Pentru lărgirea USL
Până în toamnă, protocoale de colaborare între cele două formaţiuni politice vor fi semnate în tot judeţul şi la nivelul CJ Hunedoara
După ce la ultimele alegeri locale, cele două formaţiuni politice, PSD şi UNPR, au fost contracandidate, fiecare făcând parte din alianţe politice diferite, de ieri, în cadrul Consiliului Local (CL) Deva acestea vor fi partenere şi vor susţine proiectele propuse de primarul Petru Mărginean. Până în luna septembrie asemenea protocoale vor fi semnate la nivelul tuturor unităţilor administrativ teritoriale din judeţ şi la nivelul Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara.
În urma acestei colaborări numărul consilierilor locali din partea USL ajunge la 14, ceea ce înseamnă că uniunea va avea câştig de cauză şi în cazul hotărârilor care trebuiesc votate cu o majoritate de două treimi în CL Deva. Potrivit reprezentanţiilor noii alianţe această colaborare nu va aduce decât beneficii devenilor. „Protocolul pe care l-am semnat la nivelul municipiului Deva, sunt convins, că este de bun augur pentru deveni. Am mărit numărul de consilieri din partea USL şi cred că la ora actuală nu mai avem nicio scuză pentru a nu asigura o viaţă decentă şi a nu îmbunătăţi condiţiile de trai ale fiecăruia dintre locuitorii din municipiul Deva”, a precizat preşedintele PSD Deva, Cosmin Nicula.
Fără atacuri publice între membrii alianţei
Potrivit protocolului semnat ieri la Deva, liderii celor două formaţiuni politice în cadrul CL vor fi Vasile Ţonea din partea PSD şi Marcel Morar din partea UNPR. Iar membrii noii alianţe se vor consulta înainte de şedinţele ordinare şi extraordinare, dar şi a votului hotărârilor din comisiile de specialitate pentru a nu exista situaţii în care UNPR şi PSD să aibă opinii divergente. Ba mai mult, când vine vorba de bugetul general sau proiectele cu un impact major asupra comunităţii, acestea vor fi votate doar după o amplă analiză în cadrul USL Deva.
Un alt punct din cadrul protocolului prevede că în declaraţiile publice nu sunt permise atacurile reciproce între consilierii aparţinând celor două partide. „Consider că în baza acestui protocol nu o să mai aibă loc acele discuţii contradictorii între consilieri, fiindcă totul se hotărăşte înainte la nivelul alianţei. Sperăm să avem o colaborare bună şi fructoasă pentru deveni, ei fiind principalii beneficiari ai alianţei”, susţine preşedintele UNPR Deva, Mirel Baciu.
Absenţele nejustificate care au ca urmare „căderea” la vot a propriilor proiecte sau promovarea iniţiativelor controversate ale adversarilor politici vor fi sancţionate de fiecare formaţiune din care face parte respectivul consilier, conform propriului statut, ajungându-se până la excluderea şi pierderea calităţii de ales local dacă nu respectă punctele din cadrul protocolului de colaborare.