
Nu se închide!
Municipalitatea va finanţa noi investiţii menite să asigure funcţionalitatea complexului şi să ajute la obţinerea altui aviz de mediu
Autorităţile locale împreună cu reprezentanţii complexului Aqualand din Deva au pus la punct un plan pentru obţinerea unei noi autorizaţii de mediu şi reducerea poluării fonice a staţiei de cogenerare. Investiţia va fi susţinută în integralitate din fondurile proprii ale primăriei municipiului Deva.
Lucrările sunt prognozate să se încheie până la finele lunii august. Autorizaţia de mediu a fost anulată în instanţă pe motiv că un grup de cetăţeni de pe strada Horea sunt deranjaţi de noxe, zgomot şi vibraţii, în timp ce conducerea complexului susţine că la verificările obligatorii niciodată nu au fost depăşite limitele legale. „Noi facem determinări de zgomot şi noxe odată la trei luni, iar de fiecare dată am ieşit în limitele legale. Chiar am încercat să mergem cu specialişti să măsurăm nivelul de zgomot şi trepidaţii în casele celor care ne-au reclamat însă proprietarii nu au fost de acord cu această măsură, susţinând că nu avem aparate performante de măsurare”, susţine administratorul complexului Aqualand, Irinel Faur.
Panouri şi covor de cauciuc
Pentru a reduce zgomotul produs de staţia de cogenerare şi trepidaţiile, reprezentanţii administraţiei publice au găsit o serie de soluţii viabile în acest sens. Astfel că, până la sfârşitul verii, staţia de cogenerare va fi izolată cu panouri fonoabsorbante, asemănătoare celor care se găsesc pe marile autostrăzi sau în imediata vecinătate a căilor ferate de mare viteză. Iar sub motorul staţiei va fi pus un covor de cauciuc care va reduce considerabil trepidaţiile, din cauza cărora o serie de proprietari de pe strada Horea susţin că li se dărâmă casele. „Am încercat şi am reuşit împreună cu conducerea Aqualand să venim cu soluţii pentru ca acest complex să funcţioneze. Astăzi (n.r. – ieri) de dimineaţă am avut o întrevedere cu domnul prefect şi profitând de faptul că merge la Bucureşti l-am rugat să transimită Comisarului Şef al Gărzii de Mediu şi Ministrului Mediului, că Aqualandul de la Deva nu se va închide. Am reuşit în aceste zile să obţinem certificatul de urbanism şi suntem în faza de a întocmi proiectul pentru soluţia găsită de noi de a diminua aşa zisa poluare fonică. Este vorba de nişte panouri care vor îngrădi clădirea staţiei de cogenerare şi de un covor de cauciuc care va reduce trepidaţiile. Cred, de această dată, în calitate de inginer că este soluţia optimă pentru a rezolva problema”, a precizat primarul municipiului Deva, Petru Mărginean. Până la finalizarea proiectului vor fi cunoscute şi costurile pe care le implică această investiţie, cert este că acestea vor fi în integralitate suportate din bugetul local. Pentru aceste lucrări vor fi atribuiţi bani odată cu rectificarea bugetară de la sfârşitul acestei luni.
Investiţii şi la motor
Pentru a putea începe demersurile de obţinere a unei noi autorizaţii de mediu, în cadrul staţie de cogenerare trebuie făcute o serie de modernizări. Şi acestea sunt incluse în planul întocmit de primărie, fiind vorba de montarea unor filtre pentru diminuarea emisiilor de noxe. „Foarte important de ştiut este faptul că autorizaţia de mediu ne-a fost anulată din lipsă de procedură şi nu din cauza problemelor de poluare. Astfel că, atunci când vom avea proiectul de investiţie, sperăm până la sfârşitul săptămânii viitoare, vom demara toţi paşii pentru a reobţine autorizaţia de mediu. Mai mult am inclus în proiect şi o investiţie pentru îmbunătăţirea motorului de cogenerare în ton cu noile tehnologii vom monta nişte filtre. Această investiţie este necesară datorită faptului că nu ne putem reautoriza dacă nu modernizăm nimic la instalaţie”, susţine administratorul complexului Aqualand, Irinel Faur. Mai mult reprezentanţii complexului acvatic susţin că fără instalaţia de cogenerare nu ar fi viabilă activitatea pentru că din energia vândută în sistemul naţional se obţine suma de aproximativ 200 de mii de lei, care ajută la plătirea altor facturi. Costurile de întreţinere, cu personalul şi cu utilităţile complexului ajung undeva la 300 de mii pe lună.
[notification type=”standard”]
Daţi în judecată de firma constructoare
Primarul municipiului Deva, Petru Mărginean susţine că firma care a construit complexul Aqualand, Power Energy din Ungaria, a intentat proces insituţiei pe care o conduce pentru recuperarea garanţiilor. „Ne-am trezit că suntem chemaţi în instanţă şi de firma constructoare care se află în insolvenţă şi care ne cere plata garanţiilor. Dar noi nu am făcut încă recepţia finală a lucrării, pentru că există o serie de probleme, pe care le-am comunicat constructorului, însă nu ne-a băgat nimeni în seamă. În luna decembrie se împlinesc doi ani de la punerea în funcţiune a complexului şi tot atunci expiră garanţia, însă firma constructoare nu va vedea niciun leu pentru că nu şi-a remediat problemele”, susţine Mărginean.
[/notification]