Connect with us
Data: 15/06/2024
.

Actualitate - Eveniment

Proiecte de milioane în comuna Hărău

Publicat

pe

Comuna Hărău este o așezare rurală din județul Hunedoara, situată pe Valea Mureșului. Cei circa 2.500 de locuitori ai comunei Hărău, care are o suprafață de aproape 50 de kilometri pătrați, trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Banpotoc, Bârsău și Chimindia.

Pe diferite surse de finanțare

Totodată, comuna Hărău, care se întinde pe o suprafață de 42 de kilometri pătrați și are o populație de peste 2.200 de oameni, este una dintre puținele așezări, nu doar din județ, ci și din întreaga țară, în care numărul locuitorilor a fost în creștere, conform ultimului recensământ. În atare condiții este firească atenția pe care administrația publică locală din comuna hunedoreană Hărău pentru dezvoltarea rețelelor de utilități și de infrastructură. „Au început lucrările efective la proiectul de modernizare a infrastructurii rutiere din comună. Proiectul se derulează prin Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny», are o valoare de 12,5 milioane de lei și prevede asfaltarea drumurilor comunale și a străzilor interioare. Pot spune, de pe acum, că la finalizarea acestor lucrări, 99% din străzile și drumurile comunale din UAT Hărău vor fi asfaltate. Nu sunt cuprinse în proiect acele zone în care se dezvoltă noi cartiere, în Chimindia și în Bârsău, dar se vor asfalta și acele străzi, cel mai probabil cu fonduri de la bugetul local. De asemenea, avem depus, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, un proiect pentru pietruirea drumurilor de exploatație agricolă, iar semnale primite sunt pozitive. În comuna Hărău se lucrează și mai sunt și alte proiecte de dezvoltare aflate în diferite stadii de implementare. Unul dintre acestea este cel pentru alimentarea cu gaz metan. Este unul dintre proiectele pentru care m-am luptat foarte mult ca să primească finanțare, tot pe PNI “Anghel Saligny”, valoarea acesteia fiind de 25 de milioane de lei. Trebuie să parcurgem întreaga procedură birocratică, dar este important că avem finanțarea asigurată și îmi doresc să începem cât mai curând investiția. De asemenea, doresc să mai menționez că în luna iunie vor începe lucrările la modernizarea și extinderea rețelei de iluminat stradal, printr-un proiect depus la Administrația Fondului de Mediu (AFM), iar prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) s-a semnat contractul de achiziție pentru un buldoexcavator, care va fi la dispoziția noastră în vederea executării de diferite lucrări edilitar – gospodărești până la finalul celui de-al doilea trimestru al anului în curs”, a precizat primarul comunei hunedorene Hărău, Lucian Mihael Albu Weber.

Și pe fonduri proprii

Un alt aspect pentru care administrația publică locală din comuna hunedoreană acordă o atenție deosebită este cel al unităților de învățământ. “Continuă lucrările de modernizare și eficientizare termică la Școala primară din Hărău, printr-un proiect derulat pe AFM. Acestea sunt în grafic și sunt sigur că la data de 1 septembrie 2024 lucrările vor fi finalizate, iar copiii noștri vor beneficia de condiții excepționale pe parcursul desfășurării activității școlare. De asemenea, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) avem un proiect de reabilitare și modernizare a clădirilor în care au funcționat școli, pentru ca acestea să poată primi o utilitate publică, fie una nouă, fie una de continuare a aceleiași activități. Este vorba despre școlile din Bârsău și Chimnidia. Pe aceeași linie doresc să anunț că, din fonduri proprii, vom extinde spațiul grădiniței cu program prelungit, prin construirea unei anexe, unde vor fi amenajate un dormitor și o sală de mese. Administrația publică locală acordă o importanță deosebita actului de învățământ, este interesată de starea de bine a elevilor și a tuturor copiilor, de atașamentul lor față de spațiile școlare și de dezvoltarea competențelor și abilităților necesare în rolul de viitori cetățeni ai comunei. Considerăm că școala este sufletul unei comunități”, a declarat Lucian Mihael Albu Weber, primarul comunei hunedorene Hărău.

Actualitate

FOTO: Un autoturism a intrat sub un autocamion

Publicat

pe

Redactat de

Un autoturism a intrat sub un autocamion la % Brad.

În urmă cu puțin timp, pompierii brădeni au intervenit cu o autospecială dotată cu modul de descarcerare și cu o ambulanță SMURD, la un accident rutier care a avut loc în municipiul Brad, la intersecția străzilor Avram Iancu cu Decebal.

Echipajele operative au constatat faptul că în accident au fost implicate un autoturism și un autocamion și au rezultat 3 victime (doi adulți si un minor), care au fost evaluate medical la fața locului de către paramedicii SMURD.

Ulterior, doar una dintre victime – o femeie în vârstă de 37 de ani – a fost transportată la spitalul din Brad, pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Totodată, pompierii militari au asigurat măsurile de preîntâmpinare a izbucnirii incendiilor în astfel de situații.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

Toma Coconea se retrage din X-Pyr, în urma unei accidentări

Publicat

pe

Redactat de

Parapantistul petroșănean, Toma Coconea, a anunțat faptul că în urma unei accidentări suferite în timpul unui antrenament a fost nevoit să se retragă din competiția X-Pyr care trebuia să debuteze în data de 23 iunie.

Coconea a avut nevoie de o intervenție chirurgicală în urma unei fracturi bază metatars V cu deplasare.

”Dragi prieteni, Vin către voi cu un anunț pe care nu și-l dorește niciun sportiv. După ce mi-am rezolvat problemele medicale pe care le-am avut la cea mai recentă competiție X-Alps, am început antrenamentele pentru X-Pyr, una dintre cursele mele de suflet, ce trebuia să înceapă pe 23 iunie. Marți eram pregătit să plec la Hondarribia, în Spania, alături de echipa mea: Marcus Clenci – suporter oficial și Sharky Catalin. Din păcate, acum două zile, în timpul antrenamentelor, am avut un accident stupid, care m-a adus în faza spitalizării. Concret, în timpul unei aterizări în iarbă înaltă, pe un teren accidentat, m-am împiedicat de o piatră și am suferit o fractură bază metatars V cu deplasare.  Am fost operat astăzi, totul a decurs bine, drept pentru care le sunt recunoscător medicilor și asistentelor care s-au ocupat de cazul meu, în special domnului conf. univ. dr. Horea Benea de la Clinica de Ortopedie și Traumatologie „Al. Rădulescu” Cluj-Napoca! Urmează o perioadă destul de lungă de recuperare, dar sunt optimist că totul va fi în regulă! Totodată, le mulțumesc tuturor celor care au avut încredere în mine, de la susținători până la sponsori! Rămân optimist că voi reveni cu vești bune despre participarea mea la alte competiții de gen. Urez succes colegilor mei, cei care rămân să reprezinte România la X-Pyr! Adrian Pochiu, sunt cu sufletul alături de voi! Succes organizatorilor X-Pyr! Cursă în siguranță concurenților! Multă sănătate tuturor!”, informează Toma Coconea.

Cunoscut și sub numele de „Șoimul din Carpați”, originar din Petroșani, județul Hunedoara, Toma Coconea este un nume binecunoscut în lumea parapantismului, iar participarea sa la X-Pyr 2024 era așteptată cu mare interes de către comunitatea pasionaților de acest sport extrem.

FOTO: FACEBOOK TOMA COCONEA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Locomotivă în flăcări, lângă stația Petroșani

Publicat

pe

Redactat de

Locomotivă în flăcări, lângă stația Petroșani

A fost semnalat un incendiu la o locomotivă garată lângă stația Petroșani. Circulația feroviară nu este afectată. De asemenea, nu s-au înregistrat persoane rănite.

Potrivit ISU Hunedoara, arde motorul unei locomotive.

fOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate