Actualitate
Profesorul și scritorul devean Gligor Hașa a plecat spre stele
Profesorul și scriitorul devean Gligor Hașa a trecut, sâmbătă, la cele venice, la vârsta de 82 de ani. Anunțul a fost făcut de către nepoata sa, actrița Izabela Hașa. „Suntem profund îndurerați de pierderea marelui profesor și scriitor Gligor Hașa, care și-a dedicat întreaga viață literaturii și valorilor naționale. A condamnat viciile sociale într-o manieră autentică, devenind un simbol al rezistenței prin scris. Dumnezeu să-l odihnească în Împărăția Sa!”, a scris Izabela Hața pe pagina sa de Facebook.
Născut la 2 ianuarie 1938, în satul Tău, comuna Roșia de Secaș, județul Alba. A urmat Facultatea de Filologie a Universității din Timișoara; Profesor de limba și literatura română;
Activitatea publicistică: peste 500 de articole, cronici, comunicări și eseuri, apărute în „Apărarea patriei”, „Scânteia tineretului”, „Cuvântul liber”, „Actual”, „Gazeta de Transilvania”, „Călăuza”, „Ritmuri hunedorene”, „Tribuna”, „Orizont”, „Arhipelag”, „Constelația dragonului”, „Ardealul literar”, „Discobolul”, „Semne”, „Gazeta Secașelor” etc.
A debutat în anul 1962 cu povestirile Omagiu și Un cântec ostășesc.
Volume: De la Hațeg la Zarand, culegere de folclor (1969); O sută una sugestii pentru activități educative (1973); Legende strămoșești, ediția I din 1981, ediția a II-a în 1998; Comoara lui Decebal, roman, 1981; Stejarul corbului alb, povestiri, 1984; Septembrie cu măști, roman, București, 1985; Sceptrul lui Decebal, roman, 1986; Răbdarea pietrelor, roman, 1987; Amiaza unei iubiri, publicistică, 1989; A cuteza curtezană, studii și eseuri eminesciene, 1998; Muntele fără poteci, studii și eseuri eminesciene, ed. I-a în 1999, ed. a II-a în 2010; Răzbunarea gemenilor, roman, anul 2000; Povestiri cu tâlc, 2002; Minuni și enigme în ținutul Hunedoarei, povestiri, legende, publicistică, reportaje 2004; Biciul lui Dumnezeu, roman, 2005; Monografia Cetății Deva, 2005; Monografia Bretea Mureșană, sat emblematic de pe Valea de Mijloc a Mureșului, 2011; De toate despre ne(toți), parodii, fabule, epigrame, pamflete etc., 2006; Aurul dacic, miracol sub blestem, 2009; ediția a doua în 2010; Hațeg – adevărata Sarmizegetusa, 2009; ediția a II-a în 2010; Incursiuni în fantastica realitate, volum colectiv de reportaje, 1982; Planeta cărbunelui, volum colectiv de reportaje, 1984; Cartea Mureșului, volum colectiv de reportaje.
Piese de teatru: Mingea fermecată; Fata vânătorului (piesă pentru copii); Scenariul filmului Maris 72, în regia lui Pompiliu Galmeanu, documentar premiat la Festivalul de la Leipzig.
Premii literare: Trofeul micului cititor, Biblioteca Mihai Sadoveanu din București; Premiul Tineretului pentru romanul Sceptrul lui Decebal; Premiul pentru romanul Răzbunarea gemenilor, la Festivalul Internațional „Literatura muntelui”; Premiul USR, Filiala Sibiu, pentru romanul Biciul lui Dumnezeu; Premiul revistei „Discobolul” pentru De toate despre ne(toți); Premiul USR, Filiala Alba-Hunedoara, pentru Eminescu, muntele fără poteci.
Referințe critice: Mircea Sântimbreanu, Valeriu Cristea, Petru Poantă, Radu Ciobanu, Constantin Cubleșan, Constantin Stancu, Cornel Nistea, Radu Igna, Ioan Popa, Clemente Constantin, Denisa Oprea, Aurel Câmpean, Al. Dobrescu, Minel Bodea, Viniciu Gafița, Eugen Evu și alții.
Actualitate
USR anunță că Elena Lasconi a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, după numărătoarea paralelă
USR a anunțat, luni dimineață, că Elena Lasconi a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu un avans de câteva mii de voturi în fața candidatului PSD, Marcel Ciolacu.
“Avem de făcut un anunț important, poate cel mai important din istoria recentă a țării. Pe baza numărătorii paralele realizate de USR, România are şansa unui nou început, după 35 de ani, pentru că Elena Lasconi a intrat în turul doi al alegerilor prezidenţiale, cu un avans de câteva mii de voturi faţă de candidatul PSD, Marcel Ciolacu. Facem un apel public către Marcel Ciolacu să facă gestul democratic de a-şi recunoaşte înfrângerea”, a declarat, luni dimineață, Cristian Seidler, într-o conferință de presă susținută la sediul USR.
Actualitate
Campanie de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase la Hunedoara
Administrația locală din Hunedoara anunță organizarea unei campanii gratuite de colectare a deșeurilor voluminoase, derulată de operatorul de salubritate în municipiu săptămâna viitoare. Cetățenii sunt invitați să depoziteze acest tip de deșeuri lângă punctele de colectare a gunoiului menajer până marți, 26 noiembrie 2024, ora 07:00.
În cadrul acestei campanii, hunedorenii pot elimina obiecte greu de gestionat în mod obișnuit, precum piese de mobilier, obiecte sanitare (vase de toaletă, căzi de baie, cabine de duș, lavoare, rezervoare WC), covoare, plăpumi, saltele, parbrize, oglinzi de mari dimensiuni și altele.
Campania face parte dintr-un program trimestrial al administrației locale, menit să sprijine comunitatea în gestionarea deșeurilor voluminoase și să contribuie la menținerea curățeniei orașului.
Pentru ca activitatea să se desfășoare în condiții optime, autoritățile locale le reamintesc cetățenilor să respecte termenul limită pentru depozitarea obiectelor.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
Actualitate
Educație la standarde europene în comuna Șoimuș: Investiție de peste 613.000 de lei finalizată cu succes
Peste 200 de elevi din comuna Șoimuș beneficiază acum de condiții moderne de învățare, datorită unui amplu proiect implementat de Primăria Șoimuș în colaborare cu Școala Gimnazială Șoimuș. Investiția, în valoare de peste 613.000 de lei, a fost finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și reprezintă un pas important în modernizarea infrastructurii educaționale din mediul rural.
Primarul comunei, Mihai Gabriel Irimie, a subliniat că acest proiect demonstrează angajamentul administrației locale față de educație, considerată o prioritate. „Ne dorim ca toți copiii din comuna Șoimuș să aibă acces la un mediu educațional de calitate, adaptat cerințelor actuale. Această investiție reprezintă un pas important pentru viitorul comunității noastre”, a declarat edilul.
Ce aduce nou proiectul?
Proiectul a inclus dotarea a patru săli de clasă primară, trei săli de gimnaziu și două clase de învățământ preșcolar cu mobilier modern, echipamente IT și materiale didactice clasice și digitale. De asemenea, a fost amenajat un laborator de informatică la standarde europene, iar Școala Primară Boholt beneficiază acum de o sală de educație fizică echipată corespunzător.
Totodată, a fost creat un cabinet modern de limba engleză, dotat cu mobilier, echipamente IT și materiale educaționale diverse, de la dicționare și enciclopedii la kit-uri robotice și jocuri educative.
Impact asupra elevilor
Noile resurse digitale, precum imprimantele multifuncționale, aplicațiile software și kit-urile robotice, au fost primite cu entuziasm de elevi și cadrele didactice. Acestea nu doar că îmbunătățesc procesul educațional, ci și contribuie la dezvoltarea competențelor digitale și practice ale copiilor.
Proiectul vine, de asemenea, în sprijinul inițiativei PNRAS (Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar), prin dotări suplimentare pentru două clase primare și o clasă preșcolară, contribuind la creșterea atractivității școlii pentru elevi și părinți.
Viitorul educației în Șoimuș
Prin această inițiativă, Primăria Șoimuș își propune să reducă decalajele dintre mediul urban și cel rural în ceea ce privește accesul la educație modernă. Administrația locală consideră că investițiile în educație sunt fundamentale pentru dezvoltarea comunității, iar acest proiect reprezintă doar un prim pas în această direcție.
Mihai Gabriel Irimie reafirmă angajamentul echipei sale de a susține și alte proiecte similare, menite să crească nivelul educațional și să ofere șanse egale tuturor copiilor din comună.
„Educația este cheia viitorului, iar copiii noștri merită cele mai bune condiții pentru a-și valorifica potențialul,” a concluzionat primarul.
FOTO: FACEBOOK MIHAI GABRIEL IRIMIE
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu o zi in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 18 ore in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Acces gratuit la prevenție, diagnostic și monitorizare a bolilor grave pentru persoanele asigurate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Noapte de foc pentru pompierii hunedoreni