Connect with us
Data: 20/07/2024
.

Comunitate

Proiecte în derulare ale administrației din Băița

Publicat

pe

Băiţa este una dintre cele mai mari localităţi rurale ale judeţului Hunedoara, fiind, în acelaşi timp, şi o importantă aşezare din Ţara Zarandului. Comuna Băiţa are în componenţă, pe lângă localitatea de reședință omonimă, satele Barbura, Căinelu de Sus, Crăciuneşti, Fizeş, Hărţăgani, Lunca, Ormindea, Peștera, Sălişte şi Trestia.

Modernizarea infrastructurii

Cele 11 sate ale comunei Băița se întind pe o suprafață de peste 110 kilometri pătrați, iar aici trăiesc aproximativ 3.700 de oameni. În prezent reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Băița derulează mai multe proiecte, o parte dintre acestea vizând infrastructura. “Unul dintre proiectele aflate în derulare este cel privind modernizarea de drumuri în satul aparținător Peștera. Acest proiect se derulează prin Programul Național de Investiții (PNI) Anghel Saligny, are o valoare de peste 2,7 milioane de lei și prevede modernizarea drumurilor din satul Peștera, pe o lungime de 4.008 metri, în care sunt cuprinse patru podețe și 185 de metri liniari de ziduri de sprijin. De asemenea, se lucrează la amenajarea Centrului Civic din Băița cu pavaje și spații verzi. Este un proiect în valoare de 1,2 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată prin fonduri guvernamentale și de la bugetul local. Și, nu în ultimul rând, contiunăm să lucrăm la actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al comunei Băița. Prin acest proiect, ăn valoare de aproape 750.000 de lei, finanțarea venind din fonduri guvernamentale și de la bugetul local, se urmărește ca PUG să reflecte noile nevoi și dezvoltări, asigurând o planificare urbanistică eficientă și sustenabilă“, a declarat Damian Diniș, primarul comunei hunedorene Băița.

Eficientizarea energetică a căminelor culturale

De asemenea, edilii din Băița mai derulează și două proiecte privind eficientizarea energetică a unor cămine culturale din sate aparținătoare comunei. Cu o finanțare de peste 750.000 de lei, venită prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se lucrează la proiectul privind renovarea energetică a clădirilor publice la căminul cultural din satul aparținător Săliște. Lucrările prevăd renovarea căminului cultural pentru a spori eficiența energetică și a reduce consumul de energie, inclusiv izolarea termică și modernizarea instalațiilor. Tot prin PNRR se derulează un proiect similar și la căminul cultural din Trestia, în valoare de peste 275.000 de lei. În acest caz proiectul prevede renovarea energetică a căminului cultural din Trestia, inclusiv lucrări de eficientizare energetică și modernizare a infrastructurii existente”, a spus primarul din Băița, Damian Diniș.

Manifestări de Ziua Copilului

Administrația din Băița, comună în care funcționează una dintre cele mai moderne școli din județ, dar nu numai, nu-i neglijează nici pe copii. Pentru cei mici se va organiza, pe 31 mai, un eveniment dedicat Zilei Copilului. Dragi părinți și copii, vă invităm să sărbătorim împreună Ziua Copilului vineri, 31 mai, începând cu ora 9, pe Haldina din Băița! Avem pregătite o mulțime de activități distractive pentru cei mici precum concurs de biciclete, campionat de fotbal, desene pe asfalt și multe alte jocuri și surprize! Vă așteptăm cu drag să petrecem o zi plină de veselie și bucurie”, a lansat o invitație de nerefuzat primarul comunei hunedorene Băița, Damian Diniș.

Actualitate

Multe proiecte aflate în derulare în comuna Zam

Publicat

pe

Redactat de

Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.

Realizări importante

În ultima perioadă, reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Zam au finalizat mai multe investiții, cu fonduri atrase din diverse surse de finanțare. De asemenea, edilii din Zam au fost foarte receptivi și la solicitările cetățenilor legate de chestiuni juridice, în special în ceea ce privește dreptul de proprietate și punerea în posesie. „Suntem într-o perioadă situată între două mandate. Referitor la mandatul care este spre final, pot spune că am avut unele realizări importante. Aici aș aminti asfaltare străzi în satele Zam, Sălciva și Pojoga, amenajarea unei capele mortuare în satul Sălciva, o grădiniță cu două săli de grupă în satul Zam, readucerea Dispensarului medical uman în proprietatea Comunei Zam, renovarea interioară a Căminului Cultural Sălciva, renovarea interioară a Căminului Cultural Pogănești sau dotarea cu echipament IT a Primăriei Zam. De asemenea, am venit în sprijinul locuitorilor comunei în chestiuni legate de intabulări de parcele, fiind vorba de circa 1.300, iar operațiunea continuă, ori eliberarea a unei părți importante de titluri de proprietate, aici fiind vorba de sute, iar aceste activități se apropie de final. Totodată, am soluționat zeci de cereri pe parte de fond funciar și am eliberat mii de adeverințe și alte documente adminstrative, multe dintre acestea chiar pe loc”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul reales al comunei hunedorene Zam.

