Connect with us
Data: 02/05/2024
.

Comunitate

Primăvară cu semne bune la Lelese

Publicat

pe

Comuna Lelese este așezată în partea de Sud-Vest a județului, la o distanță de aproximativ 45 de kilometri față de municipiul Deva. Este situată în ținutul pitoresc al pădurenilor, care cuprinde ramificațiile de Est ale Munților Poiana Ruscă, mărginit la Nord de Valea Mureșului, la Sud de Țara Hațegului, iar spre Est se oprește brusc în Valea Cernei, pe linia Nandru, Teliuc, Hunedoara.

Modernizări de drumuri

Comuna are în componență patru sate, respectiv Lelese, Cerișor, Runcu Mare și Sohodol. Multe dintre locuințe, în care trăiesc mai puțin de 400 de oameni, sunt destul de răsfirate, iar distanța între sate este destul de mare, dar drumurile de legătură între ele sunt mai mult decât decente, iar acest lucru se va îmbunătăți. „Distanța dintre prima și ultima casă din comună este de 41 de kilometri, însă noi avem în administrare o lungime mult mai mare de drumuri. Este vorba despre o rețea de 97 de kilometri de drumuri, și doar o mică parte a rămas nemodernizată. Este vorba despre o porțiune de circa 5 kilometri, în satul Runcu Mare, însă aici va începe, în curând, un proiect depus pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, de modernizare a drumurilor. Cu această ocazie vor fi reabilitate și porțiunile de drum din comună care au fost afectate de inundațiile de anul trecut. De asemenea, pot să anunț că am predat, către constructor, și ultima porțiune de drum județean care mai trebuie asfaltată, fiind vorba despre aproximativ trei kilometri, după ce s-a rezolvat problema cu întăbularea. Aceste lucrări se vor finaliza, cu siguranță, în 2024 și, la finalizarea lor, vom putea spune că toate drumurile din localitatea noastră sunt asfaltate”, a declarat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.

Ecologie și economie

Reprezentanții administrației publice locale intenționează ca, în viitorul apropiat, să mai acceseze și alte fonduri în vederea implementării unor investiții de real folos pentru comunitate, care vor aduce economii la bugetul local și, în plus, vor proteja și mediul înconjurător. „Ne propunem să obținem finanțare de la Administrația Fondului de Mediu (AFM) pentru modernizarea sistemului de iluminat public. Este vorba, mai exact, de un sistem de telegestiune, prin care vom putea regla și programa, în funcție de nevoie, orarul de funcționare, dar și consumul la cele 450 de lămpi care asigură iluminatul public în comuna Lelese. Prin implementarea acestui program vom face și economii serioase la bugetul local. Economii vom putea face și dintr-un alt proiect pe care îl vom depune tot la APM, fiind vorba despre eficientizarea energetică a clădirii în care funcționează Primăria și celelalte instituții publice din comună. Vom renunța, practic, la încălzirea pe lemne și vom trece pe cea provenită de la panourile solare, o metodă modernă și ecologică ”, a spus Ciprian Gheorghe Achim, primarul din Lelese.

Bonificații la plata taxelor și impozitelor

Edilii din Lelese mai vin cu o veste bună pentru locuitorii comunei, fiind vorba despre bonificațiile acordate la plata taxelor și impozitelor locale. „Taxele și impozitele locale rămân aceleași ca anul trecut. Acestea, însă, au fost ajustate, conform legii, cu rata inflației de anul trecut. Totuși, avem și o veste bună pentru contribuabilii care își plătesc taxele și impozitele până pe 31 martie. Astfel, cetățenii care vor plăti taxele și impozitele până la finalul primului trimestru al anului în curs vor avea o reducere de zece procente din totalul datorat la achitarea acestora. Pe această cale le mulțumesc concetățenilor mei pentru modul în care, în cursul anului trecut, au înțeles să își achite obligațiile fiscale, dar și pentru că, imediat după intrarea în 2024, au început plătească taxele și impozitele locale datorate conform legii”, a menționat primarul comunei hunedorene Lelese, Ciprian Gheorghe Achim.

Actualitate

Liberalul Ovidiu Vlad și-a lansat candidatura pentru funcția de primar al orașului Geoagiu

Publicat

pe

Redactat de

Se simte nevoia unei schimbări în fruntea administrației publice locale din orașul Geoagiu, iar acest semnal puternic a fost dat și la lansarea oficială a candidaturii lui Ovidiu Vlad la funcția de primar din partea PNL. Sala de evenimente a Casei de Cultură ”Ioan Budai Deleanu” din Geoagiu s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de oameni veniți să-l susțină pe cel care reprezintă alternativa viabilă la actuala administrație publică locală, îndepărtată mult prea mult de tot ceea ce înseamnă interesul cetățeanului.

Se simte nevoia de o schimbare

Ovidiu Vlad are 44 de ani, este om al locului, este căsătorit și are doi copii. Are cunoștințe temeinice de administrație și a dovedit performanță în toate domeniile în care a activat. La lansarea candidaturii a avut alături sute de susținători, care cred în el și mai ales în capacitatea lui de a aduce orașul Geoagiu pe un făgaș normal, social și administrativ.
“Sunt consilier local și din această postură am inițiat proiecte pentru oamenii din Geoagiu. Mi-am depus candidatura pentru postul de primar al iubitei noastre localități. De asemenea, în cursă intră și echipa pentru Consiliul Local, alături de care vom da startul schimbării în orașul Geoagiu. Cel mai important lucru pentru mine îl reprezintă experiența din domeniul privat și de aproape 15 ani am o firmă de construcții cu zeci de angajați. Toată viața mea am muncit și am realizat tot ce mi-am propus. Nu mă dau bătut în fața problemelor și îmi respect mereu toate promisiunile. Viitorul copiilor mei este și viitorul copiilor dumneavoastră. De aceea suntem obligați să ne implicăm să schimbăm lucrurile în bine pentru copiii noștri în primul rând. În următorii ani, eu, împreună cu echipa de consilieri, ne angajăm să rezolvăm problemele acestei comunități, pentru că sunt multe. Suntem în 2024 și, din păcate, în Geoagiu încă sunt sate fără drumuri asfaltate, fără apă și canalizare. Când plouă avem sate inundate, încă sunt oameni care trăiesc în noroi. Geoagiu are nevoie de investiții urgente, are nevoie de un centru medical local, avem nevoie să modernizăm străzi, să creăm rigole, să facem trotuare, să dezvoltăm turismul. Este nevoie de o piață agro-alimentară. Lucrurile acestea trebuie să le rezolvăm și le vom rezolva! Vom rezolva problema locurilor de muncă, vom rezolva toate nevoile absolut normale pe care oamenii le au”, a declarat Ovidiu Vlad, candidatul PNL la funcția de primar al orașului Geoagiu.

Susținere puternică

Alături de Ovidiu Vlad au fost prezente, la lansarea candidaturii sale, nume importante din PNL.

”Orașul Geoagiu vrea schimbare! Oamenii din această zonă își doresc un primar care să fie aproape de ei. Își doresc un om aplecat spre administrație și comunitate, care să ofere siguranță și încredere, cu viziune pentru dezvoltarea mediului de afaceri, un om pentru oameni, un om asa cum este Ovidiu Vlad, candidatul nostru la Primăria Orașului Geoagiu. Prezența foarte numeroasă a susținătorilor săi la evenimentul de lansare oficială a candidaturii sale este dovada acestui lucru. Pentru evoluție avem nevoie de schimbare, iar Ovidiu Vlad este cel care poate face acest lucru, în primul rând pentru că îi pasă de locurile în care trăiește, îi pasă de oameni! Și știu că, alături de Călin Petru Marian, candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Hunedoara, Geoagiu are viitor”, a spus Vetuța Stănescu, președintele PNL din județul Hunedoara.

Și Călin Petru Marian, candidatul PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara consideră că Ovidiu Vlad este cea mai bună soluție pentru orașul Geoagiu. „Cine ajunge în județul Hunedoara, cu siguranță nu ocolește zona Orăștiei, o zonă încărcată cu tradiții autentice și cu o bogată moștenire istorică ce trebuie pusă în valoare. Dezvoltarea economică a acestui pitoresc areal și revitalizarea turismului sunt prioritare pentru viitoarea administrație județeană, care va avea un strâns parteneriat cu administrațiile locale. La Geoagiu, viitorul primar al orașului, Ovidiu Vlad, a găzduit lansarea candidaților liberali din zona Orăștiei pentru funcțiile de primari și consilieri locali care, prin dezvoltarea de politici publice locale vor ști să genereze prosperitate și bunăstare pentru toate categoriile de vârstă. Investițiile în viitor nu apar pur și simplu. Acestea trebuie realizate prin oameni bine pregătiți și dornici să valorifice fiecare oportunitate.

Cred cu tărie că liderii politici liberali au toate calitățile necesare pentru a sprijini comunitățile locale să își atingă potențialul maxim! Le sunt alături și îi asigur de întreaga mea dedicare” a afirmat acesta. La rândul său, Florin Oancea, primarul liberal al Devei, are încredere în tandemul Ovidiu Vlad – Călin Petru Marian. „Ovidiu și Călin știu că nu sunt singuri. Au alături de ei echipa liberală și să știți că nu-i puțin lucru. Contează să ai o echipă. Acum este momentul lui Ovidiu Vlad și al lui Călin Petru Marian. Pe Ovidiu Vlad îl știu de peste 20 de ani și m-am străduit mult să îl aduc în echipa mea la Deva și știu și de ce am vrut: este profesionist, dar este și un om de echipă și un om foarte determinat. Dar, când mi-a spus ce intenții are, că vrea să candideze la Primăria Geoagiu, i-am spus că un ochi îmi plânge și unul îmi râde. Cred că este mult mai de folos comunității din Geoagiu. Este un luptător! Va câștiga bătălia, cu dumneavoastră alături, în data de 9 iunie”, a transmis Florin Oancea celor prezenți la lansarea candidaturii lui Ovidiu Vlad.

Oameni cu experiență la Consiliul Local

Cu ocazia evenimentului de lansare a candidaturii la funcția de primar la Geoagiu a lui Ovidiu Vlad, acesta a prezentat și echipa de consilieri locali pe care PNL o propune pentru oraș. Aceasta îi cuprinde, pe lângă Ovidiu Vlad, cel care deschide lista, pe Octav Mihai Cismașiu, Ioan Șpan, Alin Mihai Carașcă, Ionela Emilia Ileasă, Mihai Pleniceanu, Cornel Ioan Pilț, Adrian Călin Igna, Raul Andrei Cucuruz, Ovidiu Marian Boldor, Ioan Marcel Baba, Stela Zenovia Sabău, Radu Nicolae Mihu, Marcel Constantin Popa, Marin Trandafir, Ioan Dominte, Adrian Sărariu, Dănuț Petru Gârjob și Evert Marinus Wiskerke, oameni cu experiență, cunoscuți și apreciați de întreaga comunitate. „Sunt sigur că îi cunoașteți, că îi apreciați, că știți cât de implicați sunt în comunitatea noastră. Este cea mai bună echipă cu care mă puteam prezenta în fața dumneavoastră! Această echipă și dumneavoastră, împreună, facem SCHIMBAREA! Așa să ne ajute Dumnezeu! “, a spus Ovidiu Vlad, candidatul PNL la funcția de primar al orașului Geoagiu.

PNL propune profesioniști în zona Orăștiei

La evenimentul de la Geoagiu au fost prezenți și primari în funcție ori candidați ai PNL la aceste demnități publice, toți fiind oameni cu experiență, profesioniști. Astfel, au fost lansate candidaturile pentru un nou mandat ale lui Felician Traian Jude, primarul din Balșa, omul care cunoaște cel mai bine comunitatea și vrea să se dedice, în continuare, acesteia, pentru a duce comuna la un alt nivel, Emil Moise Bîc, primarul din Beriu, aflat la al patrulea mandat în funcție și care vrea să își ducă mai departe proiectele, așa cum a făcut în cei 16 ani de prim – gospodar al localității, Vasile Marian Inășescu, primarul din Orăștioara de Sus, aflat la al treilea mandat în fruntea comunei, cel care își dorește, în continuare, să se implice în dezvoltarea așezării pe care o administrează, așa cum a făcut și până în prezent, și Mihaela Daniela Csatlos, primarul din Romos, care, așa cum a demonstrat și în primul mandat, vrea ca proiectele gândite pentru oameni să ducă, în continuare, la dezvoltarea comunității. PNL propune și alți profesioniști în fruntea comunităților din zona Orăștiei. Aceștia sunt Adrian Bota, candidat la funcția de primar al municipiului Orăștie, care își propune să valorifice potențialul imens al urbei în beneficiul cetățenilor, Daniel Emanuel Tirănesc, candidat la funcția de primar al comunei Mărtinești, un dascăl care este convins că poate să aducă o transformare pozitivă în localitate, și Emanuel Valer Muntean, candidat la funcția de primar al comunei Turdaș, care intră în cursa electorală cu un singur scop, acela de a face o schimbare în bine în comună. Aceștia sunt susținuți, ca și toți candidații PNL la alegerile locale, de colegii liberali, dar și de prefectul județului Hunedoara, Florina Doris Visirin.

 

Traian Felician Jude, primarul comunei Balșa

Dacă la Geoagiu este un moment al schimbării, la noi, la Balșa, consider că este nevoie de continuitate. Dumneavoastră sunteți cei care decideți. Doresc succes echipei noastre liberale la Geoagiu, la Balșa și în tot județul Hunedoara. Doamne ajută și numai bine!”

Advertisement

Daniel Emanuel Tirănesc, candidat la funcția de primar al comunei Mărtinești

Sunt la început de drum și mulțumesc pentru încrederea acordată colegilor liberali și mulțumesc pentru susținerea pe care mi-o oferă cei cu experiență în administrație. Am format o echipă de consilieri și noi chiar vrem să facem ceva pentru comuna noastră, Mărtinești”

Emil Moise Bîc, primarul comunei Beriu

Sunt în familia liberală încă din anul 2000, având patru mandate de primar și unul de viceprimar. Dacă am făcut lucrurile bine în acest timp în comuna Beriu se va vedea pe 9 iunie. Sunt, însă, convins, că, pe 9 iunie, se vor vota echipele PNL pentru a spera la mai bine”

Emanuel Valer Muntean, candidat la funcția de primar al comunei Turdaș

În prezent sunt consilier local la Turdaș, iar decizia luată de a candida pentru funcția de primar al comunei a fost luată după o lungă chibzuință. Am intrat în această luptă cu gândul la locuitorii comunei Turdaș, fiind preocupat de starea de bine a comunității din care fac parte”

 

Vasile Marian Inășescu, primarul comunei Orăștioara de Sus

Important este să fim sinceri și să spunem când se poate și când nu se poate, iar acest lucru să fie transmis cu argumente asumate. Eu sunt omul faptelor și mă bazez pe munca în echipă. Prin munca în echipă vom prospera și așa va fi, și în continuare, la Orăștioara de Sus”

Advertisement

Adrian Bota, candidat la funcția de primar al municipiului Orăștie

Candidez la Orăștie pentru că nu pot să fiu indiferent la ceea ce se întâmplă în jurul meu, pentru că un primar trebuie să își iubească localitatea, să pună pe primul loc interesul cetățeanului și că toți oamenii sunt egali. Noi suntem o echipă care lucrează pentru Orăștie și orăștieni!”

Mihaela Daniela Csatlos, primarul comunei Romos

Când mă întâlnesc pe stradă cu un membru al comunității o fac, de trei ani, de când sunt în funcție, cu fruntea sus. Toată energia mea și toate cunoștințele dobândite vor fi canalizate, și în continuare, spre comunitate, spre fiecare locuitor al comunei Romos”

Florina Doris Visirin, prefectul județului Hunedoara

Dezvoltarea nu înseamnă doar asfaltări sau spoiri de clădiri, ci colaborare, înțelegere și viziune, prin care să se dea viață comunității. În zona Orăștiei PNL propune astfel de oameni și sunt convinsă că, în 9 iunie, va fi valorificată posibilitatea ca aceștia să fie puși la muncă”

Citeste mai mult ...

Comunitate

Încep lucrările de modernizare la rețeaua de iluminat public din comuna Pestișu Mic

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Pestișu Mic este situată între cele mai importante localități urbane din județul nostru, municipiile Deva și Hunedoara. Grație investițiilor făcute de administrația publică din comună, gradul de confort al locuitorilor se apropie, din ce în ce mai mult, de cel întâlnit la orașe.

Peste un milion de lei de la AFM

Una dintre investițiile importante ale administrației din Pestișu Mic este cea legată de extinderea și modernizarea rețelei de iluminat public, care va începe în curând. „Peste foarte puțin timp vor începe lucrările la obiectivul de investiții intitulat ,,Creșterea eficienței energetice a infrastucturii de iluminat public în comuna Pestișu Mic, județul Hunedoara”, iar autoritatea finanțatoare este Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în baza contractului de finanțare cu numărul 701/F/GES/19.12.2023. Valoarea contractului de finanțare este de 996.563,19 lei, iar valoarea totală a obiectivului de investiții este 1.099.820,86 lei, inclusiv TVA”, a declarat Daniel Saul Dobruțchi, primarul comunei hunedorene Pestișu Mic.

Cu sistem de telegestiune

Proiectul prevede montarea a peste 300 de noi corpuri de iluminat, de ultimă generație, care vor fi coordonate printr-un modern sistem de telegestiune. „Este un proiect conform cerințelor tehnologice actuale, care va avea un consum controlat și eficient, iar acest lucru va duce și la economii la bugetul local. Vor fi montate 312 corpuri de iluminat stradal cu LED reprezentând puncte luminoase controlate prin sistem de telegestiune. Mai exact, acest sistem de telegestiune va permite reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiții”, a mai spus primarul din Pestișu Mic, Daniel Saul Dobruțchi.

În toate satele

De acest nou sistem de iluminat public va deservi toate satele componente din comuna Pestișu Mic. „Corpurile de iluminat stadal cu LED vor fi amplasate în toate așezările aparținătoare comunei Pestișu Mic, respectiv localitatea de reședință omonimă și în satele Josani, Valea Nandrului, Nandru, Almașu Mic, Mănerău, Ciulpăz, Dumbrava și Cutin. Scopul final al acestui obiectiv de investiții este acela de creare a unui sistem nou de iluminat public prin înlocuirea aparatelor de iluminat existente și completarea pe stâlpii existenți cu aparate bazate pe tehnologia LED pentru a îndeplini atât parametri cantitativi cât și calitativi impuși prin proiect”, a menționat Daniel Saul Dobruțchi, primarul din Peștișu Mic.

Se muncește cu spor în folosul comunității

Dacă lucrările la rețeaua de iluminat vor începe în curând, un alt proiect important pentru comunitatea locală se apropie de finalizare. „Reamintesc că se apropie cu pași repezi de finalizare obiectivul de investiții intitulat ”Alimentare cu apă în satele Pestișu Mic, Josani, Valea Nandrului, Nandru și Almașu Mic, comuna Pestișu Mic, județul Hunedoara”. Valoarea totală a investiției este 12.974.064,89 lei, iar proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiţii (PNI) ,,Anghel Saligny”. Depunerea cererii de finanțare pentru acest obiectiv de investiții s-a realizat în baza Hotărârii de Consiliu Local (HCL) 112 din 4 octombrie 2021, iar aprobarea acesteia de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a fost făcută prin nota nr. 104841 din 13 septembrie 2022. Prin HCL nr. 127 din 29 septembrie 2022 legislativul din Pestișu Mic a votat favorabil pentru acest contract. Contractul de finanțare transmis de MDLPA are nr. 528 din 16 februarie 2023, iar în evidențele Unității Administrativ Teritoriale (UAT) Comuna Pestișu Mic, Județul Hunedoara, se regăsește sub nr. 567 din 27 februarie 2023. Mai reamintesc și că, pe aceeași axă, respectiv MDLPA și PNI ,,Anghel Saligny”, am demarat operațiunile și la obiectivul de investiții intitulat Rețea de canalizare în satele Pestișu Mic, Josani, Valea Nandrului, Nandru și Almașu Mic, comuna Pestișu Mic, județul Hunedoara”, aprobat prin HCL nr. 113 din 4 octombrie 2021, iar avizul favorabil din partea MDLPA este același nr. 104481 din 13 septembrie 2022, ca și la cel de apă. Aprobarea studiului de fezabilitate și a celorlalți indicatori tehnico – economici s-a făcut, în urma votului favorabil al consilierilor locali, prin HCL nr. 151 din 8 decembrie 2022. Valoarea totală a acestei investiții este 21.058.108,03 lei, contractul de finanțare fiind cel cu nr. 162/46 din 9 octombrie 2023”, a precizat primarul comunei hunedorene Pestișu Mic, Daniel Saul Dobruțchi.

Locuri deosebite

Preocuparea administrației din Pestișu Mic pentru ridicarea gradului de confort este una firească, comuna, una în care, tocmai din aceste motive, numărul locuitorilor este în creștere, având numeroase locuri ce merită a fi văzute. Comuna Pestişu Mic are o împărţire destul de interesantă. Astfel trei dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Pestişu Mic fiind Almașu Mic, Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă, fiind „arondate” Văii Mureșului. Principalul punct de atracție este Schitul “Sfântul Nectarie” de la Nandru, cel care a dat numele așezământului fiind considerat ocrotitorul bolnavilor de cancer, iar locul este foarte vizitat de către credincioși. Cei ce vin spre schit pot admira superba priveliște oferită de Valea Roatei, dar mai sunt și alte obiective interesante pe raza comunei. Astfel, la Cutin, dar și la Almașu Mic sunt două vechi biserici de lemn. De asemenea, la Nandru sunt două peșteri, Peștera Curată și Peștera Spurcată, precum și un sit arheologic. Și, ca un aspect inedit, aici găsim, probabil, cel mai mare număr de apicultori pe metrul pătrat, toate acestea fiind motive suficiente de a vizita comuna Pestișu Mic, una pe care cei care au trecut pe aici o păstrează, cu drag, în suflet.

Advertisement

 

Citeste mai mult ...

Comunitate

Promovarea sportului și păstrarea tradițiilor – îmbinate armonios, la Ilia

Publicat

pe

Redactat de

În comuna Ilia se pune mare accent pe păstrarea tradițiilor, dar, în același timp și pe promovarea sportului, în special, în rândul copiilor. Tinerii care formează Ansamblul Folcloric „Mureșul” din Ilia se pregătesc intens să ducă frumoasele obiceiuri ale locului peste hotare, prin participarea, în această vară, la un festival internațional de folclor, dar și la alte evenimente de acest gen, locale sau naționale. Pe de altă parte, copiii și tinerii din comună sunt atrași în activități de practicare a sportului, pentru sănătate și recreere, derulate prin intermediul Asociației Club Sportiv „Mureșul” Ilia.

Ansamblul Folcloric „Mureșul” din Ilia, formație artistică cu o tradiție veche, va participa, în această vară, la un festival internațional de folclor în Cehia. Tinerii dansatori, coordonați de instructorul coregraf Andrei Gabor, vor reprezenta comuna Ilia și județul Hunedoara, implicit țara noastră, fiind singurul ansamblu folcloric din România invitat la acest eveniment. De asemenea, ei se pregătesc și pentru alte viitoare spectacole și festivaluri de folclor.

Tinerii dansatori din Ilia duc numele comunei, al județului și al țării, dincolo de granițe

Cu zeci de premii în palmares obținute, de-a lungul timpului, la numeroasele festivaluri la care a participat, Ansamblul Folcloric „Mureșul” Ilia activează acum cu o generație nouă de tineri talentați, pasionați de dansuri populare. Repetițiile au loc de două ori pe săptămână, timp de trei ore, la Căminul Cultural din Ilia, acolo unde tinerii și copiii, împărțiți în două grupe, pe categorii de vârstă (grupa mică 8 -12 ani și grupa mare 12 -18 ani), învață pași de dans popular.

“De la începutul lui 2024, am conturat echipa și formația pentru evenimentele pe care le vom desfășura anul acesta. Am creionat și două dansuri noi, să venim cu ceva nou pentru anul acesta întrucât avem în calendar câteva evenimente importante și ne dorim să facem o imagine pozitivă. În luna iulie, vom participa la Festivalul „Călușul Românesc” de la Slatina – un eveniment care adună cele mai bune formații de copii și tineri din întreaga țară, și suntem privilegiați să fim invitați. Doar câteva ansambluri din țară au privilegiul acesta, iar noi, în urma rezultatului de anul trecut, când am obținut locul I la Festivalul Național „Floare de tei”, de la Corabia, în județul Olt, am fost desemnați să facem o demonstrație cu câteva dansuri din repertoriul nostru. Tot în luna iulie, vom participa la Festivalul Internațional de Folclor pentru copii și tineret “Carpatica” de la Deva – un festival la care am luat parte, în ultimii ani, la fiecare ediție. De asemenea, tot anul acesta, în vară, am fost invitați la un festival internațional de folclor în Cehia. Trecem granițele țării. Acest lucru nu s-a mai întâmplat de câțiva ani buni la Ilia și ne bucurăm că, prin susținerea domnului primar Marius Gabriel Omotă, a Primăriei și Consiliului Local Ilia, care tot timpul ne este alături, putem să facem pasul acesta și sperăm să facem o impresie cât mai bună”, spune Andrei Gabor, instructor coregraf al Ansamblului Folcloric „Mureșul” Ilia.

La ora actuală, Ansamblul Folcloric „Mureșul” Ilia reunește în jur de 50 de tineri și copii. „În momentul de față, sunt tinerii cu care am început stagiul din septembrie anul trecut (…) Tinerii care participă la activitatea noastră sunt din comună și sunt de apreciat, pentru că timp de trei ore, de două ori pe săptămână, își lasă orice alte activități tentante pentru vârstele lor și depun o muncă care, poate, deși nu se vede, e cu adevărat solicitantă. Dar fac acest lucru cu mult drag și doar plăcerea îi îndeamnă, nu vin condiționați nici de părinți, nici de profesori, nici de nimeni. E ceva vocațional”, mai spune instructorul coregraf Andrei Gabor.

Advertisement

Tinerii artiști iubitori de folclor de la Ilia au mai fost prezenți, de-a lungul timpului, și la alte festivaluri internaționale, în Turcia sau Serbia. „Prezența la astfel de evenimente este o oportunitate să ducem tradițiile și obiceiurile locale peste hotare și, cu mare drag, reprezentăm nu doar comunitatea din Ilia, ci județul Hunedoara, chiar întreaga țară, putem spune, pentru că suntem singurul ansamblu invitat din România la acest festival folcloric din Cehia”, a mai spus Andrei Gabor, instructor coregraf al Ansamblului Folcloric „Mureșul” Ilia.

În paralel, copiii „se șlefuiesc” să strălucească în plan sportiv

Nu numai păstrarea tradițiilor și promovarea folclorului e o componentă valoroasă în comuna Ilia. Copiii iubesc să facă sport, atrași fiind de activitățile derulate de Asociația Club Sportiv “Mureșul” Ilia.

La baza sportivă din localitate au loc zilnic antrenamente. Antrenorul Alin Gabor îi implică pe copii și tineri în mai multe discipline sportive, dar și în alte activități plăcute pentru petrecerea timpului liber.

„Pe lângă cele două echipe, U12 mixt și echipa feminină seniori, acum mai avem încă două grupe, una de fete și alta de băieți, la categoria U9. Ne dorim să organizăm turnee, de la vară, să le oferim copiilor șansa să cunoască și alți copii, din alte părți (…) De asemenea, suntem în derulare cu un alt proiect, recent inițiat și în care am implicat fete și băieți, cu vârste cuprinse între cinci și opt ani, 54 de copii, atât din comuna Ilia, dar și din Gurasada și Zam”, spune, la rândul său, Alin Gabor, antrenor și consilierul pe probleme de sport și tineret al primarului Marius Gabriel Omotă.

Alin Gabor consideră că mari fotbaliști, precum Romulus Gabor sau Gică Hagi, sunt peste tot, trebuie numai descoperiți și îndrumați pe drumul lor. Acesta a participat împreună cu copiii și la evenimentul despre Generația de Aur a fotbalului românesc, de la Deva, unde copiii au avut ocazia să-l cunoască pe Romulus Gabor, dar și să vadă “Balonul de Aur” câștigat de marele fotbalist la Campionatul Mondial de Tineret din 1981, precum, și trofeul “Gheata de Bronz”, obținut de Romulus Gabor, în același an, la Campionatul Mondial de Tineret din Australia. „În 25 mai, urmează să participăm, la București, la meciul de retragere cu echipa starurilor. (…) Eu țin neapărat copiii să-i cunoască pe acești mari fotbaliști pentru că e o Generație chiar de Aur (…) și aș vrea ca ei să înțeleagă că sunt modele de urmat din toate punctele de vedere, nu numai din punct de vedere fotbalistic”, a mai spus Alin Gabor, consilierul pe probleme de sport și tineret al primarului comunei Ilia.

Advertisement

La antrenamentele zilnice de la baza sportivă din Ilia, copiii participă cu plăcere. Mai mult, trei dintre aceștia vor fi arbitri „cu acte în regulă”, cât de curând. „Avem trei copii care sunt înscriși la cursurile de arbitraj pentru fotbal și urmează, în aproximativ o lună, să fie arbitri. Este vorba despre o fată de 14 ani și doi băieți de 16 ani”, a completat Alin Gabor.

Pe lângă activitățile sportive, copiii sunt angrenați și în altele, de recreere, toate acestea fiind posibile cu susținerea și sprijinul administrației publice locale.

La fel ca și anul trecut, de 1 Iunie, la Ilia, va avea loc un eveniment deosebit. Copiilor li se pregătesc mai multe activități speciale, cu multe surprize, nu numai pentru cei mici, cât și pentru părinți și bunici.

Citeste mai mult ...

Actualitate