Actualitate - Eveniment
„Puncte de vedere” – expoziție a membrilor AAFH, în clădirea fostei Sinagogi din Orăștie
Asociația Artiștilor Fotografi Hunedoreni (AAFH) și Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva (MCDR), prin intermediul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie, vă invită la vernisajul expoziției intitulate „Puncte de Vedere”, eveniment ce va avea loc joi, 14 martie 2024, începând cu ora 18:00, în clădirea fostei Sinagogi din Municipiul Orăștie, situată pe Strada Cetății, numărul 1.
Expoziția prezintă publicului 24 de lucrări, de la tot atâția artiști fotografi, printuri de mari dimensiuni (100×70 cm), creații care reprezintă o sinteză a nivelului valoric al expozanților, lucrări fotografice selectate din cadrul expozițiilor ce au avut loc la Galeria de Artă a Municipiului Hunedoara, „FotoGrafic ART”, în februarie 2024 și a Salonului de iarnă, intitulat „Foto DIALOG”, de la MCDR, în decembrie 2023, evenimente ce s-au bucurat de patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România.
Expoziția „Puncte de Vedere”, așa cum ne dezvăluie titlul evenimentului, conține o varietate conceptuală a lucrărilor, ce are la bază dificila sarcină de a distila munca de teren, pentru a o transforma în imagine cu încărcătură emoțională, o îngemănare combinatorie a genurilor fotografice, ce greu poate fi descrisă în cuvinte.
„Evenimentul este o pledoarie despre realitate, o realitate obiectivă care se transformă în limbaj pictural, mai mult sau mai puțin alterat de tușa artistului. Pe de o parte, realismul se întoarce la formele de început, când artistul transcria realitatea în imagine celebrând natura și corpul uman. Leonardo da Vinci susținea că adevărata și neîntrecuta tehnică pentru a crea o operă de artă autentică este reprezentarea directă și fidelă a unui obiect natural. Pe de altă parte, consemnarea se poate construi ca imagine ce stă sub semnul deconstrucției controlate, o atitudine experimentală de abordare a unei noi realități, ca interpretare arzând în irealitate. Mai presus de orice provocare tehnică, expoziția de la Orăștie vorbește despre idei, conferind conținut bucuriei de a celebra faptul că vedem în mod diferit lumea”, spune Grigore Roibu, președinte AAFH.
Expun: Francisc Németh, Vasile Sârb, Sebastian Vasiu, Octavian Simion, Nicolae Oprea, Cătălin Mătăsaru, Călin Corpaciu, Alexandru Popa, Horea Preja, Marius Isfan, Alexandru Corici, Andrei Rosetti, Daniel I. Iancu, Mihai Panaitescu, Iulian Solda, Edwina Kasler, Radu Muntean, Cristian Rus, Adrian Sopincean, Marius Țăruși, Ioan Todor, Cristian Resiga, Adrian Stoica, Grigore Roibu.
Curatori: Mihai Căstăian, Grigore Roibu, Daniel I. Iancu.
Expoziția este rodul colaborării parteneriale dintre AAFH, MCDR și Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie. Manifestarea expozițională, aflată la cea de-a treia ediție, duce mai departe intenția noastră de a face înțeles fenomenul fotografic contemporan și promovarea creației artistice prin intermediul unui limbaj universal care completează spațiile goale despre trecut și prezent.
Actualitate
Tânăr din Deva prins cu substanțe suspecte. Dosar penal pentru deținere de droguri
Dosar penal întocmit de către polițiști, ca urmare a depistării unui tânăr ce deținea substanțe susceptibil a face parte din categoria celor interzise
La data de 28 noiembrie 2024, în jurul orei 01:00, polițiștii Biroului Ordine Publică Deva au observat, pe o stradă din Deva, trei tineri care manifestau un comportament ciudat.
În urma legitimării, polițiștii au stabilit că cei trei sunt din municipiul Deva și sunt în vârstă de 18 și de 19 ani. Ca urmare a efectuării controlului corporal, asupra unuia dintre tineri, în vârstă de 19 ani, polițiștii au găsit o cantitate de substanță solidă, de culoare brun-închis, ambalată în folie din plastic.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, iar substanța respectivă a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor, de către polițiștii S.C.C.O. Hunedoara.
Actualitate
Trafic rutier închis temporar, de “Ziua Națională a României”, pe strada Călugăreni din Deva
Ceremonialul militar organizat de ,,Ziua Națională a României” aduce restricții de circulație în zona Cimitirului Eroilor din municipiul Deva, de pe strada Călugăreni.
“Duminică, 1 Decembrie 2024, între orele 11:00 – 13:00, circulația rutieră va fi închisă pe strada Călugăreni – pe tronsonul cuprins între intersecția cu strada Eroilor și străzile Scoruș și Nucilor, din municipiul Deva, ca urmare a desfășurării festivităților ocazionate de “Ziua Națională a României””, au informat reprezentanții Primăriei Deva.
Primăria Municipiului Deva face apel la toți participanții la traficul rutier să respecte restricțiile instituite și semnalizarea rutieră temporară.
Actualitate
Siguranță pe două roți. Reguli esențiale pentru bicicliști și utilizatorii de trotinete electrice
Acțiune de prevenire a evenimentelor rutiere în care pot fi implicați conducătorii de biciclete și trotinete electrice. Polițiștii rutieri au desfășurat, în cursul zilei de ieri, ample acțiuni preventive pentru a verifica legalitatea deplasării persoanelor care utilizează biciclete sau trotinete electrice.
Din fericire, în urma controalelor, nu au fost constatate nereguli majore, însă polițiștii le reamintesc celor care se deplasează pe două roți câteva reguli esențiale pentru siguranță.
”Persoanele care se deplasează pe două roți sunt obligate să respecte regulile de circulație, la fel ca orice alt participant la trafic. O atenție deosebită trebuie acordată în momentul schimbării direcției de mers, care se va face doar după o temeinică asigurare și după ce ați semnalizat intenția dumneavoastră și sunteți siguri că ceilalți participați la trafic au observat-o.
Purtați cască și echipament de protecție și elemente reflectorizante pentru a fi vizibili în trafic, mai ales pe timp de noapte. Se interzice circulația atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă.
În localitățile unde există piste dedicate bicicletelor și trotinetelor, deplasarea trebuie să se facă exclusiv pe acestea, evitând circulația pe trotuare sau carosabil, dacă nu este permisă.
Fiți vigilenți în intersecții, în apropierea trecerilor de pietoni și în zonele aglomerate, pentru a preveni incidentele (traversarea străzii pe trecerea pentru pietoni se va face doar după ce ați coborât de pe bicicletă/trotinetă și v-ați asigurat corespunzător).
Asigurați-vă că bicicleta sau trotineta este în stare tehnică bună – frânele funcționează corect, iar luminile sunt în stare perfectă”, arată IPJ Hunedoara.
Polițiștii rutieri vor continua să deruleze astfel de acțiuni preventive pentru a reduce riscul accidentelor și îi încurajează toți participanții la trafic să adopte un comportament responsabil.
FOTO: IPJ Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Controale în patru comune din județ. Amenzi și lemn confiscat
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF
-
Actualitatecu o zi in urma
Lapoviță, ninsori și vânt puternic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferiță cercetată după ce a lovit un copil pe trecerea de pietoni în Orăștie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
La Lelese se muncește cu folos
-
Actualitatecu o zi in urma
Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei
-
Actualitatecu 3 zile in urma
România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal
-
Actualitatecu o zi in urma
Tâlhărie în Hunedoara. Cetățean nepalez atacat și jefuit, minor reținut de poliție