Connect with us
Data: 17/09/2024
.

Actualitate

Programul Tranziție Justă: Primele contracte semnate, în județul Hunedoara

Publicat

pe

Au fost parafate primele investiţii pentru dezvoltarea mediului de afaceri şi crearea de noi locuri de muncă, în judeţul Hunedoara, prin Programul Tranziţie Justă -PTJ, gestionat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest în calitate de organism intermediar.

Reprezentanții ADR Vest au anunțat că, joi, 29 august 2024, au fost semnate primele două contracte de finanţare prin PTJ – Judeţul Hunedoara, în cadrul apelului destinat dezvoltării întreprinderilor şi a antreprenoriatului, componenta „Investiţii pentru dezvoltarea ÎMM care sprijină creşterea durabilă şi crearea de locuri de muncă”.

“Beneficiarii – două societăţi care vor realiza investiţii în valoare totală de 15 milioane de euro şi vor crea 65 de noi locuri de muncă în judeţul Hunedoara. Logical Cons Solutions Solutions SRL va investi în înfiinţarea unui complex turistic de 4 stele în localitatea Simeria Veche, o investiţie în valoare totală de 69,2 milioane lei, din care 38,8 milioane lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Implementarea proiectului „Demolare şi edificare complex turistic (camping Strei) ” va însemna crearea unui număr de 58 de noi locuri de muncă în judeţul Hunedoara. Perioada de implementare a investiţiei este de 24 de luni. Euroelectric SRL va investi în „Industrie 4.0 în hală echipamente electrice pentru tehnologii verzi”. Produce staţii de încărcare pentru maşini electrice şi echipamente electrice pentru sisteme fotovoltaice. Prin proiect vor fi realizate investiţii de tehnologizare a fabricii de echipamente electrice, dotarea ei cu utilaje şi echipamente moderne, pentru proiectarea şi fabricarea de echipamente electrice destinate tehnologiilor verzi. Compania va crea 7 locuri de muncă noi în urma implementării. Valoarea totală a investiţiei este de 5,5 milioane lei, din care 3,3 milioane lei fonduri nerambursabile. Durata de implementare este de 25 de luni”, se arată într-un comunicat al ADR Vest.

Urmează încă cinci proiecte la contractare prin PTJ în județul Hunedoara

„Programul Tranziţie Justă este un program de la care avem aşteptări mari pentru judeţul Hunedoara şi ne bucurăm să avem primele contracte încheiate, să vedem primele roade ale demersurilor pe care le-am făcut, a întâlnirilor şi discuţiilor nenumărate pe care le-am avut cu oamenii de afaceri din zonă. La fel cum ne-a bucurat să vedem interesul ridicat al IMM-urilor, al antreprenorilor locali, pentru aceste finanţări europene. Au fost 148 de proiecte depuse în cadrul acestui prim apel dedicat IMM-urilor care a fost lansat prin PTJ în judeţul Hunedoara, iniţiative care însumează peste 2 miliarde de lei, şi sperăm ca în perioada următoare să semnăm noi contracte, să ajungă cât mai mulţi bani în Hunedoara, fonduri care să se materializeze în investiţii solide şi de viitor şi în cât mai multe locuri de muncă acolo unde este nevoie de ele”, a declarat directorul general adjunct al ADR Vest, Adrian Mariciuc.

Advertisement

Potrivit reprezentanților ADR Vest, pe lângă cele două investiţii contractate, urmează încă alte cinci. “În ceea ce priveşte celelalte proiecte care au fost depuse în cadrul apelului lansat prin Programul Tranziţie Justă în judeţul Hunedoara, acestea se află în prezent în diferite etape ale evaluării”, au menționat cei de la ADR Vest.

Judeţul Hunedoara va beneficia de aproximativ 181 de milioane de euro pentru investiţii productive în IMM-uri prin Programul Tranziţie Justă, din care aproape 49 de milioane de euro pentru investiţii directe în Valea Jiului.

Valoarea finanţării nerambursabile care poate fi acordată pentru un proiect sub formă de ajutor de stat regional/ ajutor de minimis este de minimum 200.000 de euro şi maximum 8.000.000 de euro – valoarea cumulată a celor două tipuri de ajutoare.

Actualitate

Microbuz cu șapte persoane, implicat într-un accident rutier, la Merișor. A fost activat Planul Roșu de Intervenție

Publicat

pe

Redactat de

Un microbuz în care se aflau șapte persoane a fost implicat într-un accident rutier, produs pe raza localității Merișor. Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție.

“În urmă cu scurt timp, a avut loc un accident rutier pe raza localității Merișor, în care a fost implicat un microbuz în care se aflau 7 persoane. Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru optimizarea misiunii de răspuns, la nivelul județului Hunedoara a fost activat Planul roșu de intervenție. La fața locului au fost alocate de urgență o autospecială de descarcerare, 2 ambulanțe SMURD, o autospecială de transport personal și victime multiple și 2 ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță Județean. De asemenea, a fost prealertat elicopterul SMURD. După prima evaluare la locul evenimentùlui, 2 persoane necesită îngrijiri medicale, celelalte fiind în afara oricărui pericol”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

ISU Hunedoara a mai transmis că, în urma accidentului rutier, două femei în vârstă de 19, respectiv 35 de ani, au fost asistate medical la locul intervenției, fără a fi necesar transportul acestora la spital.

Din cauza accidentului, circulația rutieră a fost temporar blocată pe sensul de mers Hațeg – Petroșani.

 

Advertisement
Sursa foto: ISU Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

BURSE ȘCOLARE 2024 – 2025. Modificări privind bursele sociale. Câte tipuri de burse pot primi elevii și pe ce criterii se acordă acestea

Publicat

pe

Redactat de

Anul școlar 2024-2025 aduce modificări importante în sistemul de acordare a burselor școlare în învățământul preuniversitar de stat – în special, în privința bursei sociale, singurul tip de burse de care pot beneficia și elevii din învățământul primar.

Modificările sunt reglementate de noua Metodologie-cadrul de acordare a burselor, aprobată prin Ordinul ME nr. 5.518/2024.

Astfel, principalele NOUTĂȚI vizează:

– luarea în calcul a venitului pentru acordarea bursei sociale în cazul elevilor din familii monoparentale

– creșterea limitei de vârstă, de la 18 la 30 de ani, pentru acordarea bursei sociale în cazul elevilor neangajați pe piața muncii și înscriși în învățământul cu frecvență redusă sau programele de tip „A doua șansă”

Advertisement

– introducerea unui nou tip de bursă – bursa de reziliență, acordată pentru a motiva elevii cu rezultate medii să progreseze

Elevii din învățământul preuniversitar de stat pot primi 7 tipuri de burse, în anul școlar 2024 – 2025. Bursele școlare se acordă la cerere, iar unele dintre categorii pot fi cumulate.

Sumele alocate pentru burse sunt neimpozabile și nu sunt luate în considerare la calculul venitului net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea venitului minim garantat, precum și pentru alte beneficii de asistență socială.

TIPURILE de burse, CUANTUMUL minim și CRITERIILE de acordare:

– BURSA DE EXCELENȚĂ OLIMPICĂ I – între 925 lei/lună și 3.700 lei/lună. Se acordă elevilor de gimnaziu și liceu care obțin premiile I, II, III, mențiune sau medalii asimilate acestor distincții la olimpiadele școlare internaționale și campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației. Se plătește pe toată durata anului școlar următor obținerii distincției. (Cuantumul bursei se raportează la nivelul salariului minim brut pe economie, la data acordării bursei).

Advertisement

– BURSA DE EXCELENȚĂ OLIMPICĂ II – 700 lei/lună. Recompensează eleviide gimnaziu și liceu care obțin premiile I, II, III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației. Se plătește pe toată durata anului școlar următor obținerii distincției.

– BURSA DE MERIT – 450 lei/lună. Se acordă elevilor de gimnaziu și liceu (mai puțin elevii din clasele a V-a și a IX-a) cu media generală pe anul școlar anterior mai mare sau egală cu 9,50; elevilor din clasa a V-a cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 9,50; elevilor din clasa a IX-a cu media de admitere în învățământul liceal sau profesional și dual mai mare sau egală cu 9,50; elevilor care au obținut premiile I, II și III la etapele județene ale olimpiadelor școlare, premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare și extrașcolare, medalia de aur la campionate naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice. Bursa se plătește pe perioada cursurilor școlare.

-BURSA DE REZILIENȚĂ – 300 lei/lună. Se acordă elevilor de gimnaziu și liceu (mai puțin elevii din clasele a V-a și a IX-a) cu media generală cel puțin 7 în anul școlar anterior; elevilor din clasa a V-a cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 7; elevilor din clasa a IX-a cu media de admitere în învățământul liceal sau profesional și dual mai mare sau egală cu 7; elevilor cu afecțiuni oncologice sau cornice.

-BURSA SOCIALĂ – 300 lei/lună. Se acordă elevilor din învățământul primar, gimnazial, liceal, „A doua șansă” sau cu frecvență redusă, care provin din familii cu venituri mici (sub 50% din salariul minim net pe economie, pe membru de familie); elevilor din familii monoparentale cu venit pe membru de familie mai mic de un salariu minim net pe economie; elevilor cu unul sau ambii părinți decedați și elevilor asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială; elevilor cu deficiențe/afectări funcționale produse de boli și elevilor cu afecțiuni oncologice sau cronice; elevilor proveniți din familii care beneficiază de venit minim de incluziune. Bursa socială se acordă și pe perioada vacanțelor școlare.

– BURSA TEHNOLOGICĂ – 300 lei/lună. În anul școlar 2024 – 2025, se acordă doar elevilor înmatriculați în cadrul specializărilor din învățământul profesional, inclusiv dual, nivel 3 EQF/CNC.

Advertisement

– BURSA PENTRU MAMELE MINORE – 700 lei/lună. Se acordă mamelor minore care revin la școală (cursuri de zi) după naștere, cu condiția menținerii statutului de minor. Se acordă pe perioada cursurilor școlare, cu excepția lunilor în care elevele cumulează minimum 60 de absențe nemotivate.

Tipurile de burse care pot pot fi CUMULATE:

– bursa socială se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/ bursa de merit/bursa de reziliență și cu bursa tehnologică

– bursa tehnologică se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/ bursa de merit/bursa de reziliență și cu bursa socială

– bursa pentru mamele minore se poate cumula cu toate tipurile de burse școlare

Advertisement

Direcția de Asistență Socială Deva

Citeste mai mult ...

Actualitate

Două echipe cu punctaj maxim în Liga 4

Publicat

pe

Redactat de

Liga 4 de fotbal Hunedoara devine din ce în ce mai interesantă odată cu trecerea etapelor. În runda a patra, ultima disputată, s-au marcat 27 de goluri, ceea ce înseamnă o medie de 4,5 pe meci, și s-au consemnat și rezultate intersante.

Geoagiu și DMO continuă duelul la distanță

După aceste prime patru etape ale sezonului regular avem două echipe cu punctaj maxim, fiind vorba despre Gloria Geoagiu și Unirea DMO. Pe primul loc, grație golaverajului, unul de + 22, sunt cei de la Geoagiu. Gloria a trecut, acasă, fără probleme, cu 4-0, de Șoimul Băița, echipa învinsă, cu 4 puncte și golaveraj -7, fiind pe locul al nouălea. Pe doi, ci 12 puncte, dar cu golaveraj +9, se află Unirea DMO. Echipa care joacă la Ciula Mare, sat aparținător de comuna Răchitova, a învins, acasă, cu 5-4, pe CSM Vulcan, în meciul cu cele mai multe goluri înscrise din această rundă. Chiar dacă scorul este stâns, gazdele nu au avut emoții, echipa din Vulcan, în urma acestei înfrângeri, a coborât pe poziția a zecea, antepenultima, cu 3 puncte și golaveraj -1.

Bradul completează podiumul

Derby-ul rundei a fost cel dintre Aurul Brad și Retezatul Hațeg, încheiat cu victoria gazdelor, scor 2-1. În urma acestui rezultat , cei de la Brad se mențin pe poziția a treia, cu 9 puncte, în vreme ce echipa din Hațeg, cu 6 puncte și golaveraj +2, rămâne pe poziția a cincea. Pe locul al patrulea continuă să fie Dacia Orăștie, cu 7 puncte. Deși favorită pe hârtie, echipa din Orăștie nu a reușit decât un egal, 1-1, din deplasarea de la Victoria Călan, formație care, în urma acestei remize, își păstrează locul al optulea, cu 4 puncte și golaveraj -2.

Advertisement

Uricaniul rămâne la „cota zero

O altă surpriză s-a înregistrat în meciul Inter Petrila – CFR Simeria, în care oaspeții s-au ipus cu scorul de 2-1. În urma acestui succes, Simeria, cu 6 puncte și golaveraj -5, încheie prima jumătate a clasamentului, iar Petrila, cu 4 puncte și golaveraj +4, a coborât pe poziția a șaptea. În fine, în derby-ul suferinței, CSM Deva a învins, acasă, cu 6-0, pe Minerul Uricani, și a adunat primele trei puncte din acest sezon, dar rămâne tot pe locul unsprezece, penultimul, având un golaveraj negativ, de -11. Uricaniul rămâne ultima clasată, fiind singura echipă tot la „cota zero” în ce privește punctele acumulate.

Urmează o etapă interesantă

Etapa viitoare, a cincea, se va disputa la sfârșitul acestei săptămâni, capul de afiș fiind întâlnirea dintre Dacia Orăștie și Aurul Brad. Liderul, Gloria Geoagiu, se va deplasa la CFR Simeria, fiind un joc de urmărit, în vreme ce a doua clasată, Unirea DMO, este favorită certă în întâlnirea de pe teren propriu cu CSM Deva. Mai sunt două jocuri care se anunță a fi intersante, fiind vorba despre întâlnirile Retezatul Hațeg – Inter Petrila și CSM Vulcan – Victoria Călan, în vreme ce în partida dintre Șouml Băița și Minerul Uricani gazdele au, de departe, prima șansă de a se impune.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate