Connect with us
Data: 06/12/2024
.

Actualitate

Proiect de peste cinci milioane de lei, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

Publicat

pe

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, sub egida Consiliului Județean Hunedoara, anunță începutul derulării în parteneriat cu alte instituții din țară a unui proiect în valoare de peste 5.200.000 de lei, durata de implementare a acestuia fiind de 32 de luni, în perioada 1 martie 2018 și 31 octombrie 2020. Proiectul este susținut financiar de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, fiind contractat de către Agenția Spațială Română. Denumirea proiectului este „Proiect complex multidisciplinar pentru monitorizarea, conservarea, protecția și promovarea patrimoniului cultural românesc” (RO-CHER), iar partenerii sunt Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie București, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, alături de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva. Datorită complexității proiectului, acesta este împărțit în patru componente, în trei dintre acestea MCDR Deva fiind partener direct și anume, „Monitorizarea obiectivelor din patrimoniul cultural cu ajutorul tehnologiilor spațiale”, „Nanotehnologia – abordare inovativă cu dezvoltare de materiale și tehnici pentru salvgardarea patrimoniului cultural” și „Promovarea patrimoniului cultural folosind tehnologii actuale de reconstrucție digitală”.

„Proiectul RO-CHER propune o metodologie pluridisciplinară inovativă care integrează expertiză de înalt nivel științific pentru salvgardarea patrimoniului cultural„, în cadrul proiectului fiind prezente „două unități muzeale care personifică două repere majore în istoria națională: originea națiunii și Marea Unire a tuturor românilor (Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, respectiv Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)”, se arată în documentele oficiale ale proiectului.

Advertisement

Actualitate

Recomandări pentru siguranța rutieră pe timp de vreme nefavorabilă

Publicat

pe

Redactat de

Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara atrage atenția șoferilor asupra riscurilor pe care condițiile meteorologice nefavorabile le pot aduce în trafic și subliniază importanța respectării regulilor de circulație pentru a preveni accidentele.

Polițiștii recomandă adaptarea vitezei la condițiile de drum și vizibilitate, avertizând că viteza excesivă poate duce la pierderea controlului vehiculului. „Păstrarea unei distanțe corespunzătoare între vehicule este esențială pentru a putea reacționa în timp util în cazul unei opriri bruște,” se precizează în comunicatul autorităților.

De asemenea, șoferii sunt sfătuiți să evite depășirile riscante, mai ales în condiții de vizibilitate redusă, și să utilizeze luminile corespunzătoare. Poliția subliniază importanța folosirii luminilor de ceață și a celor de întâlnire, evitând luminile de drum care pot crea reflexii ce afectează vizibilitatea.

„Fiți atenți la marcajele rutiere și semnalizările luminoase, care sunt deosebit de utile în condiții de trafic dificil,” au transmis reprezentanții IPJ Hunedoara.

Poliția încurajează șoferii să conducă responsabil și să fie precauți, pentru a asigura siguranța tuturor participanților la trafic.

FOTO: IPJ HUNEDOARA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Universitatea din Petroșani, la bilanț

Publicat

pe

Redactat de

Universitatea din Petroșani continuă să se implice activ în inițiative academice și de cercetare, având în derulare numeroase proiecte naționale și internaționale, a declarat rectorul instituției, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai.

Proiecte de infrastructură și digitalizare

Universitatea a finalizat dotarea a peste 50 de laboratoare prin Programul Operațional Regional și a demarat alte trei proiecte în cadrul aceluiași program. Unul dintre acestea, ce prevede reabilitarea Atelierului Școală, a ajuns în etapa de atribuire a contractului de execuție. Alte două proiecte vizează dotarea laboratoarelor cu echipamente moderne. În paralel, proiectul de digitalizare al universității a fost finalizat, incluzând instalarea tablelor interactive și a sistemelor necesare pentru învățământul online, alături de instruirea cadrelor didactice și a studenților pentru utilizarea acestora.

Programe pentru sprijinirea studenților

Un alt proiect important este „Primul student în familie”, desfășurat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și un ONG. Proiectul implică peste 160 de studenți cu burse sociale, proveniți în principal din mediul rural, și oferă activități practice și sprijin educațional pentru a facilita integrarea lor în învățământul superior.

Progrese în cercetare și colaborări internaționale

Advertisement

Universitatea participă la proiecte de cercetare de nivel înalt, inclusiv în domeniul solului și în cadrul programului Orizont 2020, alături de parteneri din Polonia, Slovenia, Grecia și Lituania. Totodată, proiectele din consorțiul EURECA PRO continuă să fie o prioritate. În plus, Universitatea din Petroșani extinde colaborările internaționale, atât prin programul ERASMUS, pentru care a primit o finanțare totală de 640.000 de euro, cât și prin parteneriate cu alte instituții europene.

”Anul acesta continuăm EURECA PRO și am participat la aceste reuniuni importante din cadrul acestui consorțiu. Am mai finalizat unele proiecte pe Programul Operațional Regional cu dotarea universității cu aparatură a peste 50 de laboratoare. Mai mult decât atât, tot pe Programul Operațional Regional, am demarat alte trei proiecte care sunt în acest moment în faza de semnare. La primul dintre acestea, care prevede reabilitarea Atelierului Școală s-a terminat licitația pentru constructorul care se va ocupa de acest obiectiv de investiții.  Am mai început licitația pentru dotarea altor laboratoare și al treilea proiect care este tot pe dotare. Am mai câștigat un proiect, ”Primul student în familie” care este în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și un ONG și aici încurajăm atât studenții care vin din mediul rural și nu numai. Angrenăm peste 160 de studenți care au burse sociale, într-un proiect cu activități practice și de aprofundare a educației, în așa fel încât să poată face față cerințelor și provocărilor învățământului superior la specializările la care ei sunt înscriși. Am mai demarat alte proiecte de cercetare ștințifică, de nivel înalt. Suntem în al doilea an cu un proiect de cercetare pentru domeniul solului. Mai avem alte două proiecte aprobate cu parteneri din Polonia, Slovenia, Grecia și Lituania, pe Orizont 2020. Prin proiectul de digitalizare al universității putem spune că am rezolvat și montat toată aparatura, și aici vorbim despre toate tablele electronice și sistemele care ne permit învățământul online. Mai mult decât atât au fot instruite cadrele didactice pentru folosirea acestor sisteme și acum sunt etapele în acre instruim studenții. Avem în continuare solicitări pentru ERASMUS unde am mai primit o sumă de bani iar în total avem alocați în acest an 640 de mii de euro. Mai dezvoltăm alte colaborări cu universități din Europa și nu numai și continuăm activitatea în cerințele actuale”, a declarat Prof Univ Dr Ing Radu Sorin Mihai rectorul Universității din Petroșani.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Jiul și Minerul încheie anul în deplasare

Publicat

pe

Redactat de

În acest weekend se desfășoară meciurile etapei a XV-a a sezonului regular din Liga 3 de fotbal, ultima programată în acest an. Cele două echipe hunedorene din acest eșalon, Jiul Petroșani și Minerul Lupeni, vor evolua în deplasare.

Petroșaniul la Horezu, iar Lupeniul la Pecica

În seria 8, Jiul Petroșani, a cincea clasată, cu 17 puncte, va juca pe terenul “lanternei roșii’, Sparta Horezu (X, 9p). Meciul este programat vineri, 6 decembrie, de la ora 14:00, atunci când se vor mai disputa și partidele Unirea Bascov (III, 24p) – Aro Câmpulung (IX, 11p) , ACSO Filiași (II, 27p) – Gilortul Târgu Cărbunești (VII, 14p, golaveraj – 11) și Viitorul Dăești (VIII, 14p, – 14) – Speed Bradu (VI, 16p). Ultimul meci al etapei, Vulturii Fărcășești (IV, 22p) – SCM Râmnicu Vâlcea (I, 36p) este programat duminică, 8 decembrie, de la ora 14:00. În seria IX, Minerul Lupeni, locul IV, ultimul care duce în play-off, cu 22 de puncte, joacă, în derby-ul rundei, pe terenul celei de-a treia clasate, Progresul Pecica (26 de puncte și golaveraj + 3). Meciul este programat sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 14:00, tot atunci mai disputându-se și întâlnirea Poli Timișoara (V, 22p) – Avântul Periam (X, 7p). Celelalte meciuri ale rundei, respectiv CSC Peciu Nou (I, 27p) – Viitorul Arad (VI, 19p), Gloria Cermei (VIII, 16p, – 9) – CSC Ghiroda (II, 26, +7) și Lotus Felix (VII, 16p, – 5) – Timișul Șag (IX, 13p) se joacă vineri, 6 decembrie, de la ora 14:00. Ultimele trei runde ale sezonului regular se vor juca anul viitor, prima dintre acestea fiind programată la începutul lunii martie 2025.

Citeste mai mult ...

Actualitate