Connect with us
Data: 19/04/2024
.

Actualitate

Răsturnare de situaţie în dosarul „Litera”. Cine coordona, de fapt, reţeaua care semăna teroarea printre mai mulţi oameni de afaceri locali?

Publicat

pe

Alin Simota, liderul din umbră al unei grupări periculoase de cămătari?!

Finanţatorul echipei de fotbal Jiul Petroşani a fost ridicat, ieri dimineaţă, de „mascaţi” şi dus la audieri. Pe parcursul mai multor ore, acesta a trebuit să răspundă în faţa procurorilor pentru acuzaţii una mai grave decât cealaltă, între care şantaj, înşelăciune sau răpiri la comandă

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai controversaţi oameni de afaceri din judeţ, Alin Simota, patron al echipei de fotbal Jiul Petroşani, a fost ridicat, ieri dimineaţă, de „mascaţi” şi procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), sub acuzaţiile de cămătărie, şantaj şi înşelăciune.

„Turnat” de Litera şi fosta nevastă?

ROCADĂ. Procurorii spun că, de fapt, Alin Simota conducea gruparea de cămătari şi nu fostul lui bodyguard, Cristian Litera (foto), arestat preventiv în acest dosar la începutul lunii mai. Conform anchetatorilor, acesta din urmă doar executa ordinele pe care i le dădea afaceristul petroşănean

ROCADĂ. Procurorii spun că, de fapt, Alin Simota conducea gruparea de cămătari şi nu fostul lui bodyguard, Cristian Litera (foto), arestat preventiv în acest dosar la începutul lunii mai. Conform anchetatorilor, acesta din urmă doar executa ordinele pe care i le dădea afaceristul petroşănean

Anchetatorii zic că afaceristul din Valea Jiului ar fi coordonat o grupare infracţională, extrem de violentă, care acţiona, în principal, în judeţul Hunedoara. Este vorba despre aceeaşi reţea despre care, la începutul lunii mai, procurorii spuneau că ar fi semănat teroarea printre mai mulţi oameni de afaceri locali, cărora le dădea bani cu camătă, şi care ar fi fost condusă de un alt personaj la fel de controversat, Cristian Constantin Litera, un fost apropiat de-al lui Simota, gardă de corp al acestuia, aflat în momentul de faţă arestat preventiv, în acelaşi dosar. Surse din rândul anchetatorilor afirmă că, în realitate, Simota ar fi fost capul grupării periculoase şi nu fostul său bodyguard, Litera, aşa cum se credea iniţial, acesta din urmă, împreună cu ceilalţi membri ai reţelei, doar executând ordinele finanţatorului de la clubul Jiul Petroşani. Cu alte cuvinte, omul de afaceri petroşănean era un fel de lider din umbră al reţelei, acest fapt ieşind la iveală, după cum susţin anchetatorii, abia după ce cercetările în acest dosar au fost extinse. Aşadar, nu este exclusă varianta ca Alin Simota să fi fost „turnat” chiar de Cristian Litera  şi actuala soţie a acestuia, Mirela, (arestată preventiv şi ea în aceeaşi cauză), despre care se ştie că înainte a fost căsătorită cu patronul Jiul Petroşani, împreună cu care are doi copii, o fetiţă şi un băiat.

Ridicat de acasă

Advertisement

Alin Simota a fost ridicat, ieri dimineaţă, de la locuinţa lui din Petroşani. De asemenea, poliţiştii şi procurorii au mai descins şi la alte adrese, percheziţii având loc şi la sediul clubului sportiv Jiul din oraş, finanţat de către afaceristul hunedorean. La capătul percheziţiilor, Alin Simota, împreună cu alţi suspecţi în acest caz, au fost băgaţi în maşini şi duşi la sediul DIICOT din Alba – Iulia pentru audieri pentru a răspunde acuzaţiilor.

Într-un comunicat de presă emis, procurorii arată că gruparea infracţională pe care ar fi coordonat-o Simota „era organizată pe paliere de comandă şi execuţie”, specializată în infracţiuni grave. Vorbim de şantaj, răpiri la comandă, acte de violenţă, cămătărie şi înşelăciune. „Din materialul probator aflat la dosarul cauzei rezultă că liderul grupării era Alin Simota, cel care transmitea ordinele către inculpatul Constantin Cristian Litera, acesta din urmă asigurând punerea lor în executare. La solicitarea lui  Alin Simota, au fost executate mai multe acte de violenţă la comandă, răpiri şi şantaje asupra unor persoane, cu scopul de a fi divulgate adresele unde se află datornici de la care acesta avea de recuperat sume de bani sau pentru ca aceştia să-şi retragă memoriile şi plângerile formulate către diverse instituţii”, au spus procurorii DIICOT.

Fost consilier din Petroşani, chemat la audieri

Alături de Simota, la audieri a fost chemat şi Paul Gherasim, unul dintre foştii consilieri locali de la Petroşani, care, în urmă cu câţiva ani a fost desfigurat în bătaie. Procurorii DIICOT au menţionat că „execuţia” ar fi fost comandată de Alin Simota. „Tot astfel, un candidat pentru funcţia de consilier local a fost agresat la solicitarea lui Simota Alin pentru că s-a opus unor cereri şi proiecte de lucrări solicitate de firmele pe care inculpatul le administra”, au mai spus procurorii DIICOT.

Paul Gherasim nu a dat declaraţii, acesta menţionând, însă, că a fost trimis de anchetatori acasă să aducă nişte certificate medico-legale. „O să fac declaraţii, dar mai târziu. Nu ştiu de ce m-au chemat. Mă duc să mai iau acte de la doctor”, a precizat Paul Gherasim.

Advertisement

 

Ramona Ştefan

 

[notification type=”standard”]

„Nu ştiu pentru ce am fost adus la DIICOT”

Advertisement

Dus la sediul DIICOT din Alba Iulia pentru „a da cu subsemnatul” în faţa procurorilor, finanţatorul clubului de fotbal Jiul Petroşani, Alin Simota, a declarat că nu ştie de ce a fost ridicat de anchetatori. Acesta a fost audiat pe parcursul mai multor ore, până spre seară, când, potrivit unor surse, procurorii au decis să emită mandate de reţinere  pe o perioadă de 24 de ore atât pe numele omului de afaceri hunedorean, cât şi a celorlalte persoane ridicate în acest caz. Astăzi, Simota şi ceilalţi reţinuţi din dosar ar putea fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

[/notification]

[notification type=”standard”]

Cine este Alin Simota?

Considerat unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din judeţul Hunedoara, Alin Simota este consilier local PNL din Petroşani şi fost consilier judeţean în mandatul 2008-2012. Acesta a dezvoltat afaceri atât în domeniul construcţiilor, cât şi în domeniul energetic, controlând, de-a lungul timpului mai multe societăţi comerciale. De asemenea, acesta mai este şi finanţatorul echipei de fotbal Jiul Petroşani, care a fost retrasă din Liga a treia, pe motive financiare. Omul de afaceri a mai fost în „vizorul” anchetatorilor fiind suspectat de evaziune fiscală, stopaj la sursă sau emitere de file cec fără acoperire.

Advertisement

[/notification]

 

 

Actualitate

„Citești și câștigi!” la a X-a ediție

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, după zece ani de la debut, putem afirma cu mândrie că acest concurs, „Citești și câștigi!”, inițiat și organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Complexul Deva Mall și Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Hunedoara, și cu ajutorul unor sponsori generoși: S.C. Anorom S.R.L. Hunedoara, Cofetăria Arta Deva, Banca Comercială Română, Restaurant Castelo Deva, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva, Pizzeria De la Casa Deva, DHS Bike Parts S.R.L., Magazin Fishing Center Deva, Ingeco S.R.L., The Refresh Deva, Rom Insurance – Broker de Asigurare, S.C. Supercom S.A., S.C. Top Tech S.R.L. Deva, Pizzeria Veneția Deva, a devenit marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, ceea ce dovedește originalitatea, importanța și calitatea ridicată a concursului. Suntem mândri de acest statut și suntem conștienți că va trebui să ridicăm și mai mult ștacheta calității lui și fiecare ediție să fie mai bună decât precedenta.

Sigur, este un concurs dotat cu premii valoroase, premii care stimulează spiritul de emulație al concurenților, frumusețea și emoțiile competiției. Dar câștigul nu este doar acesta, premianții concursului nu sunt doar colegiile/ liceele care au urcat pe podium. Câștigători sunt toți elevii care au participat, câștigători sunt toți cei care au citit, au căutat informații, s-au documentat din surse credibile astfel încât câștigul lor constă în plusul de cunoștințe pe care l-au dobândit, în noile „cărămizi” pe care au reușit să le pună la edificiul lor numit cultură generală. Peste ani, când vor fi oameni maturi și vor constata că pot susține cu succes o conversație cu persoane cu profesii și pregătiri din varii domenii își vor aminti că datorează o fărâmă din cultura lor și acestui concurs pe care noi l-am pregătit de fiecare dată cu dorința de a le oferi informații cât mai diverse și cât mai folositoare.

Și în această ediție le-am dat ocazia să afle informații dintr-o largă paletă de subiecte: scriitori români și străini, cinematografie și sport, geografia fascinantă a Americii de Sud, zborul ca vis al omului, muzica nemuritorilor The Beatles.

Dar subiectele cele mai importante pentru noi, transilvăneni, hunedoreni legați cu mii de fire de istoria neamului românesc, au fost tema numită Transilvania și, mai ales, cea axată pe figura monumentală a lui Avram Iancu de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 200 de ani. Includerea Crăișorului printre temele acestei ediții este una dintre dovezile admirației și prețuirii pe care le datorăm acestui erou-martir al neamului românesc.

Am constatat că de la o ediție la alta concursul a devenit tot mai palpitant, pe măsură ce gradul de dificultate a întrebărilor creștea, elevii se dovedeau a fi tot mai bine informați, mai bine pregătiți. Dar, și aici sunt valabile cuvintele ce caracterizează spiritul olimpic: „Ai învins? Continuă! Ai pierdut? Continuă!” Aceste cuvinte trebuie să fie și deviza concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!”, iar micile înfrângeri aparente trebuie să devină imbolduri de a continua cu și mai mare ambiție competiția.

Advertisement

Sunt sigur că și următoarele ediții ale concursului nostru vor sta sub semnul sportivității și al dorinței de a afla, de a citi, de a cunoaște pentru ca, în final, toți să fie câștigători.

La această a zecea ediție a deja tradiționalului și îndrăgitului concurs „Citești și câștigi!” au luat parte 24 de colegii și licee din județul Hunedoara.

Concursul a fost câștigat de Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara, pe locul doi s-a clasat Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Brad, iar locul al treilea a fost ocupat de Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni.

Mențiune – Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Hațeg,

Locul 5 – Colegiul Național „Decebal” Deva,

Advertisement

Locul 6 – Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani,

Locul 7 – Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani,

Locul 8 – Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva,

Locul 9 – Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva,

Locul 10 – Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani,

Advertisement

Locul 11 – Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria,

Locul 12 – Colegiul Economic „Hermes” Petroșani,

Locul 13 – Liceul Tehnologic „Matei Corvin” Hunedoara,

Locul 14 – Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva,

Locul 15 – Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Petroșani,

Advertisement

Locul 16 – Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie,

Locul 17 – Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva,

Locul 18 – Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva,

Locul 19 – Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva,

Locul 20 – Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia,

Advertisement

Locul 21 – Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara,

Locul 22 – Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu,

Locul 23 – Liceul „Prof. Bora Tit Liviu” Baru

Locul 24 – Liceul Tehnologic „Constantin Bursan” Hunedoara.

Premiul juriului a fost acordat concurenților de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, care a avut o evoluție constantă de-a lungul confruntărilor, a manifestat interes pentru temele propuse spre studiu și a dovedit spirit de echipă și fair-play.

Advertisement

Am pus în joc următoarele premii: pentru locul I – 8 bărci pneumatice cu motor sprint, pentru locul al II-lea – 8 bărci pneumatice cu motor clasic, pentru locul al III-lea – 8 plăci de surf cu vâslă pentru ape stătătoare, pentru locul al IV-lea – 8 trotinete non-electrice și 8 căști de protecție, 192 de pachete cu cărți, trofee, diplome, precum și premii surpriză care au fost atribuite prin tragere la sorți chiar în ziua marii finale: un ceas inteligent Galaxy Watch 6 Classic, o tabletă Galaxy Tab A9+ 5G., o undiță, trei invitații la restaurant pentru trei echipe, un tort pentru o echipă, două premii a câte 300 de lei fiecare, cinci ghiozdane cu rechizite și 40 de vouchere a câte o băutură răcoritoare pentru cinci echipe.

Premiile au putut fi oferite cu sprijinul generos al Consiliului Județean Hunedoara și al unor sponsori precum: S.C. Anorom S.R.L. Hunedoara, Cofetăria Arta Deva, Banca Comercială Română, Restaurant Castelo Deva, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva, Pizzeria De la Casa Deva, DHS Bike Parts S.R.L., Magazin Fishing Center Deva, Ingeco S.R.L., The Refresh Deva, Rom Insurance – Broker de Asigurare, S.C. Supercom S.A., S.C. Top Tech S.R.L. Deva, Pizzeria Veneția Deva.

Trebuie remarcat efortul deosebit al bibliotecarilor Diana Ferencz, Camelia Mestecănean, Daniel Oprean, Sorin Pascu, Diana Trif, Mihaela Țoța care, cu profesionalism și meticulozitate, au alcătuit întrebările la care cei mai buni dintre concurenți au oferit răspunsuri corecte.

Felicit în primul rând toate colegiile și liceele participante, îi felicit din toată inima pe minunații noștri liceeni care s-au pregătit cu seriozitate, cu ambiție și cu dorința de a afla lucruri noi din temele și domeniile pe care le-am propus atunci când am început această ediție a concursului.

Felicit din toată inima profesorii care s-au implicat cu entuziasm și cu responsabilitate în pregătirea și consilierea elevilor care au făcut parte din echipele concurente. Împărtășesc din plin bucuria elevilor și a dascălilor pentru frumoasele performanțe obținute, nu doar la această ediție, ci la toate edițiile la care au participat.

Advertisement

Sunt convins că elevii vor continua să fie la fel de competitivi, la fel de implicați în activități care îi determină să-și măsoare puterile, să își arate cunoștințele, toate acestea fiind dovezi limpezi ale faptului că cine a citit a câștigat.

Cu deosebită considerație,

Manager,

Ioan Sebastian Bara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

DAS Deva prelungește termenul de distribuire a tichetelor gratuite de călătorie, destinate persoanelor cu dizabilități

Publicat

pe

Redactat de

Direcţia de Asistenţă Socială Deva prelungeşte perioada de distribuire a tichetelor gratuite de călătorie pentru transportul public local, valabile în intervalul aprilie – iulie 2024 și destinate persoanelor cu dizabilităţi.

Astfel, persoanele care se află în situaţii deosebite (internare, absenţă din localitate etc.) şi nu au posibilitatea să ridice tichetele gratuite de călătorie până vineri, 19 aprilie 2024, pot intra în posesia acestora începând de luni, 22 aprilie 2024.

Tichetele pot fi ridicate de la Compartimentul Monitorizare Asistenţi Personali, situat în clădirea Pieței Centrale Deva, etajul 1, Biroul nr. 21, după următorul PROGRAM:

– luni – miercuri, între orele 8:00-16:30

– joi, între orele 8:00-10:00 și 14:00-16:30

Advertisement

– vineri, între orele 8:00-14:00.

Tichetele gratuite de călătorie pentru transportul public local pot fi utilizate în perioada aprilie iulie 2024 și sunt destinate copiilor și adulților cu dizabilități, încadrați în grad de handicap grav sau accentuat, precum şi însoţitorilor/asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi, încadrate în grad de handicap grav.

La ridicarea tichetelor este obligatorie prezentarea următoarelor documente:

– cartea de identitate sau certificatul de naştere (în cazul minorilor)

– legitimaţia de călătorie, eliberată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara

Advertisement

– certificatul de încadrare în grad de handicap

Tichetele gratuite de călătorie pentru transportul public local sunt valabile pentru 20 călătorii/lună, în municipiul Deva şi localităţile aparţinătoare (Sântuhalm, Archia, Bârcea Mică și Cristur).

INFORMAŢII SUPLIMENTARE se pot obţine la numerele de telefon 0755.878.918 şi 0737.036.004, în timpul programului de lucru.

Până în prezent, aproximativ 450 de persoane cu dizabilități și însoțitori sau asistenți personali ai acestora au ridicat tichetele gratuite de călătorie pentru perioada aprilie – iulie 2024, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din totalul beneficiarilor.

Sursa: Direcția de Asistență Socială Deva

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Mini – bursa locurilor de muncă, vineri, la Brad

Publicat

pe

Redactat de

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara (AJOFM) organizează, vineri, 19 aprilie, o mini -bursă a locurilor de muncă, la Brad.

Acțiunea va avea loc începând cu ora 10:00, la Casa de Cultură din Brad.

Evenimentul se adresează tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sau a celor care doresc să se reorienteze profesional spre ocupații cu posibilități de menținere a raportului de muncă pe termen mediu și lung.

Până acum, 25 de agenți economici și-au anunțat participarea la eveniment, fiind puse la bătaie peste 300 de locuri de muncă.

Alte două acțiuni similare vor avea loc joi, 25 aprilie 2024, în orașul Hațeg – fosta Școală Generală “Ovid Densușianu”din Hațeg, iar vineri, 26 aprilie 2024, în municipiul Orăștie, la Sala ASTRA din Orăștie.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate