Comunitate
Primăvară cu semne bune la Lelese

Comuna Lelese este așezată în partea de Sud-Vest a județului, la o distanță de aproximativ 45 de kilometri față de municipiul Deva. Este situată în ținutul pitoresc al pădurenilor, care cuprinde ramificațiile de Est ale Munților Poiana Ruscă, mărginit la Nord de Valea Mureșului, la Sud de Țara Hațegului, iar spre Est se oprește brusc în Valea Cernei, pe linia Nandru, Teliuc, Hunedoara.
Modernizări de drumuri
Comuna are în componență patru sate, respectiv Lelese, Cerișor, Runcu Mare și Sohodol. Multe dintre locuințe, în care trăiesc mai puțin de 400 de oameni, sunt destul de răsfirate, iar distanța între sate este destul de mare, dar drumurile de legătură între ele sunt mai mult decât decente, iar acest lucru se va îmbunătăți. „Distanța dintre prima și ultima casă din comună este de 41 de kilometri, însă noi avem în administrare o lungime mult mai mare de drumuri. Este vorba despre o rețea de 97 de kilometri de drumuri, și doar o mică parte a rămas nemodernizată. Este vorba despre o porțiune de circa 5 kilometri, în satul Runcu Mare, însă aici va începe, în curând, un proiect depus pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, de modernizare a drumurilor. Cu această ocazie vor fi reabilitate și porțiunile de drum din comună care au fost afectate de inundațiile de anul trecut. De asemenea, pot să anunț că am predat, către constructor, și ultima porțiune de drum județean care mai trebuie asfaltată, fiind vorba despre aproximativ trei kilometri, după ce s-a rezolvat problema cu întăbularea. Aceste lucrări se vor finaliza, cu siguranță, în 2024 și, la finalizarea lor, vom putea spune că toate drumurile din localitatea noastră sunt asfaltate”, a declarat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.
Ecologie și economie
Reprezentanții administrației publice locale intenționează ca, în viitorul apropiat, să mai acceseze și alte fonduri în vederea implementării unor investiții de real folos pentru comunitate, care vor aduce economii la bugetul local și, în plus, vor proteja și mediul înconjurător. „Ne propunem să obținem finanțare de la Administrația Fondului de Mediu (AFM) pentru modernizarea sistemului de iluminat public. Este vorba, mai exact, de un sistem de telegestiune, prin care vom putea regla și programa, în funcție de nevoie, orarul de funcționare, dar și consumul la cele 450 de lămpi care asigură iluminatul public în comuna Lelese. Prin implementarea acestui program vom face și economii serioase la bugetul local. Economii vom putea face și dintr-un alt proiect pe care îl vom depune tot la APM, fiind vorba despre eficientizarea energetică a clădirii în care funcționează Primăria și celelalte instituții publice din comună. Vom renunța, practic, la încălzirea pe lemne și vom trece pe cea provenită de la panourile solare, o metodă modernă și ecologică ”, a spus Ciprian Gheorghe Achim, primarul din Lelese.
Bonificații la plata taxelor și impozitelor
Edilii din Lelese mai vin cu o veste bună pentru locuitorii comunei, fiind vorba despre bonificațiile acordate la plata taxelor și impozitelor locale. „Taxele și impozitele locale rămân aceleași ca anul trecut. Acestea, însă, au fost ajustate, conform legii, cu rata inflației de anul trecut. Totuși, avem și o veste bună pentru contribuabilii care își plătesc taxele și impozitele până pe 31 martie. Astfel, cetățenii care vor plăti taxele și impozitele până la finalul primului trimestru al anului în curs vor avea o reducere de zece procente din totalul datorat la achitarea acestora. Pe această cale le mulțumesc concetățenilor mei pentru modul în care, în cursul anului trecut, au înțeles să își achite obligațiile fiscale, dar și pentru că, imediat după intrarea în 2024, au început plătească taxele și impozitele locale datorate conform legii”, a menționat primarul comunei hunedorene Lelese, Ciprian Gheorghe Achim.
Comunitate
Administrația din comuna Pui are o vară plină de proiecte importante

Ţara Haţegului este un loc binecuvântat de Dumnezeu, aici întâlnind o privelişte deosebită, precum şi numeroase vestigii istorice. În zonă găsim așezări aranjate şi bine întreţinute, locuite de oameni harnici şi muncitori.
Locuri deosebite
Acest lucru îl întâlnim, în mod normal, și în comuna hunedoreană Pui. Aşezarea din Ţara Haţegului, care are în componenţă 12 sate, respectiv Pui (localitatea de reşedinţă), Băiești, Federi, Fizești, Galați, Hobița, Ohaba-Ponor, Ponor, Râu Bărbat, Rușor, Șerel și Uric, întinse pe o suprafaţă apreciabilă, de circa 23.000 de hectare, este cea mai mare comună din judeţul Hunedoara ca şi populaţie, aici trăind în jur de 4.000 de oameni. Comuna Pui este străbătută de ruta turistică Via Transilvanica, cunoscută și ca „Drumul care unește”, ce face legătura între Putna și Drobeta Turnu Severin. Pe raza comunei mai sunt și alte obiective interesante de văzut, precum Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina ori cele trei rezervații naturale de pe raza comunei, respectiv „Fânațele Pui”, „Peștera Șura Mare” și „Locul fosilifer Ohaba Ponor”, bisericile vechi din Ponor și Șerel, casele tradiționale țărănești, situl arheologic de la Ohaba Ponor și castrul roman de la Râu Bărbat sau moara de apă de la Șerel.
Modernizări de drumuri
În atare condiții, administrația publică locală din cea mai mare așezare rurală din județul Hunedoara ca număr de locuitori așteaptă, cu mare drag, vizitatori, mai ales în sezonul estival. Acest lucru nu înseamnă, însă, că edilii din comuna hunedoreană Pui neglijează investițiile, ba din contră. Iar astfel de investiții se fac în toate domeniile unul primordial fiind cel legat de rețeaua de infrastructură rutieră. “În mod firesc ne preocupă starea drumurilor, pentru ca localnicii, dar și persoanele care ne vizitează, să nu simtă disconfort la acest capitol. Astfel, pentru a asigura o circulație decentă pe arterele rutiere din comună, facem reparații și pietruiri, în funcție de necesități, pe drumurile rămase, încă, neasfaltate. Astfel de lucrări se execută, chiar în aceste zile, în satele aparținătoare Federi, Fizești și Ohaba – Ponor. În plus, suntem foarte atenți la ceea ce înseamnă finanțări europene, în special, dar și guvernamentale. Astfel, suntem pregătiți ca, odată cu deschiderea noilor sesiuni de acordare de fonduri nerambursabile, într-o proporție covârșitoare, să depunem mai multe proiecte”, a declarat primarul comunei hunedorene Pui, Ovidiu Ciolea.
Vești bune din domeniul social
Iar dacă pe partea de infrastructură sunt proiecte în derulare, pe partea socială se poate vorbi, în plus, și de investiții finalizate, dar și despre lucrări care vor urma. „Am montat băncuțe în satele aparținătoare Șerel, Rușor și Galați. De asemenea, mă bucur că am reușit să amenajăm un parc de joacă în localitatea de reședință, lângă Grădinița cu Program Prelungit. Legat de această Grădiniță cu Program Prelungit, pot să vin cu o veste bună. Astfel, după mai multe tergiversări, independente de noi, ca administrație, care am preluat mandatul în toamna anului trecut, această unitate de îănvățământ preșcolar, extrem de utilă și de necesară, va fi dată în funcțiune în toamna acestui an, odată cu începerea anului școlar 2025 – 2026. Și, ne place sau nu, trebuie să vorbim și despre o capelă, obiectiv pe care noi, din păcate, încă nu îl avem, deși suntem cea mai mare comună din județul Hunedoara. Aceasta este o necesitate pentru vremurile actuale, noi fiind, totuși, o comună destul de mare dintr-o țară a Uniunii Europene. Astfel, pot să anunț că avem pregătit un proiect pentru amenajarea unei capele în Pui, în centrul de comună, acesta urmând a fi depus prin Grupul de Acțiune Locală din care facem parte. Aceasta urmează să fie prima capelă din comună. Și, pentru a încheia într-un mod mai optimist, doresc să vorbesc și despre activitatea sportivă din comună. Astfel, echipa de fotbal Măgura Pui, care și-a reluat activitatea în sezonul 2024 -2025, după o pauză competițională de mai mulți ani, a avut o comportare onorabilă în Liga 5 Hunedoara la revenirea în sistemul competițional, unde a terminat la mijlocul clasamentului.
Pentru sezonul viitor ne propunem să avem o evoluție similară și chiar mai bună, care să atragă cât mai mulți suporteri la stadion. Pentru microbiști am și o veste bună. Mai exact, la stadion va fi amenajată o tribună nouă, cu o capacitate de aproximativ 100 de locuri, care va fi finalizată în toamnă, până la începerea noului campionat”, a mai spus Ovidiu Ciolea, primarul comunei hunedorene Pui.
Cupa de vară
Despre fotbal mai trebuie făcute câteva referințe, sportul – rege fiind extrem de îndrăgit în comuna Pui. Aici, de mulți ani, se organizează „Cupa de vară”, o competiție destinată fotbaliștilor amatori, care se desfășoară pe două secțiuni. Una dintre acestea, numită „Cupa Măgura Pui” se adresează celor mai tineri, iar în acest an va avea și invitați din zonele învecinate. Sunt opt participante, împărțite în două grupe de patru, cu semifinale și finale, ca la orice competiție importantă. În grupa A vor fi echipele din Fizești, Pui, Baru și una a juniorilor locali, iar în cealaltă vor evolua Ponor, Șerel, Sălașu de Sus și Bănița. Și în cealaltă competiție, „Cupa Veteranilor”, vor fi tot opt participante, dar numai cu echipe din comuna Pui, sistemul de desfășurare fiind identic. Aici într-o grupă vor fi Șerel, Ponor, Rușor și Uric, iar în cealaltă Fizești, Pui, Federi și Băiești. Prima etapă se va juca pe 29 iunie.
Comunitate
La Totești investițiile nu intră în vacanță

Localitatea hunedoreană Totești are o suprafață de peste 22 kilometri pătrați, și o populație de aproximativ 2.000 de locuitori. Comuna are în componență patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Cârnești, Păclișa și Reea.
Infrastructură de top
Comuna Totești, poarta de intrare către Retezat, adăposteşte, în satul Păclişa, un monument istoric, respectiv Castelul Pogany, construit în secolul al XVIII-lea şi modificat în cel următor. Tot la Păclişa s-au mai descoperit şi o aşezare din neolitic, precum şi alte materiale arheologice din vremuri străvechi. Fragmente de factură dacică şi romană s-au mai descoperit şi în satele Toteşti şi Cârneşti, dar şi alte elemente aparţinând epocii bronzului sau evului mediu timpuriu. Despre biserica ortodoxă din Cârneşti se spune că funcţionează din perioada secolelor XV – XVI după Christos. De asemenea, în comună sunt și mai multe lacuri ale amenajării hidroenergetice de pe Râu Mare. Mai este de menționat și că localitatea este, practic, lipită de orașul Hațeg. Apropierea de oraș face ca să existe și cerințe firești ale creșterii gradului de confort al locuitorilor. Primarul comunei Totești, Tiberiu Păsconi, a vorbit, despre aceste lucruri recent, când a fost invitat în emisiunea SPUNE CE CREZI, difuzată pe postul de televiziune on line SERVUS HUNEDOARA TV și moderată de colega noastră Ioana Popescu. “Pe partea de infrastructură rutieră, pe amplul program pe care îl avem în derulare, se fac operațiuni masive de asfaltare, aflate în plină derulare. Acum la Cârnești se lucrează la rigole și trotuare și asfaltăm toate străzile adiacente drumului comunal. Este o lucrare care vine după introducerea rețelelor de apă și canal, dar și a celei de alimentare cu gaz metan. Iar în ceea ce privește rețeaua de alimentare cu gaz metan, în trei sate sunt ca finalizate lucrările de introducere până la limita de proprietate, iar în Cârnești se lucrează pe traseul către stația de presurizare”, a spus, în cadrul emisiunii mai sus menționate, Tiberiu Păsconi, primarul comunei hunedorene Totești.
Sănătatea, educația și cultura sunt prioritare
Pe lângă investițiile în infrastructură, care nu intră în vacanță, administrația din Totești acordă importanța cuvenită și părții sociale a vieții cotidiene, aici fiind vorba despre sănătate, educație și cultură. „Avem proiectul de modernizare al dispensarului medical din centrul de comună. Acesta este ca și finalizat, noi mai având de făcut mici amenajări în curte, urmând a face recepția finală. Aici vor fi cabinetul medicului de familie, cel al stomatologului și un punct farmaceutic. La grădinița cu program prelungit vom avea și cea de-a doua grupă, iar din anul școlar viitor la una dintre acestea se va preda în limba germană sau engleză. La școli se lucrează la reabilitarea celei din Totești, iar la cea de la Cârnești se va da ordinul de începere a lucrărilor similare odată cu intrarea în vacanță. Pentru școala de la Păclișa urmează a fi făcute dotările cu mobilier și aparatură în urma proiectului pe care l-am accesat și finalizat. La căminul cultural de la Cârnești, pe eficientizare energetică, lucrările sunt finalizate în proporție de 85 la sută. Aici, ca și la școli, de altfel, încălzirea se va face cu pompe de căldură sau panouri fotovoltaice, deci nu va mai fi pe lemn. La căminul cultural de la Totești am făcut recepția, la fel ca și cel de la Reea, după ample lucrări de modernizare”, a mai spus, în cadrul emisiunii SPUNE CE CREZI, difuzată pe postul de televiziune on line SERVUS HUNEDOARA TV și moderată de colega noastră Ioana Popescu, primarul comunei hunedorene Totești, Tiberiu Păsconi. Emisiunea poate fi urmărită, integral, pe pagina de Facebook Servus Hunedoara TV.
Comunitate
Muncă și distracție în comuna Lelese

Comuna hunedoreană Lelese face parte din categoria localităţilor rurale din judeţ cu o populaţie mică, iar satele care o compun, patru la număr, sunt destul de dispersate, întinzându-se pe o suprafață de aproximativ 75 de lilometri pătrați. Cu o populaţie de circa 400 de locuitori, comuna Lelese, compusă din satul de reşedinţă omonim şi aşezările aparţinătoare Cerişor, Runcu Mare şi Sohodol, este situată într-o zonă superbă, în mijlocul Ţinutului Pădurenilor.
Incursiune în tradiție pe drumuri modernizate
Distanța între sate este destul de mare, fiind 41 de kilometri între prima și ultima casă, dar drumurile de legătură între ele sunt mai mult decât decente. În ultima vreme s-au făcut investiții ample în ce privește și drumurile de legătură între sate, iar în curând acestea vor fi asfaltate în întregime. Astfel, se poate spune că în comuna Lelese incursiunea în tradiție, care, în Pădurenime, este respectată cu sfințenie, se va face pe drumuri modernizate. „Este în licitație, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) proiectul privind asfaltarea drumului forestier spre Valea Runcului. Dacă lucrurile vor merge normal, avem speranța că, încă din acest an, toate drumurile de legătură dintre satele aparținătoare să fie asfaltate. Valea Runcului este o zonă extrem de pitorească, acolo fiind și o biserică de lemn, care poartă hramul «Cuvioasa Paraschieva», ridicată în 1887. Mai mult, în satul Runcu Mare continuă lucrările la un alt proiect cu finanțare venită prin PNRR. Am depus acest proiect pe componenta C 11 – Turism și Cultură din PNRR, pe secțiunea «Ruta satelor cu arhitectură tradițională». La nivel național au fost acceptate doar 16 proiecte, iar al nostru, care a fost al treilea ca punctaj general. Putem spune că suntem pioneri în acest domeniu, întrucât fiind un proiect în premieră, modelul pentru comuna noastră, acolo unde s-au demarat primele lucrări, va fi unul ce va fi folosit la nivel național. Ne dorim chiar mult de tot să dezvoltăm harta turistică locală. Avem atâtea obiective minunate în jurul nostru, unele încărcate de istorie, altele de frumusețe, dar și de tradiții și obiceiuri. Cu banii europeni obținuți din finanțare vom transforma Runcu Mare într-un sat turistic, iar opt case vor fi modernizate și adaptate cerințelor din domeniu, astfel încât să poată fi primiți turiști în aceste gospodării. Toți cei care ne vor vizita, vor avea astfel ocazia să vadă cum arată o vatră tradițională și se vor putea bucura în tihnă de frumusețea locurilor. Lucrările merg bine, fiind finalizate în proporție de aproximativ 80 la sută și sper, dacă nu apar lucruri neprevăzute, că ne vom încadra în termenul contractual de finalizare, care este 30 iunie 2026”, a spus Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.
Sezonul nedeilor
Așa cum arătam ceva mai sus, tradițiile sunt la loc de cinste și sunt respectate și în prezent, prin acțiuni la nivel local, dar și plan național. „Avem Ansamblul Folcloric “Leleșana” care prezintă tradițiile comunei, dar și pe cele ale pădurenilor, în diverse locuri, nu doar în zona noastră. De asemenea, s-a făcut și „Măsuratul oilor”, o altă tradiție care se transmite din generație în generație. Iar acum suntem în sezonul nedeilor, care a început de Rusalii, La Cerișor, și se va încheia pe 20 iulie, de Sfântul Ilie, la Runcu Mare. La Cerișor ne-au cântat, și ne-au încântat, Ionuț Micu, Natalia Rusu și formația Adrian Neamțu, alături de invitatul special la eveniment, unul cu priză la public, Dumitru Stoicănescu. Iar chiar la sfîrșitul acestei săptămâni, mai exact duminică, 15 iunie, cu începere de la ora 18:00, vom avea nedee la Lelese, unde atmosfera va fi întreținută de Andreea Chisălița Cega și formația condusă de Lăzărică Cega. Vă așteptăm, cu mare drag, să fiți alături de noi la acest eveniment”, a lansat o invitație de nerefuzat primarul comunei hunedorene Lelese, Ciprian Gheorghe Achim.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Incident violent între un tată și fiica vitregă, în Deva. Poliția s-a sesizat din oficiu în urma apariției unor imagini în spațiul public
- Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție, șoferi! Evitați zona Margina DN 68A. Trafic îngreunat din cauza unor lucrări
- Actualitatecu 3 zile in urma
Corvinul Hunedoara și-a reluat pregătirile
- Actualitatecu 2 zile in urma
Deva și Lupeniul dau oameni la naționala de fotbal-tenis
- Actualitatecu 3 zile in urma
Geoagiu – Băi, gazdă a unei importante competiții dedicată „sportului minții”
- Actualitatecu 19 ore in urma
Conflict între mai multe persoane, pe o stradă din Lupeni. Un tânăr a fost transportat la spital
- Actualitatecu 20 de ore in urma
Braconaj piscicol: Pescar prins cu un dispozitiv electric, pe Râul Mare – altul, cu o plasă monofilament în bagaj
- Actualitatecu 3 zile in urma
Noi titluri naționale pentru gimnastele de la LPS Cetate