Actualitate - Eveniment
Proiecte ale administraţiei publice locale din comuna Hărău
Din 1992 încoace, la începutul lunii iunie, în România, o dată la patru ani, se desfăşoară alegeri care stabilesc primarii şi consiliile locale.
Pe 5 iunie, pentru a şaptea oară în perioada post – decembristă, au avut loc alegerile locale. În urma acestui scrutin, unii primari au fost confirmaţi în funcţie, iar alte localităţi au o administraţie nouă.
Racorduri la reţeaua de canalizare
În judeţul Hunedoara una dintre localităţile în care s-a schimbat echipa din fruntea primăriei este comuna Hărău. Noul primar al acestei localităţi de pe Valea Mureşului este Lucian Mihael Albu – Weber, pentru care munca în administraţie nu reprezintă o noutate, acesta fiind, timp de şase ani, în perioada 2008 – 2014, viceprimar al comunei Hărău. „Cum munca în administraţie nu este o noutate pentru mine, consider firesc să continui proiectele începute în comună, care nu îmi sunt străine, lucrând la elaborarea lor în perioada în care am fost viceprimar. Unul dintre acestea ar fi cel legat de branşarea individuală a populaţiei la reţeaua de canalizare, în acest sens fiind întocmit un proiect care să beneficieze de finanţare europeană şi sperăm să îl implementăm cât mai curînd”, a declarat Lucian Mihael Albu – Weber, primarul comunei Hărău.
Cămin cultural nou în centrul de comună
De asemenea, administraţia publică locală din Hărău mai are în derulare un alt proiect important pentru comunitatea locală. „Derulăm, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI) un proiect privitor la construirea unui nou cămin cultural în localitatea reşedinţă.Construcţia unui nou cămin cultural în Hărău este absolut necesară, edificiul existent în prezent, la care nu s-au făcut lucrări de la ridicarea sa, de vreo 50 de ani, devenind impracticabil. Nu se mai poate organiza nicio activitate aici fără a pune în pericol integritatea corporală a celor prezenţi, iar noi nu ne dorim acest lucru, sub nicio formă. Tot la CNI am depus un alt proiect, care vizează modernizarea celorlalte trei cămine culturale din comună, cele de la Banpotoc, Bârsău şi Chimindia”, a precizat Lucian Mihael Albu – Weber.
Cadastrare gratuită
În comuna Hărău a început şi operaţiunea de cadastrare gratuită a terenurilor. „Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) a încheiat contracte cu mai multe primării din judeţ, care au ca obiect realizarea lucrărilor de cadastru general din cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) 2015 – 2023. Finanţarea acestor lucrări este făcută din bugetul Agenţiei Naţionale de Cadastrui şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin OCPI Hunedoara, în baza OUG 35/2016, care facilitează înscrierea cu prioritate a terenurilor agricole în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară. Printre primăriile care au încheiat un astfel de contract este şi cea din comuna Hărău. Lucrările de cadastrare, care vor dura mai mulţi ani, sunt gratuite pentru populaţie. În 2016 lucrările s-au făcut pe patru sectoare din comună, de la limita cu oraşul Simeria, dinspre Uroi spre Hărău”, a menţionat primarul Lucian Mihael Albu – Weber.
Drumuri, dispenare, biserici, sărbători
Administraţia din Hărău mai are şi alte proiecte în derulare, din diverse domenii. „A fost depus, la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) Timişoara, un proiect, intitulat „Modernizarea infrastructurii de interes rutier în satele comunei Hărău, judeţul Hunedoara”.Acest proiect a fost depus pe măsura 7.2 „Infrastructură rurală” şi are o valoare a finanţării nerambursabile de un milion de euro. Proiectul, care a fost aprobat, constă în modernizarea drumului comunal (DC) 27 C, pe raza localităţii Bârsău şi a unor străzi interioare din toate satele aparţinătoare, pe o lungime totală de 6,9 kilometri. De asemenea, am mai depus, pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) un proiect care are ca scop realizarea unui drum de acces pe Valea Chimindiei. Nu în ultimul rând doresc să amintesc şi faptul că am de pus încă un proiect, tot pe PNDL, care prevede construirea unui dispensar medical uman în Chimindia şi reabilitarea celui existent din Banpotoc. De asemenea, vom sprijini, în continuare, lucrările de la noua biserică din Bârsău. În plus, în acest an vor fi reluate acţiunile de Ziua comunei, în preajma Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, şi intenţionăm să organizăm, şi în 2017, ca şi în 2016, manifestări de Ziua Naţională, dar şi o nouă ediţie a unui concert de colinde, care s-a desfăşurat, în premieră pentru noi, luna trecută”, a mai spus Lucian Mihael Albu – Weber, primarul comunei Hărău.
Actualitate
Bărbat din Deva reținut pentru instigare publică, în urma unor postări pe rețele sociale
Bărbat din Deva reținut pentru instigare publică, în urma unor postări pe rețele sociale
În cursul zilei de ieri, polițiștii Serviciului Investigații Criminale și ai Biroului Investigații Criminale Deva, cu sprijinul Serviciului Criminalistic, au desfășurat două percheziții domiciliare pe raza municipiului Deva.
În urma activităților procedurale, a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore față de un bărbat în vârstă de 53 de ani, domiciliat în municipiul Deva. Acesta este bănuit de comiterea infracțiunii de instigare publică, faptă prevăzută și sancționată de Codul Penal (art. 368, alin. 1).
Astăzi, bărbatul urmează să fie prezentat procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, în vederea luării măsurilor legale care se impun.
Polițiștii continuă investigațiile pentru a stabili toate circumstanțele în care a fost comisă fapta.
Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara reafirmă angajamentul ferm de a preveni și combate orice fapte ce amenință ordinea publică sau siguranța comunității.
Actualitate
Festin muzical oferit și în acest an, în pragul Crăciunului, de elevii și profesorii de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva
Ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, elevii și profesorii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva oferă publicului devean momente muzicale pregătite cu mult entuziasm și dăruire.
Astfel, astăzi, 13 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, la Biserica Catolică „Sf. Anton” din Deva, va avea loc Concertul de Crăciun susținut de orchestra de chitare „Rozeta”, coordonată de prof. Csaba Varga, formată din elevi ai Liceului de Arte „Sigismund Toduță” și elevii Parohiei Romano-Catolice. Ansamblul propune spre audiție publicului un program format din opusuri din literatura muzicală universală și colinde, precum și miniaturi muzicale, solo-uri și duete.
Marți, 17 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Concertul de Crăciun va aduce pe scenă ansablurile vocal-intrumentale de muzică ușoară „Art Adventure” și „Art Band alături de Orchestra Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva.
„Art Adventure” reunește elevi talentați de la secțiile instrumentale și canto muzică ușoară, sub atenta coordonare a prof. Lorant Bravyak și, alături de trupa „Art Band” – compusă din profesorii: Lorant Bravyak (chitară), Lucian Mârza (bas), Delia Ștefoni (clape), Gabriel Hărăguș (colaborator – tobe) și eleve de la clasa de canto muzică ușoară a prof. Andreea Bogdan, Maria Copăcian și Florentina Pârva- , vor oferi publicului un program divers din repertoriul internațional. “Orchestra, înființată de regretatul profesor Radu Stan, coordonată în prezent de prof. Bianca Pienariu, reunește elevii claselor 6-12 de la secțiile coarde, suflători și pian și interpretează în cadrul acestui eveniment adaptări ale unor lucrări din repertoriul clasic și al muzicii de film, orchestrate cu dăruire și talent de însuși inițiatorul orchestrei, prof. Radu Stan. Prin marea varietate a repertoriului și genurilor abordate, Concertul de Crăciun promite să-și poarte ascultătorii într-o atmosferă de excepție”, spune prof. Andreea Lupu, responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
Mult așteptatul concert al corurilor liceului, la Biserica „Immaculata” din Deva
În ziua următoare, miercuri, 18 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, Biserica Greco-Catolică „Immaculata” Deva va găzdui mult așteptatul Concert de Crăciun al Corurilor Liceului de Arte „Sigismund Toduță”.
“Corul de copii „Arlechino”, pregătit de hăruitele profesoare Florentina Pârva și Delia Ștefoni, împreună cu corurile „Lira” și „Orfeu”, dirijate de talentatul prof. Adrian Vinars și acompaniate la pian de prof. Delia Ștefoni își vor uni glasurile și vor înălța sufletele ascultătorilor prin colinde ale căror mesaj purtător de speranță străbate veacurile. Spre deliciul publicului, concertul coral va fi presărat cu momente instrumentale oferite de elevii și profesorii Liceului. Apreciem întregul colectiv de elevi și profesori pentru dăruirea și efortul investite în pregătirea acestor concerte și mulțumim instituțiilor care sprijină Liceul de Arte „Sigismund Toduță” în desfășurarea lor: Primăria și Consiliul Local Deva, Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, Biserica Catolică „Sf. Anton”și Biserica Greco-Catolică „Immaculata””, a mai transmis prof. Andreea Lupu, responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
Actualitate
20 de ani de la înființarea IGSU. Evenimente speciale organizate de ISU Hunedoara
Pe 15 decembrie 2024, se împlinesc 20 de ani de la înființarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), o structură esențială în protecția vieții și bunurilor cetățenilor în fața situațiilor de urgență. Cu acest prilej, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” al județului Hunedoara organizează o serie de evenimente dedicate marcării acestui moment aniversar.
Programul activităților:
Ziua Porților Deschise
Vineri, 13 decembrie, începând cu ora 10:00, subunitățile ISU din județ își vor deschide porțile pentru public. Detașamentele de Pompieri din Hunedoara, Petroșani și Orăștie, precum și Secțiile de Pompieri din Brad și Ilia, vor oferi vizitatorilor ocazia să descopere echipamentele utilizate în intervenții, să interacționeze cu personalul de intervenție și să afle detalii despre activitatea pompierilor.
Expoziție și demonstrații la Shopping City Deva
Tot vineri, de la ora 12:00, la Shopping City Deva, va fi organizată o expoziție impresionantă de tehnică de intervenție, care va include autospeciale moderne, echipamente de descarcerare și alte dispozitive utilizate de pompieri în misiuni. De asemenea, echipele SMURD vor susține exerciții demonstrative de acordare a primului ajutor, oferind publicului informații utile despre cum pot acționa rapid în caz de urgență.
IGSU, două decenii de dedicare
Creat în decembrie 2004 prin fuziunea Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari cu Comandamentul Protecției Civile, IGSU a devenit integratorul principal al Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență. Structurile subordonate, inclusiv ISU „Iancu de Hunedoara,” au misiunea de a gestiona riscurile și de a interveni prompt în cazuri de incendii, inundații, alunecări de teren, accidente colective, calamități naturale sau antropice.
Cu peste 280 de subunități operative la nivel național, IGSU este un reper al siguranței publice, sprijinind comunitățile în momente critice. SMURD, parte integrantă a IGSU, oferă servicii de prim-ajutor calificat și intervenție medicală de urgență, salvând vieți în situații limită.
Implicarea comunității
Evenimentele organizate de ISU Hunedoara sunt o oportunitate pentru cetățeni de a înțelege mai bine activitatea pompierilor și modul în care aceștia contribuie la siguranța comunității. Totodată, ele reprezintă un moment de recunoștință pentru munca și dedicarea personalului ISU, care zilnic își riscă viața pentru a proteja pe ceilalți.
Publicul este invitat să participe la activități, să interacționeze cu pompierii și să descopere tehnologiile și echipamentele care fac posibile intervențiile de succes.
-
Actualitatecu o zi in urma
Accident tragic pe DN 68, în apropiere de Hațeg: Un șofer și-a pierdut viața
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Magia Crăciunului. Brăduți împodobiți de locatari, în scara blocului în care locuiesc, în Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incidente pe drumurile publice în județul Hunedoara: Viteza, alcoolul și fuga de la locul faptei pun în pericol siguranța circulației
-
Economiccu 2 zile in urma
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,11%, în noiembrie 2024
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Final de an bun pentru administrația din Pestișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Dosar penal întocmit de polițiști, sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noul Parlament, convocat pe 20 decembrie. Decretul, semnat de președintele Klaus Iohannis