Actualitate
Primarul din Pestișu Mic și-a început cel de-al doilea mandat
Comuna Pestişu Mic, situată mai ferit de privirile trecătorului, undeva între Deva şi Hunedoara, dar având „graniţă” şi cu alte trei localităţi rurale din judeţ, respectiv Cerbăl, Cârjiţi şi Veţel, are o împărţire destul de interesantă. Astfel trei dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Pestişu Mic fiind Almașu Mic, Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă, fiind „arondate” Văii Mureșului.
În funcție din 2020
În comună, care are o suprafață ce depășește 52 de kilometri pătrați, trăiesc peste 1.200 de oameni, populația fiind în creștere, datorită poziționării geografice, dar și al creșterii gradului de confort. Primar al comunei este, din 2020, Daniel Saul Dobruțchi. Din această săptămână, primarul din Pestișu Mic și-a început, după validarea rezultatelor alegerilor locale și învestitura oficială, un nou mandat în fruntea comunei. La ședința festivă de învestitură au fost prezenți, alături de primarul Daniel Saul Dobruțchi, Doris Visirin, prefectul județului Hunedoara, deputatul Vetuța Stănescu, directorul APIA Hunedoara, Călin Petru Marian, precum și reprezentanți ai administrației publice locale. ”Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru prezență și pentru tot sprijinul, mulțumesc doamnei deputat Vetuța Stănescu, domnului director Călin Petru Marian pentru că au fost mereu alături de locuitorii aceste comune. Îi felicit pe consilierii locali pentru mandatele obținute și sunt convins că vom face o echipă bună pentru următorii patru ani. Am fost cu toții aleși de comunitate și trebuie să ne dedicăm activitatea pentru binele comunității”, a spus, cu această ocazie, primarul comunei Peștișu Mic, Daniel Dobruțchi.
Au fost finalizate reparațiile de la școala din Mănerău
Administrația publică locală din comuna hunedoreană Pestișu Mic nu a intrat în vacanță în perioada de mai bine de trei luni care a trecut de la alegerile locale și până la preluarea mandatelor, ci a lucrat, în continuare, în folosul comunității. Iar câteva exemple sunt de dată recentă. “După începerea implementării proiectului „Constuirea unei școli verzi în comuna Pestișu Mic, județul Hunedoara”, care se derulează prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), un alt proiect a fost finalizat. Este vorba despre lucrările de reparații la Școala primară din satul Mănerău. În același sat vor fi demarate și lucrările de reparații la Căminul cultural. Totodată, în continuare se desfășoară lucrările de execuție a locului de joacă pentru copii din localitatea Mănerău”, a declarat Daniel Saul Dobruțchi, primarul comunei hunedorene Pestișu Mic.
Contract de finanțare pentru drumuri agricole
De asemenea, tot de curând, a fost semnat un contract de finanțare pentru un obiectiv de importanță pentru locuitorii comunei Pestișu Mic. „A fost semnat contractul de finanțare cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR, pentru proiectul ,,Realizare infrastructură de acces agricol în comuna Pestișu Mic, județul Hunedoara”, intervenția DR-27 – drumuri agricole; valoarea contractului de finanțare este de 4.975.600,00 lei.
Lungimea infrastructurii de acces agricolă modernizată de pe raza comunei noastre prin proiect este de 14,38 km”, a spus primarul comunei hunedorene Pestișu Mic, Daniel Saul Dobruțchi.
A început depunerea cererilor pentru ajutorul de încălzire
Și componenta socială este în atenția administrației publice locale din Pestișu Mic. Astfel, la sediul Primăriei comunei Pestișu Mic se pot depune, din această săptămână cererile pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei pentru perioada noiembrie 2024 – martie 2025. Acesta poate fi obținut de cei care înregistrează un venit mediu net în plată de până la 1.386 de lei pe lună pe mebru de familie sau de maximum 2.053 de lei în cazul persoanelor singure. Aceste persoane trebuie să locuiască efectiv la adresa pentru care se solicită acordarea ajutorului De asemenea, persoanele solicitante nu trebuie să dețină anumite bunuri prevăzute pe lista lista celor ce conduc la excluderea acordării ajutorului de încălzire, fiind vorba despre clădiri sau alte spații locative în afara locuinței de domiciliu, terenuri intravilane mai mari de 2.000 de metri pătrați, autoturisme cu o vechime mai mică de zece ani, diverse utilaje agricole, animale ale cărot valoare de producție depășește 1.000 de euro pentru persoanele fizice sau 2.500 de euro de familie ori depozite bancare de peste 3.000 de lei. Documentele necesare ce trebuie depuse sunt copii după actele de identitate din care să reiasă componența familiei, adeverințe din care să reiasă veniturile familiei din luna anterioară, adeverință de la Registrul Agricol cu terenul deținut în proprietate, copie de la certificatul de handicap, unde este cazul, copie după o factură de energie electrică și orice act care dovesște proprietatea asupra locuinței pentru care se solicită ajutorul de încălzire. Informații suplimentare privind acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței în perioada sezonului rece 2024 – 2025 se pot obține de la sediul Primăriei comunei Pestișu Mic, la nr. de telefon 0254/735735 sau la adresa de e-mail pestisumic@yahoo.com, persoane de contact fiind Dorin Pârlea și Angela Bera.
Actualitate
Prezența la vot – Alegeri prezidenţiale, Tur I: 41,62 la sută dintre hunedoreni au votat până la ora 18:00
Aproximativ 151.000 de locuitori ai județului Hunedoara, dintre cei 363.541 înscriși pe liste, reprezentând un procent de 41,62 la sută, și-au exercitat dreptul la vot până la ora 18:00, potrivit datelor furnizate, în timp real, de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Un număr de 134.277 de persoane au votat pe listele permanente, iar 15.053 pe cele suplimentare, urna mobilă fiind solicitată de 2.008 ori.
La nivel național, peste opt milioane de români și-au exprimat opțiunea electorală la alegerile prezidențiale- primul tur, prezența la vot până la aceeași oră, respectiv ora 18:00, fiind de 45,79 la sută, potrivit datelor AEP.
Actualitate
Corvinul este pe loc de play-off
În Liga 2 de fotbal s-au jucat, cu o singură excepție, meciurile etapei a XIV-a. Reamintim că în Liga 2, unde, la începutul competiției, au fost înscrise 22 de echipe, se joacă un singur tur, la finalul căruia primele șase clasate vor evolua în play-off-ul pentru promovarea în SuperLigă, iar celelate participante vor evolua în două serii de play-out.
Succes cu 2-1 la Oradea
Corvinul Hunedoara a jucat, în deplasare, la Oradea, pe terenul celor de la FC Bihor. Deși hunedorenii nu au drept de promovare în primul eșalon, trupa pregătită de Florin Maxim și-a respectat blazonul de deținătoare a Cupei României și își continuă evoluția pentru atingerea obiectivului, respectiv calificarea în play-off. Pe un teren deloc ușor, Corvinul a început mai bine jocul și, după două ratări ale lui Grigore, reușește deschiderea scorului în minutul 10 când, după o acțiune prelungită de atac, Cărăuș, din a doua încercare, a înscris, cu capul, din apropiere, centrarea lui Velisar. Până la pauză tot Corvinul a controlat jocul, în general, având ocazii mai periculoase decât gazdele, iar la vestiarele stadionului „Iuliu Bodola” din Oradea s-a intrat cu 1-0 în favoarea Hunedoarei. Mitanul secund începe perfect pentru Corvinul, Vladic, bine lansat de Lehaire, fiind faultat în suprafața de pedeapsă, este faultat de Băican. Iar penalty-ul din minutul 48 a fost transformat, cu siguranță, de Manolache. Jocul părea să se îndrepte spre o victorie fără probleme a Corvinului, dar, în minutul 68, arbitrul „vede” un henț, inexistent, la Lehaire, iar penalty-ul fantezist acordat a fost transformat de experimentatul Hora. Corviniștii reușesc să mențină rezultatul până la final, mai ratând, și ei, ceva ocazii, și se impun cu 2-1. În urma acestui rezultat, Hunedoara urcă pe 6, ultimul loc de play-off, cu 23 de puncte, iar Bihorul este pe 17, cu 11 puncte. Etapa viitoare cei de la Corvinul Hunedoara vor primi vizita liderului, AFKC Miecurea Ciuc, asupra acestui subiect urmând a reveni în edițiile următoare ale cotidianului SERVUS HUNEDOARA.
Actualitate
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
Un accident rutier grav a avut loc la ieșirea de pe autostrada A1 către DN 7, implicând două autoturisme și rănirea a patru persoane.
Pompierii Detașamentului Orăștie au intervenit în urmă cu puțin timp, cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, la ieșirea de pe autostrada A1 pe DN 7, unde a fost semnalat un accident rutier.
Pentru misiune au fost alocate și 3 echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean.
La fața locului, echipajele operative au constatat faptul că, în accident au fost implicate 2 autoturisme, rezultând rănirea a 4 persoane.
Acestea au fost evaluate și au primit primul ajutor la locul evenimentului și ulterior au fost transportate la spitalele din Orăștie (2 victime), Deva ( 1 victimă) și Hunedoara (1 victimă), pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.
Pompierii militari au asigurat, totodată, măsurile specifice de prevenire a izbucnirii incendiilor în astfel de cazuri.
În aceste momente, circulația în zonă se desfășoară alternativ.
FOTO: ISU Hunedoara
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu o zi in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 11 ore in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu 4 ore in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Primarul din Luncoiu de Jos rămâne realist
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Acces gratuit la prevenție, diagnostic și monitorizare a bolilor grave pentru persoanele asigurate