Connect with us
Data: 22/04/2024
.

Actualitate

Proiect cultural marca Alexander Hausvater, în județul Hunedoara

Publicat

pe

Teatrele de Artă Deva și Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroșani, subordonate Consiliului Județean Hunedoara, colaborează pentru o nouă premieră.

Regizorul Alexander Hausvater, cunoscut la nivel mondial, coordonează proiectul alături de o echipă extinsă. Hausvater, regizor și scriitor canadian de origine română, s-a întors în județul Hunedoara pentru acest proiect.

”Teatrul de Artă Deva și Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroșani, instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, pregătesc o nouă premieră realizată în co-producție. Spectacolul beneficiază de coordonarea unuia dintre cei mai cunoscuți regizori contemporani, Alexander Hausvater, care are alături și o întreagă echipă de colaboratori. Alexander Hausvater, regizor și scriitor canadian de origine română, a revenit după mai mulți ani în județul Hunedoara pentru a lucra la acest proiect cultural alături de cele două instituții de teatru. Repetițiile au început deja de câteva zile, iar la Teatrul de Artă din Deva a avut loc o conferință de presă în care au fost oferite detalii despre spectacol. Reputatul regizor Alexander Hausvater, managerii celor două teatre, Irina Bodea-Radu de la Petroșani și Mihai Panaitescu de la Deva, secretarul literar al teatrului din Petroșani, Claudiu Groza, și vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Ion Bădin, au vorbit despre această colaborare și despre cum decurge pregătirea spectacolului, a cărui premieră va avea loc la mijlocul lunii aprilie atât la Deva, cât și la Petroșani.  Textul ales este o adaptare a piesei „Interludii” de Eugene O’Neill, unul dintre dramaturgii americani iconici ai secolului 20, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură și al Premiului Pulitzer pentru Dramaturgie. „Interludii” este un text extrem de intens-realist despre viața unei femei, prevestind parcă dramele psihologice contemporane ce pun în prim-plan deriva intimă și soluțiile disperate de salvare individuală. Din distribuția spectacolului fac parte actori ai ambelor teatre producătoare, iar echipa artistică este compusă din profesioniști de top: compozitorul Mircea Octavian Kiraly, lighting-designerul Lucian Moga, scenografii Wilhelmina Kuron Bekesi și Alexandru M. Radu. De-a lungul carierei sale prestigioase, Alexander Hausvater a regizat câteva sute de spectacole de teatru, musical, operă și dans. A lucrat în peste 30 de țări, iar producțiile sale au fost jucate în întreaga lume, fiind considerat unul dintre cei mai mari regizori contemporani”, arată reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara.

FOTO: FACEBOOK CONSILIUL JUDEȚEAN HUNEDOARA

Actualitate

Deva va găzdui Olimpiada Națională de Limba Engleză. Peste 600 de elevi și profesori din toată țara, așteptați

Publicat

pe

Redactat de

Municipiul Deva va găzdui Olimpiada Națională de Limba Engleză. Peste 600 de elevi și profesori, din toată țara, sunt așteptați în orașul de la poalele Cetății. Deschiderea festivă a evenimentului va avea loc sâmbătă, 27 aprilie, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.

În perioada 27 aprilie – 1 mai 2024, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara organizează, în parteneriat cu Ministerul Educației, Olimpiada Națională de Limba engleză, clasele VII-XII, acțiune la care vor participa 522 de elevi din toată țara, selecționați în urma etapei județene a acestui concurs școlar, însoțiți de 60 de profesori coordonatori ai loturilor, precum și 60 de cadre didactice de renume din învățământul universitar și preuniversitar, reunite în cadrul Comisiei Centrale a Olimpiadei Naționale de Limba engleză.

“Deschiderea festivă a olimpiadei va avea loc sâmbătă, 27 aprilie 2024, începând cu orele 17:30, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, iar festivitatea de premiere a participanților distinși cu premii și mențiuni, se va desfășura miercuri, 1 mai 2024, începând cu orele 09:30, în aceeași locație. Elevii vor susține probele de concurs la Colegiul Național „Decebal” Deva, proba scrisă, în data de 28 aprilie 2024, începând cu ora 09:30, iar proba orală, în data de 29 aprilie 2024, începând cu ora 9:30”, au informat reprezentanții IȘJ Hunedoara.

Pe lângă activitățile specifice competiției, elevii participanți, însoțiți de profesorii lor, vor vizita obiective istorice, culturale și turistice din municipiul Deva și din județul Hunedoara.

“Olimpiada înseamnă competiţie, întâlnire a valorilor, măsurarea propriilor performanţe şi dorinţa firească de a cuceri noi teritorii ale domeniului pentru care elevii și-au descoperit o anume vocaţie şi pasiune. Este o comuniune a educaţiei în spiritul adevărului, binelui şi frumosului. Este o întâlnire a celor mai buni, aşteptată cu emoţie, cu bucurie neliniştită și cu voluptatea confruntărilor intelectuale. Le urăm un călduros Bun-venit participanților, succes deplin la această competiție frumoasă, sperând că se vor bucura de o ședere cât mai plăcută în orașul nostru!”, a declarat inspector școlar general, prof. dr. Maria Ștefănie.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Centrul Cultural „Adrian Păunescu” – inaugurat la Brad, în prezența membrilor familiei regretatului poet

Publicat

pe

Redactat de

Centrul Cultural „Adrian Păunescu” din municipiul Brad a fost inaugurat, sâmbătă, în prezența membrilor familiei regretatului poet, soția Carmen, fiica Ana -Maria și nepoata Alexandra, precum și a cunoscutului interpret de muzică folk Ducu Bertzi.

Amenajat într-o clădire aflată pe strada care îi poartă numele marelui poet român, Centrul Cultural „Adrian Păunescu” va găzdui activități culturale, sociale și educative.

“Centrul Cultural “Adrian Păunescu” a fost amenajat în clădirea reabilitată cu fonduri europene nerambursabile, care a a aparținut până în anul 2006 Minei Țebea, respectiv fosta cantină a minerilor situată pe strada Adrian Păunescu din municipiul Brad. Clădirea astfel salvată a devenit un spațiu unde se vor desfășura activități culturale, sociale și educative. Cu acest prilej, după inaugurarea centrului cultural, la sala Cinema Zarand BRAD a avut loc un spectacol de muzica și poezie intitulat ”Mărturie” susținut de Ana-Maria Păunescu, Ducu Bertzi și Constantin Neculae. Spectacolul a fost încărcat de emoție, fiind apreciat de publicul brădean iubitor de muzică folk și poezie”, a anunțat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.

Sursa foto: Florin Cazacu/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

12 tone de material antiderapant, în mai multe zone din Valea Jiului

Publicat

pe

Redactat de

În urma ninsorilor din ultimele ore, drumarii au fost nevoiți să intervină pe mai multe secțiuni de drum din Valea Jiului.

Astfel au fost răspândite peste 12 tone de material antiderapant pe  DN 66 și DN 7A în în zonele Obârșia Lotrului – Petroșani, respectiv Câmpu lu Neag.

”În cursul dimineții, pe raza de activitate a SDN Deva, s-a acționat cu 2 autoutilaje și s-au răspândit 12 tone material antiderapant pe DN 66 și DN 7A. Pe cele două drumuri, în zonele Obârșia Lotrului – Petroșani, respectiv Câmpu lu Neag, carosabilul este umed, cu zăpadă îmbibată cu material antiderapant”, informează reprezentanții DRDP Timișoara.

FOTO: FACEBOOK DRDP TIMIȘOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate