Actualitate
Prima ședință a noului Consiliu Local al municipiului Deva. Au depus jurământul și cei cinci consilieri supleanți
Noul Consiliu Local al Municipiului Deva, constituit în urma alegerilor din 9 iunie, s-a întrunit, astăzi, în prima ședință din mandatul 2024 – 2028. Consilierii locali supleanți au depus jurământul. De la adunarea solemnă nu au lipsit emoțiile noului început. În deschiderea întrunirii, primarul Lucian Ioan Rus s-a adresat consilierilor aleși, afirmând că își dorește ca acești patru ani care urmează să fie patru ani „de provocări constructive, de colaborare, de parteneriat pentru Deva și deveni”.
„Sunt extrem de onorat să fiu, astăzi, aici alături de dumneavoastră. E prima mea ședință de Consiliu Local, după constituire. Emoțiile sunt mari, dar, în primul rând, aș vrea să mulțumesc din suflet devenilor pentru deschidere, pentru încrederea pe care nouă, tuturor, ne-au acordat-o pentru a-i reprezenta împreună pentru o Deva așa cum credem de cuviință. Mulțumesc tuturor consilierilor locali pentru deschidere, pentru colaborare și sper ca acești patru ani care urmează să fie patru ani de provocări constructive, de colaborare, de parteneriat pentru Deva și pentru deveni, pentru că acesta este lucrul pe care, atât eu, cât și colegii mei, ni l-am propus pentru următorii patru ani și, din discuțiile pe care le-am avut împreună, cred că, cu toții asta ne dorim, să facem un parteneriat pentru Deva, un parteneriat pentru deveni, un parteneriat constructiv prin care toți să ne aducem contribuția din experiența și expertiza noastră pentru că, așa cum am spus, cred, foarte mult în omul potrivit la locul potrivit. Sunt lucruri corecte, sunt lucruri pe care, cred că, ni le dorim cu toții și de care Deva are nevoie, de experiența dumneavoastră, dragi consilieri locali, de expertiza pe care ați adunat-o de-a lungul anilor, și pe care, vă invit ca, de acum încolo, să o punem în slujba Devei și a devenilor. (…) Mai mult decât atât, cred că putem avea un Consiliu Local, chiar dacă sunt atât de multe partide, cred că, poate fi un beneficiu pentru noi toți pentru că astfel putem părerile și concluziile a ceea ce se întâmplă în Deva astăzi împreună, de a le pune pe masă, de a le discuta cu toții, și de a lua împreună și, repet împreună, deciziile corecte (…) Ceea ce pot să vă asigur este de toată deschiderea mea, de toată energia pe care mi-o voi pune în slujba devenilor și de colaborarea cu dumneavoastră și cu fiecare cetățean. Vă mulțumesc tare mult și să ne ajute Dumnezeu ca, în acești următori patru ani, fiecare să facem lucruri bune pentru orașul nostru”, a declarat primarul municipiului Deva, Lucian Ioan Rus, în deschiderea ședinței extraordinare de Consiliu Local de astăzi, 5 noiembrie 2024.
Primul punct pe ordinea de zi a ședinței a fost depunerea jurământului de către consilierii locali supleanți ale căror mandate au fost validate de către instanță, respectiv Dacian-Ciprian Drăgan (PSD), Călin-Constantin Moraru (PSD), Sorin-Tudor Lavu (PSD), Gheorghe Ludoşean (PNL) și Marcela-Georgeta Grecu (FD). De asemenea, tot în cadrul ședinței extraordinare de astăzi, a depus jurământul și consilierul local Marin Florin Ilieș (PNL), care nu a putut participat la ceremonia desfășurată în data de 26 octombrie 2024, în cadrul căreia au rostit jurământul ceilalți 15 aleși locali validați.
După alegerea președintelui de ședință, s-a trecut la organizarea comisiilor de specialitate ale Consiliului Local, precum și componența nominală a acestora.
Alegerea viceprimarilor mai întârzie
CL Deva are 20 de consilieri locali, care au depus jurământul. Anamaria Gavrilă (POT), prezentă în sală, la ședința de astăzi, a renunțat la mandat, înaintându-și demisia. Prin urmare, este nevoie de o nouă procedură de validare a unui alt consilier și depunerea jurământului de către acesta.
Cel mai probabil, după alegeri, vom afla și viceprimarii reședinței de județ.
Aleșii locali care au depus jurământul
1. Florin Jean Bălan (PSD)
2. Ion Bădin (PSD)
3. Luminița Hurgoiu (PSD)
4. Ciprian-Nicolae Roman (PSD)
5. Călin-Constantin Moraru (PSD)
6. Sorin-Tudor Lavu (PSD)
7. Dacian-Ciprian Drăgan (PSD)
8. Ioan-Dorin Petrui (PNL)
9. Irinel-Ioan Faur (PNL)
10. Marin Florin Ilieș (PNL)
11. Gheorghe Ludoşean (PNL)
12. Tiberiu-Claudiu Bârstan (AUR),
13. Ioan-Emanuel Clej (AUR)
14. Gabriel Ionașcu (AUR)
15. Ferdinand-Zoltan Pogocsan (UDMR)
16. Domokos Balazs (UDMR)
17. Lucian Mara (Alianța Dreapta Unită USR -PMP)
18. Cătălin Viorel Gligor -(Alianța Dreapta Unită USR -PMP)
19. Alexandra-Andreea Indrei (POT)
20. Marcela-Georgeta Grecu (FD)
Actualitate
Echipajele ISU Hunedoara: 124 de misiuni în 72 de ore, inclusiv stingerea a patru incendii
În ultimele trei zile, salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” au desfășurat 124 de misiuni și intervenții, confirmând din nou angajamentul lor față de comunitatea hunedoreană.
98 de intervenții pentru ajutor medical de urgență
O mare parte dintre solicitări, 98 la număr, au vizat acordarea ajutorului medical de urgență. Detașamentele din Deva (20 de intervenții), Hunedoara (15 intervenții) și Orăștie (10 intervenții) au fost cele mai active în această perioadă.
Incendii gestionate fără victime
În același interval, pompierii militari au intervenit pentru stingerea a patru incendii:
- 29 noiembrie 2024: Detașamentul Petroșani a gestionat două situații în municipiu: un incendiu izbucnit la o mașină de spălat și altul la un coș de fum al unei locuințe.
- 30 noiembrie 2024: Punctul de Lucru Băița a stins un incendiu care a cuprins un autoturism în localitatea Vălișoara.
- 1 decembrie 2024: Pompierii Punctului de Lucru Bretea Română au acționat pe DN 66, lângă Hațeg, unde un autoturism în mișcare a luat foc.
Din fericire, în urma acestor incidente nu s-au înregistrat victime, pompierii reușind să limiteze pagubele materiale.
Alte misiuni importante
Echipajele ISU Hunedoara au intervenit și în alte situații:
- Au oferit sprijin Serviciului de Ambulanță Județean în 13 cazuri.
- Au deblocat trei uși de acces în locuințe.
- Au desfășurat trei misiuni pentru protecția comunității și alte trei acțiuni de informare preventivă. Acestea au vizat întreținerea corectă a instalațiilor de încălzire, un aspect esențial în sezonul rece.
Pregătiți să intervină 24/7
Inspectoratul asigură că echipele sale sunt pregătite să răspundă oricărei situații de urgență, 24 de ore din 24. Prin profesionalismul și dedicarea lor, salvatorii hunedoreni rămân un sprijin esențial pentru comunitate.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
RAR lansează certificatul digital Auto-Pass pentru verificarea istoricului vehiculului
Registrul Auto Român a lansat, pe 1 decembrie, certificatul digital RAR Auto-Pass, disponibil exclusiv online pe site-ul www.rarom.ro. Documentul oferă informații esențiale despre istoricul unui vehicul, fără a fi necesară prezentarea acestuia la RAR. Solicitantul introduce numărul de identificare al vehiculului (VIN) și datele personale, iar, în caz de existență a informațiilor, va plăti 42 de lei pentru certificat. Dacă nu există date, va primi un certificat de negație gratuit. Certificatul este valabil 60 de zile și poate fi descărcat sau primit prin email după plată.
”Registrul Auto Român emite, începând din 1 decembrie, certificatul RAR Auto-Pass, un document digital care poate fi solicitat exclusiv online, accesând butonul de pe prima pagină a site-ului www.rarom.ro. Nu este nevoie de prezentarea autovehiculului la reprezentanța RAR! Certificatul RAR Auto-Pass este cea mai transparentă formă de informare a cumpărătorului care dorește să fie vigilent. Documentul vă spune detalii esențiale despre istoria vehiculului pe care urmează să-l achiziționați. Documentul poate fi eliberat atât vânzătorului cât și cumpărătorului, după ce vor fi introduse în aplicația digitală numărul de identificare al autovehiculului (VIN) și câteva date despre solicitant, necesare pentru emiterea facturii și a certificatului. În cazul în care despre un anumit VIN nu există nicio mențiune în bazele de date ale RAR, utilizatorul va primi gratuit un certificat de negație. În momentul în care sunt găsite date despre vehiculul în cauză, solicitantul va fi redirecționat către pagina de plată și, după confirmarea acesteia, va primi pe email certificatul. Totodată, documentul poate fi descărcat și direct din platforma digitală RAR Auto-Pass, imediat după efectuarea plății, dar și la orice moment ulterior, numai în perioada de valabilitate a certificatului (60 zile). Tariful pentru emiterea certificatului este de 42 de lei”, informează reprezentanții Registrului Auto Român.
„Vânzătorul care nu are nimic de ascuns și vrea să dea dovadă de bună credință are tot interesul să solicite acest document de la RAR pentru a vinde autovehiculul în condiții de transparență totală. Conceptul RAR Auto-Pass, document legiferat ulterior, a pornit de la cazurile de modificare a odometrului (valorii kilometrajului) care au luat amploare în ultimii ani, RAR încercând astfel să protejeze persoanele de bună credință care doresc să achiziționeze o mașină și să-i cunoască din start istoricul. În acest fel, manipularea odometrului va fi mult mai ușor de depistat. RAR Auto-Pass este un instrument prin care putem diminua sau limita acest fenomen de manipulare a unor date esențiale care pot face diferența la comercializarea unui autovehicul”, a transmis ing. Cristian Bucur, directorul tehnic al Registrului Auto Român.
Documentul care reprezintă garanția RAR, organism tehnic al statului, conține date autorizate importante despre istoricul vehiculului. Conform legii, responsabilitatea încărcării datelor despre intervențiile și reparațiile efectuate asupra unui vehicul aparține atelierelor autorizate în care s-au desfășurat respectivele operațiuni.
RAR Auto-Pass conține:
– succesiunea citirilor odometrului furnizate de stațiile ITP sau de reprezentanțele RAR la care s-a prezentat mașina;
– date privind intervențiile minore asupra vehiculului în atelierele autorizate (reparațiile ușoare);
– date referitoare la reparațiile efectuate în atelierele autorizate, ca urmare a unor accidente grave care au afectat sistemele de direcție, frânare, structura de rezistență a vehiculului sau elementele de siguranță pasivă;
– date legate de inspecțiile tehnice periodice și de campaniile de rechemare lansate de producătorul vehiculului.
Baza de date interogată pentru obținerea certificatului RAR Auto-Pass este într-o continuă dinamică și se populează cu informații, asta înseamnă că în timp vor fi disponibile din ce în ce mai multe detalii despre un vehicul, pe măsură ce acesta se prezintă la atelierele autorizate de reparații, la stațiile ITP sau la reprezentanțele RAR.
Într-o fază ulterioară de dezvoltare, RAR Auto-Pass va putea oferi informații și despre kilometrajul vehiculului înainte ca acesta să fi fost adus în România.
FOTO: FACEBOOK REGISTRUL AUTO ROMÂN OFICIAL
Actualitate
Red Bull Oslea Hike & Ride revine în 2025: Competiția are loc pe 8 martie
Organizatorii competiției Red Bull Oslea Hike & Ride, una dintre cele mai așteptate evenimente montane din România, au anunțat oficial data ediției din 2025: 8 martie.
„Pentru că o veste bună e mereu la fel de binevenită ca zăpada din ultima perioadă, am revenit cu data oficială pentru Red Bull Oslea Hike & Ride 2025. Știți voi, save the date, colindați munții în siguranță, și revenim în perioada următoare cu informații legate de această ediție și de înscrieri!” au transmis organizatorii pe canalele oficiale de comunicare.
Evenimentul, care combină drumețiile montane cu adrenalina coborârilor pe schiuri sau snowboard, atrage anual pasionați ai sporturilor de iarnă din întreaga țară, dornici să își testeze limitele într-un peisaj spectaculos.
Red Bull Oslea Hike & Ride este renumit pentru atmosfera vibrantă și provocările inedite pe care le propune participanților. Organizatorii promit noi surprize pentru ediția din 2025, încurajând pasionații de munte să se pregătească pentru o experiență memorabilă.
Rămâneți conectați pentru detalii despre înscrieri și regulament, iar până atunci, savurați iarna în siguranță pe traseele montane!
FOTO: FACEBOOK Red Bull Oslea Hike & Ride Challenge
-
Actualitatecu 2 zile in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie
-
Actualitatecu 18 ore in urma
Incendiu la un autoturism care se deplasa pe DN 66, în apropiere de Hațeg
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Alegeri parlamentare 2024| 22,16 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, la ora 13:00
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Ceaiul de Crăciun” – un eveniment cu suflet, pentru o cauză nobilă, la Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Razie, noaptea trecută, la Petrila. Peste 150 de persoane legitimate și zeci de mașini oprite în trafic