Connect with us
Data: 23/06/2024
.

Actualitate - Eveniment

Proiectul „Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european” intră în linie dreaptă

Publicat

pe

Contractul pentru serviciile de proiectare și asistență tehnică pentru obiectivul „Conservarea, restaurarea și punerea în valoare a Cetății Sarmizegetusa din cadrul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, punct Dealul Grădiștii”, a fost semnat, în această dimineață, la Deva, de reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Hunedoara și asocierea formată din Institutul Național al Patrimoniului (INP), SC Profesional Construct Proiectare SRL București și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București.

 

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, și managerul Institutului Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlici, au parafat documentul în cadrul unei scurte ceremonii desfășurată în Sala Mare de Ședințe a CJ Hunedoara.

„Este un proiect important pentru județul Hunedoara, ne bucurăm că am reușit să atragem această finanțare pentru Sarmizegetusa Regia, unul dintre cele mai spectaculoase și valoroase situri dacice de la noi din țară. Avem încredere că partenerul nostru, Institutul Național al Patrimoniului și asociații săi, va elabora un proiect tehnic menit să salveze o componentă importantă a monumentului UNESCO și să revitalizeze întreg ansamblul de vestigii. Suntem mândri că putem implementa un astfel de proiect, realizat în premieră într-un sit dacic, dar avem și o mare responsabilitate privitoare la modul cum se vor derula activitățile și cum se va pune în valoare situl” a declarat președintele Laurențiu Nistor la finalul ceremoniei de semnare a contractului.

 

Advertisement

Etapele proiectului

 

Prima etapă a contractului cuprinde elaborarea documentației în vederea emiterii certificatului de urbanism, elaborarea documentațiilor tehnice pentru obținerea avizelor și acordurilor conform certificatului de urbanism, a Documentației Tehnice pentru obținerea Autorizației de Construire (D.T.A.C), a Documentației Tehnice pentru Organizarea Execuției (D.T.O.E).  Etapa a II-a cuprinde elaborarea Proiectului Tehnic, inclusiv a caietelor de sarcini și a detaliilor de execuție. Etapa a III-a prevede acordarea de asistență tehnică de către proiectant pe toată perioada execuției lucrărilor, până la recepția finală. Pentru cele primele două etape, termenul de realizare prevăzut în contract este de 120 de zile.

 

Peste 600.000 de lei, valoarea contractului pentru servicii de proiectare

Advertisement

 

Valoarea contractului pentru serviciile de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului se ridică la 612.850 de lei (inclusiv TVA).

Proiectul „Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european” este finanțat prin Programul RO-CULTURA, apelul „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”, program finanțat prin Granturi SEE (fonduri norvegiene) 2014 – 2021.

Promotorul proiectului este Consiliul Județean Hunedoara. Partenerul român în cadrul proiectului este Fundația Mihai Eminescu Trust, iar partenerul norvegian este Møre & Romsdal County Council.

Obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat și revitalizat, valorificat cultural și economic, care să atragă după sine creșterea numărului de vizitatori și să sporească interesul pentru istoria obiectivului înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de celelalte cinci cetăți dacice din Munții Orăștiei, care compun ansamblul fortificat.

Advertisement

 

Ce lucrări vor avea loc în situl de la Sarmizegetusa Regia

 

Principalele activități vizate de proiect constau în restaurarea, revitalizarea/punerea în valoare a monumentului istoric restaurat, prin implementarea planului de valorificare a monumentului istoric, instruire, management, monitorizare și audit. Etapele de restaurarea includ: cercetări arheologice, taluzări și amenajări ale terenului, refacerea incintei militare, care are circa 1 km lungime, și a porților de acces, refacerea și îmbunătățirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, signalectică, amenajare lapidariu și adăpost pentru vizitatori, precum și amenajarea finală a sitului prin plantarea de vegetație.

Cât privește revitalizarea cetății, se are în vedere digitizarea monumentului patrimoniu UNESCO. Pe baza digitizării, utilizatorul va avea acces la imagini ce reconstituie diverse locații din Cetate din perioada daco-romană.

Cei doi parteneri din proiect vor asigura componenta de punere în valoare a Cetății Sarmizegetusa Regia pentru o mai bună valorificare a imaginii sitului.

Advertisement

 

Valoarea totală a proiectului este de aproape trei milioane de euro

 

Valoarea totală a proiectului este de 13.290.477,62 lei (2.746.250,15 euro), iar valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național) este de 9.182.390,99 lei (1.897.384,23 euro). Cofinanțarea asigurată de Consiliul Județean Hunedoara se ridică la aproximativ 850.000 de euro.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Cel mai fain târg din Ardeal revine la Deva, la sfârșitul acestei săptămâni

Publicat

pe

Redactat de

O nouă ediție a Târgului „Produs de Cluj” va avea loc, la sfârșitul acestei săptămâni, la Deva. Meșteri populari, artizani și producători își vor expune roadele muncii lor, din atelier sau din fermă, în parcarea Shopping City Deva.

Pe standurile târgului vor putea fi găsite tot felul de produse tradiționale, articole de artizanat, dulciuri și multe altele. Pentru cei mici va fi pus la dispoziție un parc de distracții, iar pe scenă vor urca mai mulți îndrăgiți interpreți de folclor.

“Revenim, cu drag, la Deva și aducem toate cele bune de la noi, din ferme și ateliere, de la preparate alimentare tradiționale, produse apicole, turtă dulce și ciocolată de casă, uleiuri presate la rece și siropuri naturale. Avem și articole de artizanat, costume populare, podoabe și obiecte de marochinărie, lavandă, articole din lemn și jucării pentru copii. Relaxarea și distracția este garantată în parcul de distracții și la terasele pregătite pentru voi! Ne petrecem împreună, după cinci ani, cu artiștii dumneavoastră preferați, adevărați virtuosi, care vor susține zilnic spectcole de folclor. Pentru că noi suntem Produs de Cluj, cel mai fain târg din Ardeal, și vă asteptăm în parcarea Shopping City Deva din 21 până pe 23 iunie, de la 10:00 la 22:00!”, au transmis organizatorii.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Cluj, în colaborare cu Shopping City Deva, prin Asociația Produs de Cluj Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Etapa Națională a Concursului „Cu viața mea apăr viața” 2024, succes răsunător la Deva

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 16-19 iunie 2024, Deva a fost gazda etapei naționale a concursului de protecție civilă „Cu viața mea apăr viața”.

Evenimentul, care a adunat 120 de elevi din toată țara, a fost găzduit de Colegiul Național „Decebal”, parcul Cetate și Sala Sporturilor din Deva.

Participanții, proveniți din județele Alba, Argeș, Bihor, Botoșani, Buzău, Covasna, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Tulcea, Caraș-Severin, Iași, Brăila, Galați, Harghita, Arad, Sălaj, Hunedoara și București, au demonstrat cunoștințe solide și abilități practice impresionante în domeniul protecției civile. Toți concurenții au trecut cu succes probele competiției.

Pe podium au urcat cei mai buni dintre cei buni:

Secțiunea Gimnaziu:

Școala Gimnazială „Spiru Haret” – Dorohoi, Botoșani
Liceul Teoretic „Ion Constatin Brătianu”, Structura școlară gimnazială „Ovid Densușianu” – Hațeg, Hunedoara
Școala Gimnazială – Sarichioi, Tulcea

Advertisement

Secțiunea Liceu:

Colegiul Național „Octavian Goga” – Miercurea Ciuc, Harghita
Liceul Teoretic „Ion Constatin Brătianu” – Hațeg, Hunedoara
Liceul „Dr. Lazar Chirilă” – Baia de Arieș, Alba

Elevii au avut ocazia să viziteze obiective turistice importante din județul Hunedoara, inclusiv Castelul Corvinilor și cetățile dacice. În ultima seară, aceștia au socializat în jurul unui foc de tabără, consolidând prieteniile și schimbul de experiențe.

Festivitatea de premiere a marcat încheierea competiției, fiind onorată de prezența doamnei mr. Bucă Novăcianu Maria din partea IGSU, prefectul județului Hunedoara, inspectorul școlar general al județului Hunedoara și reprezentanți ai autorităților publice locale.

Elevii au fost felicitați pentru cunoștințele teoretice și practice demonstrate, implicarea și spiritul de echipă, dar și pentru comportamentul impecabil pe parcursul întregului concurs. Evenimentul a fost un adevărat succes, subliniind importanța educației în protecția civilă și formarea tinerilor în gestionarea situațiilor de urgență.

Advertisement

Acest concurs nu doar că a pus în lumină abilitățile tinerilor, dar a și încurajat conștientizarea importanței protecției civile în rândul acestora, contribuind la dezvoltarea unei generații mai pregătite și mai responsabile.

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Activitate de educație rutieră organizată de polițiști la o unitate școlară din Orăștie

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii hunedoreni au organizat o activitate de educație rutieră la o școală din Orăștie.  

În cadrul campaniei naționale de prevenire a accidentelor rutiere, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Orăștie au desfășurat, ieri, o activitate educativă la Școala Generală „Dr. Aurel Vlad”, din Orăștie (clasa pregătitoare). Scopul acestei acțiuni a fost de a-i învăța pe cei mici regulile de bază ale circulației rutiere, promovând astfel siguranța pe drumul public, încă de la vârste fragede.

Activitatea a inclus sesiuni interactive, jocuri și demonstrații practice menite să capteze atenția celor mici și să le transmită informații despre regulile de circulație, într-un mod accesibil și atractiv. Polițiștii le-au explicat copiilor importanța respectării semnelor de circulație, a traversării străzii pe trecerea de pietoni și a purtării centurii de siguranță, atunci când călătoresc cu mașina.

Cu ajutorul unor materiale didactice special concepute, copiii au avut ocazia să învețe cum să recunoască semnele de circulație și să înțeleagă semnificația acestora. De asemenea, au fost prezentate scenarii în care copiii ar putea fi puși în situații periculoase și modalitățile corecte de a reacționa.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, unde cei mici au avut ocazia să discute cu polițiștii despre regulile de circulație și să primească răspunsuri la curiozitățile lor. Fiecare copil a primit materiale informative și a avut ocazia de a urca în autospeciala de interveție a polițiștilor.

Polițiștii își propun ca, prin acest gen de activități, să construiască o generație de pietoni și viitori conducători auto mai responsabili și conștienți de pericolele traficului rutier.

Advertisement

Serviciul Rutier Hunedoara va continua să organizeze astfel de acțiuni în școli și în grădinițe, la nivelul întregului județ, în parteneriat cu unitățile de învățământ și în cursul anului școlar 2024-2025.

FOTO: IPJ Hunedoara

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate