Actualitate
Previziuni sumbre pentru Arcelor Mittal Hunedoara
Suprataxarea energiei electrice riscă să pună lacătul pe industria metalurgică
Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor „Metarom” trage un semnal de alarmă privind situaţia dramatică în care se află industria metalurgică din România. Mai exact, majorarea costului cu certificatele verzi pentru energie cât şi a taxei de cogenerare riscă să aducă în faliment companiile care activează în acest domeniu.
Siderurgiştii hunedoreni spun că dacă nu se vor lua măsuri rapide de rezolvare a situaţiei, combinatele siderurgice din România vor avea soarta combinatelor chimice precum Oltchim sau Arpechim.
Cele mai mari taxe din UE
Conform datelor prezentate de Petru Vaidoş (foto mic), liderul Sindicatului „Siderurgistul” raportat la anul 2011 taxele la energia electrică plătite anul trecut de Arcelor Mittal Hunedoara şi Galaţi au fost mai mari de aproape trei ori fapt care a generat costuri uriaşe de producţie. Mai exact, dacă anul trecut Arcellor Mittal a avut de achitat o notă de plată de 2,6 milioane de euro pentru costul certificatelor verzi, în 2012 valoarea acestora a ajuns la 7,3 milioane de euro. Mai mult, previziunile pentru acest an sunt sumbre, această companie trebuind să plătească peste 15 milioane de euro. „Problema este extrem de delicată, iar declaraţiile conducerii Arcelor Mittal de la Galaţi privind posibilitatea închiderii acestui combinat exprimă gravitatea situaţiei în care ne aflăm. Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care aplică astfel de politici de taxare a marilor consumatori de energie electrică. Este inadmisibil ce se întâmplă. Dacă nu se iau măsuri urgente riscăm să avem soarta combinatelor Oltchim sau Arpechim”, a spus Vaidoş.
Guvernul promite măsuri
Pentru a găsi o soluţie la problemele apărute în acest sector industrial siderurgiştii se află în discuţii cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi cei ai Parlamentului României. Vaidoş a precizat că la această dată există în dezbatere publică o ordonanţă de urgenţă care satisface într-o mică măsură cererea siderurgiştilor. Acesta speră ca în urma consultărilor ce vor avea loc în această perioadă, ordonanţa de urgenţă să fie modificată astfel încât să fie un sprijin real pentru acest sector economic.” Sperăm ca măsurile ce vor fi luate să fie cu adevărat un sprijin pentru companiile de profil metalurgic din România. În caz contrar, viitorul siderurgiei în România se anunţă a fi unul foarte sumbru”, a conchis Vaidoş.
Actualitate
37 de trenuri electrice noi vor intra în circulație. Vor deservi și rute din județ
Un număr de 37 de trenuri electrice vor intra în circulație, începând din noiembrie 2024, a anunțat Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Noile trenuri electrice vor circula și pe rute din județul Hunedoara.
ARF a anunțat că a semnat un act adițional ce modifică prevederile contractului aferent proiectului care prevede achiziționarea a 37 de rame electrice interregionale noi, denumite RE-IR și achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații necesare funcționării respectivelor trenuri, încheiat între Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în calitate de autoritate contractantă, pe de o parte, și Alstom Ferroviaria S.p.A., în calitate de furnizor, pe de altă parte.
“Documentul în cauză modifică elementele legate de durata contractului și prevede unele clauze contractuale care să permită punerea, temporară, în funcțiune cu călători a RE-IR TS3, ce va fi livrată de Alstom și face obiectul CSP aprobat prin HG nr.1328/28.12.2023, în vederea circulației temporare cu călători pe calea ferată din România. Astfel, trenurile livrate de Alstom sunt preconizate a intra în circulația cu călători, în baza livrării întregului lot de 37 de trenuri și obținerii autorizațiilor de tip și de introducere pe piața din România, în perioada noiembrie 2024 – decembrie 2025”, se arată într-o informare a ARF.
Serviciile de mentenanță vor fi prestate pe o durată de 15 ani începând cu data recepției fiecărei rame electrice.
Contract de 1,7 miliarde de lei
ARF reamintește că valoarea totală a contractului de finanțare este de 1.708.996.863,41 lei, finanțarea fiind distribuită după cum urmează: 1.213.523.359,27 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor( FEDR); 214.151.181,05 lei – bugetul propriu al beneficiarului; 281.322.323,09 lei – cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA.
Pe ce rute vor circula
Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: București Nord – Constanța, București Nord – Brașov – Arad – Timișoara, București Nord – Brașov – Cluj, București Nord – Brașov – Deda – Cluj, București Nord – Brașov, București Nord – Iași, București Nord – Suceava, București Nord – Galați, București-Nord – Craiova – Târgu Jiu- Petroșani – Simeria, București Nord-Craiova-Timișoara-Arad, Cluj-Timișoara, Cluj-Suceava-Iași.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Transport 2021-2027.
Sursa foto: Autoritatea pentru Reformă Feroviară – ARF/Facebook
Actualitate
Cod galben de vânt în sudul județului. Ploi, în următoarele zile
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de vânt. Avertizarea, care vizează și zona de sud a județului Hunedoara, intră în vigoare la noapte, la ora 23:00, și este valabilă până mâine seară (4 octombrie), la ora 21:00.
„Vântul va avea intensificări în Banat, sudul Crișanei și în Carpații Meridionali, cu viteze în general de 55…65 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 70…80 km/h”, a informat ANM.
Meteorologii anunță și ploi, în următoarele zile. „Până în dimineața zilei de sâmbătă (05 octombrie), temporar va ploua la început în Banat, Crișana și Maramureș, apoi în Transilvania, Oltenia și nord-vestul Munteniei. Sâmbătă (05 octombrie) vor fi ploi în majoritatea regiunilor, iar duminică (06 octombrie), în jumătatea de est a teritoriului. Vor fi averse, însoțite pe spații mici de descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 20…30 l/mp și pe arii restrânse peste 40…50 l/mp. În regiunile vestice, sud-vestice și estice vântul va avea intensificări temporare cu viteze în general de 40…50 km/h”, a mai informat ANM.
Actualitate
Acțiune a polițiștilor, de prevenire a traficului și consumului ilicit de droguri, pe raza municipiului Hunedoara
Acțiune a polițiștilor, de prevenire a traficului și consumului ilicit de droguri, pe raza municipiului Hunedoara
O acțiunea a polițiștilor privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, desfășurată pe parcursul nopții trecute în municipiul Hunedoara, a dus la depistarea unui tânăr de 20 de ani, din localitate, asupra căruia polițiștii ar fi găsit un dispozitiv de tip ,,grinder”, care conținea resturi de substanță vegetală verde-oliv, cu un miros înțepător.
Acesta a fost identificat în zona stadionului din localitate și a fost condus la sediul poliției pentru continuarea verificărilor. Bunurile găsite asupra sa au fost ridicate pentru cercetări. Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii de infracțiuni prevăzute de Legea 143 din 2002 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
În primele opt luni ale acestui an, polițiștii hunedoreni au constatat 143 de infracțiuni prevăzute de legea menționată. În toate aceste cazuri, cercetările sunt continuate de către polițiști specializați din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Hunedoara.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Minoră de 15 ani, din Hațeg, dată dispărută. UPDATE: A fost găsită
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Evenimente deosebite în comuna Vața de Jos
-
Actualitatecu o zi in urma
Podiumuri la un concurs național pentru dansatorii deveni
-
Actualitatecu o zi in urma
Liga 5 de fotbal Hunedoara are un nou lider
-
Actualitatecu o zi in urma
Tentativă de înscenare a unui viol, dejucată de polițiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat găsit căzut pe marginea drumului, la Cristur. Ar fi fost lovit de o mașină – șoferul vinovat, căutat de poliție
-
Actualitatecu o zi in urma
Casa Județeană de Pensii Hunedoara: Peste 4000 de pensionari au ieșit din categoria celor care beneficiau de indemnizația socială minimă
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lucrări programate. Se sistează apa pe mai multe străzi din Deva, în noaptea de 2 spre 3 octombrie