Connect with us
Data: 20/06/2024
.

Actualitate

Primăria Hunedoara are 1,1 milioane de lei. Finanţează cu ei ideile locuitorilor

Publicat

pe

Aviz ONG-urilor sau persoanelor fizice!

Fondurile vor fi acordate în urma unei selecţii riguroase a tuturor iniţiativelor ce trebuie să aibă în centrul lor interesul public în mai multe domenii

Şi în 2013, Primăria Hunedoara va scoate bani de la bugetul local pentru a plăti proiecte menite să ducă la dezvoltarea municipiului.

1 aprilie e data limită pentru depunerea proiectelor

1 aprilie e data limită pentru depunerea proiectelor

Administraţia locală a lansat ieri sesiunea de finanţare nerambursabilă de la bugetul local adresată tuturor persoanelor fizice, juridice sau ONG-urilor din Hunedoara care au pregătite proiecte de interes public şi au nevoie de bani pentru a le pune în practică. Iniţiativele în scris pot fi depuse până la 1 aprilie, termen după care ele vor fi evaluate şi vor fi stabilite cele câştigătoare de către o comisie specială din cadrul municipalităţii. Pentru acest an, Primăria Hunedoara are pregătiţi 1,1 milioane de lei în vederea finanţării acestor idei. În 2012, aproape 15 proiecte depuse de persoane fizice, asociaţii şi fundaţii au primit bani de la bugetul local al Hunedoarei.

Finanţare de maximum 90 la sută

Sport, tineret, protecţia mediului, cultură şi culte, acestea sunt domeniile ce pot fi acoperite de proiectele ce vor primi finanţare nerambursabilă de la Primăria Hunedoara. Cel mai mare buget este alocat culturii, aici fiind disponibili 750.000 de lei, în timp ce pentru iniţiativele în domeniul protecţiei mediului pot fi alocaţi în total 50.000 de lei. Sportul, tineretul şi cultele au fiecare câte un buget de 100.000 de lei.

Advertisement

Potrivit regulamentului selecţiei publice, pentru a fi eligibil să primească finanţare de la primărie, un proiect trebuie să vizeze o idee ce va fi implementată în perioada aprilie – decembrie 2013 şi să aibă legătură cu interesul public al municipiului Hunedoara. În plus, iniţiatorii trebuie să aibă o parte din finanţarea necesară proiectului pentru că de la primărie nu vor primi mai mult de 90 la sută din valoarea acestuia.

Toţi cei interesaţi să intre în cursa pentru banii nerambursabili ai primăriei sunt aşteptaţi, până la 1 aprilie, să depună proiectele în scris, în plic închis, la Registratura municipalităţii.

Tabere de pictură ori reparaţii la biserici

Potrivit Primăriei Hunedoara, în 2012, 13 proiecte au primit finanţare nerambursabilă de la bugetul local. Cele mai multe dintre acestea au vizat domeniul „cultură”, patru astfel de proiecte fiind finanţate, câte trei fiind pe „tineret” sau „sport”, două pe „culte” şi unul pe „protecţia mediului”. Editarea unor CD-uri de folclor, lansarea unei cărţi sau organizarea unei tabere de pictură la Cinciş, toate acestea au fost finanţare de Primăria Hunedoara, în 2012, ca proiecte în domeniul cultural.

De asemenea, instruire antidrog, sesiuni ori tabere de formare a voluntarilor au fost subiectul proiectelor ce au primit bani şi s-au adresat tinerilor, în timp ce reparaţii şi reamenajări ale unor biserici din Hunedoara au fost finanţate în 2012 la capitolul „culte”. Participări la competiţii de tenis, box sau popice, dar şi organizarea unor cantonamente pentru juniori au fost finanţate în 2012 ca proiecte sportive depuse de mai multe ONG-uri din Hunedoara.

Advertisement

Singurul proiect ecologist ce a primit anul trecut bani de la primărie a vizat protejarea mediului prin organizarea unor concursuri de creaţie, expoziţii de desen şi înfiinţarea unor cercuri cu tematică de ocrotire a naturii. Valoarea totală a finanţării acordate în 2102 pentru cele 13 proiecte a fost de circa 155.600 de lei.

Actualitate

Ecologizare pe râul Aninoasa

Publicat

pe

Redactat de

Weekend-ul trecut, 25 de voluntari au colectat 50 de saci de deșeuri de pe râul Aninoasa, în cadrul unei acțiuni de igienizare organizate de asociațiile Urbanlab.vj și Pe Firul Apei, alături de grupul de inițiativă Aninoasa Noastră și Asociația Copii pentru Viitor.

Pe parcursul a patru ore, localnicii, reprezentanții autorităților locale și angajații Sistemului Hidrotehnic Petroșani – Apele Române Jiu au curățat un segment de 1,2 km al râului. Pe lângă deșeurile de mici dimensiuni, adunate în saci, au fost scoase și obiecte mari, precum trotinete, saltele, electrocasnice și resturi de materiale de construcții, înțepenite în albie sau pe maluri.

”25 de voluntari au colectat sâmbăta trecută 50 de saci de deșeuri de pe râul Aninoasa în cadrul acțiunii de igienizare organizată împreună cu asociația urbanlab.vj & Pe Firul Apei, grupul de inițiativă Aninoasa noastră și Asociatia Copii pentru Viitor. Timp de patru ore, localnici, reprezentanți ai autorităților locale, angajați ai Sistemul Hidrotehnic Petroșani – Apele Române Jiu au curățat 1,2 km de râu. Deșeurilor de mici dimensiuni, adunate în saci, li s-au adăugat cele de mari dimensiuni, înțepenite în albie sau pe maluri: trotinete, saltele, electrocasnice, resturi de materiale de construcții. Acțiunea face parte din evenimentele care se vor desfășura în timpul acestei veri în cadrul Rețelei Comunitare CuApeleCurate pentru implicarea comunității și autorităților privind poluarea apelor cu plastic. Mulțumim tuturor participanților care au luat atitudine și au strâns deșeurile din localitatea lor!”, informează cei de la Cu Apele Curate.

FOTO: FACEBOOK CU APELE CURATE

Citeste mai mult ...

Actualitate

Hunedoara: Distribuirea abonamentelor gratuite pentru transportul public local începe în 25 iunie

Publicat

pe

Redactat de

Autorităţile locale din Hunedoara anunţă că, în perioada 25 iunie -19 iulie 2024, la Piața Dunărea, în hala mare, se va face distribuirea abonamentelor gratuite pentru transportul public local pentru lunile iulie, august și septembrie 2024.

Distribuirea se va face de luni până vineri, între orele 07:00 și 14:00, iar pentru evitarea aglomerării distribuirea se va face pe litere și categorii de beneficiari: pensionari & persoane cu dizabilități + însoțitori + asistenți personali+ persoane fără venit + refugiați + veterani de război + văduve veterani de război+ revoluționari + deținuți politici conform tabelului alăturat”, au anunțat reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Sursa: Primăria Hunedoara

Plafoane de venit în baza cărora se acordă călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun pe raza municipiului:

– 30 de călătorii pentru – pensionarii cu venituri mai mici de 2.561 lei/lună, inclusiv, cu domiciliul pe raza administrativ teritorială a municipiului Hunedoara;

– 20 călătorii pentru – pensionarii cu venituri cuprinse între 2.562 – 2753 lei/lună, cu domiciliul pe raza administrativ teritorială a municipiului Hunedoara;

– 16 călătorii pentru – pensionarii cu venituri cuprinse între 2.754 – 2945 lei/lună, cu domiciliul pe raza administrativ teritorială a municipiului Hunedoara.

Advertisement

Pe lângă pensionarii cu venituri mai mici de 2.945 de lei pe lună, de călătorii gratuite mai pot beneficia, conform prevederilor legale şi următoarele categorii de persoane: persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii/asistenţii personali ai acestora, persoanele fără venit, refugiaţii, veteranii de război, văduvele veteranilor de război, revoluţionarii şi foştii deţinuţi politici.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Feeria de culori a gențienelor din Munții Retezat

Publicat

pe

Redactat de

În inima Munților Retezat, natura a desfășurat un spectacol impresionant de culori și forme, atrăgând atenția pasionaților de drumeții și a iubitorilor de fotografie. Gențienele, cunoscute pentru nuanțele lor vibrante de albastru, au transformat peisajul montan într-o veritabilă feerie de culori, oferind priveliști de neuitat.

Aceste flori delicate, ce aparțin genului Gentiana, sunt cunoscute pentru culorile lor intense, de la albastru electric la nuanțe mai subtile de mov și alb. În perioada de înflorire, gențienele acoperă pajiștile alpine și versanții stâncoși ai Munților Retezat, creând un tablou natural de o frumusețe rară.

Gențienele nu sunt doar un deliciu pentru ochi, ci și o specie protejată, fiind incluse pe lista plantelor rare și vulnerabile. Autoritățile și organizațiile de mediu din România depun eforturi considerabile pentru a proteja acest habitat fragil.

Munții Retezat, parte a Carpaților Meridionali, sunt recunoscuți nu doar pentru peisajele lor spectaculoase și biodiversitatea impresionantă, ci și pentru traseele montane variate, care oferă oportunități de explorare pentru toate nivelurile de dificultate. Parcul Național Retezat, înființat în 1935, găzduiește peste 20 de vârfuri de peste 2.000 de metri și mai mult de 80 de lacuri glaciare, fiecare contribuind la farmecul acestei regiuni.

Feeria de culori oferită de gențienele din Munții Retezat este un testament al frumuseții naturale nealterate, un spectacol vizual care merită să fie admirat și protejat. Fie că sunteți un iubitor de natură, un pasionat de drumeții sau un fotograf în căutare de peisaje unice, Munții Retezat vă așteaptă cu brațele deschise și o explozie de culori care vă va rămâne în suflet.

FOTO: FACEBOOK ATILLA DOBAI

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate