
De la Lupeni spre schitul Straja. „Drumul Crucii” este refăcut în acest an pentru a 14-a oară
Mii de oameni sunt aşteptaţi în Vinerea Mare la Lupeni pentru o procesiune religioasă care urcă din oraş până sus, în munte.
Credincioşii pleacă pe Drumul Crucii, aşa cum Isus a urcat pe Golgota, cu opriri şi slujbe oficiate de un sobor de preoţi, până la cota 1.440 m, la Schitul Straja.
Soldaţi romani, preoţi şi rugăciuni
În acest an la Lupeni credincioşii parcurg, pentru al 14 –lea an consecutiv traseul. Ei ţin post şi vin la Lupeni din tot judeţul şi chiar şi din străinătate, mulţi fiind cei care ajung în această zi în Straja, la slujbă. Ritualul este similar celui parcurs de Isus acum mai bine de 2.000 de ani. Cu o cruce din lemn masiv, ce are încrustate mai multe moaşte de sfinţi şi bucăţi din Crucea Mântuitorului, credincioşii urcă pe drumul sinuos spre munte. Pe drum sunt 14 popasuri, exact ca şi cele biblice, unde preoţii şi procesiunea se opresc şi se roagă. Scenele sunt aidoma celor redate în Biblie, iar cei care fac drumul, an de an, spun că merită să trăiască pe viu miracolul biblic. Traseul are o lungime de 10 kilometri, iar pe toată durata lui credincioşii însoţesc o cruce din lemn masiv, care cântăreşte peste 100 de kilograme şi măsoară 4,4 metri lungime si 2,2 metri lăţime. Enoriaşii care vor duce crucea vor fi însoţiţi pe tot parcursul procesiunii de feciori costumaţi în romani, iar preoţii se vor ruga pentru cei prezenţi. La procesiune va lua parte un sobor de preoţi, ortodocşi, călugări de la Mănăstirea Lainici, în frunte cu episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Gurie.
Iniţiatorul pelerinajului este Emil Părău, un om de afaceri din Lupeni, cel care a şi construit schitul din Straja, pentru a aduce un omagiu eroilor neamului. În Straja, în primul război mondial, au murit peste 800 de soldaţi, o parte dintre aceştia fiind înmormântaţi în cimitirul eroilor din Lupeni, chiar în locul de plecare al procesiunii.