În implementare

Pe raza comunei Zam avem șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». Administrația din Zam își propune ca acestea să fie cât mai bine puse în valoare, în acest sens fiind în diverse stadii de implementare mai multe proiecte. „Este normal să ne punem cât mai bine în valoare zona în care trăim, dar și să creștem gradul de confort pentru locuitorii comunei, dar și pentru cei care ne vizitează. În acest sens avem în implementare mai multe proiecte. În mod concret, este vorba despre canalizare menajeră și stație de epurare în satul Zam, reabilitare și dotare Școală Gimnazială Zam, reparații capitale Cămin Cultural Pojoga, semnalizare rutieră și acostamente pe DC 163 Zam–Almaș Săliște, amenajare pistă de biciclete Tămășești—Godinești, achiziționare miniexcavator pentru activități utilitar–gospodărești, reparații capitale Cămin Cultural Almaș-Săliște, asfaltare stradă Zam Sat–Tămășești și alimentare cu apă în localitatea de reședință și în satele aparținătoare Sălciva și Pojoga”, a mai spus primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.

Citeste mai mult ...

Comunitate

Continuă proiectele de dezvoltare ale comunei Densuș

Publicat

pe

Redactat de

Situată în mirifica Țară a Hațegului, comuna Densuș are în componență șapte sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Criva, Hățăgel, Peșteana Peștenița, Poieni și Ștei. Comuna se întinde pe o suprafață de peste 135 de kilometri pătrați, iar aici trăiesc mai bine de 1.500 de oameni.

Cu fonduri din PNRR și “Saligny”

Reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Densuș fac eforturi pentru modernizarea și dezvoltarea așezării, prin accesarea de diverse surse de finanțare, fiind deja proiecte în curs de implementare. Și chiar dacă este pe final de mandat, actuala administrație din Densuș își propune ca lucrările de la aceste proiecte să avanseze cât mai mult pe perioada în care se mai află în funcție. „Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) avem semnate contracte de finanțare pentru proiecte depuse pe Componenta 10 – Fondul Local. Este vorba despre «Reabilitarea moderată a construcției Școală Densuș», valoarea totală a proiectului fiind de 2.914.827,93 lei, «Reabilitarea moderata a Școlii Ștei», în vederea creșterii eficienței energetice a clădirii, valoarea totală a investiției fiind de 795.766,77 lei, «Digitalizarea Comunei Densuș, prin dezvoltarea infrastructurii TIC», în valoare de 1.611.006,29 lei și “Dotarea cu mobilier și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar de pe raza comunei Densuș”, de 566.032,58 lei. Toate aceste proiecte sunt în plin proces de implementare. De asemenea, în cursul lunii martie au început lucrările din cadrul proiectului „Reabilitare și modernizare a drumurilor comunale din comuna Densuș”. Durata prevăzută pentru finalizarea lucrărilor este de 10 luni, iar după încheierea acestora, există o perioadă de trei ani în care se pot notifica eventualele defecte sau probleme apărute. Proiectul are o valoare de 10.107.615 lei și prevede reparații la suprafața drumurilor, asigurarea unui drenaj corespunzător și alte lucrări necesare pentru a asigura durabilitatea și calitatea investiției. Acest proiect, care se desfășoară prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny” și vizează Drumul Comunal Densuș- Peșteana și infrastrucura rutieră din intravilanul satului aparținător Poieni, vine în continuarea altuia, derulat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, prin care s-au făcut lucrări similare și în alte așezări”, a precizat primarul în funcție al comunei hunedorene Densuș, Adrian Ioan Vîrtopean.

Amplă acțiune de ecologizare

Pe lângă aceste proiecte, în comuna hunedoreană Densuș se derulează și activități curente. Una dintre acestea este și o amplă acțiune de ecologizare, prin care se urmărește nu doar ca așezarea să arate cât mai frumos, ci și o cât mai bună punere în valoare a atracțiilor turistice pe care le posedă comuna. „Facem, în această perioadă, toaletări igienizări la zonele verzi din comună, Aceleași acțiuni le desfășurăm și pe rigole și marginile drumurilor. Dorim, astfel ca toate sate aparținătoare să arate cât mai bine, dar și să punem în valoare locurile și obiectivele frumoase pe care le avem, acestea nefiind puține. Pe raza comunei găsim mai multe lăcaşe de cult cu o vechime impresionantă, cel mai important fiind, fără îndoială, biserica de piatră din Densuş, imaginea sa fiind cunoscută nu doar în întreaga Românie, ci şi peste hotare. Biserica de rit ortodox, despre care se spune că ar fi cel mai vechi lăcaș de cult de piatră din România în care și astăzi au loc slujbe religioase, este declarată monument istoric, la fel ca și cea reformată din Peșteana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Demne de văzut mai sunt biserica de zid din Peșteana, construită în secolul al XIV-lea, precum și lăcașul de cult ortodox din satul aparținător Hățăgel. De asemenea, în comuna Densuş mai pot fi văzute Valea Fierului, sau Tăul fără fund, iar în Peșteana avem o movilă cu o interesantă poveste, un muzeu al satului, precum și o rezervație naturală care se întinde pe o suprafață de două hectare. Și, bineînțeles, nu putem uita nici despre un alt monument istoric, fiind vorba despre bustul lui Ovid Densușianu din localitatea de reședință”, a mai spus Adrian Ioan Vîrtopean, primarul în exercițiu comunei hunedorene Densuș.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Sportul, la loc de cinste în comuna Pui

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Pui este cea mai mare localitate rurală din județul Hunedoara ca număr de locuitori, aici trăind în jur de 4.500 de oameni. Așezarea, una cu oameni inimoși și gospodari, oferă peisaje superbe, dar este cunoscută și prin bogata sa activitate sportivă.

Două competiții fotbalistice

Chiar în aceste zile, în comună se desfășoară două competiții fotbalistice de mare tradiție. “Mă bucur că, și în acest an, putem organiza cele două competiții de fotbal pentru amatori, care sunt, deja, tradiționale. Prima dintre acestea este „Cupa de vară – Măgura Pui”, în care se întrec echipe din satele componente, având cinci participante, care vor juca fiecare cu fiecare. Meciurile se desfășoară pe stadion, iar în competiție participă și echipe compuse din jucători din câte două sate, aici fiind vorba despre localități cu o populație mică. Cea de-a doua competiție fotbalistică din comuna noastră, care se dispută pe terenul sintetic, este „Cupa veteranilor”. Această competiție este rezervată jucătorilor de peste 40 de ani, aici fiind opt echipe participante, împărțite în două grupe de patru fiecare. Competițiile au început și sunt extrem de antrenante, disputându-se, deja, primele meciuri. Terenurile pe care se joacă se prezintă în condiții foarte bune, iar la finalul competițiilor vor fi acordate, ca de obicei, premii din partea administrației publice locale, cea care organizează aceste evenimente. Le doresc mult succes tuturor echipelor participante și cei mai buni să câștige”, a declarat Victor Tiberiu Stoica, primarul comunei hunedorene Pui.

Finalele, pe 25 august

La „Cupa de vară – Măgura Pui” participă echipele Șerel&Rușor, Ponor&Ohaba Ponor, Federi&Uric, Fizești și Pui. În prima etapă s-au înregistrat rezultatele Șerel&Rușor – Pui 4-5 și Ponor&Ohaba Ponor – Federi&Uric 4-1, iar în cea de-a doua Fizești – Ponor&Ohaba Ponor 1-3 și Pui – Federi&Uric 2-5. Programul viitor este următorul: 21.07.2024: Șerel&Rușor – Ponor&Ohaba Ponor, ora 17:30; 28.07.2024: Pui – Ponor&Ohaba Ponor, ora 16:00 și Fizești – Șerel&Rușor, ora 17:30; 04.08.2024: Șerel&Rușor – Federi&Uric, ora 16:00 și Pui – Fizești, ora 17:30; 1.08.2024: Fizești – Federi&Uric, ora 17:30. După acest „round robin” vor fi semifinale, pe 18 august, în care, de la ora 16:00, se vor înfrunta locul 1 cu locul 3, iar de la 17:30 locul 2 cu locul 4. La „Cupa Veteranilor” sunt două grupe, formate din Băiești, Șerel, Pui, Ponor (A) și, respectiv, Fizești, Rușor, Federi, Ohaba – Ponor (B). Aici s-au jucat primele meciuri din atât grupa A, rezultatele înregistrate fiind Șerel – Băiești 3-2 și Pui – Ponor 2-3, cât și din grupa, rezultatele înregistrate fiind Fizești – Rușor 10-1 și Federi – Ohaba Ponor 8-3. Programul viitor este următorul: 21.07.2024 (A): Băiești – Pui, ora 19:00 și Șerel – Ponor, ora 19:50; 28.07.2024 (B): Fizești – Federi, ora 19:00 și Rușor – Ohaba Ponor, ora 19:50; 04.08.2024 (A): Băiești – Ponor, ora 19:00 și Șerel – Pui, ora 19:50; 11.08.2024 (B): Fizești – Ohaba Ponor, ora 19:00 și Rușor – Federi, ora 19:50. Semifinalele vor fi pe 18 august, respectiv 1A-2B de la ora 19:00 și 1B – 2A de la 19:50. Finalele celor două competiții se vor desfășura pe 25 august, orele de desfășurare a acestora urmând a fi anunțate ulterior.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate