Connect with us
Data: 22/04/2024
.

Comunitate

Proiect de milioane al administrației din Sarmizegetusa

Publicat

pe

Toată lumea ştie că localitatea hunedoreană Sarmizegetusa a fost capitala Daciei Romane, de aici plecând, practic, formarea poporului român. În prezent, comuna Sarmizegetusa, situată în Ţara Haţegului, la limita cu judeţul Caraş – Severin, are o populaţie de aproximativ 1.200 de locuitori, care locuiesc în cinci sate, acestea fiind localitatea de reşedinţă omonimă şi aşezările aparţinătoare Breazova, Hobiţa – Grădişte, Păucineşţi şi Zeicani.

Cu finanțare aprobată

Reprezentanții administrației publice din Sarmizegetusa fac toate demersurile pentru a pune cât mai bine în valoare potențialul localității, dar se preocupă și de modernizarea așezării și creșterea gradului de confort, de care beneficiază nu doar cei ce domiciliază în comună, ci și turiștii. Iar un exemplu în acest sens este de dată recentă, fiind vorba despre semnarea unui important contract de finanțare pentru rețeaua de canalizare. „Săptămâna trecută am fost invitat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Cu această ocazie, am semnat, alături de ministrul de resort, Adrian Ioan Veștea, contractul de finanțare prin Programul Național de Investiții (PNI) ”Anghel Saligny” pentru obiectivul de investiții „Înființare sistem canalizare în localitățile Hobița-Grădiște, Sarmizegetusa, Breazova, comuna Sarmizegetusa, județ Hunedoara”, etapa 2, cu o valoarea totală de 7.224.464,60 lei. Prin această investiție se va extine și, totodată, se va finaliza proiectul privind sistemul de canalizare menajeră aferent localităților Sarmizegetusa, Hobița-Grădiște si Breazova. Prima etapă a acestui proiect, derulată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și cu finanțare obținută prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) este finalizată și va fi recepționată în perioada imediat următoare”, a declarat primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa, Leontin Dorin Hibais.

Investiții în derulare

Edilii din comuna hunedoreană Sarmizegetusa mai au și alte proiecte de dezvoltare a localității, dar și alte investiții importante pentru comunitate, aflate în plină derulare. „Pentru unitatea de învățământ din centrul de comună avem în derulare un proiect, pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe Componenta 15 – Educație, pentru dotarea cu echipamente IT pentru digitalizarea resurselor de învățare și dotarea cu mobilier a sălilor de clasă. De asemenea, continuă lucrările de la patru cămine culturale din comună, fiind vorba despre cele din satele aparținătoare Sarmizegetusa, Păucinești, Zeicani și Breazova. Totodată, pe fonduri proprii, reabilităm, pentru început, drumurile interioare din Sarmizegetusa care sunt afectate de lucrările necesare pentru introducerea rețelei de canalizare din prima etapă. În plus, la Administrația Fondului de Mediu (AFM) avem un proiect de eficientizarea energetică a instituțiilor de utilitate publică. Tot la AFM avem depus un alt proiect pentru achiziționarea unui autovehicul electric. Pe de altă parte, prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) din care facem parte mai avem un proiect privitor la dezvoltarea parcului de utilaje necesar penru creșterea calității activităților privind gospodărirea comunală”, a precizat Leontin Dorin Hibais, primarul din Sarmizegetusa.

Evaluare medicală gratuită a populației

La Sarmizegetusa se acordă o atenție deosebită și stării de sănătate a locuitorilor, iar în curând va avea loc o evaluare medicală gratuită pentru populație. „Pe 15 aprilie, între orele 9:00 – 15:00, vom organiza, în parcarea primăriei, o acțiune de evaluare a stării de sănătate pentru locuitorii din comuna noastră prin sistemul de telemedicină și teleconsultații. Sunt oferite gratuit măsurări de glicemie, temperatură, tensiune arterială și densitate osoasă, efectuări de spirometrii, electrocardiograme și probe de sânge pentru persoanele care au tratament cu anticoagulante, proceduri pentru identificarea unor boli articulare periferice, precum și evaluarea și monitorizarea, după caz, a controlului glicemic. Cei ce doresc să participe la această acțiune vor trebui să prezinte, la evaluarea medicală, un act de identitate”, a menționat Leontin Dorin Hibais, primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa.

Comunitate

Tradițiile se păstrează în comuna Lelese

Publicat

pe

Redactat de

Comuna hunedoreană Lelese face parte din categoria localităţilor rurale din judeţ cu o populaţie mică, iar satele care o compun, patru la număr, sunt destul de dispersate, întinzându-se pe o suprafață de aproximativ 75 de lilometri pătrați. Cu o populaţie de circa 400 de locuitori, comuna Lelese, compusă din satul de reşedinţă omonim şi aşezările aparţinătoare Cerişor, Runcu Mare şi Sohodol, este situată într-o zonă superbă, în mijlocul Ţinutului Pădurenilor.

Măsuratul oilor, în prima sâmbătă după Paște

Iar cum în Pădurenime, așa cum numesc zona, cu mândrie, localnicii, tradițiile se păstrează cu sfințenie, nici comuna Lelese nu face excepție. „La noi, în Pădurenime, ne aflăm în perioada de început a anului agricol. Această perioadă coincide cu aranjatul stânelor, iar ciobanii se întâlnesc între ei pentru a vedea cum își vor desfășura activitatea viitoare, cea de creștere a ovinelor. În acest an vor fi patru stâne în comună, dintre care două în Lelese și câte una la Sohodol și la Cerișor. Conform tradiției, în prima sâmbătă de după Paște, care nu este departe, se va face măsuratul oilor. Oile sunt mulse, după care se măsoară cantitatea de lapte dată de fiecare turmă. Acesta va fi etalonul pentru brânza pe care proprietarii de mioare din Lelese o vor primi în această vară de la ciobanii care le îngrijesc animalele. Deci acțiunea va avea loc în data de 11 mai, după care ciobanii vor urca cu oile la stîne și vor coborî spre sfârșitul toamnei”, a declarat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.

Nedeea sau jocul duminical, pe 12 mai

Tot conform tradiției, a doua zi după măsuratul oilor se organizează jocul duminical, sau nedeea, care anul acesta va avea loc pe 12 mai. „Din vechime se păstrează acest obieci al jocului duminical sau al nedeii de după măsuratul oilor. Așadar, acest eveniment va avea loc, în acest an, duminică, 12 mai, pe platoul din fața căminului cultural din Lelese. Pe scenă vor urca, pentru început, numeroși soliști, instrumentiști și dansatori din zona noastră, din Pădurenime. Apoi, spre seară, va începe jocuul, cu fondul muzical susținut de formația Deian Galetin și de îndrăgita interpretă de muzică populară Andreea Voica. Vă așteptăm, cu mare drag, la această sărbătoare a noastră”, a lansat o invitație de nerefuzat primarul din Lelese, Ciprian Gheorghe Achim.

În programul „România atractivă”

În ceea ce privește tradițiile, reamintim că satul Runcu Mare, aparținător de comuna Lelese, a fost inclus în programul „România atractivă”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). „Este o finanțare de 480.000 de euro, de la PNRR, pe Componenta C 11- Turism, prin care vom transforma Runcu Mare într-un sat turistic, iar opt case vor fi modernizate și adaptate cerințelor din domeniu, astfel încât să poată fi primiți turiști în aceste gospodării. Toți cei care ne vor vizita, vor avea astfel ocazia să vadă cum arată o vatră tradițională și se vor putea bucura în tihnă de frumusețea locurilor. Lucrările sunt în plină derulare, iar bună parte dintre obiective sunt finalizate, existând posibilitatea vizitării acetora. Putem spune că suntem pioneri în acest domeniu, întrucât, fiind vorba despre un proiect în premieră, modelul pentru Runcu Mare va fi unul ce va fi folosit la nivel național. În plus, cei care vor vizita zona vor putea admira Valea Runcului, dar și frumoasa biserică de lemn din Runcu Mare, construită în 1887 ”, a precizat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese. În cadrul programului „România atractivă”, finanțat prin PNRR, sunt incluse 12 rute cultural – turistice, la nivel național fiind acceptate doar 16 proiecte. Proiectul depus de administrația publică locală din comuna hunedoreană Lelese a fost al treilea ca punctaj general, a fost aprobat în 2022 și a obținut finanțarea provenită din PNRR.

Citeste mai mult ...

Comunitate

Ovidiu Vlad aduce schimbarea și dezvoltarea orașului Geoagiu!

Publicat

pe

Redactat de

Ovidiu Vlad este omul care poate aduce schimbarea și dezvoltarea Orașului Geoagiu. Are experiența necesară, fie că vorbim despre partea administrativă sau cea politică, are pregătirea necesară, maturitatea și, mai ales, VREA să readucă speranța oamenilor de aici. Este fiu al acestor locuri și îi pasă de oameni, le cunoaște problemele și are dorința de a se implica în rezolvarea lor.

Ovidiu Vlad, candidatul PNL la funcția de primar al Orașului Geoagiu, s-a născut în Bozeș, sat aparținător al orașului Geoagiu, în data de 18 februarie 1980. A copilărit aici, pe ulițele acestui sat, și-a făcut prieteni și a rămas legat pentru totdeauna de meleagurile natale.
”Aici am mers la scăldat, cu vacile la păscut, am mâncat fructe din pomi și mi-am petrecut adolescența la discoteca din Geoagiu Băi. De mic am visat să pot contribui la dezvoltarea locurilor natale si să-mi cresc la rândul meu copiii aici!
Astăzi, am 44 de ani, am absolvit Facultatea de Marketing și Afaceri Economice Internaționale, iar a doua specializarea mea este în Administratie publică locală, la Universitatea din Petroșani, mi-am întemeiat o familie acum 15 ani împreună cu soția mea Cristina, care este profesoară, cu care avem doi copii minunați, David si Georgiana. Copiii noștri sunt cea mai mare împlinire pentru mine!”, spune Ovidiu Vlad.

Proiecte pentru locuitorii orașului Geoagiu

Este membru al PNL Hunedoara încă din anul 2000 și este legat doctrinar de acest partid, pe care îl consideră cel mai apropiat de convingerile și ideologiile sale.
A crescut treaptă cu treaptă, iar la ora actuală ocupă funcția de Secretar General al Organizației Județene a PNL Hunedoara, din anul 2020. De asemenea, este și consilier local la Geoagiu, îndreptându-se spre administrație tocmai pentru a se putea implica în rezolvarea problemelor oamenilor pe care îi reprezintă cu cinste în legislativul local.
”În exercitarea funcțiilor deținute, am fost mereu preocupat de dezvoltarea continuă și de nevoile comunității noastre! În perioada în care am fost consilier județean, reprezentant al zonei, am reușit să elimin neplăcerile pe care ni le provocau mașinile de mare tonaj, care distrugeau asfaltul, precum și unele dintre case. Datorită hotărârii inițiate de mine în Consiliul Județean Hunedoara, astăzi, prin Geoagiu, mașinile de tonaj mare trebuie să circule încet, cu 30km/h, și le este interzisă deplasarea în intervalul orar 22:00 – 06:00.
Am susținut proiectul „Culoarul Mureș Nord”, prin care drumurile noastre au fost modernizate de către Consiliul Județean Hunedoara .
În Consiliu Local Geoagiu am inițiat proiecte de hotărâre care sã asigure transparență in procesul decizional și accesul cetățenilor atât la modul de utilizare al bugetului local, cât si la servicii publice de calitate, un proiect de hotărâre privind aprobarea implementării proiectului „Bugetare participativă în orașul Geoagiu” si a Regulamentului privind procedura de derulare a proiectului, un proiect de „Construire și dotare Centru medical local Geoagiu” și stabilire amplasament în orașul Geoagiu, str. Mărului, FN, pe terenul în suprafață de 1301 mp, în cadrul „Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social”, un proiect de hotărâre privind atribuirea, cu titlu gratuit, a lemnului de foc pentru sezonul rece 2021/2022 către unitățile de cult religios de pe raza orașului Geoagiu, un proiect de hotărâre privind conferirea titlului de „Cetățean de onoare” al orașului Geoagiu, doamnei profesor Zăgăiceanu Floarea, un proiect de hotărâre privind implementarea proiectului „CĂSUȚA CU CĂRȚI” în Parcul Central din Stațiunea Geoagiu Băi, oraș Geoagiu”, ne-a vorbit Ovidiu Vlad referindu-se la doar câteva dintre proiectele inițiate și pentru care s-a zbătut în CL Geoagiu.

Un sfert de secol de experiență profesională!

Lucrează de 25 de ani și știe cum este și în mediul privat, cât și ca angajat într-o structură a statului, cu multe provocări și responsabilități.
Astfel, în anul 2010 a înființat o firmă de construcții, care are peste 40 de angajați. Din 2012 până în 2015 a fost director al Uzinei Mecanice Orăștie, funcție pe care a revenit în anul 2020. De asemenea, împreună cu soția sa deține, din anul 2015, o firmă de consultanță, care se ocupă de atragerea fondurilor europene, finalizând astfel proiecte de aducțiuni de apă, canalizare, asfaltări de drumuri, construirea de clădiri și diverse proiecte PNDL, Start-Up.
”Am identificat astfel ce posibilități de finanțare cu bani europeni există atât pentru Geoagiu Băi, cât și pentru pentru dezvoltarea întregii noastre zone. Am dezvoltat o mulțime de proiecte și am cunoscut oameni care doresc să sprijine proiecte pentru dezvoltarea zonei noastre”, a subliniat candidatul PNL la funcția de primar al orașului Geoagiu, Ovidiu Vlad.

Un primar pentru oameni!

A intrat în cursa electorală și își dorește să fie primar pentru a-i ajuta pe oameni. Prea mult timp vocea acestora și nevoile lor reale au fost ignorate.
”Suntem în anul 2024 și încă avem localități fără drumuri asfaltate, fără apă și canalizare, fără gaz și fără semnal la telefon și internet. Toate aceste lucruri trebuie sã se schimbe! Viitorul nostru și al copiilor noștri îl clădim împreună, prin proiecte  mari, care să atragă investitori, să creeze locuri de muncă, să dezvolte stațiunea Geoagiu Băi, precum și toate satele aparținătoare (Aurel Vlaicu, Renghet, Homorod, Bozeș, Văleni – Mermezeu, Bácâia, Gelmar, Cigmău)”, precizează Ovidiu Vlad.

Ovidiu Vlad este omul care poate aduce schimbarea în bine și un nivel de trai mai bun pentru toți cetățenii. Știe, vrea și poate să facă acest lucru. Experiența îl recomandă. Ovidiu Vlad poate fi PRIMARUL OAMENILOR!

Advertisement

Politică pentru oameni. O abordare corectă cu care vine Ovidiu Vlad în fața cetățenilor

Ovidiu Vlad propune o nouă abordare, una corectă, prin care aduce politica și administrația aproape de cetățeni. Este, până la urmă, atitudinea normală a unui om politic căruia îi pasă de concitadinii lui și pentru care se implică. Și cum doar pe teren se pot afla problemele cetățenilor, în mijlocul acestora, Ovidiu Vlad – candidatul PNL la funcția de primar al orașului Geoagiu a stabilit un program punctual pentru a putea ajunge în absolut toate zonele și localitățile aparținătoare de orașul Geoagiu. Dezvoltarea trebuie să fie unitară pentru ca proiectul său pentru viitorul acestei unități administrativ teritoriale să poată fi aplicat cu succes și să construiască pentru viitor. Prima întâlnire a avut deja loc la Aurel Vlaicu și a fost un mare succes. În data de 23 aprilie, Ovidiu Vlad se va afla în Renghet, la ora 17.30, iar de la ora 19.00 în Bozeș. În data de 12 mai Ovidiu Vlad va fi la Gelmar și la Geoagiu Băi, în data de 19 mai la Cigmău și Sanatoriu, în 21 mai se întâlnește cu oamenii din Homorod și Văleni, iar în 26 mai se va afla în Geoagiu, Joseni și Suseni. Toți locuitorii acestor localități sunt așteptați să se întâlnească cu Ovidiu Vlad – candidatul PNL la funcția de primar al Orașului Geoagiu, la un dialog constructiv, pentru viitorul tuturor.

Citeste mai mult ...

Comunitate

Primăria Crișcior reprezintă județul Hunedoara la faza regională a „Cupei Satelor” la fotbal

Publicat

pe

Redactat de

Situată în legendara Țară a Moților, comuna Crișcior, cu o populație de circa 4.000 de locuitori, este una dintre localitățile rurale mari din județul Hunedoara. Comuna se întinde pe o suprafață mai mare de 40 de kilometri pătrați și are în componență localitatea de reședință Crișcior și satele aparținătoare Gurabarza, Valea Arsului și Zdrapți.

Locuri deosebite

Ca mai toate localitățile din Țara Moților, și Crișciorul a fost un important centru minier, activitate care, acum, din păcate, ține de istorie. Mineritul a făcut ca unele zone centrale ale comunei să arate ca la oraș. Acest lucru, însă, nu înseamnă că aici nu sunt obiective care merită a fi văzute. Astfel, aici funcționează schitul „Sfânta Treime”, pe raza satului Gurabarza. De asemenea, pot fi vizitate și două biserici cu o vechime apreciabilă, fiind vorba despre cea de zid, din Crișcior, ctitorită în secolul al XIV-lea, și cea de lemn de la Zdrapți, ridicată în 1852. De asemenea, în Crișcior mai există un monument al eroilor, dar și un muzeu al satului, care dezvăluie multe dintre tradițiile zărăndene.

Sâmbătă, în Arad

În comună funcționează și un liceu, unul dintre puținele din zonele rurale din țară, care se află într-un amplu proces de reabilitare și modernizare. Aici se lucrează, în prezent, la cel mai mare corp de clădire, fiind schimbat acoperișul ori finalizată tencuiala, existând toate premisele ca, la începerea noului an școlar, acest proiect derulat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2 să fie finalizat. De asemenea, în comună există și o modernă sală de sport, recent inaugurată. De altfel, sportul se află printre prioritățile administrației publice locale din Crișcior, iar rezultatele nu întârzie să apară, unul dintre acestea fiind de dată recentă. „Echipa reprezentând Primăria Crișcior a câștigat, pentru a treia oară consecutiv, faza județeană a «Cupei satelor», desfășurată la Șoimuș. Este o competiție națională dedicată tinerilor fotbaliști din mediul rural, la care participă echipe formate din băieți și fete. Sâmbătă, 20 aprilie, copiii noștri vor juca, în județul Arad, în comuna Livada, alături de gazde și de reprezentantele din Caraș Severin și Timiș. Din Caraș va fi echipa din comuna Măureni, iar din Timiș cea din Dumbrăvița, care are formație de seniori în Liga 2”, a declarat Ovidiu Ilie Furdui, primarul comunei hunedorene Crișcior.

Ei sunt mândria comunei

Primarul din Crișcior îi felicită, și pe această cale, pe cei care au reușit această performanță și speră ca rezultatele bune să continue. „Dacă anii trecuți am avut ghinion, fiind eliminați, de fiecare dată, de echipele ce aveau să devină campioane naționale, sper ca acum să avem mai mult noroc. Indiferent, însă, de ce va fi suntem mândri de copii noștri. Îi felicit pe portarii Tudor Boici și Raul Ciocan și pe jucătorii de câmp Rareș Bozsits, Denis Draia, Andy Fodor, Rareș Gavrilă, Matei Marcu, Teodor Mârza, Dănuț Pătrui, Darius Potinteu, Ionuț Sturza și Florin Suiocan, precum și pe cele două talentate fotbaliste din lot, Roxana Antemie și Cătălina Circo. De asemenea, îi felicit pe Valentin Gavrilă, antrenorul echipei, și pe Sorin Circo, delegatul Primăriei care răspunde de activitatea sportivă din comună. Îi asigur că vom fi, în continuare, alături de ei și de sport”, a spus primarul din Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.

Investiții importante

Bineînțeles că edilii din Crișcior au și alte preocupări în afară de sport, acestea fiind canalizate pe investițiile importante care sunt în diverse stadii de derulare în comună. „Avem două proiecte pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unul urmând a demara săptămâna viitoare, fiind vorba despre montarea unui sistem performant de supraveghere video în toate satele aparținătoare. Celălalt proiect privește anveloparea termică a căminului cultural din Crișcior, operațiune care se apropie de finalizare. După terminarea acestei investiții dorim ca, în căminul cultural, să amenajăm o sală de fitness, având pregătit, în acest sens, un proiect pe care îl vom depune prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) din care facem parte. De asemenea, se lucrează intens la reabilitarea și modernizarea parcului din Gurabarza. Este o investiție în premieră, realizată cu fonduri nerambursabile de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), iar la finalizarea ei vor fi, printre altele, borduri noi, alei făcute din dale, sistem de irigații, băncuțe, locuri de joacă, tartan ori gazon”, a precizat Ovidiu Ilie Furdui, primarul din Crișcior.

Creșterea gradului de confort

O altă preocupare firească a reprezentanților administrației publice din Crișcior este și cea legată de creșterea gradului de confort al locuitorilor din comună. Acest lucru se materializează prin proiectele ce privesc rețelele de utilități. „Se știe că avem aprobat proiectul pentru introducerea rețelei de alimentare cu gaz metan, pe Programul Operațional Infrastrutură Mare (POIM). Din motive independente de noi, finanțarea a trecut la o altă axă, respectiv la Agenția Fondului de Mediu (AFM), dar cel târziu luna viitoare vor fi finalizate toate formalitățile înainte de demararea investiției. Proiectul prevede construirea unei reţele de gaz în lungime de aproape 45 de kilometri în toate satele comunei, iar numărul familiilor beneficiare se ridică la peste 1.500. Un alt proiect important pentru noi, dar și pentru comunitate, este cel legat de apă și canalizare. Licitațiile au fost finalizate, iar acum se face evaluarea ofertelor. Este vorba despre Masterplanul celor de la ApaProd, care include rețeaua de apă la Zdrapți și canalizarea peste Criș, pe străzile Crișului și Bunei. Sunt optimist și în ceea ce privește începerea lucrărilor la această investiție, pe care le estimez până la sfârșitul primului semestru al anului în curs”, a menționat primarul comunei hunedorene Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate