
Într-o lume în care individualitatea, răutatea și trufia parcă sunt la ordinea zilei, o mână de oameni au reușit să aducă speranța pentru zeci de locuitori ai comunei Zam, pentru care o consultație medicală devenise doar un vis greu de îndeplinit. În frunte cu inițiatoarea campaniei „Uniți pentru Sănătatea Rurală”, dr. Andreea Petcu, medic primar Boli Infecțioase, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Deva, o echipă formată din medici specialiști în cardiologie, pneumologie, medicină internă și neurologie, au evaluat medical aproape 100 de pacienți din comuna Zam. Întreaga campanie se desfășoară în mod voluntar, în timpul liber al cadrelor medicale, pacienții nefiind nevoiți să plătească pentru aceste consultații.
Județul Hunedoara se confruntă cu o problemă extrem de complicată având în vedere faptul că 15 comune nu mai au medic de familie. Un aspect deloc de neglijat, în contextul în care multe localități, multe sate, se află în zone de deal și munte, iar la unele dintre ele accesul este extrem de dificil. Cu alte cuvinte, pentru miile de hunedoreni care locuiesc în astfel de zone, vizita la medic, în orașe sau municipii, nu este decât un vis frumos, greu de realizat. Pentru acești oameni, pentru a avea acces la servicii medicale, dr. Andreea Petcu a inițiat campania intitulată „Uniți pentru Sănătatea Rurală”. Prima oprire a fost în comuna Zam. Au fost efectuate mai multe servicii medicale, precum măsurarea tensiunii arteriale, măsurarea glicemiei, a temperaturii, a frecvenței cardiace, spirometrie, ecografie abdominală, ECG și o serie de analize de laborator.
„Am avut deosebita plăcere de a organiza prima acțiune de evaluare a pacienților din comuna Zam. O acțiune reușită, în care, timp de 10 ore, s-a muncit intens, dar cu drag. Au fost evaluați medical, investigați biologic și imagistic peste 90 de pacienți. Numărul acestora a fost dublu față de ce ne așteptam să fie. Am avut onoarea să am alături o echipă minunată, dedicată și energică de voluntari, medici, asistenți și paramedici. Este o echipă unită, iar ziua aceasta a fost un adevărat maraton. Le mulțumesc tuturor celor implicați în această acțiune și sperăm ca și pe viitor să existe o colaborare la fel de bună. Mă bucur pentru că instituțiile au ales să se implice în această campanie și să ne ajute la propriu”, a declarat dr. Andreea Petcu, medic primar Boli Infecțioase și inițiatorul campaniei „Uniți pentru Sănătatea Rurală”.
„Trebuie să facem și noi un pas spre oameni”
Pentru mulți dintre oameni, în special cei din mediul rural, vizita la un medic de specialitate a devenit un lux, fie din cauza faptului că nu se pot deplasa, că locuiesc în zone izolate sau pur și simplu consideră că nu își permit financiar să fie evaluați medical. Ei bine, astfel de caravane, cu medici specialiști pentru care profesia aleasă nu este doar un loc de muncă, ci și o dăruire, o menire de a ajuta semenii, este o binecuvântare pentru cei aflați în nevoie.
„Consider că noi, ca medici, suntem utili, iar astfel de acțiuni îmi dau energie și putere de a merge mai departe. Voluntariat am făcut de când mă știu. Sunt multe campanii la nivel de țară, precum caravane care ajung în zone izolate și sunt de părere că și județul Hunedoara, având în vedere că sunt 15 comune fără medic de familie, are nevoie de astfel de acțiuni. Trebuie să ne organizăm și să ajungem la acei oameni care nu pot să vină la noi, la spital, iar pentru aceasta trebuie să facem și noi un pas spre ei, pentru a le facilita accesul la servicii medicale”, a precizat dr. Andreea Petcu.
Afecțiuni grave, depistate în urma controalelor medicale
Campania aceasta a însemnat, pentru unii dintre pacienții consultați, o nouă șansă la viață, medicii depistând anumite afecțiuni care, cu ajutor de specialitate și tratament adecvat, vor putea fi ținute sub control. „În cadrul acestei acțiuni o serie de pacienți au fost diagnosticați cu patologie cardiacă, respiratorie, reumatologică, neurologică, foarte mulți pacienți cu diabet zaharat, fiind depistat și un număr semnificativ de probleme hepatice, renale, urinare, oncologice și din sfera ginecologică. Am avut un pacient depistat cu o tumoră de prostată, afecțiune despre care nu știa, mai multe cazuri de noduli mamari diagnosticați clinic, care necesită investigații mai amănunțite. Pacienții au primit recomandări de investigații suplimentare și tratament de la medicii voluntari. „Ne dorim pe viitor să ajungem la un număr cât mai mare de pacienți, din zone izolate, pentru că noi înțelegem că doar uniți, cadre medicale, autorități și reprezentanți și societății civile putem ajuta cu adevărat sistemul de sănătate. Le mulțumesc tuturor personal, îi felicit și îmi doresc să îi am alături și în cadrul unor proiecte viitoare. Din septembrie, vom relua caravana și în celelalte comune fără medic de familie”, a adăugat dr. Andreea Petcu.
„Uniți pentru sănătatea rurală!” este un proiect demarat în colaborare cu Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, Primăria Comunei Zam, Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara, Spitalul de Psihiatrie Zam, Spitalul-general Cf-Simeria și Colegiul Farmaciștilor din Județul Hunedoara.