vor oferi 4,5 lei. CNAS susţine că se menţine plafonul de 6.000 lei/lunar pentru asistenţa medicală stomatologică. Valorile aferente punctelor per capita şi pe serviciu din asistenţa medicală primară şi din asistenţa medicală ambulatorie de specialitate vor fi menţinute şi după 30 iunie, au convenit reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai Colegiului Medicilor din România.

Sursa: AGERPRES

Stiri nationale

Sistemul public de pensii a încheiat anul trecut cu un deficit de peste 2 miliarde de lei

Publicat

pe

Redactat de

Sistemul public de pensii a încheiat anul trecut cu un deficit de peste 2 miliarde de lei, în condiţiile în care veniturile s-au cifrat la 109,8 miliarde de lei, iar cheltuielile la 111,9 miliarde de lei, potrivit unui proiect de act normativ publicat de Ministerul Finanţelor.

Veniturile sistemului pentru accidente de muncă şi boli profesionale s-au cifrat la 221,1 milioane de lei.

Astfel, veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat încasate în anul 2023 sunt în sumă de 110 miliarde de lei, iar cheltuielile totale în sumă de 112 miliarde de lei, rezultând un deficit în sumă de 1,99 miliarde de lei, potrivit Proiectului de Lege pentru aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 şi a contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2023.

Veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat încasate în anul 2023 au crescut cu 11,8% faţă de anul 2022 (97,9% faţă de prevederile bugetare definitive).

Contribuţiile de asigurări s-au cifrat, anul trecut, la 98,39 miliarde de lei, cu 2,23 miliarde de lei sub nivelul prevederilor bugetare definitive (89,4% din totalul veniturilor încasate). Acestea au fost constituite din contribuţiile angajatorilor, în sumă de un miliard de lei, cu 1,3 miliarde de lei sub nivelul prevederilor bugetare definitive (1% din totalul veniturilor încasate), şi contribuţiile asiguraţilor, în sumă de 97,31 miliarde de lei, cu 916,2 milioane de lei sub nivelul prevederilor bugetare definitive (88,4% din totalul veniturilor încasate).

Advertisement

În ceea ce priveşte sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, acesta a consemnat venituri de 221,1 milioane lei şi cheltuieli în sumă de 151,1 milioane lei, rezultând un excedent în sumă de 70 milioane lei.

Veniturile totale ale bugetului asigurărilor pentru şomaj încasate în anul 2023 au fost în sumă de aproape 3,8 miliarde de lei, iar cheltuielile totale în sumă de 2,1 miliarde de lei, rezultând un excedent în sumă de 1,69 miliarde de lei.

Sursa: AGERPRES

Citeste mai mult ...

Actualitate

Reprezentanții MAI: 73 de sesizări de posibile încălcări ale legii, de la momentul începerii procesului de vot

Publicat

pe

Redactat de

De la deschiderea urnelor până la ora 11:00, au fost înregistrate 73 de sesizări de posibile încălcări ale legii, au transmis reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI). 

„De la momentul începerii procesului de vot,  au fost înregistrate 73 de sesizări de posibile încălcări ale legii, cu 37,6% mai puține față de incidentele sesizate până la aceeași oră la alegerile locale și parlamentare precedente. Dintre acestea, 19 nu s-au confirmat, iar alte 17 sunt în curs de verificare. Până la acest moment, s-au întocmit dosare penale pentru 11 posibile infracțiuni. De asemenea, au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale: 9 avertismente și 8 amenzi de 7.800 de lei. Au fost primite mai multe sesizări despre nereguli cu privire la buletinele de vot: alegătorii ar fi primit buletine de vot gata ștampilate ori mai multe decât aveau dreptul, sau dimpotrivă, mai puține. Toate sesizările se verifică cu celeritate în vederea luării măsurilor legale”, a anunțat comisar șef de poliție Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

Potrivit MAI, într-o localitate din județul Dolj, un bărbat a semnalat faptul că locțiitorul președintelui secției de votare unde a mers să voteze i-a înmânat cinci buletine de vot pentru alegerea primarului oraşului şi două pentru alegerea președintelui Consiliului Județean. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la fraudă la vot, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Ploiești au fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă se oferă sume de bani în scopul votării de către alegători a unui anumit candidat. Polițiștii continuă verificările în vederea stabilirii situației de fapt și luării măsurilor legale.

În județul Maramureș, un angajat al unei societăți comerciale a semnalat că la intrarea în serviciu i s-ar fi promis bani pentru a vota un anumit candidat la primărie. În speță, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de corupere a alegătorilor.

Advertisement

În județul Caraș-Severin, un cetățean din Austria, care a renunțat la cetățenia română, a votat folosind un permis de ședere în țara noastră, sens în care s-a înregistrat dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de votare fără a avea acest drept.

În județul Tulcea, un cetățean a reclamat că în timp ce se afla într-o secție de votare i-a fost luat actul de identitate pentru a fi împiedicat să își exercite dreptul la vot. Din primele verificări a reieșit, că actul de identitate ar fi fost luat chiar de fratele reclamantului. I s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „împiedicarea exercitării drepturilor electorale”.

În Botoșani, un cetățean a încercat să voteze deși avea interdicție de a vota prin hotărâre judecătorească definitivă. Se fac cercetări pentru infracțiunea de fraudă la vot.

În județul Vrancea, un candidat a sesizat prin 112 că un reprezentant al unui alt partid, membru al biroului electoral al unei secții de votare oferă bani votanților. S-a stabilit că aspectele sesizate se confirmă în sensul că bărbatul respectiv a oferit suma de 50 lei unui votant în timp ce se afla în afara secției de votare, dar în interiorul imobilului în care funcționează această secție. S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de coruperea alegătorilor.

Polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 3 Poliție au fost sesizați de locțiitorul președintelui unei secții de votare din Sectorul 1 cu privire la faptul că, un bărbat ar fi realizat o fotografie în interiorul cabinei de votare.

Advertisement

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că cele sesizate se confirmă, bărbatul susținând faptul că fotografia a fost realizată dintr-o eroare.

Prin sistemul de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal s-au primit 1.032 de semnalări, din care aproximativ 930 reprezintă validarea alegătorilor neînscriși în listele electorale. Din primele verificări, nu au reieșit probleme de fraudă la vot.

În municipiul Constanța, pompierii au fost sesizați cu privire la faptul că în proximitatea a trei secții de votare se simte miros de gaz. S-au deplasat de urgență și au constatat că nu este niciun pericol, fiind de fapt o problemă cu canalizarea. Procesul de vot nu a fost afectat.

În cadrul acțiunilor desfășurate până la această oră în trafic, au fost verificate 4.927 de persoane cu 2.341 de vehicule, fiind aplicate 51 de sancțiuni contravenționale pentru diverse încălcări ale normelor legale. Aceste verificări în trafic vor continua pe parcursul zilei.

 

Advertisement

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor verifica în continuare toate sesizările privind încălcarea legii pentru a stabili cu certitudine existența aspectelor semnalate. Acolo unde va fi cazul, vor fi luate măsurile prevăzute de lege.

Citeste mai mult ...

Politic

Aproximativ 42.800 de angajați MAI – mobilizați, în toată țara, în ziua alegerilor

Publicat

pe

Redactat de

În ziua alegerilor, aproximativ 42.800 de angajați MAI vor fi mobilizați, la nivelul întregii țări pentru a menține ordinea și siguranța publică și pentru a asigura măsurile de protecție a secțiilor de vot. Totodată, vor fi pregătite echipe pentru intervenția rapidă și cercetarea incidentelor electorale.

1.250 de incidente, semnalate de la debutul campaniei electorale

De la debutul campaniei electorale au fost semnalate 1.250 de incidente sau fapte ilegale în context electoral, a declarat comisar șef de poliție Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

“Așa cum știți campania electorală pentru alegerile din data de 9 iunie a început în urmă cu 30 de zile și s-a încheiat oficial astăzi la ora 7.00, deci de la acel moment sunt interzise acțiunile de promovare electorală, precum lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip. Persoanele care continuă acțiunile de campanie electorală pot fi sancționate cu amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 de lei. Efectivele MAI au avut ca principale atribuții menținerea și asigurarea ordinii și liniștii publice la nivelul întregii țări pentru desfășurarea în condiții de siguranță și legalitate a campaniei electorale. În cazul înregistrării unor sesizări cu privire la producerea unor incidente electorale, s-a intervenit rapid pentru verificarea circumstanțelor și luarea de măsuri față de persoanele care nu au respectat normele legale. Fiecare intervenție s-a făcut cu imparțialitate și respectarea atribuțiilor conferite de lege, indiferent de persoanele implicate.Astfel, campania electorală s-a desfășurat în condiții de normalitate pentru cele două tipuri de scrutin, fără incidente grave. De la debutul campaniei electorale au fost semnalate 1.250 de incidente sau fapte ilegale în context electoral, în medie aproximativ 43 evenimente/zi, față de 46 evenimente/zi la alegerile anterioare. Comparativ cu numărul evenimentelor sesizate pe timpul campaniilor electorale pentru alegerile similare anterioare – locale din anul 2020 și europarlamentare din anul 2019, se constată scăderea acestora cu 5,5%. Din totalul de 1.250 de incidente semnalate 71 sunt în curs de verificare și 158 nu s-au confirmat. 160 de sesizări nu au fost de competența MAI așa că au fost transmise pentru competentă soluţionare altor autorități: 130 către Autoritatea Electorală Permanentă, 24 către Biroul Electoral Central şi 6 către Birourile Electorale Județene. Cele mai frecvente sesizări au vizat distrugerea sau deteriorarea materialelor electorale – 375 de sesizări, posibile fapte de corupere a alegătorilor – 156 de sesizări și afișarea mijloacelor de promovare electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale – 140 de sesizări. Efectivele MAI au aplicat 453 de sancțiuni contravenționale, respectiv 257 de amenzi în valoare de peste 187 de mii și 195 de avertismente. Totodată, s-au întocmit 412 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”.

 

În timpul campaniei electorale, efectivele MAI au asigurat măsurile pentru desfășurarea în siguranță a 1.115 manifestări electorale în 458 de localități din 39 de județe și municipiul București, fără a fi înregistrate evenimente deosebite.

Advertisement

Cele mai multe manifestări au fost organizate în județele Ilfov (342), Dolj (174), Giurgiu (111), Bihor (69), Sibiu (68) și s-au desfășurat, în principal, sub formă de întâlniri cu alegătorii – 306 sau marş – 293.

“Vă asigurăm că efectivele MAI își vor îndeplini în continuare cu profesionalism sarcinile care le revin în contextul alegerilor. La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, chiar în clădirea în care ne aflăm, a fost activat, începând din această dimineață de la ora 7, Centrul Operațional de Comandă cu rol de coordonare și monitorizare a tuturor misiunilor din aceste zile. Comandamente operaționale similare au fost activate în toate județele și în Capitală. De asemenea, în fiecare județ au fost trimiși de la București, ofițeri cu funcții de conducere și cu experiență în activitatea de coordonare, sprijin și îndrumare”, a mai declarat comisar șef de poliție Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

Astăzi, efectivele MAI asigură protecția pe timpul transportului buletinelor de vot și a celorlalte materiale electorale de la locurile de depozitare către secțiile de votare.

Președinții birourilor electorale ale secțiilor de vot, împreună cu membrii acestora, trebuie să fie prezenți la sediile secțiilor de votare, astăzi la ora 18:00, pentru a dispune măsurile necesare pentru asigurarea ordinii și corectitudinii operațiunilor de votare. Totodată, președinții secțiilor de votare vor dispune fixarea posturilor de pază în jurul localului de vot.

Începând de la acel moment, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor asigura măsurile de protecție la cele 18.955 de secții de votare, urmând ca mâine dimineață, la ora 6:00, aceste locații să fie predate președinților birourilor electorale, cu sigiliile intacte.

Advertisement

În misiunile de astăzi sunt implicate peste 33.800 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne.

“În ziua alegerilor, aproximativ 42.800 de angajați MAI vor fi mobilizați, la nivelul întregii țări pentru a menține ordinea și siguranța publică și pentru a asigura măsurile de protecție a secțiilor de vot. Totodată, vor fi pregătite echipe pentru intervenția rapidă și cercetarea incidentelor electorale. Suplimentar, vor fi instituite dispozitive de ordine publică pentru prevenirea unor evenimente negative pe fondul aglomerărilor de persoane. De asemenea, la nivel național se va organiza o acțiune pentru verificarea modului de realizare a transportului de persoane în care vor fi implicați peste 1.600 de polițiști cu aproximativ 850 de mijloace tehnice, beneficiind inclusiv de sprijinul aerian al aeronavelor IGAv”, a adăugat comisar șef de poliție Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

Pentru a veni în sprijinul alegătorilor care doresc mâine să voteze, dar nu au documente de identitate valabile, Direcția Generală de Evidență a Persoanelor și serviciile județene vor avea program de lucru cu publicul atât astăzi, cât și mâine.

Astăzi, Direcția Generală de Evidență a Persoanelor are program cu publicul până la ora 16:00, iar mâine până la ora 22:00.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate