Connect with us
Data: 26/07/2024
.

Actualitate

Profesorul Jackie Ionescu, cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara

Publicat

pe

Marți, 14 mai, Consiliul Local Hunedoara a votat, în unanimitate, acordarea titlului de „Cetăţean de onoare” domnului Ion V. Ionescu, fost antrenor al echipei FC Corvinul Hunedoara între 1984 – 1986 şi 1990 – 1991.

Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, care a argumentat că domnul Ion V. Ionescu ( „Jackie” – cum îi spuneau apropiaţii din aceeaşi generaţie, sau „profesorul” – cum l-au numit jurnaliştii mai tineri) merită acest titlu atât datorită rezultatelor sportive obţinute cât şi datorită contribuţiei avute la promovarea sportului hunedorean şi a municipiului Hunedoara.

Artizanul „normei hunedorene”

Profesorul Ion V. Ionescu a devenit antrenor al echipei Corvinul Hunedoara în 1984, mărturisind ulterior că a găsit aici un bazin de fotbalişti neobişnuit de valoros şi productiv, alimentat de antrenorii grupelor de copii şi juniori care pregăteau foarte bine tinerii sportivi astfel încât aceştia să poată face pasul spre „echipa mare”, consolidându-se astfel o generaţie excepţională a fotbalului hunedorean. Corvinul Hunedoara se numără şi acum printre puţinele cluburi din ţară cu mai mulţi jucători prezenţi între primii 10 cei mai selecţionaţi fotbalişti din istoria reprezentativei României. Reputatul antrenor, care a împlinit, recnt, 88 de ani, este artizanul unuia dintre cele mai bune sezoane din istoria clubului Corvinul Hunedoara: 1985-1986. În acea ediţie a campionatului Diviziei A, Corvinul Hunedoara reuşea o performanţă cu care avea să rămână în istoria fotbalului românesc: să înscrie cel puţin trei goluri în fiecare meci disputat „acasă”. Expresia „norma hunedoreană”, folosită şi acum în jurnalismul sportiv, i se datorează în cea mai mare măsură. De altfel, unul dintre succese, 9-0 cu Rapid Bucureşti, reprezintă şi acum una din cele mai clare victorii din fotbalul românesc, în prima divizie, şi totodată cel mai clar succes din istoria grupării hunedorene în primul eşalon fotbalistic al ţării. În acelaşi sezon, Corvinul înregistra una dintre cele mai prestigioase reuşite din istoria sa, învingând Steaua Bucureşti, cu 3 – 1, la Hunedoara, pe data de 9 martie 1986, cu două luni înainte ca echipa din Capitală să devină câştigătoare a Cupei Campionilor Europeni.

Un antrenor deosebit pentru un public deosebit

Advertisement

Imediat după aflarea veştii că este deţinător al titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara”, Ion V. Ionescu a declarat: „Dintre foarte multe oraşe pe unde-am umblat, Hunedoara, ca oraş, ca oameni, ca oameni de fotbal m-au primit cu multă simpatie iar eu am răspuns cu aceeaşi simpatie la sentimentele lor. Am obţinut rezultate, uneori am forţat rezultatele, pentru public. Hunedoara era un oraş plin de talente şi plin de pasiune fotbalistică. Un asemenea public, cum era cel de la Hunedoara, nu am mai întâlnit niciunde. După câte un eşec, mă aşteptam să mă huiduie prin oraş, dar, nu primeam niciun reproş. Oamenii îmi spuneau „Las’ că-i batem pe ăilalţi, duminica viitoare”. Un public care era ataşat fotbalului, nu neapărat orgoliilor. Nu am mai întâlnit aşa ceva nici la UTA, nici la Petroşani, nici la Timişoara, nici la Bucureşti”.

Se alătură unei galerii impresionante de performeri

Profesorul Jackie Ionescu se alătură, astfel, unei galerii impresionante de performeri care sunt cetățeni de onoare ai municipiului Hunedoara „Domnul Ion V. Ionescu este unul dintre cei mai importanţi oameni din istoria recentă a Corvinului, implicit, din istoria recentă a municipiului Hunedoara. Pe lângă calităţile domniei sale ca profesionist în domeniul sportului, se remarcă şi calităţile morale şi umane. De numele domnului profesor se leagă, de exemplu, noţiunea de „normă hunedoreană” în fotbal, pentru că, sub comanda domniei sale, în sezonul 1985 – 1986, Corvinul reuşea să înscrie cel puţin 3 goluri la fiecare meci disputat pe teren propriu. Ion V. Ionescu a consolidat fotbalul hunedorean, în perioada în care a condus echipa de seniori a oraşului. Consider că sunt întrunite cu prisosinţă toate condiţiile pentru ca domnul profesor să intre în galeria personalităţilor municipiului nostru care deţin titlul de „Cetăţean de onoare”, alături de alţi mari peformeri ai sportului hunedorean, cum ar fi Mircea Lucescu, Remus Vlad, Michael Klein, Gelu Simoc, Romulus Gabor, Dorin Mateuţ, Florea Văetuş, Ioan Petcu, Dorin Mateuţ, Ioan Andone, Mircea Rednic, Bogdan Lobonţ, Marieta Ilcu, Maria Cioncan, Vasile Stângă, Mihai Leu şi aşa mai departe”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Actualitate

Parteneriat Asociația CRAL – DAS Deva: Activități interactive, destinate copiilor și adulților defavorizați

Publicat

pe

Redactat de

Mai multe proiecte, programe și acțiuni destinate copiilor defavorizați din familiile supuse riscului de excluziune și marginalizare socială, dar și persoanelor cu dizabilități și vârstnicilor aflați în evidențele Direcției de Asistență Socială Deva vor fi organizate, lunar, de Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală Deva și DAS Deva, în cadrul unui parteneriat aprobat de Consiliul Local în ședința ordinară de joi.

Activitățile vor avea ca temă principală încurajarea lecturii și creativității prin arta povestirii, bazate pe tehnici de teatru și improvizație dezvoltate de Asociația AtelieR de Cuvinte în cadrul Campaniei Naționale EduStory și se vor desfășura la Adăpostul de urgență pe timp de noapte, situat pe strada Nicolae Grigorescu, din Deva.

Potrivit calendarului activităților, acțiunile vor debuta în luna septembrie 2024, cu un „Atelier de Arta povestirii” și vor continua cu ateliere „Clubul de lectură” și „Fan Natură pentru Lectură”, ce se vor desfășura în fiecare lună, pe toată durata parteneriatului.

Direcția de Asistență Socială Deva

Citeste mai mult ...

Actualitate

Filigorie pentru oficierea căsătoriilor în aer liber, la Șoimuș

Publicat

pe

Redactat de

La Șoimuș, căsătoriile se vor putea oficia în aer liber, în curtea primăriei, acolo unde administrația publică locală a amenajat o frumoasă filigorie în interiorul căreia cuplurile vor putea să își unească destinele.

De altfel, întreaga curte a Primăriei comunei Șoimuș a fost înfrumusețată.

Curtea Primărie Comunei Șoimuș se modernizează. S-a finalizat și filigoria pentru oficializarea căsătoriilor în aer liber”, a anunțat Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Sursa foto: Mihai Gabriel Irimie/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

Polițiștii hunedoreni au prezentat bilanțul activității din prima jumătate a anului 2024

Publicat

pe

Redactat de

Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara a prezentat, vineri, într-o conferință de presă, bilanțul activității desfășurate în prima jumătate a anului 2024.

Siguranța cetățenilor constituie o prioritate pentru polițiștii hunedoreni, obiectivul principal al acestora fiind acela de a proteja viața, bunurile și drepturile fundamentale ale cetățenilor.

În primul semestru al anului 2024, obiectivele IPJ Hunedoara au vizat creşterea gradului de siguranță pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, a siguranței stradale, rutiere şi a transporturilor, precum şi dezvoltarea parteneriatului public/privat.

Peste 7.200 de infracțiuni sesizate

În ceea ce priveşte situaţia operativă, în primele șase luni ale anului 2024, la nivelul IPJ Hunedoara au fost sesizate 7.248 de infracțiuni. Dintre acestea, 4.804 au fost de natură judiciară, 499 economico-financiară și 1.945 de altă natură.

Advertisement

Polițiștii hunedoreni au desfăşurat activităţi pentru prevenirea acestor genuri de infracţiuni, scopul fiind realizarea unei pregătiri antiinfracţionale a populaţiei, pentru a obţine o implicare cât mai mare a cetăţenilor şi a factorilor cu responsabilităţi în acest domeniu.

Pe lângă activităţile zilnice orientate permanent spre menţinerea ordinii şi siguranţei publice, în perioada analizată, poliţiştii au fost sesizați prin 15.987 de apeluri la numărul unic de urgență 112, în 8.490 dintre situații fiind confirmate aspectele sesizate și luate măsurile legale.

Pe linia deservirii şi ajutorării comunității, activitatea structurilor de poliţie s-a reflectat în 10.818 intervenții la evenimente, 1.545 de acţiuni cu efective mărite şi în 98 de participări la măsuri de ordine, cu ocazia adunărilor publice.

În primul semestru al acestui an, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 270 de activități cu caracter informativ preventiv în școli, de care au beneficiat peste 11.000 de elevi ai unor unități de învățământ din județul Hunedoara, au participat la 198 de grupuri de lucru tematice cu reprezentanții unităților de învățământ.

“Menținerea climatului de siguranță publică pentru cetățenii județului a fost principala prioritate, iar pentru atingerea acestui deziderat, în primul semestru al anului 2024, a fost derulată, potrivit competenţelor, întreaga gamă de activități specifice pentru asigurarea vizibilității poliţiştilor de ordine publică în comunitate, a intervenţiei rapide la evenimentele semnalate şi pentru prevenirea şi combaterea infracționalității”, a informat conducerea IPJ Hunedoara.

Advertisement

Aproape 59.000 de verificări, prin aplicația E-DAC

De la începutul lunii aprilie 2024, poliţiştii din cadrul I.P.J. Hunedoara au fost dotaţi cu terminale mobile, având instalate aplicația e-DAC, un instrument deosebit de util poliţiştilor pentru stabilirea identității persoanei şi a verificării eventualelor semnalări.

Astfel, în perioada 01 aprilie 2024 – 30 iunie 2024, au fost efectuate 58.546 de verificări, cu ajutorul acestui instrument modern fiind depistate, în această perioadă, trei persoane urmărite naţional şi internațional, trei persoane dispărute, șapte persoane căutate în vederea participării la proceduri judiciare, precum şi bunuri căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe, în cadrul dosarelor penale.

 

Gestionarea cazurilor de violență domestică, o prioritate a polițiștilor hunedoreni

Advertisement

O prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara o reprezintă gestionarea cazurilor de violență domestică. În primele șase luni ale anului 2024, polițiștii au fost solicitați la 1.581 de situații de violență domestică, 1.273 fiind sesizate prin apeluri de urgență 112.

“În urma acestor intervenții, au fost constatate 850 de fapte de natură penală și au fost emise 200 ordine de protecție provizorii, 63 fiind ulterior transformate în ordine de protecție, iar instanțele de judecată au emis 123 de ordine de protecție. Tot în această perioadă, polițiștii hunedoreni au întocmit 12 dosare penale pentru încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie sau ordinul de protecție provizoriu”, au mai informat reprezentanții IPJ Hunedoara.

Aproape 140 de percheziții domiciliare, efectuate în prima jumătate din 2024

În primele șase luni ale acestui an, polițiștii au efectuat, sub coordonarea procurorilor de caz, 139 de percheziții domiciliare, în urma probatoriului administrat au fost dispuse 149 de măsuri preventive față de persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni. De asemenea, 673 de infracțiuni au fost descoperite de polițiști în flagrant delict, au fost puse în executare 67 de mandate de executare a pedepsei închisorii, 29 de mandate de arestare preventivă și 22 de mandate europene de arestare.

În perioada analizată, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase Hunedoara au efectuat 58 de acțiuni și 237 de controale, iar în urma aspectelor constatate au întocmit 57 de dosare penale și au luat măsura indisponibilizării, în vederea continuării cercetărilor, pentru 64 de arme, dintre care 35 de arme letale (23 deținute legal și 12 deținute ilegal), 25 de arme neletale suspuse autorizării, (9 deținute legal și 16 deținute ilegal) și 4 arme neletale supuse notificării, precum și pentru 7.137 de elemente de muniție (1.299 de elemente deținute legal și 5.838 deținute ilegal) și pentru 256 de kilograme de carne de vânat și 56 de trofee de vânat.

Advertisement

Cu urmare a controalelor pe linie de deșeuri și substanțe periculoase, au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor 65 de kilograme de articole pirotehnice, 496 de litri de deșeuri periculoase și 197.802 kilograme de îngrășăminte chimice.

37 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 10 de persoane și rănirea gravă a altor 30

În vederea reducerii riscului rutier, în primele șase luni ale acestui an, polițiștii au organizat peste 600 de acțiuni preventive în trafic, iar ca urmare a neregulilor constatate au aplicat 21.639 de sancțiuni contravenționale, majoritatea pentru nerespectarea prevederilor legale privind circulația pe drumurile publice.

Acționând pe principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave, în primul semestru al acestui an, polițiștii hunedoreni au constatat 476 infracțiuni rutiere și au reținut 1.574 de permise de conducere și au fost retrase 871 de certificate de înmatriculare.

Potrivit datelor statistice puse la dispoziție de Serviciul Rutier Hunedoara, în perioada 01 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024, la nivelul județului, s-au înregistrat 37 accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 10 de persoane și rănirea gravă a altor 30.

Advertisement

Analiza efectuată la nivelul Serviciului Rutier, relevă principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave, ca fiind: viteza sub cele două forme (neadaptată/nelegală), nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni, alte preocupări de natură a distrage atenția conducătorului auto și neacordarea priorității de trecere pietonilor.

În primele șase luni ale acestui an, polițiștii hunedoreni au continuat să depună eforturi semnificative în lupta împotriva traficului și consumului ilegal de droguri, punând un accent deosebit pe activitățile de prevenire și informare, dar și pe cele de intervenție operativă.

În contextul activităților de prevenire a evenimentelor rutiere, polițiștii au efectuat, în primele șase luni, peste 700 de testări ale unor persoane depistate în trafic, în vederea determinării prezenței, în organism, a substanțelor psihotrope.

Polițiștii din structurile de ordine și siguranță publică au constatat, în flagrant delict, în primul semestru al anului 2024, 90 infracțiuni prevăzute de Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri (în special deținere de droguri pentru consum propriu) și 9 infracțiuni prevăzute de Legea 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de actele normative în vigoare (în special operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive).

Aproape 18.000 de certificate de cazier judiciar, eliberate

Advertisement

În prima jumătate a acestui an, au fost eliberate, la nivelul întregului județ, 17.854 de certificate de cazier judiciar și 2.598 de certificate de integritate comportamentală la solicitarea persoanelor fizice și juridice.

 

 

În perioada analizată, poliţiştii din cadrul I.P.J. Hunedoara și-au îndeplinit cu succes misiunile, unele dintre acestea fiind cu grad ridicat de periculozitate, iar modurile tactice de intervenţie au respectat prevederile legale, drepturile și libertăţile fundamentale ale omului.

Polițiștii hunedoreni spun că vor continua activitățile specifice, în conformitate cu priorităţile de acţiune naţională prevăzute de actele normative în vigoare şi vor urmări, cu precădere, creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere şi destructurarea grupărilor infracţionale.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate