Connect with us
Data: 25/07/2024
.

Actualitate - Eveniment

Proiecte de milioane în comuna Hărău

Publicat

pe

Comuna Hărău este o așezare rurală din județul Hunedoara, situată pe Valea Mureșului. Cei circa 2.500 de locuitori ai comunei Hărău, care are o suprafață de aproape 50 de kilometri pătrați, trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Banpotoc, Bârsău și Chimindia.

Pe diferite surse de finanțare

Totodată, comuna Hărău, care se întinde pe o suprafață de 42 de kilometri pătrați și are o populație de peste 2.200 de oameni, este una dintre puținele așezări, nu doar din județ, ci și din întreaga țară, în care numărul locuitorilor a fost în creștere, conform ultimului recensământ. În atare condiții este firească atenția pe care administrația publică locală din comuna hunedoreană Hărău pentru dezvoltarea rețelelor de utilități și de infrastructură. „Au început lucrările efective la proiectul de modernizare a infrastructurii rutiere din comună. Proiectul se derulează prin Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny», are o valoare de 12,5 milioane de lei și prevede asfaltarea drumurilor comunale și a străzilor interioare. Pot spune, de pe acum, că la finalizarea acestor lucrări, 99% din străzile și drumurile comunale din UAT Hărău vor fi asfaltate. Nu sunt cuprinse în proiect acele zone în care se dezvoltă noi cartiere, în Chimindia și în Bârsău, dar se vor asfalta și acele străzi, cel mai probabil cu fonduri de la bugetul local. De asemenea, avem depus, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, un proiect pentru pietruirea drumurilor de exploatație agricolă, iar semnale primite sunt pozitive. În comuna Hărău se lucrează și mai sunt și alte proiecte de dezvoltare aflate în diferite stadii de implementare. Unul dintre acestea este cel pentru alimentarea cu gaz metan. Este unul dintre proiectele pentru care m-am luptat foarte mult ca să primească finanțare, tot pe PNI “Anghel Saligny”, valoarea acesteia fiind de 25 de milioane de lei. Trebuie să parcurgem întreaga procedură birocratică, dar este important că avem finanțarea asigurată și îmi doresc să începem cât mai curând investiția. De asemenea, doresc să mai menționez că în luna iunie vor începe lucrările la modernizarea și extinderea rețelei de iluminat stradal, printr-un proiect depus la Administrația Fondului de Mediu (AFM), iar prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) s-a semnat contractul de achiziție pentru un buldoexcavator, care va fi la dispoziția noastră în vederea executării de diferite lucrări edilitar – gospodărești până la finalul celui de-al doilea trimestru al anului în curs”, a precizat primarul comunei hunedorene Hărău, Lucian Mihael Albu Weber.

Și pe fonduri proprii

Un alt aspect pentru care administrația publică locală din comuna hunedoreană acordă o atenție deosebită este cel al unităților de învățământ. “Continuă lucrările de modernizare și eficientizare termică la Școala primară din Hărău, printr-un proiect derulat pe AFM. Acestea sunt în grafic și sunt sigur că la data de 1 septembrie 2024 lucrările vor fi finalizate, iar copiii noștri vor beneficia de condiții excepționale pe parcursul desfășurării activității școlare. De asemenea, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) avem un proiect de reabilitare și modernizare a clădirilor în care au funcționat școli, pentru ca acestea să poată primi o utilitate publică, fie una nouă, fie una de continuare a aceleiași activități. Este vorba despre școlile din Bârsău și Chimnidia. Pe aceeași linie doresc să anunț că, din fonduri proprii, vom extinde spațiul grădiniței cu program prelungit, prin construirea unei anexe, unde vor fi amenajate un dormitor și o sală de mese. Administrația publică locală acordă o importanță deosebita actului de învățământ, este interesată de starea de bine a elevilor și a tuturor copiilor, de atașamentul lor față de spațiile școlare și de dezvoltarea competențelor și abilităților necesare în rolul de viitori cetățeni ai comunei. Considerăm că școala este sufletul unei comunități”, a declarat Lucian Mihael Albu Weber, primarul comunei hunedorene Hărău.

Actualitate

Saragossa Band, Francesco Napoli, Horia Brenciu, What’s Up şi The Motans vin la „Zilele Hunedoarei” – Programul evenimentului

Publicat

pe

Redactat de

Municipiul Hunedoara va fi în sărbătoare la sfârșitul acestei săptămâni, când au loc „Zilele Orașului”, eveniment care se desfășoară de vineri, 26 iulie 2024, până duminică, inclusiv, în Piaţa Regele Ferdinand I (în faţa Casei de Cultură) şi în zona pietonală Corvin.

 

Municipalitatea a invitat, și în acest an, mai mulți artiști care să-i încânte pe hunedorenii prezenți la eveniment, în cele trei seri de spectacole. Astfel, manifestarea va debuta vineri, 26 iulie, când, de la ora 19:00, va avea loc „Parada portului hunedorean”, urmată de un spectacol susținut de Ansamblul Folcloric “Hațegana”, Mariana Suciu, Viorica Brândușan Lupo, Valerica Ianoşi Marian, Ana Almășana Ciontea, Alin Eugen Ienciu, și Gala Festivalului „Petrică Vița”- spectacol de muzică populară: Ramona Vița, Carmen Popovici Dumbravă, Gabi Zaharia, Petrică Miulescu Irimică, Dumitru Teleagă, Adrian Stanca, Nicu Novac.

Evenimentul va continua sâmbătă, 27 iulie, când, de la ora 16:00, la Galeria de Arte din municipiu, hunedorenii sunt invitaţi să stea „De vorbă cu scriitorii şi cărţile lor”, iar de la ora 19:00, va avea loc Gala de Excelență „Hunedoreni de succes” – ediția a VII-a, după care, pe scena din Piața Regele Ferdinand I, vor susține concerte mai mulți artiști locali, Pragu’ de Sus și Horia Brenciu & HB Orchestra.

În ultima seară a evenimentului, duminică, 28 iulie, vor concerta What’s Up şi The Motans, după care Saragossa Band, una din cele mai cunoscute formaţii pentru petreceri din Germania, devenită celebră, în anul 1978, odată cu lansarea cântecului „Big Bamboo”, va urca pe scenă, alături de italianul Francesco Napoli.

Advertisement

Zilele Municipiului Hunedoara” 2024 se vor încheia, duminică seară, cu un spectacol de drone.

Tot cu „Zilele Hunedoarei”, principalele puncte de atracție din oraș, Muzeul Castelul Corvinilor și Grădina Zoologică vor avea, vineri, 26 iulie, porțile deschise pentru toți cei care doresc să le treacă pragul.

“Vă aşteptăm vineri, sâmbătă şi duminică (26, 27 respectiv 28 iulie) în Piaţa Regele Ferdinand I (în faţa Casei de Cultură) şi în zona pietonală Corvin pentru trei seri cu spectacole adaptate tuturor preferinţelor. Seria recitalurilor se va încheia duminică seara cu un spectacol de drone”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Zilele Municipiului Hunedoara” este un eveniment organizat de Primăria şi Consiliul Local al municipiului Hunedoara, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara.


Programul complet al “Zilelor Municipiului Hunedoara”, ediția 2024

Vineri, 26 iulie:

Advertisement

Ziua Porților Deschise la Muzeul Castelul Corvinilor, între orele 09:00 – 20:00

Ziua Porților Deschise la Grădina Zoologică Hunedoara, între orele 10:00 – 19:00

19:00–19:30 “Parada portului hunedorean” – ediția a VII-a

19:30-23:00 – Spectacol Ansamblul Folcloric “Hațegana”: Mariana Suciu, Viorica Brândușan Lupo, Valerica Ianoşi Marian, Ana Almășana Ciontea, Alin Eugen Ienciu.

Gala Festivalului „Petrică Vița”- spectacol de muzică populară: Ramona Vița, Carmen Popovici Dumbravă, Gabi Zaharia, Petrică Miulescu Irimică, Dumitru Teleagă, Adrian Stanca, Nicu Novac

Advertisement

Sâmbătă, 27 iulie

16:00 – Galeria de Arte – „De vorbă cu scriitorii și cărțile lor“

19:00 -23:30 – Gala de Excelență „Hunedoreni de succes” – ediția a VII-a

– Recitaluri artiști locali

– Pragu’ de Sus

Advertisement

– Horia Brenciu & HB Orchestra

Duminică, 28 iulie

19:00 – 23:30

– Recitaluri artiști locali

– What’s Up

Advertisement

– The Motans

– Saragossa Band & Francesco Napoli

– Spectacol de drone

Citeste mai mult ...

Actualitate

Festivalul „Dac Fest – Sub semnul lupului”, în perioada 30 august – 1 septembrie 2024, la Măgura Uroiului

Publicat

pe

Redactat de

Ediția din acest an a celui mai renumit festival de reconstituire istorică de la noi din țară „Dac Fest – Sub semnul lupului”, va avea loc în perioada 30 august – 1 septembrie 2024.

Evenimentul, ce reunește, la Măgura Uroiului, lângă Simeria, numeroase trupe de reenactment din țară și din străinătate, dar și foarte mulți pasionați de istorie antică, ajunge în acest an la ediția a XIV-a.

Detalii despre programul și activitățile din cadrul evenimentului vor fi publicate în următoarele săptămâni.

Sursa foto: Festivalul Dac Fest/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

PNL Hunedoara a omagiat memoria lui Avram Iancu, pe Muntele Găina

Publicat

pe

Redactat de

Liberalii hunedoreni au omagiat și în acest an memoria lui Avram Iancu, la serbările tradiționale de pe Muntele Găina.

 

După slujba religioasă oficiată la peste 1400 de metri altitudine, reprezentanții Partidului Național Liberal Filiala Hunedoara, în frunte cu deputatul Vetuța Stănescu – președintele partidului, au depus o coroană de flori la monumentul lui Avram Iancu, în semn de omagiu față de lupta și sacrificiul Eroului Național de la nașterea căruia s-au împlinit anul acesta 200 de ani.

 

„În fiecare an, momentul omagial dedicat lui Avram Iancu de pe Muntele Găina ne aduce împreună pentru a comemora lupta și sacrificiile acestui mare erou al neamului nostru. La 200 de ani de la nașterea Crăișorului Munţilor ducem mai departe și transmitem cu respect și recunoștință generațiilor următoare valorile și principiile pentru care Avram Iancu a luptat, menținând viu spiritul românesc și dorința de libertate. Să nu uităm niciodată de strămoșii noștri, de crezurile care i-au însoțit peste veacuri, pe cei care și-au pus viețile în slujba unui ideal, al unui crez. Eroi ca Avram Iancu vor rămâne pentru totdeauna în inimile noastre”, a declarat deputatul Vetuța Stănescu, președintele PNL Hunedoara.

Advertisement

La manifestările organizate pe Muntele Găina a fost prezent și Călin Petru Marian, fiu al Țării Moților. „Țara Moților este „țara” sufletului meu, iar Avram Iancu este eroul nostru, al tuturor trăitorilor de pe aceste meleaguri încărcate de istorie. Pe Muntele Găina, acolo unde an de an, cu emoție, cinstim memoria și lupta Crăişorului Munților, sufletul nostru este și mai aproape de spiritul românesc. Alături de deputatul Vetuța Stănescu – președintele PNL Hunedoara și de colegii liberali am fost prezent și anul acesta – Anul Avram Iancu, la serbările de pe Muntele Găina și, în semn de pios omagiu, am depus o coroană de flori la Troița lui Avram Iancu, de la nașterea căruia s-au împlinit 200 de ani. Sunt fiu al acestor meleaguri și duc mai departe cu mândrie și credință valorile, idealurile și crezurile care i-au însoțit peste veacuri pe bravii noștri înaintași. Glorie eternă eroilor neamului românesc!”, a precizat Călin Petru Marian.

Organizată pe un platou montan situat la limita județelor Alba, Arad și Hunedoara, manifestarea etno-culturală de pe Muntele Găina a fost menționată prima dată în documente în anul 1816, dar tradiția ei se pierde în negura timpului.

 

Sursa foto: PNL Hunedoara/Facebook
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate