Actualitate
Puțin peste jumătate de kilometru, modernizat cu mai bine de 1,5 milioane de lei
Administrația locală din Vulcan a demarat un proiect ambițios pentru modernizarea infrastructurii rutiere în Colonia Țărănească Sohodol, prin lansarea la licitație a unui contract în valoare de 1.533.578 lei.
Scopul principal al acestei inițiative este îmbunătățirea condițiilor de trafic și circulație pe străzile locale, având o lungime totală de 529 de metri.
Conform specificațiilor proiectului, vor fi reabilitate Strada Piscului (247,00 m), Strada Piscului Tr. 2 (68,00 m), Strada Liliacului (189,00 m), și Strada Liliacului Tr.2 (25,00 m). Aceste artere constituie o parte crucială a infrastructurii locale și modernizarea lor va aduce beneficii semnificative comunității în ceea ce privește mobilitatea și calitatea vieții.
Investiția va include implementarea unor soluții moderne de infrastructură rutieră, precum asfalt nou, trotuare și marcaje rutiere. Proiectul este gândit nu doar pentru a remedia problemele existente, ci și pentru a asigura durabilitatea lucrărilor în timp.
Reabilitarea drumurilor din Colonia Țărănească Sohodol reprezintă un pas semnificativ către o infrastructură modernă și eficientă în Vulcan, contribuind la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor și la dezvoltarea sustenabilă a comunității.
Actualitate
Salariații Arhivelor Naționale, inclusiv din județul Hunedoara, în grevă de avertisment – prima din istoria instituției
Angajații Arhivelor Naționale din aproape toată țara, inclusiv din județul Hunedoara, s-au aflat în grevă de avertisment, astăzi, 4 noiembrie, timp de două ore. A fost prima acțiune de acest fel din istoria de 192 de ani a instituției.
Și salariații Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Hunedoara s-au alăturat colegilor lor din țară și au organizat, astăzi, o grevă de avertisment, în intervalul orar 12:00 – 14:00. Protestul, desfășurat la nivel național, a marcat o premieră absolută, atât pentru Arhivele Naționale, cât și pentru Ministerul Afacerilor Interne, fiind prima grevă din istoria instituției, dar și a acestui minister.
Inechitate salarială
Principalul motiv al protestului este discriminarea salarială. „Angajații serviciilor județene ale Arhivelor Naționale ale României au ajuns la această formă de protest din cauză că toate demersurile de până acum nu au avut rezultatul scontat. Funcţionarii publici şi personalul contractual din serviciile județene ale Arhivelor Naţionale ale României au încercat, prin toate mijloacele legale posibile, să elimine inechitatea și discriminarea salarială la care sunt supuși față de Aparatul Central. Subliniem că suntem singura instituție rămasă în această situație de discriminare evidentă. Totodată, nerezolvarea inechităților salariale va duce la probleme serioase, cu urmări catastrofale pentru o societate democratică: nesoluţionarea numeroaselor solicitări privind vechimea în muncă sau reconstituirea dreptului de proprietate, neeliberarea actelor de stare civilă pentru dobândirea cetățeniei române, scăderea capacităţii instituției de gestionare a celor mai importante documente istorice care aparțin Fondului Arhivistic Naţional. Practic, funcţionarea unei societăţi democratice nu poate exista în afara Arhivelor Naționale ale României! Mai mult decât atât, statul român este obligat să asigure documentelor istorice condiţii de păstrare și de conservare, care să le facă accesibile şi peste cinci secole, iar angajaţilor trebuie să le garanteze aplicarea principiilor constituţionale ale egalităţii de tratament între toţi salariaţii şi să evite discriminarea acestora. Inechitățile și discriminarea salarială, lipsa acută de personal și condițiile precare de muncă au dus la plecări masive din Arhivele Naționale, personalul îndreptându-se spre alte instituții salarizate corect, care respectă principiul ” la muncă egală, salariu egal”. Dacă demisiile vor persista în Arhivele Naționale, în majoritatea structurilor județene se va pune lacătul pe ușă!”, se arată într-un comunicat oficial.
Ar putea fi declanșată grevă generală, din 11 noiembrie
În cazul în care factorii decizionali nu vor lua în seamă revendicările angajaților și nu se va găsi o cale de rezolvare, următorul pas va fi declanșarea grevei generale, începând cu data de 11 noiembrie 2024. “Domnilor Guvernanți, avem încredere că vă veți îndrepta atenția spre una dintre cele mai importante instituții din România, care gestionează 343.334 m.l. de documente create începând cu anul 1001!”, se mai arată în comunicat.
Actualitate
Minor din Deva, prins de polițiști cu țigaretă artizanală în timpul unei razii
Pe 1 noiembrie 2024, în jurul orei 23:05, polițiștii Biroului Ordine Publică Deva au observat un grup de trei tineri pe o alee din municipiu. Unul dintre aceștia, un minor de 16 ani din Deva, a încercat să fugă, dar a fost prins de polițiști.
În urma verificărilor, s-a constatat că acesta și un alt minor de 15 ani confecționaseră o țigaretă artizanală ce conținea substanță vegetală uscată, care a fost ridicată pentru continuarea investigațiilor.
Minorul a fost condus la sediul Poliției și ulterior preluat de părinți.
”La data de 1 noiembrie 2024, în jurul orei 23:05, în urma unei acțiuni de tip razie, polițiștii Biroului Ordine Publică Deva au observat, pe o aleea din municipiu, un grup format din trei tineri. La vederea polițiștilor, unul dintre aceștia ar fi încercat să se sustragă, fiind depistat la scurt timp de către polițiști, care au stabilit, în urma legitimării că cel în cauză este un minor, de 16 ani, din Deva. Din verificările efectuate la fața locului, polițiștii au stabilit că acesta, împreună cu alt minor, de 15 ani, ar fi confecționat țigareta artizanală. În zona unde au fost inițial observați cei trei, polițiștii au descoperit țigareta în cauză, care conținea substanță vegetală uscată, ce a fost ridicată în vederea continuării verificărilor. Cei trei au fost conduși la sediul Poliției, au fost invitați reprezentanții legali ai acestora, cărora le-au fost comunicate aspectele constatate, fiindu-le încredințați minorii. În cauză, polițiștii au întocmit proces-verbal de constatare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, cercetările fiind preluate de polițiștii S.C.C.O. Hunedoara, conform competențelor de investigare”, informează reprezentanții IPJ Hunedoara.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Pompierii hunedoreni: 152 de intervenții și 90 de hectare de teren afectate de incendii în trei zile
Pompierii hunedoreni au intervenit în 152 de situații și misiuni între 1 și 3 noiembrie 2024. Cele mai multe intervenții au fost acordate de echipajele SMURD, care au asistat medical 106 persoane.
De asemenea, echipaje din Deva, Hunedoara, Ilia și Dobra au stins patru incendii de litieră și fond forestier în Roșcani, Dobra, Muncelu Mic și Muncelul Mare, afectând aproximativ 90 de hectare. Incendiile au fost cauzate de focuri deschise în spații necontrolate.
”În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, pompierii militari ai ISU Hunedoara au gestionat peste 135 situații de urgență înregistrate la nivel județean, dar au executat și 17 misiuni de informare preventivă și recunoașteri în teren. Majoritatea solicitărilor primite au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, echipajele SMURD oferind sprijin pentru 106 de persoane aflate în dificultate. În aceste 3 zile, echipaje de stingere de la Detașamentele de pompieri din Deva și Hunedoara, de la Secția de pompieri Ilia și de la Garda de Intervenție Dobra au intervenit pentru lichidarea a 4 incendii de litieră de pădure și fond forestier care s-au manifestat în zonele Roșcani, Dobra, Muncelu Mic și Muncelul Mare. Totodată, pompierii au executat, duminică, misiuni de supraveghere a zonelor incendiate, prevenind pericolul de reaprindere. În urma acestor incendii au au fost afectate aproximativ 90 de hectare de teren. Cauza probabilă a declanșării incendiilor a fost focul deschis în spații deschise. Vineri, pompierii Detașamentului Petroșani au intervenit în zona Dâlja pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș. Suprafața pe care s-au manifestat flăcările a fost de 5000 metri pătrați, iar împrejurarea care a determinat izbucnirea incendiului a fost focul deschis în spații deschise. Alte 3 incendii de vegetație uscată s-au produs în Bretea Streiului, Deva, și Hunedoara. În aceste 3 zile, echipajele de stingere au acționat pentru lichidarea a 5 incendii de o amploare redusă, dar care se puteau extinde punând în pericol bunuri materiale importante. Unul dintre acestea s-a produs la un autoturism care se afla staționat în parcarea unui centru comercial din Deva. Nu au fost înregistrate victime, iar cauza probabilă a fost un conductor electric defect, neizolat corespunzător. În această perioadă, pompierii hunedoreni au sprijinit Serviciul de Ambulanță Județean, în 7 situații care au impus aceste intervenții. Totodată, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, echipaje de pompieri din cadrul ISU Hunedoara au efectuat 17 activități de informare preventivă și recunoaștere în teren, iar la alte 9 intervenții s-a acționat în sprijinul comunității. ATENȚIE! Este interzisă arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale, indifferent de forma de proprietate a terenului. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoane juridice. Focul, scăpat de sub control sau în condiții de vânt puternic, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol sănătatea și chiar viața semenilor. În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune, cuprinzând suprafețe foarte mari, iar pompierii militari depun eforturi considerabile pentru a opri propagarea arderilor, care riscă să afecteze căi de comunicații și să cuprindă gospodăriile cetățenilor. În continuare, pompierii militari hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical calificat persoanelor aflate în dificultate.”, informează reprezentanții ISU Hunedoara.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Octogenarul dispărut din Brad, găsit după mai multe ore de căutări. Un câine l-a încălzit toată noaptea
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Zâmbetul Muzicii” – Soprana Teodora Gheorghiu, bas – baritonul Sorin Coliban şi pianista Diana Ionescu, la Deva
-
Actualitatecu o zi in urma
Reabilitarea clădirilor Liceului Tehnologic „Constantin Bursan” din Hunedoara, aproape de finalizare. Se realizează ultimele retuşuri
-
Actualitatecu o zi in urma
Recital de colinde susținut de îndrăgitul artist Ștefan Hrușcă, înainte de Crăciun, la Deva
-
Actualitatecu o zi in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 4 – 8 noiembrie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul, înfrângere la scor de neprezentare
-
Actualitatecu o zi in urma
Podiumuri hunedorene la Cupa Mondială de Taekwon do ITF
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Polițiștii, profesori pentru o săptămână. Ore de educație rutieră și juridică, susținute în mai multe școli din județ