Administratie
Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023
Guvernul României a aprobat prin HG nr. 294/2015 un Program național de cadastru și carte funciară pentru perioada 2015-2023. La nivelul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) s-a constituit o comisie care a prioritizat unitățile administrativ-teritoriale (UAT) la nivelul fiecărui județ pentru a fi incluse în acest program. Includerea în program a comunelor s-a făcut ținând cont de trei aspecte: au proiecte de dezvoltare locală, de infrastructură sau sunt foarte sărace.
Ce trebuie să facă cetățenii comunelor?
Trebuie știut faptul că, acţiunea de cadastrarea se face la nivel de localitate și nu individual. Cu toate acestea, pentru a-și intabula gratuit imobilele și terenurile, cetățenii comunelor trebuie să colaboreze cu firmele care efectuează cadastrul și cu autoritățile locale. În lipsă lor sau în caz de refuz, cadastrarea tot se va efectua gratuit.
Care sunt avantajele?
Se estimează prin acest program, o creștere a valorii imobilelor și terenurilor din toate comunele, ceea ce va duce cu siguranță la o reactivare a pieței de vânzare-cumpărare a terenurilor și clădirilor. Astfel, se pot obține mai ușor credite ipotecare de la bănci sau credite agricole. Nu în ultimul rând, identificarea parcelelor agricole pentru obţinerea subvenţiilor APIA va fi mult mai precisă. Durată cadastrării unei comune se estimează a fi cuprinsă între 12 și 18 luni de la data începerii acțiunii și în funcție de suprafața UAT-ului.
Situaţia la zi a cadastrării teritoriului se poate observa cu ajutorul hărţii ANCPI.
Actualitate
Programul de audiențe al primarului municipiului Deva, Lucian Rus, modificat
Primăria Municipiului Deva informează cetățenii că, audiențele la primarul municipiului Deva, Lucian Ioan Rus, care trebuiau să aibă loc joi, 28 noiembrie 2024, nu se vor mai desfășura, din cauza programării ședinței ordinare a Consiliului Local al Municipiului Deva.
“În urma acestei schimbări, audiențele vor fi reprogramate pentru data de 5 decembrie 2024, pentru persoanele care s-au înscris pe listele de audiență pentru ziua de 28 noiembrie 2024. De asemenea, audiențele vor continua să fie reprogramate cu un decalaj de o săptămână, pentru toți cetățenii înscriși pentru audiențe. Vă mulțumim pentru înțelegere!”, au transmis reprezentanții Primăriei Deva.
Actualitate
Echipă completă la șefia județului. Alin Țambă și Ioan Demeter, aleși vicepreședinți ai CJ Hunedoara
Social-democrații Alin Țambă și Ioan Demeter sunt noii vicepreședinți ai Consiliului Județean (CJ) Hunedoara. Aceștia au fost aleși în cadrul ședinței extraordinare, desfășurată astăzi, 11 noiembrie, la sediul instituției.
Alegerile pentru funcțiile de vicepreședinți ai CJ Hunedoara au avut loc astăzi, în urma votului, fiind aleși pentru a ocupa aceste funcții, în mandatul 2024-2028, consilierii social-democrați Alin Țambă și Ioan Demeter. Votul a decurs fără prea mari emoții, având în vedere faptul că PSD are majoritate în CJ Hunedoara.
Alin Țambă a fost și în legislatura anterioară vicepreședinte al CJ Hunedoara, iar medicul Ioan Demeter se află la cel de-al doilea mandat de consilier judeţean.
Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, i-a felicitat pe amândoi și le-a urat mult succes în activitatea desfășurată. „Sunt mulțumit de alegerea celor doi vicepreședinți și am deplină încredere în profesionalismul și angajamentul lor. Am avut ocazia de a colabora cu Alin Țambă timp de patru ani. Este un tânăr de perspectivă, un om dedicat și implicat, și sper ca acest mandat să fie o șansă pentru el de a-și depăși performanțele anterioare. De asemenea, domnul Ioan Demeter este un profesionist desăvârșit, un medic excepțional, cu o experiență vastă în domeniul sănătății. Având în vedere numeroasele proiecte de sănătate pe care le avem în derulare în județ, sunt convins că expertiza sa va fi un plus pentru a le duce la îndeplinire”, a declarat președintele Laurențiu Nistor, la finalul ședinței.
Pe lângă alegerea vicepreședinților, ședința a inclus și validarea componenței comisiei de validare, alături de stabilirea componenței celor șase comisii de specialitate, care vor fi responsabile de analiza și avizarea proiectelor și inițiativelor ce vor fi supuse aprobării consiliului județean.
În urma alegerilor locale din data de 9 iunie 2024, PSD are 17 consilieri județeni, dintre cei 33, PNL are nouă consilieri județeni, iar AUR – șapte consilieri județeni.
Sursa foto: CJ Hunedoara
Actualitate
Comuna Baru investește în reabilitarea a 8 clădiri publice și instalarea de stații de încărcare pentru vehicule electrice
Comuna Baru, din județul Hunedoara, a lansat licitația pentru lucrările de reabilitare a opt clădiri publice, în cadrul unui proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea totală a investiției se ridică la 14.466.477 lei.
Printre clădirile incluse în proiect se numără: Școala Gimnazială Petros (corp C2), Școala Livadia, Sediul Gărzii de Intervenție IGSU – SMURD, Sediul Serviciilor Publice, Sediul Serviciilor Sociale, Școala Baru, Școala Valea Lupului, Sediul Poliției Locale și Sala de Adunări Publice Livadia.
Un element deosebit al acestui proiect este instalarea a patru stații de încărcare pentru autovehicule electrice, fiecare cu câte două puncte de încărcare, care vor fi amplasate la Gărzile de Intervenție IGSU – SMURD, Sediile Serviciilor Publice și Sociale și la Școala Valea Lupului.
Lucrările vor fi executate conform Proiectului tehnic nr. 35/2023, realizat de S.C. SEMAROOTS S.R.L., parte din documentația de atribuire. Obiectivul principal al acestui proiect este nu doar reabilitarea infrastructurii clădirilor publice, dar și promovarea energiei verzi, contribuind astfel la un mediu mai sustenabil și sănătos pentru comunitatea locală. Această investiție va îmbunătăți semnificativ condițiile de învățare și de muncă în instituțiile publice din comuna Baru.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Curtea Constituțională a României (CCR) cere renumărarea voturilor valabil exprimate și cele nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 24 de ore in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie
-
Actualitatecu o zi in urma
„Ceaiul de Crăciun” – un eveniment cu suflet, pentru o cauză nobilă, la Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
44 de ani de la tragedia de la Mina Livezeni: Mineri și militari comemorați în Valea Jiului