Connect with us
Data: 03/12/2024
.

Actualitate

Proiecte pentru atragerea turiștilor în Centrul Vechi al municipiului Hunedoara

Publicat

pe

În ultimii ani, Castelul Corvinilor a primit din ce în ce mai mulți vizitatori dornici să afle secretele celui mai frumos monument gotic. Este nevoie de dezvoltarea acestei zone, astfel încât atunci când turistul își propune să meargă la Castelul Corvinilor din Hunedoara, să fie nevoit să aloce măcar o zi întreagă tuturor activităților pe care le poate desfășura aici.

În prezent, în curtea castelului se regăsesc două muzee: Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie Hunedoara și Casa Breslelor. Pe lângă acestea, două investiții private atrag și ele o mulțime de vizitatori: Muzeul Trenulețelor și Expoziția Permanentă „Pașii României prin socialism și democrație” (sau „Muzeul Comunismului”, cum i se mai spune).

Unul dintre proiectele care vizează zona centrului vechi al municipiului Hunedoara poartă numele „Revitalizarea Centrului Istoric”. Acesta cuprinde mai multe lucrări de modernizare a zonei, pentru atragerea turiștilor și pentru a crea un spațiu în care localnicii să se poată bucura de timpul liber.

Primul pe listă este „Reabilitarea și modernizarea Parcului Libertății”, amplasat în Piața Libertății pe un teren cu o suprafață de 4.525 mp. Acest parc va deveni un pol generator de evenimente cu important rol social și turistic.

Un alt punct important îl reprezintă „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Muzeului Fierului”. Pe un teren cu o suprafață de 1.696 de metri pătrați, într-o clădire veche, va fi construit un muzeu al fierului. Denumirea în limba germană a Hunedoarei este Eisenmarkt, adică Târgul Fierului. Cu siguranță un muzeu în care să fie prezentată istoria extragerii și prelucrării fierului în această zonă este mai mult decât binevenit și va reprezenta un loc în care turiștii vor zăbovi preț de câteva ore.

Advertisement

În fața Muzeului Fierului va fi amenajată albia râului Cerna prin recalibrare pe o lungime 585 de metri. De asemenea, aici va fi construit un pod pietonal care va lega Parcul Libertății de Muzeul Fierului. În aceeași zonă va fi reabilitat Centrul de tineret.

O altă lucrare absolut necesară o reprezintă îmbunătățirea infrastructurii și a standardelor și condițiilor de trafic pe Strada Castelului, acesta fiind practic drumul pe care îl parcurg vizitatorii atunci când ajung la Castelul Corvinilor.

Ambițiosul proiect are valoarea de 21.104.805,64 de lei, adică aproximativ 4.531.359,24 de euro, iar finanțarea provine din fonduri europene. Durata de realizare a lucrărilor este de 57 luni, mai precis până în 28 februarie 2023. Termenul de începere a lucrărilor este luna mai a anului 2021.

De asemenea, zona de acces în curtea Castelului Corvinilor va fi și ea modificată, prin amenajarea unui parc etnografic „Ținutul Pădurenilor” în zona din spatele Casei Breslelor, la intersecția Străzilor Voinii, Castelului și Constantin Bursan. Parcul va cuprinde următoarele tipuri de construcții: gospodării, ateliere (moară, piuă, teasc ulei, fierărie, varniță, cazan țuică), biserică din lemn. În contextul etnografic al județului Hunedoara, Ținutul Pădurenilor se individualizează prin originalitate și arhaism: nicio altă regiune din țară nu ne poate da ceva mai mult și mai caracteristic sub aspectul etnografic ca regiunea locuită de acești fii ai munților și ai codrilor, atât de departe și atât de puțin alterați de civilizație. Va fi reorganizat circuitul de vizitare al castelului prin amenajarea la intersecția Străzilor Voinii, Castelului și Constantin Bursan a unei noi intrări, prevăzute cu case de bilete adecvate fluxului de vizitatori. De-a lungul străzii Castelului, vor fi amenajate spații comerciale care să corespundă tuturor normelor din domeniu, astfel încât aceste activități să se desfășoare într-un mod civilizat.

Gardul ce delimitează domeniul Castelului Corvinilor este uzat fizic și moral. Acesta va fi înlocuit cu unul adecvat, în armonie cu Castelul, iar zidul care îl susține va fi și el reparat.

Advertisement

Alt proiect ambițios care vizează zona Castelului Corvinilor este realizarea unui parc tematic medieval. Acest proiect presupune valorificarea turistică a grădinii și șanțurilor Castelului Corvinilor printr-o serie de restaurări și amenajări. Astfel, vor fi construite două podețe peste pârâul Zlaști, completate cu alei, va fi refăcută moara, în care vor fi amenajate expoziții, va fi amenajat un loc de joacă pentru copii și un amfiteatru, o scenă demontabilă, un ansamblu de scări care vor intra din albia râului Zlaști în șanțul sec, pe sub podul mobil ce leagă Castelul cu galeria suspendată aferentă turnului Nebojsa. Aleea va continua în grădina Castelului Corvinilor, unde se vor amenaja următoarele obiective turistice: poligon de tir cu arcul, arenă pentru turnir, grajduri pentru cai, căsuțe pentru meșteșuguri și artizanat.

Cantitatea mare de componente artistice din piatră care provin din Castelul Corvinilor sau de la restaurările pe care le-a suportat și care se găsesc în depozitele Muzeului impune amenajarea unei expoziții de acest tip în Curtea Husarilor. Realizarea acestui nou obiectiv va duce, pe lângă valorificarea bogatului patrimoniu, la o mai bună înțelegere de către vizitatori a evoluției monumentului cât și la prelungirea vizitei în Castel și a șederii în orașul nostru.

Se va realiza, de asemenea, ambientarea Castelului Corvinilor cu expoziții și piese de mobilier. O altă încăpere care poate constitui un exemplu în ceea ce privește proiectele din Castelul Corvinilor în etapa post-restaurare este Pivnița de vinuri. Și acest spațiu urmează a fi ambientat astfel încât să ilustreze pe deplin denumirea.

Adăpostul de apărare civilă poate constitui o veritabilă atracție în oferta turistică locală, în condițiile în care valorificarea obiectivelor din cel de-al Doilea Război Mondial și din Războiul Rece reprezintă un trend la nivel european. Intenționăm ca în interiorul Adăpostului de apărare civilă să amenajăm o expoziție de profil, în care, pe lângă obiectele specifice unui asemenea spațiu, să fie inclus planul de apărare al localității, respectiv al Combinatului Siderurgic și unitățile militare care erau implicate.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Expoziție de cabaline și ovine la Hațeg, pe 6 decembrie

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Orașului Hațeg organizează, pe 6 decembrie 2024, o expoziție de cabaline și ovine în incinta târgului de animale de pe strada Horea. Evenimentul, care promovează tradiția creșterii animalelor în județul Hunedoara, este deschis tuturor deținătorilor interesați să participe cu exemplarele lor.

”Vă aducem la cunoștință că, în data de 06 Decembrie 2024 se organizează EXPOZIȚIE DE CABALINE SI OVINE la Hațeg, pe strada Horea (incinta târgului de animale). Deținătorii ce doresc sa participe la EXPOZIȚIA DE CABALINE SI OVINE trebuie sa se înscrie pe lista deschisă la Primăria Orașului Hațeg, serviciul ADPP sau prin e-mail la primaria.hateg@yahoo.com, pănă JOI, 05.12.2024, ora 14:00. De asemenea, vă reamintim măsurile sanitar-veterinare care trebuie intreprinse cu ocazia acestui eveniment: Accesul animalelor se va face pe bază de tabel în care sunt înscrise date cu privire la numele proprietarului, codul de exploatație, adresa exploatației, numărul și mijlocul de identificare al animalelor. Animalele trebuie să provină de pe raza județului Hunedoara din exploatații indemne, libere de boli infectocontagioase, să nu provină din zone de protecție și supraveghere a focarelor active. Este interzisă cu desăvârșire comercializarea animalelor prezente la expoziție. Transportul animalelor din cadrul exploataților de origine la locul organizării evenimentului se va face cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar veterinar după o prealabilă dezinfecție a acestora. Unităție de alimentație pubică și micii producători care doresc participarea la eveniment trebuie să depună o cerere, insotita de documentul de inregistrare sanitara, la Primăria Orașului Hațeg, serviciul ADPP până în data de 03 Decembrie, pentru ca acesta din urmă să poată solicita DSVSA Hunedoara obținerea avizului temporar de funcționare”, informează reprezentanții Primărie Orașului Hațeg.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Fapte bune de la cei mici: Grădinița PP7 Deva donează peste 900 kg de fructe și legume persoanelor vulnerabile

Publicat

pe

Redactat de

Preșcolarii și educatoarele de la Grădinița PP7 din Deva au demonstrat că solidaritatea începe de la vârste fragede, colectând peste 900 de kilograme de fructe și legume în cadrul campaniei sociale „Săptămâna fructelor și a legumelor donate”.

Acțiunea, desfășurată în perioada 25–29 noiembrie 2024, a implicat peste 150 de copii, părinți și cadre didactice, care au contribuit la strângerea a 454 kilograme de fructe și 477 kilograme de legume. Donațiile au ajuns la familii și persoane vulnerabile din evidențele Direcției de Asistență Socială Deva, dar și la copiii din centrele de zi și casele de tip familial din Deva și Săulești.

Sprijin pentru comunitate

Pe 29 noiembrie, 20 de persoane cu vârste între 4 și 90 de ani, inclusiv copii și persoane cu dizabilități, au primit pachete cu fructe. Beneficiarii au fost selectați din imobilele sociale și din rândul persoanelor vârstnice care beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu.

Organizatorii au subliniat importanța campaniei nu doar pentru beneficiarii direcți, ci și pentru educația preșcolarilor. „Copiii au învățat cât de important este să dăruiești și să fii generos. Astfel de acțiuni îi ajută să-și formeze valori esențiale, precum omenia și responsabilitatea,” au declarat reprezentanții Grădiniței PP7.

Parte dintr-un proiect național

Campania „Săptămâna fructelor și a legumelor donate” este organizată la nivel național în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC). Proiectul încurajează elevii și profesorii să participe la activități de voluntariat care sprijină persoanele defavorizate, contribuind la integrarea lor socială și la consolidarea spiritului de comunitate.

Acțiuni similare au avut loc în școli și grădinițe din toată țara, dovedind încă o dată că prin solidaritate se pot face schimbări semnificative în viețile celor aflați în dificultate.

Advertisement

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Citeste mai mult ...

Actualitate

„Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”: Programe artistice și ateliere tematice în centrele din subordinea DGASPC Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

“Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”, celebrată astăzi, 3 decembrie, va fi marcată în centrele din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Hunedoara, prin rograme artistice și ateliere tematice.

 

În fiecare an, la data de 3 decembrie, este marcată “Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”, în semn de solidaritate cu acestea. În 2024, DGASPC Hunedoara, împreună cu beneficiarii centrelor rezidențiale și de zi pentru persoane adulte cu dizabilități din subordinea instituției, alături de reprezentanți ai unor instituțiilor publice și private, vor marca această zi ca un nou prilej de conștientizare a problematicii persoanelor cu dizabilități.

„Toți diferiți, toți egali”

Potrivit reprezentanților instituției, această zi va fi marcată de către DGASPC Hunedoara în toate serviciile de tip rezidențial pentru copii și persoane adulte cu dizabilități, prin organizarea de programe artistice dedicate acestui eveniment ce se vor desfășura cu participarea tuturor beneficiarilor, ateliere de lucru manual cu tematică de Crăciun și mese festive.

Advertisement

“Agenda evenimentelor dedicate acestei zile va debuta la cele trei centre din Păclișa sub tema “Toți diferiți, toți egali”. Vor fi organizate ateliere de lucru manual si desen pentru beneficiari sub denumirea ”Poveștile noastre” și va fi realizat un ”Copac al dorințelor” cu lucrări personale. Apoi în cadrul atelierelor de muzică beneficiarii își vor exprima emoțiile prin cântec într-un mic spectacol de colinde, cântece patriotice și iarnă. Agenda continuă la cele două centre din Brad, ocazie cu care beneficiarii mai tineri îi vor vizita pe cei mai în etate. Va fi organizată o tombolă aniversară pentru toți participanții iar apoi un grup de măicuțe de la Mănăstirea Crișan vor susține un program de colinde. Ziua se va încheia cu un program artistic susținut de tineri artiști instrumentali din localitate. Acțiunile vor continua la centrul din Geoagiu cu vizita elevilor de la Liceul Tehnologic Agricol Alexandru Borza și a preotului local. Vor fi prezenți în vizită și beneficiari din cadrul Locuințelor Protejate pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Orăștie. Aceștia din urmă își vor încheia ziua vizitând Târgul de Crăciun din Orăștie. Evenimentele dedicate acestei zile se vor încheia la centrul din Brănișca prin acțiunea Asociației Inimi Generoase. Vor fi donate beneficiarilor dulciuri și lucrări, realizate de copii la atelierul meșteșugăresc al asociației, constând în brăduți și felicitări. Acțiunea se va încheia cu colindele și urările copiilor”, au informat reprezentanții DGASPC Hunedoara.

Aproape 20.000 de adulți și peste 1.300 de copii cu dizabilități

Situația statistică la nivelul DGASPC Hunedoara indica, la sfârșitul trimestrului al treilea al anului 2024, un număr de 19.911 persoane adulte cu dizabilități neinstituționalizate și 1.375 copii cu dizabilități, persoane care beneficiază de drepturile și facilitățile prevăzute de Legea nr. 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare. Tot la această dată, în sistemul de protecție al DGASPC Hunedoara, beneficiau de servicii de găzduire și îngrijire 344 persoane adulte cu dizabilități.

“DGASPC Hunedoara urează tuturor celor care sărbătoresc Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi” multă sănătate şi linişte sufletească!”, a transmis Geanina Marina Ianc, director general la DGASPC Hunedoara.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate