Actualitate
Proiectele administrației din Sarmizegetusa sunt în plină derulare

Toată lumea ştie că localitatea hunedoreană Sarmizegetusa a fost capitala Daciei Romane, de aici plecând, practic, formarea poporului român. În prezent, comuna Sarmizegetusa, situată în Ţara Haţegului, la limita cu judeţul Caraş – Severin, are o populaţie de aproximativ 1.200 de locuitori, care locuiesc în cinci sate, acestea fiind localitatea de reşedinţă omonimă şi aşezările aparţinătoare Breazova, Hobiţa – Grădişte, Păucineşţi şi Zeicani.
Ecologie și eficientizare energetică
La ora actuală, una dintre prioritățile admistrației publice locale din comuna hunedoreană Sarmizegetusa este, ca și în alte așezări din țară, cea de protejare a mediului înconjurător. În acest sens, edilii din fosta capitală a Aciei Romane au depuse mai multe proiecte. „Avem, în primul rând, depus un proiect pentru eficientizarea energetică a clădirilor de utilitate publică. Pentru unitatea de învățământ din centrul de comună avem un proiect de eficientizare energetică, prin montare de panouri fotovoltaice, pompe de căldură și anveloparea exterioară a imobilului. De asemenea, sunt în dezbatere publică proiecte similare și pentru clădirile în care funcționează celelalte instituții ale statului din comună, pe proiectele depuse în acest sens. La acest capitol al protecției mediului înconjurpător doresc să precizez că, prin Agenția Fondului de Mediu (AFM) avem un proiect aprobat pentru stații de încărcare a autovehiculelor electrice, iar, pe Programul Național de Redresare și Rezilență (PNRR), am fost cuprinși în lista – sinteză pentru achiziționasrea de microbuze școlare ecologice. Și, nu în ultimul rând, doresc să reamintesc că, pe Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny», avem un proiect de introducerea canalizării în satele Sarmizegetua, Hobița – Grădiște și Breazova, unde avem rețea centralizată de apă potabilă, urmând ca, în curând, să predăm amplasamentul operatorului din domeniu pentru a demara investiția”, a declarat Leontin Dorin Hibais, primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa.
Pentru comunitate
În comuna Sarmizegetusa se află în derulare și alte proiecte, în interesul comunității. „Este în plină derulare operațiunea de cadastrare a terenurilor agricole aparținând persoanelor fizice, aceasta fiind gratuită. De asemenea, În această perioadă continuă lucrările de reabilitare la patru cămine culturale din comună, fiind vorba despre cele din satele aparținătoare Sarmizegetusa, Păucinești, Zeicani și Breazova. Lucrările decurg bine și sper să fie finalizate în acest an. Totodată, urmărim cu interes lucrările de restaurare și, totodată, la susținem. Aceste lucrări se derulează printr-un proiect cu finanțare europeană, prin Consiliul Județean, și au termen de finalizare luna noiembrie a acestui an. De asemenea, în afara Amfiteatrului, alte două proiecte vor fi realizate în Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cu fonduri atrase prin PNRR. Unul dintre acestea vizează restaurarea intrarării în Forul lui Traian și conservarea unor monumente, iar al doilea crearea unui spatiu expozitional de aproape 1.000 de metri pătrați la intrarea în situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Sunt convins că, odată cu implementarea acestor proiecte, fluxul de turiști va crește, ceea ce va aduce numai beneficii localității noastre”, a mai menționat Leontin Dorin Hibais, primarul din Sarmizegetusa.
Despre comună
Fără îndoială cel mai cunoscut edificiu din comună este acela al ruinelor capitalei Daciei Romane, din satul de reşedinţă, iar această bogăţie istorică nu a fost ignorată, de-a lungul timpului, de autorităţile publice locale de aici, fiind intens promovat. De asemenea, pe raza comunei, de unde se poate pleca spre valea Râului Mare și înspre Munții Retezat, mai pot fi văzute urmele cetății dacice de la Zeicani sau situl arheologic de la Breazova, iar în Sarmizegetusa este deschisă o secție a Muzeului Civilizației Dacice și Romane de la Deva.
Actualitate
Avem hunedoreni la mondialele de fudokan

Șase sportivi de la Budo Kurai Samurai Hunedoara au participat la Finala Campionatului National de Karate fudokan, cu rezultate excelente, aceștia cucerind 17 medalii.
Cele mai bune rezultate le-a obținut Maya Suciu, care a devenit triplă campioană națională. Totodată, Robert Andonache a devenit triplu vicecampion național, iar Ianis Sărmășan a cucerit cinci medalii, una de argint și patru de bronz. De asemenea, Luca Mureș a cucerit un argint și un bronz, Robert Andrei a fost de trei ori pe locul al treilea, iar Luca Gălățeanu a urcat, într-un rând, pe ultima treaptă a podiumului de premiere. Prin aceste rezultate toți cei șase sportivi de la Budo Kurai Samurai Hunedoara au obținut calificarea la Campionatul Mondial de karate fudokan din Polonia.
Practicanții de arte marțiale de la clubul hunedorean sunt pregătiți de Janos Simo, 6 DAN, care este și vicepreședinte al Federației de Karate Fudokan și Discipline Asociate din România.
Actualitate
Ștafetă de bronz

Zilele trecute au avut loc, la București, Campionatele Naționale de atletism în sală pentru juniori U13 și U14.
Printre tinerii atleți prezenți în Capitală s-au numărat și cei legitimați la ACS Triathletic Hunedoara, unde sunt antrenați de profesorul Florin Bucur. Hunedorenii, care au concurat la categoria U13, au avut o evoluție remarcabilă, reușind cucerirea unei medalii de bronz la ștafeta de 4X2 tururi fete, care le-a avut în componență pe Lorena Foca, Sara Beiu, Afrodite Poenar și Antonia Bucur. De asemenea, Aidan Popa a fost pe patru la 60 plat și al cincilea la 200, în vreme ce Antonia Bucur a fost a opta în finala de la 200 de metri.
Actualitate
Cel mai performant mamograf din România, operațional la Hunedoara

Femeile din Hunedoara și împrejurimi vor avea acces la investigații medicale de înaltă precizie, fără a mai fi nevoite să parcurgă zeci de kilometri. Cel mai modern mamograf din România devine operațional începând de astăzi, în Ambulatoriul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara.
Aparatul, achiziționat cu sprijinul Primăriei Municipiului Hunedoara, a reprezentat o investiție de aproximativ 500.000 de euro și este destinat atât pacientelor programate în ambulatoriu, cât și celor internate în spital, la recomandarea medicului curant.
Cum pot beneficia pacientele de investigații gratuite?
Mamografiile 2D sunt disponibile pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, în timp ce pentru mamografiile 3D este necesar un bilet de trimitere de la un medic specialist. De asemenea, ecografiile de sân pot fi efectuate cu trimitere de la medicul de familie sau de la un specialist.
Programări și orar de funcționare
Programările se fac luni și miercuri, între 13:00 și 14:00, la numărul de telefon 0757.070.792.
Mamografiile vor fi realizate conform următorului program:
Luni și miercuri: 08:00 – 14:00
Joi: 14:00 – 20:00
Sprijin pentru sănătatea hunedorencelor
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a subliniat importanța acestei investiții pentru comunitate: „Am răspuns pe loc afirmativ solicitării de sprijin formulate de Spitalul Municipal când a venit vorba despre nevoia unui mamograf la Hunedoara. Susținerea domeniului sănătății a fost mereu prioritară pentru mine. Mă bucur că avem aici cel mai modern mamograf din România și anticipez că acesta va deservi nu doar orașul, ci și o bună parte a județului Hunedoara. Felicit echipa de conducere a Spitalului Municipal pentru implicare și sunt sigur că și această nouă investiție va salva vieți”.
Noua dotare reprezintă un pas semnificativ pentru îmbunătățirea serviciilor medicale locale, facilitând accesul rapid la investigații esențiale pentru depistarea precoce a cancerului de sân.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
- Actualitatecu 3 zile in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu 3 zile in urma
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program
- Actualitatecu 3 zile in urma
Corvinul – FC Bihor în Cupa României
- Actualitatecu 2 zile in urma
Eleve de la Liceul de Arte “Sigismund Toduță” din Deva, rezultate remarcabile la Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”
- Actualitatecu 3 zile in urma
Petrila, mai curată: Campania de primăvară continuă cu implicarea cetățenilor
- Actualitatecu 3 zile in urma
Șoferi depistați în stare de ebrietate și fără permis în județul Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
Vaporașele de la Șoimuș revin curând pe râul Mureș. Plimbările de agrement ar putea fi reluate înainte de sărbătorile pascale
- Actualitatecu 3 zile in urma
Surprize în Liga 4