Connect with us
Data: 23/07/2024
.

Actualitate

Proiect de suflet – „Uniți pentru Sănătatea Rurală”. Zeci de pacienți, consultați gratuit de către cadre medicale voluntare

Publicat

pe

Într-o lume în care individualitatea, răutatea și trufia parcă sunt la ordinea zilei, o mână de oameni au reușit să aducă speranța pentru zeci de locuitori ai comunei Zam, pentru care o consultație medicală devenise doar un vis greu de îndeplinit. În frunte cu inițiatoarea campaniei „Uniți pentru Sănătatea Rurală”, dr. Andreea Petcu, medic primar Boli Infecțioase, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Deva, o echipă formată din medici specialiști în cardiologie, pneumologie, medicină internă și neurologie, au evaluat medical aproape 100 de pacienți din comuna Zam. Întreaga campanie se desfășoară în mod voluntar, în timpul liber al cadrelor medicale, pacienții nefiind nevoiți să plătească pentru aceste consultații.

Județul Hunedoara se confruntă cu o problemă extrem de complicată având în vedere faptul că 15 comune nu mai au medic de familie. Un aspect deloc de neglijat, în contextul în care multe localități, multe sate, se află în zone de deal și munte, iar la unele dintre ele accesul este extrem de dificil. Cu alte cuvinte, pentru miile de hunedoreni care locuiesc în astfel de zone, vizita la medic, în orașe sau municipii, nu este decât un vis frumos, greu de realizat. Pentru acești oameni, pentru a avea acces la servicii medicale, dr. Andreea Petcu a inițiat campania intitulată „Uniți pentru Sănătatea Rurală”. Prima oprire a fost în comuna Zam. Au fost efectuate mai multe servicii medicale, precum măsurarea tensiunii arteriale, măsurarea glicemiei, a temperaturii, a frecvenței cardiace, spirometrie, ecografie abdominală, ECG și o serie de analize de laborator.

„Am avut deosebita plăcere de a organiza prima acțiune de evaluare a pacienților din comuna Zam. O acțiune reușită, în care, timp de 10 ore, s-a muncit intens, dar cu drag. Au fost evaluați medical, investigați biologic și imagistic peste 90 de pacienți. Numărul acestora a fost dublu față de ce ne așteptam să fie. Am avut onoarea să am alături o echipă minunată, dedicată și energică de voluntari, medici, asistenți și paramedici. Este o echipă unită, iar ziua aceasta a fost un adevărat maraton. Le mulțumesc tuturor celor implicați în această acțiune și sperăm ca și pe viitor să existe o colaborare la fel de bună. Mă bucur pentru că instituțiile au ales să se implice în această campanie și să ne ajute la propriu”, a declarat dr. Andreea Petcu, medic primar Boli Infecțioase și inițiatorul campaniei „Uniți pentru Sănătatea Rurală”.

„Trebuie să facem și noi un pas spre oameni”

Pentru mulți dintre oameni, în special cei din mediul rural, vizita la un medic de specialitate a devenit un lux, fie din cauza faptului că nu se pot deplasa, că locuiesc în zone izolate sau pur și simplu consideră că nu își permit financiar să fie evaluați medical. Ei bine, astfel de caravane, cu medici specialiști pentru care profesia aleasă nu este doar un loc de muncă, ci și o dăruire, o menire de a ajuta semenii, este o binecuvântare pentru cei aflați în nevoie.

„Consider că noi, ca medici, suntem utili, iar astfel de acțiuni îmi dau energie și putere de a merge mai departe. Voluntariat am făcut de când mă știu. Sunt multe campanii la nivel de țară, precum caravane care ajung în zone izolate și sunt de părere că și județul Hunedoara, având în vedere că sunt 15 comune fără medic de familie, are nevoie de astfel de acțiuni. Trebuie să ne organizăm și să ajungem la acei oameni care nu pot să vină la noi, la spital, iar pentru aceasta trebuie să facem și noi un pas spre ei, pentru a le facilita accesul la servicii medicale”, a precizat dr. Andreea Petcu.

Afecțiuni grave, depistate în urma controalelor medicale

Campania aceasta a însemnat, pentru unii dintre pacienții consultați, o nouă șansă la viață, medicii depistând anumite afecțiuni care, cu ajutor de specialitate și tratament adecvat, vor putea fi ținute sub control. „În cadrul acestei acțiuni o serie de pacienți au fost diagnosticați cu patologie cardiacă, respiratorie, reumatologică, neurologică, foarte mulți pacienți cu diabet zaharat, fiind depistat și un număr semnificativ de probleme hepatice, renale, urinare, oncologice și din sfera ginecologică. Am avut un pacient depistat cu o tumoră de prostată, afecțiune despre care nu știa, mai multe cazuri de noduli mamari diagnosticați clinic, care necesită investigații mai amănunțite. Pacienții au primit recomandări de investigații suplimentare și tratament de la medicii voluntari. „Ne dorim pe viitor să ajungem la un număr cât mai mare de pacienți, din zone izolate, pentru că noi înțelegem că doar uniți, cadre medicale, autorități și reprezentanți și societății civile putem ajuta cu adevărat sistemul de sănătate. Le mulțumesc tuturor personal, îi felicit și îmi doresc să îi am alături și în cadrul unor proiecte viitoare. Din septembrie, vom relua caravana și în celelalte comune fără medic de familie”, a adăugat dr. Andreea Petcu.

Advertisement

„Uniți pentru sănătatea rurală!” este un proiect demarat în colaborare cu Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, Primăria Comunei Zam, Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara, Spitalul de Psihiatrie Zam, Spitalul-general Cf-Simeria și Colegiul Farmaciștilor din Județul Hunedoara.

 

Evaluarea medicală a fost efectuată de către un colectiv medical specializat, format din Dr. Benteu Darius – medic cardiolog, Dr. Albu Cecilia – medic neurolog, Dr. Diana Morar – medic de medicină internă, Dr. Popescu Alexandra – medic pneumolog, Dr. Petcu Andreea – medic infecționist, Dr. Florea Dan – medic radiologie și imagistică medicală și Dr. Mihaela Stoian – medic de medicină de laborator și o echipă dedicată de asistenți și paramedici.

Actualitate

Mașina unei șoferițe din Deva, acroșată într-o parcare din Alba – Iulia de un alt autoturism condus de un bărbat băut

Publicat

pe

Redactat de

Accident soldat cu pagube materiale. Mașina unei șoferițe din Deva a fost lovită de un alt autoturism condus de un bărbat care s-ar fi aflat sub influența băuturilor alcoolice. S-a întâmplat, aseară, într-o parcare din Alba -Iulia.

Potrivit Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Alba, la data de 22 iulie 2024, în jurul orei 18.00, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia au fost sesizaţi, prin SNUAU 112, de către o femeie de 49 de ani, din municipiul Deva, cu privire la producerea unui accident rutier.

“Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au identificat un bărbat, în vârstă de 43 de ani, din Alba Iulia, care, în timp ce conducea un autoturism, într-o parcare din Alba Iulia, ar fi acroşat un autoturism condus de o femeie de 49 de ani, rezultând doar pagube materiale. În urma testării conducătorilor auto, cu aparatul etilometru, a rezultat valoarea de 0,91 mg/ l alcool pur în aerul expirat, în cazul bărbatului, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei, iar în cazul femeii,rezultatul a fost negativ”, au informat reprezentanții IPJ Alba.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Definitivat 2024. Peste 120 de dascăli hunedoreni sunt așteptați, miercuri, la proba scrisă

Publicat

pe

Redactat de

Peste 120 de cadre didactice din județul Hunedoara sunt așteptate miercuri, 24 iulie, să susțină proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ – sesiunea 2024. Testarea se va desfășura începând cu ora 09:00, în centrul de examen organizat la Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva.

Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde două etape. Prima etapă, eliminatorie, constă în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă. A doua etapă, cea finală, realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.

„La nivelul județului Hunedoara, dintre cei 125 de candidați înscriși la începutul anului școlar la 28 de discipline de examen, au fost admiși la proba scrisă 122 de candidați, care au îndeplinit cumulativ următoarele condiții: efectuarea stagiului de predare în specialitate de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs „Foarte bine” sau „Bine” și media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8 (dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective)”, au informat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara.

În vederea susținerii probei scrise, candidații vor avea acces în sălile de examen, cel mai devreme, la ora 7:30 și, cel mai târziu, la ora 8:00, în baza unui document de identitate valabil. După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de 4 (patru) ore.
Subiectele, traducerea acestora în limbile minorităților naționale la solicitarea candidaților, precum și baremele de evaluare sunt asigurate de către Centrul National de Politici și Evaluare în Educație și vor fi afișate, după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro și la avizierele centrelor de examen.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 30 iulie în centrele de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro.

Advertisement

Contestațiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 30 iulie, după afișarea rezultatelor, și pe 31 iulie, până la ora 12:00.
Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site-ul anterior menționat, în data de 6 august 2024.
Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

Informații suplimentare despre organizarea și desfășurarea examenului național de definitivare în învățământ, precum și despre programele specifice pentru examen sunt disponibile pe site-urile:
• definitivat.edu.ro
• viewforum.php?f=141

Citeste mai mult ...

Actualitate

Castelul Corvinilor, în a doua etapă de restaurare. Lucrările vor începe peste câteva săptămâni

Publicat

pe

Redactat de

Castelul Corvinilor va intra în doua etapă de restaurare, lucrările urmând să înceapă peste câteva săptămâni, potrivit reprezentanților municipalității hunedorene. Este vorba despre un al doilea amplu proiect de punere în valoare a impunătorului monument medieval, cofinanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Reprezentanții Primăriei Hunedoara au publicat, pe pagina oficială de pe rețeaua de socializare, două imagini cu Castelul Corvinilor cum arăta în urmă cu aproape trei decenii și cum arată în prezent, după lucrările de restaurare realizate în cadrul primului proiect, în valoare de cinci milioane de euro, finanţat de Uniunea Europeană. Aceștia au anunțat că urmează înceapă lucrările cuprinse în cel de-al doilea proiect de restaurare, în valoare de aproximativ șase milioane de euro, care va viza obiectivele din incinta spectaculosului monument medieval ce nu au putut fi incluse în primul proiect de restaurare.

“Castelul Corvinilor, în urmă cu 27 de ani şi acum. Peste câteva săptămâni începe a doua mare etapă de restaurare. Două imagini grăitoare: Castelul Corvinilor fotografiat de Peter de Graaf în 1997 (prima fotografie) şi fotografiat de Călin Corpaciu pe 22 iulie 2024. Cel mai impozant monument medieval din România arată acum cu totul altfel, în mare măsură datorită proiectului de restaurare – conservare transpus în realitate de Primăria Hunedoara, în perioada 2019 – 2023, proiect în valoare de aproximativ 5 milioane de euro (bani europeni obţinuţi prin POR 2014 – 2020). Peste câteva săptămâni vor începe lucrările din cadrul celui de-al doilea proiect de restaurare – conservare, în valoare de aproximativ 6,5 milioane de euro, cofinanţat prin PNRR. Acesta va viza componentele Castelului Corvinilor care nu au putut fi cuprinse în primul proiect”, au informat reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate