
Mai mulţi bani, mai puţine proiecte
Administraţiile publice locale sau instituţiile care doresc să beneficieze de fonduri europene nerambursabile vor trebui să aloce mai mulţi bani pentru a le putea accesa.
Mai exact, începând cu luna aprilie partea de cofinanţare a proiectelor din fonduri structurale şi de coeziune pe care aceste instituţii va trebui să o asigure va creşte de la 5 la sută la 15 la sută.
Fondurile de garantare – posibila salvare

Specialiştii în consultanţă pentru accesarea fondurilor europene sunt de părere că această modificare riscă să scadă numărul de proiecte depuse. “Contribuţia proprie la derularea unui astfel de proiect, în cazul administraţiilor publice locale sau a organizaţiilor non-profit putea fi şi de doi la sută din valoarea proiectului. Or, în general, derularea acestor proiecte era de cele mai multe ori îngreunată de lipsa fondurilor proprii, valoarea lor fiind destul de mare. Cu siguranţă creşterea cotei de participare la finanţarea proiectului de la 5 la 15 la sută va avea ca şi efect o scădere a numărului de proiecte depuse de aceste instituţii”, este de părere consultantul Marius Sârb.
O soluţie ar putea fi, în aceste condiţii, fondurile de garantare, însă şi această variantă poate să se dovedească a fi una neviabilă.
Până în acest moment, rata de absorbţie reală a fondurilor structurale şi de coeziune de către România, raportată la plăţile efectuate de Comisia Europeană, a fost de numai 11 la sută, echivalentul a 2,2 miliarde de euro. Plăţile în lei către beneficiari s-au ridicat, la finalul anului trecut, la aproape 21 de miliarde lei, reprezentând aproximativ 22 la sută din totalul alocării Uniunii Europene pentru intervalul 2007-2013.