Actualitate
Proiecte importante aproape de finalizare în comuna Beriu
Comuna Beriu, cu o populație de peste 3.500 de locuitori, este una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Localitatea are opt sate componente, respectiv Beriu, Căstău, Cucuiş, Măgureni, Orăştioara de Jos, Poieni, Sereca şi Sibişel, și se întinde pe o suprafață de aproape 185 de kilometri pătrați.
Se anunță un început de toamnă rodnic
Administrația publică locală din comuna Beriu are, ca de obicei, proiecte realiste. În primul rând este vorba despre cele aflate în derulare, care vor trebui finalizate în acest an, pentru a nu exista, mai apoi, probleme cu finanțarea, cum, din păcate, s-a întâmplat în perioada anterioară. La această oră edilii din Beriu au certitudinea că vor finaliza, în toamnă, mai multe proiecte cu finanțare nerambursabilă. „În curând vom finaliza, cu siguranță, lucrările la cele cinci proiecte derulate prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), a căror valoare este de aproximativ un milion de euro. Este vorba despre reabilitarea căminelor culturale din Sibișelu Vechi, Sibișelu Nou și Sereca, precum și cele de la Centrul After School și grădinița cu program prelungit din localitatea de reședință, care vor deservi cei circa 300 de copii din întreaga comună. Conform ultimelor date pe care le avem la dispoziție și după modul accelerat în care de desfășoară lucrările consider că în luna septembrie din 2023 vom face recepția la aceste investiții, unele extrem de importante pentru comunitatea locală”, a declarat Emil Moise Bîc, primarul comunei hunedorene Beriu.
Se modernizează un drum important
Un alt proiect important pentru comunitate pe care îl derulează edilii din Beriu este legat de modernizarea infrastructurii rutiere. În acest sens este vorba despre reabilitarea și modernizarea unui drum ce face legătura între două dintre sate aparținătoare din comuna Beriu. “Avem vești bune și în ceea ce privește proiectul depus pe Programul Național de Investiții (PNI)“Anghel Saligny”. Este vorba despre un proiect în valoare de aproximativ 14 milioane de lei, care prevede reabilitarea Drumului Comunal (DC) 54 Sibișel – Cucuiș și a unui pod, precum și modernizarea străzilor interioare care nu sunt, încă, asfaltate, acesta trecând de fazele preliminare și fiind scos, recent, la licitația pentru atribuirea lucrărilor ”, a spus primarul din Beriu, Emil Moise Bîc.
Localitate cu o istorie străveche
Comuna Beriu se situează într-o regiune cu un bogat trecut istoric. Documente istorice arată că la Orăştioara de Jos s-a putut identifica o aşezare civilă destul de extinsă indicată prin ziduri ce se găsesc până la râul Beriu. Urme romane s-au găsit şi în hotarul localităţii Beriu. Astfel în 14 august 1965, cu ocazia lucrărilor agricole, un plug a scos la suprafaţă o piatră dreptunghiulară cu inscripţie romană. S-a constatat că este vorba de un mormânt roman, de 2 metri lungime, 1.40 metri lăţime şi 80 centimetri adâncime. În mormânt s-au găsit oseminte amestecate cu cărămidă macerată şi pământ. Tot aici s-a descoperit şi ceramică autohtonă foarte veche şi se crede că acest mormânt a aparţinut unui ostaş din Legiunea XII Gemina. Placa funerară se păstrează la Muzeul din Orăştie. Cea mai veche atestare documentară vine de la sârşitul sec. XIII când saşii au început să se organizeze în scaune numite „sedes ”, printre acestea figurând Beriu, Căstău, Sereca și Sibişel. Saşii au fost colonizaţi în localităţile cele mai bogate , chiar dacă acestea au aparţinut românilor cum a fost cazul Beriului care a fost colonizat în anul 1334. La colonizarea saşilor în anul 1334 în Beriu se face menţiunea că existau deja 107 case locuite de români.
Actualitate
Serviciu social nou al DAS Deva: Îngrijire la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități
Persoanele adulte cu dizabilități, din municipiul Deva, care nu au capacitatea de a se gospodări singure și de a îndeplini cerințele firești ale vieții de zi cu zi pot beneficia de servicii de îngrijire la domiciliu, acordate de Direcția de Asistență Socială Deva – indiferent de gradul de dizabilitate în care sunt încadrate.
Serviciile de îngrijire la domiciliul pentru persoane adulte cu dizabilități se acordă gratuit și au ca scop limitarea sau înlăturarea efectelor unor situații care pot afecta viața adulților cu dizabilități sau pot genera riscul de excluziune socială a acestora.
BENEFICIARI ai serviciului social pot fi:
– orice persoană adultă cu dizabilități, cu domiciliul sau reședința în municipiul Deva și localitățile aparținătoare, care deține un certificat valabil de încadrare în grad de handicap și nu a încheiat un contract de întreținere cu alte persoane sau asociații
-persoanele cu dizabilități, încadrate în grad de handicap grav cu asistent personal – cu condiția ca serviciile sociale de care beneficiază să fie altele decât cele acordate de asistentul personal
– persoanele cu dizabilități, încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, aflate în îngrijirea unui asistent personal profesionat – cu condiția ca serviciile sociale de care beneficiază să fie altele decât cele acordate de asistentul personal profesionist
Principalele SERVICII acordate:
-sprijin pentru îngrijire personală și a locuinței
-sprijin pentru hrănire și hidratare (efectuarea de cumpărături, pregătirea alimentelor pentru gătit, hrănire și hidratare, inclusiv prin utilizarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces)
-integrare și participare socială și civică (însoțirea în mijloacele de transport și la anumite activități/evenimente desfășurate în familie sau comunitate, sprijin în activități de administrare și gestionare a bunurilor etc.)
-servicii medicale de recuperare și reabilitare (electroterapie, kinetoterapie, masaj, tratament injectabil)
Serviciile de îngrijire la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități se realizează în baza unui contract, încheiat între Direcția de Asistență Socială Deva și beneficiarul serviciilor sau reprezentantul legal al acestuia. Condițiile de accesare a noului serviciu social, actele necesare pentru acordarea acestuia, criteriile de eligibilitate ale beneficiarilor, conținutul contractului de acordare a serviciilor, drepturile și obligațiile părților și situațiile în care acordarea serviciului social încetează sau se suspendă pot fi consultate în Regulamentul de organizare și funcționare al serviciului social „Servicii de îngrijiri la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități”, disponibil pe site-ul oficial al Direcției de Direcției de Asistență Socială Deva – https://dasdeva.ro, Secțiunea Servicii sociale.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE se pot obține la numărul de telefon 0254.218.030, de luni până joi – între orele 8:00 – 16:30 sau vineri – între orele 8:00 – 14:00.
Sursa: Direcția de Asistență Socială Deva
Actualitate
Tânăr din comuna Pui, dat dispărut de tatăl său – UPDATE: A fost găsit
UPDATE- Bărbatul a fost depistat pe raza municipiului Petroșani. Pe perioada dispariției, acesta nu a fost victimizat, a informat IPJ Hunedoara.
Știrea inițială
Un tânăr, în vârstă de 34 de ani, a fost dat dispărut de tatăl său, după ce a plecat de la locuința sa din Petroșani spre municipiul Deva și nu a mai revenit.
„Astăzi, în jurul orei 11:00, Poliția Orașului Hațeg a fost sesizată de un bărbat din comuna Pui, despre faptul că fiul său, Creciunesc Doinel Mădălin (foto), de 34 de ani, din comuna Pui, ar fi plecat voluntar la data de 20 ianuarie 2025, în jurul orei 11:00, de la locuința sa din Petroșani spre municipiul Deva și nu a mai revenit. Polițiștii au demarat activități specifice de căutare și investigative, în vederea găsirii bărbatului, care a fost dat în urmărire națională”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Semnalmente
Tânărul dat dispărut are o înălțime 1,80 m, păr șaten scurt, ochi căprui, având un cercel în urechea stângă. La momentul plecării voluntare, era îmbrăcat cu o geacă de culoare neagră și pantaloni jeans de culoare albastră.
Persoanele care dețin informații despre locul în care s-ar putea afla cel în cauză, sunt rugate să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.
Actualitate
Ambulanță aflată în misiune, implicată într-un accident în Petroșani
O ambulanță aflată în misiune a fost implicată într-un accident rutier, astăzi, în jurul orei 13:15, pe podul de pe DN 66, în zona Livezeni din municipiul Petroșani.
“Din primele verificări, echipajul deplasat la fața locului a stabilit că un bărbat de 59 de ani, din municipiul Petroșani, nu ar fi acordat prioritate unei ambulanțe aflată în misiune. În urma impactului, autoturismul condus de bărbatul de 59 de ani a fost proiectat pe sensul opus de mers, intrând în coliziune cu un alt autovehicul, condus de o femeie de 64 de ani. Șoferii celor două autoturisme (bărbatul de 59 de ani și femeia de 64 de ani) au suferit leziuni, acordându-li-se îngrijiri medicale, fără a fi transportați la spital”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
-
Actualitatecu 11 ore in urma
Tânăr din comuna Pui, dat dispărut de tatăl său – UPDATE: A fost găsit
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 20 – 24 ianuarie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
31 de elevi care absentau de la cursuri, depistați de polițiștii hunedoreni. Acțiuni cu efective mărite pentru siguranță în școli
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Incendiu la Hunedoara. O casă a fost distrusă de flăcări
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Oaspeți de iarnă pe cele patru lacuri de acumulare din Geoparcul UNESCO Țara Hațegului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Elevi de la mai multe școli din județ s-au întrecut la Concursul de Informatică „Aurel Vlaicu”
-
Actualitatecu o zi in urma
Polițiștii avertizează: Tehnica de tip „Spoofing”, o altă metodă de înșelăciune
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ambasadorul Japoniei în România, în vizită la Primăria Deva. Începutul unei colaborări cu „Țara Soarelui Răsare”