Connect with us
Data: 01/12/2024
.

Actualitate

Rata şomajului în județ a fost, în februarie, 3,91 la sută, în scădere comparativ cu luna anterioară

Publicat

pe

Rata șomajului, în județul Hunedoara, la sfârșitul lunii februarie, a fost de 3,91 la sută, în scădere comparativ cu luna precedentă (4,03 la sută), arată datele prezentate de către reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).

“La sfârșitul lunii februarie 2023, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara erau înregistrați 6.090 șomeri (din care 3.232 femei), rata șomajului fiind de 3,91 %. Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 4,03 %, în această lună acest indicator a înregistrat o scădere cu 0,12 pp”, au informat cei de la AJOFM Hunedoara.

Din totalul de 6.090 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Hunedoara, 1.951 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 4.139 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.073 șomeri provin din mediul rural și 4.017 sunt din mediul urban.

Structura șomajului pe grupe de vârste se prezintă sugestiv astfel:

Grupa de vârstă

Stoc la finele lunii

Advertisement

Total

6.090

< 25 ani

802

între 25-29

Advertisement

480

între 30-39

971

între 40-49

1.515

Advertisement

între 50-55

1.351

peste 55 ani

971

 

Advertisement

Șomerii cu studii liceale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Hunedoara, 28 %, urmat de cei cu studii gimnaziale 26 %, iar 21 % sunt șomeri fără studii și cu nivel de studii primare. Șomerii care au absolvit învățământul profesional sau școli de arte și meserii reprezintă 16% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii superioare sunt 7 %, iar cei cu învățământ postliceal sunt 2 %. Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 244 persoane foarte greu ocupabile, 1.397 greu ocupabile, 4.019 mediu ocupabile, iar 430 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, au mai transmis reprezentanții AJOFM Hunedoara.

Actualitate

Iarnă cu semne bune la Totești

Publicat

pe

Redactat de

Localitatea hunedoreană Totești are o suprafață de peste 22 kilometri pătrați, și o populație de aproximativ 2.000 de locuitori. Comuna are în componență patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Cârnești, Păclișa și Reea și este, practic, lipită de orașul Hațeg.

Două noi proiecte

Ca de obicei, administrația publică locală din comuna din Țara Hațegului derulează mai multe proiecte de dezvoltare a așezării. Dovadă stau două noi proiecte ce vor demara în curând, alături de cele aflate în derulare. „Suntem într-un stadiu foarte avansat cu procedurile ce trebuie parcurse pentru implementarea a două noi proiecte. Esrte vorba despre eficientizarea căminului cultural din Păclișa, la care lucrările vor începe în curând. De asemenea, un alt proiect foarte important pentru comunitatea locală este cel privind reabilitarea drumurilor de exploație agricolă, valoarea fondurilor nerambursabile atrase fiind de circa un milion de uro, la acest obiectiv de investiții fiind în stadiul achiziție al proiectului tehnic. Pe lângă acestea, continuă și celelalte proiecte aflate în derulare, fiind vorba despre introducerea rețelei de alimentare cu gaz metan, modernizarea infrastructurii rutiere, reabilitarea dispensarului medical uman din centrul de comună, eficientizarea energetică a căminului cultural din Cârnești, realizarea Centrului de Aport Voluntar, care va rezolva problema deșeurilor, modernizarea și reabilitarea școlii din Totești, dar și altele. Toate aceste proiecte le derulăm cu finanțări europene sau guvernamentale”, a declarat primarul comuneui hunedorene Totești, Tiberiu Pasconi.

Eventualele ninsori nu îi vor lua prin surprindere

De asemenea, administrația publică locală din Totești are și preocupări de sezon, principala fiind pregătirea de intervenție în cazul unor eventuale ninsori. „Și în acest an ne-am pregătit din timp pentru venirea iernii. Avem pe stoc material antiderapant în cantități corespunzătoare, care vor fi folosite în caz de nevoie. De asemenea, este pregătit pentru eventuale intervenții și buldoexcavatorul pe care îl avem în dotare, acesta fiind prevăzut cu lame de deszăpezire și lamele de cauciuc. Deci dacă va fi nevoie de intervenții suntem pregătiți și, la fel ca și în anii trecuți, sunt convins că nu vor fi probleme cu traficul. Facem toate aceste lucrări în regim propriu, urmând a asigura, bineînțeles, și combustibilul, dar cheltuielile nu vor fi mari și, astfel, nu va fi afectat bugetul”, a spus Tiberiu Pasconi, primarul comunei hunedorene Totești.

Locuri deosebite

Preocuparea administrației din Totești pentru dezvoltarea așezării și creșterea nivelului de confort este una firească, așezarea oferind mai multe obiective demne de a fi vizitate. Astfel, comuna Totești, poartă de intrare către Retezat, adăposteşte, în satul Păclişa, un monument istoric, respectiv castelul Pogany, construit în secolul al XVIII-lea şi modificat în cel următor. Tot la Păclişa s-au mai descoperit şi o aşezare din neolitic, precum şi alte materiale arheologice din vremuri străvechi. Fragmente de factură dacică şi romană s-au mai descoperit şi în satele Toteşti şi Cârneşti, dar şi alte elemente aparţinând epocii bronzului sau evului mediu timpuriu. Despre biserica ortodoxă din Cârneşti se spune că funcţionează din perioada secolelor XV – XVI după Christos. De asemenea, în comună sunt și mai multe lacuri ale amenajării hidroenergetice de pe Râul Mare.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Rezultate Exit-poll alegeri parlamentare 2024. Primele estimări la ieșirea de la urne

Publicat

pe

Redactat de

De Ziua Națională, românii au fost chemați la urne pentru a decide viitoarea componență a Parlamentului. În urma votului de astăzi se decid senatorii și deputații care ne vor reprezenta, în următorii patru ani, în forul legislativ suprem al țării.

În județul Hunedoara au fost așteptați la urne 363.470 de cetățeni. La fel ca la alegerile prezidențiale din urmă cu o săptămână, aceștia și-au putut exprima opțiunea electorală în cele 524 de secții de vot constituite pe raza județului. În cadrul aceluiași scrutin, cetățenii au votat pentru ambele camere ale Parlamentului: Senatul și Camera Deputaților.

Aproape jumătate dintre alegătorii hunedoreni au mers la urne. Prezență la vot în județ, mai mare ca la prezidențiale

În județul Hunedoara, prezența la vot la alegerile parlamentare din 1 decembrie este mai mare față de cea înregistrată la primul tur al scrutinului pentru alegerea președintelui României.

Rata de participare la vot, la nivelul județului Hunedoara, este 49,10 la sută. Potrivit informațiilor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), la alegerile parlamentarele de astăzi, 1 decembrie, au votat 178.477 de hunedoreni, dintre cei 363.470 înscriși pe liste. Dintre aceștia, 162.959 de cetățeni ai județului au votat pe listele permanente, alți 13.673 pe cele suplimentare. Cu urna mobilă au votat 1.845 de persoane.

Advertisement

Hunedorenii din mediul urban s-au mobilizat mai mult, comparativ cu cei din localitățile rurale. Astfel, la alegerilor parlamentare au votat 125.930 de hunedoreni din mediul urban și 52.547 din localitățile rurale.

REZULTATE EXIT -POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024

CURS

Camera Deputaților

PSD 26 %
AUR 19 %
PNL 15,50 %
USR 15,50 %
SOS 5,40%
POT 5,40 %
UDMR 5%

Senat

Advertisement

PSD 26,1%
AUR 19,2 %
PNL 15,9%
USR 15,6
SOS 5,4%
POT 5,4%
UDMR 5%

ARA

Camera Deputaților

PSD 26%
AUR 19%
PNL 15,5%
USR 15,5 %
SOS 5,5 %
POT 5,5%
UDMR 5%

Senat

Advertisement

PSD 26,1 %
AUR 19,2 %
PNL 15,9 %
USR 15,6 %
SOS 5,4 %
POT 5,4 %
UDMR 5 %

Citeste mai mult ...

Actualitate

Alegerile parlamentare în județul Hunedoara: Fără incidente majore, dar cu sancțiuni și dosare penale

Publicat

pe

Redactat de

Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara, procesul electoral din cadrul alegerilor parlamentare s-a desfășurat până acum fără incidente semnificative care să perturbe votarea. Totuși, au fost raportate nouă sesizări privind posibile contravenții și infracțiuni legate de alegeri.

Pe parcursul zilei, polițiștii au aplicat patru sancțiuni contravenționale sub formă de avertismente și două amenzi în valoare totală de 9.000 de lei, pentru continuarea propagandei electorale în ziua votului, fapt interzis de lege.

În plus, au fost deschise trei dosare penale: două pentru fraudă la vot și unul pentru coruperea alegătorilor. Unul dintre cazurile de fraudă a fost sesizat la o secție din localitatea Bunila, unde o femeie în vârstă de 69 de ani a votat de două ori – o dată în Hațeg și ulterior în Bunila. Poliția Municipiului Hunedoara a demarat o anchetă sub aspectul comiterii infracțiunii de fraudă la vot.

Autoritățile subliniază că misiunile forțelor Ministerului Afacerilor Interne vor continua după încheierea procesului de votare. Acestea includ măsuri pentru asigurarea securității documentelor electorale și a dosarelor cu rezultate, atât pe timpul staționării în locațiile amenajate de autoritățile locale, cât și în timpul transportului către birourile electorale superioare, pentru centralizarea rezultatelor.

Procesul electoral rămâne sub stricta supraveghere a autorităților, pentru a asigura desfășurarea corectă și transparentă a alegerilor.

FOTO: ARHIVĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate