Actualitate - Eveniment
„Puncte de vedere” – expoziție a membrilor AAFH, în clădirea fostei Sinagogi din Orăștie
Asociația Artiștilor Fotografi Hunedoreni (AAFH) și Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva (MCDR), prin intermediul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie, vă invită la vernisajul expoziției intitulate „Puncte de Vedere”, eveniment ce va avea loc joi, 14 martie 2024, începând cu ora 18:00, în clădirea fostei Sinagogi din Municipiul Orăștie, situată pe Strada Cetății, numărul 1.
Expoziția prezintă publicului 24 de lucrări, de la tot atâția artiști fotografi, printuri de mari dimensiuni (100×70 cm), creații care reprezintă o sinteză a nivelului valoric al expozanților, lucrări fotografice selectate din cadrul expozițiilor ce au avut loc la Galeria de Artă a Municipiului Hunedoara, „FotoGrafic ART”, în februarie 2024 și a Salonului de iarnă, intitulat „Foto DIALOG”, de la MCDR, în decembrie 2023, evenimente ce s-au bucurat de patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România.
Expoziția „Puncte de Vedere”, așa cum ne dezvăluie titlul evenimentului, conține o varietate conceptuală a lucrărilor, ce are la bază dificila sarcină de a distila munca de teren, pentru a o transforma în imagine cu încărcătură emoțională, o îngemănare combinatorie a genurilor fotografice, ce greu poate fi descrisă în cuvinte.
„Evenimentul este o pledoarie despre realitate, o realitate obiectivă care se transformă în limbaj pictural, mai mult sau mai puțin alterat de tușa artistului. Pe de o parte, realismul se întoarce la formele de început, când artistul transcria realitatea în imagine celebrând natura și corpul uman. Leonardo da Vinci susținea că adevărata și neîntrecuta tehnică pentru a crea o operă de artă autentică este reprezentarea directă și fidelă a unui obiect natural. Pe de altă parte, consemnarea se poate construi ca imagine ce stă sub semnul deconstrucției controlate, o atitudine experimentală de abordare a unei noi realități, ca interpretare arzând în irealitate. Mai presus de orice provocare tehnică, expoziția de la Orăștie vorbește despre idei, conferind conținut bucuriei de a celebra faptul că vedem în mod diferit lumea”, spune Grigore Roibu, președinte AAFH.
Expun: Francisc Németh, Vasile Sârb, Sebastian Vasiu, Octavian Simion, Nicolae Oprea, Cătălin Mătăsaru, Călin Corpaciu, Alexandru Popa, Horea Preja, Marius Isfan, Alexandru Corici, Andrei Rosetti, Daniel I. Iancu, Mihai Panaitescu, Iulian Solda, Edwina Kasler, Radu Muntean, Cristian Rus, Adrian Sopincean, Marius Țăruși, Ioan Todor, Cristian Resiga, Adrian Stoica, Grigore Roibu.
Curatori: Mihai Căstăian, Grigore Roibu, Daniel I. Iancu.
Expoziția este rodul colaborării parteneriale dintre AAFH, MCDR și Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie. Manifestarea expozițională, aflată la cea de-a treia ediție, duce mai departe intenția noastră de a face înțeles fenomenul fotografic contemporan și promovarea creației artistice prin intermediul unui limbaj universal care completează spațiile goale despre trecut și prezent.
Actualitate
FOTO: Incendiu la o anexă gospodărească din Baru
În această dimineață, pompierii Detașamentului Petroșani au intervenit cu trei autospeciale, o ambulanță SMURD și cu echipaje specializate pentru limitarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din localitatea Baru.
La sosirea pompierilor, ardea generalizat un șopru, cu o suprafață de aproximativ 50 mp, iar flăcările amenințau să cuprindă și casa de locuit, aflată în apropiere.
Echipajele de stingere au acționat cu 13 pompieri pentru localizarea incendiului și protecția casei.
După lichidarea incendiului și înlăturarea efectelor negative ale producerii acestuia, s-a constatat că au ars anexa gospodărească, compusă din garaj și depozit de lemne, pe o suprafață de aproximativ 500 mp, 2 tractoare și 2 motocultoare, lemnele de foc depozitate și s-a degradat o parte a izolației acoperișului, pe o latură a casei.
Din interiorul anexei gospodărești, echipajele de intervenție au înlăturat 2 butelii de aragaz.
In incendiu nu au fost surprinse persoane sau animale, iar cauza probabila a incendiului a fost un scurt circuit produs la instalatia electrică a anexei gospodărești.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
“Ștafeta Veteranilor Invictus” – tronsonul albastru, străbate și județul Hunedoara
“Ștafeta Veteranilor Invictus”, tronsonul albastru, va străbate și județul Hunedoara, în perioada 4 -7 octombrie 2024. Evenimentul, ce ajunge anul acesta la ediția a XI-a, se înscrie în seria de manifestări premergătoare aniversării „Zilei Armatei Române”.
Voluntari „Invictus” din întreaga țară parcurg, și în acest an, trei trasee ale ștafetei, a căror culoare coincide cu culorile Drapelului Național: albastru, galben și roșu.
Tronsonul albastru, care va străbate și județul Hunedoara, a plecat din Târgu Jiu și se va încheia la Carei, de „Ziua Armatei Române”, prezentând, pe parcurs, onorul tuturor eroilor neamului.
Cel mai mare eveniment sportiv național
Aflată la a XI-a ediție, “Ștafeta Veteranilor Invictus” este organizată de către Asociația Invictus România, în parteneriat cu asociații și instituții din întreaga țară. În județul Hunedoara, în ultimii ani, coordonator zonal este Asociatia AlerT in Deva.
Ștafeta este dusă în întreaga țară de către alergători și bicicliști, cu toții fiind voluntari. Și în acest an vor fi implicați peste o mie de alergători și bicicliști voluntari care vor străbate peste 3.500 de kilometri, fiind cel mai mare eveniment sportiv național.
Evenimentul aduce împreună voluntari din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Administrația Națională a Penitenciarelor, dar și civili, alergători sau bicicliști. De asemenea, Asociația Voluntarilor Invictus, fondată în 2014, se află sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu.
Toți cei care doresc să aducă un omagiu eroilor neamului sunt invitați să se alăture, atât în alergare, cât și prin simpla prezență la schimbul de ștafetă.
Schimbul de ștafetă va avea loc după următoarele coordonate:
Vineri, 4 octombrie 2024, ora 14.30 – Pasul Vâlcan – Vulcan;
Vineri, 4 octombrie 2024, ora 18.00 – Primăria Municipiului Petroșani;
Sâmbătă, 5 octombrie 2024, ora 16.30 – Castelul Corvinilor – Hunedoara;
Duminică, 6 octombrie 2024, ora 09.00 – Penitenciarul Deva – Bârcea Mare;
Duminică, 6 octombrie 2024, ora 12.00 – Statuia Reginei Maria – Deva (Blv. 1 Decembrie 1918);
Luni, 7 octombrie 2024, ora 16.00 – Cetatea Carolina – Alba Iulia.
Actualitate
Autoritățile, în alertă din cauza ploilor abundente
Astăzi, 29 septembrie 2024, Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției din județul Hunedoara a fost activat în contextul emiterii unor avertizări hidrometeorologice Cod Galben și Portocaliu.
Sudul județului va fi afectat de ploi abundente, cu precipitații de până la 80 l/mp, pe intervalul orar 08:00 – 20:00, ceea ce poate duce la viituri periculoase și la depășirea cotelor de atenție pe râurile din regiune.
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică Cod Portocaliu pentru perioada 29 septembrie, ora 10:00 – 30 septembrie, ora 16:00. Potrivit prognozelor, debitele râurilor din bazinele hidrografice Mureș, Jiu și Criș vor crește semnificativ, cu riscul de viituri și inundații în zonele joase și pe afluenții râurilor Strei și Orăștie.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara a activat grupa operativă, în cooperare cu Instituția Prefectului și Serviciul de Gospodărire a Apelor Hunedoara, pentru a monitoriza în timp real evoluția situației meteo și hidrologice. Primarilor din toate comunele și orașele județului le-a fost solicitată implicarea activă în gestionarea situațiilor de urgență și în menținerea unei comunicări constante cu cetățenii.
Pentru a preveni incidentele, autoritățile recomandă populației să ia măsuri de precauție: să curețe rigolele și șanțurile de scurgere, să evite traversarea apelor în creștere, să nu se adăpostească în apropierea copacilor sau construcțiilor vulnerabile la vânt, și să stea departe de stâlpi sau fire electrice căzute.
De asemenea, se recomandă limitarea deplasărilor în zonele montane aflate sub avertizare, precum și evitarea activităților în aer liber sau la înălțime. Cetățenii sunt încurajați să rămână vigilenți și să urmărească evoluția avertizărilor meteo pentru a se proteja în fața posibilelor fenomene extreme.
Aceste măsuri au fost luate pentru a asigura siguranța cetățenilor și pentru a limita impactul fenomenelor meteo severe asupra comunităților locale. Autoritățile rămân în stare de alertă și pregătite să intervină în caz de necesitate.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Evenimente deosebite în comuna Vața de Jos
-
Actualitatecu o zi in urma
Podiumuri la un concurs național pentru dansatorii deveni
-
Actualitatecu o zi in urma
Liga 5 de fotbal Hunedoara are un nou lider
-
Actualitatecu o zi in urma
Tentativă de înscenare a unui viol, dejucată de polițiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat găsit căzut pe marginea drumului, la Cristur. Ar fi fost lovit de o mașină – șoferul vinovat, căutat de poliție
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lucrări programate. Se sistează apa pe mai multe străzi din Deva, în noaptea de 2 spre 3 octombrie
-
Actualitatecu o zi in urma
Casa Județeană de Pensii Hunedoara: Peste 4000 de pensionari au ieșit din categoria celor care beneficiau de indemnizația socială minimă
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Predare de ștafetă” la Biroul de Presă al IPJ Hunedoara