Actualitate
Produsele toamnei şi-au aşteptat cumpărătorii în centrul Petroşaniului
Târg de octombrie
De la must şi pastramă, până la brânză şi miere, toate au fost oferite locuitorilor de comercianţii veniţi din mai multe colţuri ale ţării
Timp de trei zile, la sfârşitul săptămânii trecut, a fost târg, la Petroşani. Producătorii şi-au expus marfa, iar administraţia locală a oferit mâncarea tradiţională a momârlanilor.
Mărfuri diverse şi „trataţie” la ceaun
Târgul de toamnă s-a desfăşurat pe artera principală din localitate, iar producătorii au venit cu mezeluri, brânză, miere, haine din piele, must şi pastramă, mici şi grătare. În plus, momârlanii au pregătit sâmbătă dimineaţă sute de porţii de păsat cu varză călităşi tocăniţă de berbec, în mijlocul oamenilor, la ceaun, iar apoi le-au împărţit gratuit. „Este a treia ediţie a târgului de produse tradiţionale, care a prins foarte bine la populaţie. După cum ştim, la ceaun mâncarea este foarte bună. Tocana din carne de oaie şi păsatul sunt produsele tradiţionale servite aici. Păsatul este omologat de anul trecut. În păsat este unt de casă, brânză de oaie, sare şi apăşi porumbul spart în patru într-o oală specială”, a spus Dorel Călina, bucătarul care a coordonat activitatea la ceaune. De altfel, momârlanii bărbaţi au, prin tradiţie, obiceiul de a pregăti doar ei mâncarea, în timp ce femeile fac alte alte activităţi. Tocmai aceste tradiţii îi încântă pe localnici la fiecare agapăşi aşa a fost şi acum, când petroşănenii au apreciat mâncarea ce a devenit marcă înregistrată de Valea Jiului, de anul trecut, când a fost omologată la OSIM. „E foarte bun. Şi eu făceam acasă, dar aici la grămadăşi făcute la ceaun sunt mult mai bune mâncărurile”, spune o femeie, iar mulţimea adunată la coadă confirmă spusele ei.
Folclor la difuzoare şi produse „marcă înregistrată”
Anul acesta, la târg nu au mai venit cântăreţi de muzică popularăşi nu a mai existat nicio scenă, însă, folclorul s-a auzit din difuzoarele montate pe stâlpii de iluminat. În plus, pe tarabe, mâncărurile tradiţionale din diferite zone şi-au aşteptat cumpărătorii. „Avem sloi de oaie, brânză de oaie, slănină de porc, jambon, de toate pentru fiecare. Toate produsele le pregătim acasă, la Sibiu”, spune un producător venit tocmai de pe malul Cibinului.
Administraţia locală din Petroşani a ţinut să organizeze acest târg de produse tocmai pentru a veni în sprijinul bucătăreselor, care se pregătesc de toamnă şi vremea a fost numai bună. ”Ne bucură faptul că avem mulţi participanţi, mai ales că o mulţime de doritori s-au aşezat la rând cu gândul de a gusta produsele tradiţionale de aici, de la noi. Este foarte important să ne păstrăm tradiţiile culinare pentru că foarte mulţi dintre noi ne-am născut şi am crescut la bloc şi spunem că suntem din zona asta, dar nu prea mai ştim foarte multe lucruri. Ocaziile acestea ne dau prilejul de a ne lega de pământul pe care ne-am născut”, spune Dorina Niţă, viceprimarul municipiului Petroşani.
Aproape 25 de produse, de la Brânza „Burebista”, la păsat şi tocana de berbec, ori diferite sortimente de cârnăciori, sunt omologate ca „marcă înregistrată” din Valea Jiului, iar dintre acestea nu lipsesc plăcintele cu cartofi şi brânză de oi.
Actualitate
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
Procesul de verificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot din primul tur al alegerilor prezidențiale, s-a încheiat, vineri la miezul nopții, în județul Hunedoara.
Cele peste 170.000 de voturi au fost renumărate în totalitate, rezultatele urmând să fie comunicate Biroului Electoral Central duminică seară, 1 decembrie, la ora 22:00.
„Procesul de verificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi a celor nule din cadrul celor 524 de secţii de votare din județul Hunedoara, desfășurat în conformitate cu cerințele Deciziei nr. 205D/28.11.2024 a Biroului Electoral Central privind modul de soluţionare a solicitării formulate de Curtea Constituţională a României prin adresa cu nr. 11197/28.11.2024, emisă în Dosarul nr. 3671F/2024, înregistrată la Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 cu nr. 781C/BEC/P.R.2024/28.11.2024, s-a încheiat în data de 29.11.2024, ora 24:00. La acest moment se desfășoară operațiunile de centralizare a datelor din procesele-verbale întocmite pentru fiecare dintre cele 524 de secții de votare din județul Hunedoara. Rezultatele centralizării se vor comunica, în conformitate cu cele din conținutul Deciziei susmenționate, Biroului Electoral Central, în data de 1 decembrie 2024, ora 22,00. Numai după această dată, rezultatele centralizării vor putea fi date publicității”, se arată într-o informare transmisă, sâmbătă după-amiază, de BEJ Hunedoara.
În județul Hunedoara, la primul tur al alegerilor prezidențiale au votat 170.330 de persoane, dintre cele 363.541 înscrise pe listele permanente, prezența la urne fiind de 46,85 la sută.
Actualitate
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
Un ceremonial public dedicat „Zilei Naționale a României”, va avea loc duminică, pe 1 Decembrie, începând cu ora 12:00, în municipiul Deva.
„În conformitate cu legile și regulamentele militare aflate în vigoare, ceremonialul se va desfășura, în acest an, la locul de odihnă al celor care au luptat pentru națiunea română – Cimitirul Eroilor (str. Călugăreni)”, au informat reprezentanții Instituției Prefectului -Județului Hunedoara.
Programul manifestărilor cuprinde salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios și rostirea de alocuțiuni. Ceremonialul se va încheia cu defilarea Gărzii de Onoare.
Foto: arhivă
Citiți și: Trafic rutier închis temporar, de “Ziua Națională a României”, pe strada Călugăreni din Deva
Actualitate
Cod galben de intensificări ale vântului și viscol, până duminică seara. Este vizată și zona de sud a județului Hunedoara
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului și viscol, valabilă începând de sâmbătă dimineață (30 noiembrie), ora 10:00, până duminică seara (1 decembrie), ora 20:00.
Avertizarea vizează și zona de sud a județului Hunedoara.
„În intervalul menționat, local și temporar vântul va avea intensificări în Dobrogea, Muntenia, Oltenia și în sudul Banatului, cu viteze în general de 50…60 km/h. În vestul Carpaților Meridionali și în Munții Banatului vor fi rafale de 70…90 km/h, iar pe parcursul zilei de sâmbătă (30 noiembrie), va ninge și va fi viscol”, a informat ANM.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Lapoviță, ninsori și vânt puternic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Curtea Constituțională a României (CCR) cere renumărarea voturilor valabil exprimate și cele nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Tâlhărie în Hunedoara. Cetățean nepalez atacat și jefuit, minor reținut de poliție
-
Actualitatecu 10 ore in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 9 ore in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 12 ore in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu o zi in urma
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie