Protestele în Educație continuă. Salariații din învățământ intră în grevă de avertisment, miercuri, 17 mai, timp de două ore. Cursurile vor fi suspendate în intervalul orar 11:00 – 13:00. Anunțul a fost făcut de către federațiile sindicale din învățământ. În situația în care revendicărilor dascălilor rămân, în continuare, fără răspuns, organizațiile sindicale spun că va fi declanșată grevă generală pe termen nelimitat, începând din 22 mai.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, vor declanșa greva generală pe termen nelimitat, începând cu data de 22 mai. În urma referendumului organizat de cele două federații din învățământul preuniversitar, la nivel național, peste 160.000 de membri de sindicat s-au pronunțat pentru declanșarea grevei generale. Acțiunea este precedată de o grevă de avertisment de două ore, ce va avea loc mâine, 17 mai, în intervalul orar 11:00 – 13:00.
„Nemulţumirile sunt arhicunoscute, nu cred că mai este momentul să le amintim: de la salarii umilitoare, prăbuşirea puterii de cumpărare din cauza inflaţiei, anomalii în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere şi altele. Prin urmare, în urma acestui referendum, la nivel de federaţie a sindicatelor din învăţământ, procentul de grevă este de 71,29 la sută din totalul membrilor de sindicat, ceea ce înseamnă foarte mult (…) Acesta este rezultatul. Este voinţa oamenilor de a declanşa conflictul colectiv de muncă şi de a intra în grevă generală”, a anunţat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, liderul FSLI, Simion Hăncescu.
Mitingul de săptămâna trecută, de la București – cel mai mare protest al dascălilor din ultimii ani
Peste 15.000 de salariați din învățământ din toată țara au protestat, săptămâna trecută, în Piața Victoriei, în fața Guvernului. A fost cel mai mare miting și marș de protest cu participare națională, organizat în susținerea revendicărilor sindicale din Educație. Și din județul Hunedoara, peste 150 de lideri și membri de sindicat au luat parte la ampla acțiune de protest ce a avut loc în Capitală. Anterior acestui miting, au fost pichetate sediile prefecturilor în mai multe județe din țară, inclusiv în județul Hunedoara.
Paul Rusu, liderul Sindicatului Învățământ Preuniversitar (S.I.P.) Hunedoara
„Dialogăm cu reprezentanții Guvernului din decembrie anul trecut. Sunt aproape șase luni și nu s-a întâmplat nimic. A fost cel mai mare miting, marș de protest, din ultimii 5 -10 ani. 15.000 de profesori au ieșit în stradă. Niciun partid politic nu a reușit, în ultimul timp, să adune atâția oameni în stradă. Și, totuși, deși am tras semnale de alarmă, nu se întâmplă nimic. Și atunci nu ne rămâne decât ceea ce ne permite legea, noi mergem mai departe pe calea protestelor, adică mâine, grevă de avertisment, între 11:00 și 13:00, timp în care nu se desfășoară niciun fel de activități prevăzute în fișa postului, nici cursuri, nici alte activități la secretariat, contabilitate etc., iar de luni, grevă generală”, a declarat liderul S.I.P. Hunedoara, Paul Rusu.
80 la sută dintre profesorii hunedoreni sunt de acord cu declanșarea grevei generale
Majoritatea cadrele didactice şi personalul nedidactic din judeţul Hunedoara a votat în favoarea declanșării grevei generale pe data de 22 mai, în cazul în care guvernanții nu vor da curs solicitărilor formulate de organizațiile sindicale.
Potrivit lui Paul Rusu, președintele S.I.P. Hunedoara, în urma unui referendum intern, la nivelul județului Hunedoara, 80 la sută dintre dascăli s-au pronunțat pentru declanșarea grevei generale din 22 mai.
Principalele revendicări ale dascălilor
Reamintim că principalele solicitări formulate de organizațiile sindicale, în numele membrilor de sindicat, sunt:
1. majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
2. instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
3. plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
4. acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
5. acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
6. creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
7. renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
