La decizia Curţii de Apel Alba Iulia,
Instanţa din judeţul vecin a hotărât ca bărbatul să fie scos de îndată din spatele gratiilor
Cetăţeanul român, rezident în Marea Britanie, arestat preventiv sub acuzaţia că ar fi traficat mai multe tezaure dacice sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, din judeţul Hunedoara, a fost pus în libertate.
Curtea de Apel Alba Iulia a anulat, vineri, mandatul de arestare preventivă emis pe numele lui Horia Radu Camil (foto) şi a dispus ca acesta să fie scos de îndată din spatele gratiilor. În plus, instanţa superioară din judeţul vecin a casat hotărârea Tribunalului Alba, prin care bărbatul a fost arestat preventiv, şi a decis trimiterea cauzei spre rejudecare. „Curtea de Apel Alba Iulia a dispus casarea hotărârii recurate şi trimiterea cauzei spre rejudecare Tribunalului Alba, anularea mandatului de arestare preventivă emis pe numele inculpatului, punerea de îndată în libertate a acestuia, în măsura în care nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Considerentele care au stat la baza acestei hotărâri vor putea fi făcute publice după ce încheierea va fi motivată”, a declarat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.
Potrivit acestuia decizia luată este definitivă, Tribunalul Alba urmând să rejudece propunerea de arestare preventivă a inculpatului.
Pe perioada cât a stat în arest preventiv, Horia Radu Camil s-a aflat în refuz de hrană.
Bărbatul a fost acuzat de procurori de spălare de bani şi nerespectarea regimului de protecţie a unor bunuri şi export ilegal de bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional. Potrivit referatului cu propunerea de arestare, reprezentanţii Parchetului au reţinut faptul că, Horia Radu Camil a fost trimis anterior în judecată, respectiv în august 2008, la Judecătoria Deva, într-un dosar din 2005, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi complicitate la furt calificat de bunuri culturale. Inculpatul a părăsit România şi s-a stabilit la Londra, refuzând să se prezinte în faţa autorităţilor judiciare române, susţin anchetatorii. În septembrie 2010, bărbatul a fost depistat de autorităţile britanice la punctul de control de la intrarea în tunelul Folkestone, din departamentul Kent, având în autoturism un lot de 145 de monede Koson din aur, 12 monede romane şi trei monede bizantine din aur, puse în urmărire prin Interpol. Românul se deplasa spre o casă de licitaţii din Osnabrueck, Germania, pentru a efectua tranzacţii ilegale de reciclare a bunurilor sustrase din siturile româneşti, au mai arătat procurorii.
Kosonii sustraşi, în custodia British Museum din Londra
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, prin cererea de comisie rogatorie internaţională adresată autorităţilor competente din Marea Britanie, a solicitat transmiterea actelor şi restituirea lotului monetar. Raportul de expertiză efectuat în cauză, la British Museum, a confirmat apartenenţa lotului de 145 monede Koson la un tezaur sustras din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO. În aprilie 2013, autorităţile britanice competente au transmis actele de cercetare privind pe Horia Radu Camil autorităţilor române. Monedele indisponibilizate au fost depuse în custodia British Museum din Londra, procedura de repatriere fiind în curs de realizare.
Tot procurorii au spus că bărbatul mai este cercetat pentru exportul ilegal al unor tezaure sustrase din siturile arheologice protejate din România, alcătuite din scuturi dacice şi două table din bronz cuprinzând legile cetăţii Troesmis din Dobrogea.
Urmărirea penală în acest caz a fost efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul IGPR, Direcţia de Investigaţii Criminale, Inspectoratele de Poliţie ale Judeţelor Hunedoara şi Alba.