Actualitate
Proiecte inteligente ale administrației din Sarmizegetusa
Toată lumea ştie că localitatea hunedoreană Sarmizegetusa a fost capitala Daciei Romane, de aici plecând, practic, formarea poporului român. În prezent, comuna Sarmizegetusa, situată în Ţara Haţegului, la limita cu judeţul Caraş – Severin, are o populaţie de aproximativ 1.200 de locuitori, care locuiesc în cinci sate, acestea fiind localitatea de reşedinţă omonimă şi aşezările aparţinătoare Breazova, Hobiţa – Grădişte, Păucineşţi şi Zeicani.
Se restaurează capitala Daciei Romane
Pe raza comunei, de unde se poate pleca spre valea Râului Mare și înspre Munții Retezat, pot fi văzute urmele cetății dacice de la Zeicani sau situl arheologic de la Breazova, iar în Sarmizegetusa este deschisă o secție a Muzeului Civilizației Dacice și Romane de la Deva. Dar, fără îndoială cel mai cunoscut edificiu din comună este acela al ruinelor capitalei Daciei Romane, din satul de reşedinţă, iar această bogăţie istorică nu a fost ignorată, de-a lungul timpului, de autorităţile publice locale de aici, fiind intens promovată. În prezent se efectuează lucrări de restaurare a sitului arheologic, a amfiteatrului, mai exact, iar autoritățile publice locale din comuna Sarmizegetusa speră ca, odată cu finalizarea acestora, afluxul de turiști să crească. “Urmărim cu interes lucrările de restaurare și, totodată, la susținem. Aceste lucrări se derulează printr-un proiect cu finanțare europeană, prin Consiliul Județean, și au termen de finalizare luna noiembrie a acestui an. De asemenea, în afara Amfiteatrului, alte două proiecte vor fi realizate în Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cu fonduri atrase prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Unul dintre acestea vizează restaurarea intrarării în Forul lui Traian și conservarea unor monumente, iar al doilea crearea unui spatiu expozitional de aproape 1.000 de metri pătrați la intrarea în situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Sunt convins că, odată cu implementarea acestor proiecte, fluxul de turiști va crește, ceea ce va aduce numai beneficii localității noastre”, a declarat Leontin Dorin Hibais, primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa.
Pe de altă parte, reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Sarmizegetusa au întocmit un proiect prin care vor reduce considerabil unele cheltuieli. „Pentru unitatea de învățământ din centrul de comună am început să lucrăm la un proiect de eficientizare energetică, prin montare de panouri fotovoltaice, pompe de căldură și anveloparea exterioară a imobilului. De asemenea, vom întocmi, în viitor, proiecte similare și pentru clădirile în care funcționează celelalte instituții publuice din comună. Astfel, se reduce consumul, lucru care duce la economii serioase la buget. Pe această cale doresc să le mulțumesc concetățenilor meipentru modul în care au înțeles să își plătească dările către stat în 2022, dar și în primultrimestru din acest an, când s-a acordat o bonificație de zece procente. Vreau să menționez că stăm foarte bine cu încasările de taxe locale pentru anul precedent, dar și cu cele din acest an, chiar și în condițiile scumpirilor pe care toți le resimțim. Nu putem spune că din impozite se strânge o sumă mare la bugetul local, dar, cum acesta este unul redus, orice ban este binevenit, întrucât avem nevoie de resurse financiare atât pentru buna funcționare a administrației, cât, mai ales, pentru întocmirea și depunerea de proiecte de dezvoltare, în special ale celor pe fonduri europene”, a precizat primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa, Leontin Dorin Hibais.
Se lucrează intens la reabilitarea căminelor culturale și la cadastrare
În comuna Sarmizegetusa se află în derulare și alte proiecte, în interesul comunității. „Este în plină derulare operațiunea de cadastrare a terenurilor agricole aparținând persoanelor fizice, aceasta fiind gratuită. De asemenea, În această perioadă continuă lucrările de reabilitare la patru cămine culturale din comună, fiind vorba despre cele din satele aparținătoare Sarmizegetusa, Păucinești, Zeicani și Breazova. Lucrările decurg bine și sper să fie finalizate în acest an”, a mai spus primarul din Sarmizegetudsa, Leontin Dorin Hibais.
Actualitate
Hunedoara găzduiește etapa preliminară a unei competiții naționale de robotică
În acest sfârșit de săptămână, Hunedoara devine un centru al inovației și creativității tehnologice, găzduind etapa preliminară a unei competiții naționale de robotică. Evenimentul se desfășoară sâmbătă și duminică, 11-12 ianuarie, în Sala de Sport a Liceului Teoretic „Traian Lalescu” și reunește 18 echipe de robotică din 10 județe ale țării, reprezentând școli din vestul și sudul României.
Programul competiției
Evenimentul începe în ambele zile la ora 11:00, iar meciurile propriu-zise se vor desfășura după următorul program:
12:00 – 13:30: prima sesiune de meciuri;
14:30 – 16:45: a doua sesiune de meciuri.
Publicul are acces gratuit, fiind invitat să participe și să susțină echipele tinere în această competiție captivantă.
Organizatori locali și spirit de echipă
Competiția este organizată de echipele de robotică din Hunedoara, RavenTech HD și RobotX Hunedoara, care joacă un rol esențial în promovarea educației STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) în rândul elevilor din comunitate.
Această etapă preliminară este o oportunitate de a celebra inovația, pasiunea pentru tehnologie și spiritul de echipă, oferindu-le participanților șansa de a se califica pentru etapele superioare ale competiției naționale.
Hunedoara își reconfirmă astfel statutul de oraș implicat în educația de excelență și în dezvoltarea competențelor tehnice ale tinerei generații.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
Actualitate
Colectare gratuită a brazilor de Crăciun în Deva: O inițiativă pentru un oraș mai curat și mai verde
Primăria Municipiului Deva, prin Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPIGM), a demarat colectarea gratuită a brazilor de Crăciun de la locuitorii orașului. Scopul acestei inițiative este gestionarea responsabilă a deșeurilor și transformarea pomilor de iarnă în compost, o soluție ecologică ce contribuie la protejarea mediului.
Cum se realizează colectarea?
Pentru o desfășurare eficientă, cetățenii sunt invitați să depoziteze brazii după cum urmează:
În zonele de blocuri: Brazii pot fi lăsați lângă punctele de colectare a deșeurilor menajere.
În zonele de case: Locuitorii sunt rugați să plaseze pomii în fața locuinței și să trimită un mesaj la numărul de telefon 0721472118, indicând adresa exactă (strada și numărul casei).
Programul de colectare
Colectarea se efectuează de luni până sâmbătă, iar locuitorii sunt încurajați să respecte indicațiile pentru a evita deteriorarea spațiilor verzi, a trotuarelor sau a căilor de acces.
Beneficiile inițiativei
După colectare, brazii sunt transformați în compost, o soluție prietenoasă cu mediul, care sprijină reciclarea naturală și promovează sustenabilitatea.
Primăria Deva mulțumește cetățenilor pentru sprijinul acordat acestui proiect și pentru implicarea activă în menținerea orașului curat și responsabil față de natură.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Actualitate
Accident pe trecerea de pietoni. O femeie și un minor au fost răniți
Accident pe trecerea de pietoni. O femeie și un minor au fost răniți
Astăzi, în jurul orei 7:50, Poliția Orașului Petrila fost sesizată cu privire la producerea unui eveniment rutier.
Din primele cercetări, se pare că un bărbat în vârstă de 53 de ani, din municipiul Petroșani, care conducea un autoturism pe strada Republicii, din Petrila, nu ar fi acordat prioritate unei femei în vârstă de 27 de ani, din Petrila și unui minor în vârstă de 9 ani, care erau angajați în traversarea străzii pe trecerea de pietoni. În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea celor doi pietoni, în cauză fiind întocmit dosar de cercetare penală.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu o zi in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali
-
Actualitatecu 2 zile in urma
O tânără de 24 de ani, dată dispărută, după ce a plecat de acasă, din Sântămăria -Orlea