Actualitate
Rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Hunedoara este de 3,69%, în luna aprilie
La sfârșitul lunii aprilie a acestui an, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara erau înregistrați 6.316 șomeri (din care 3.125 femei), rata șomajului fiind de 3,69 %. Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 3,88 %, în această lună acest indicator a înregistrat o scădere cu 0,19 pp.
Din totalul de 6.316 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Hunedoara, 2.738 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 3.578 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.128 șomeri provin din mediul rural și 4.188 sunt din mediul urban.
Șomerii cu studii liceale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Hunedoara 29 %, urmat de cei cu studii gimnaziale 25 %, iar 18 % au absolvit învățământul profesional sau școli de arte și meserii. Șomerii fără studii și cu nivel de studii primare reprezintă 17 % din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii superioare sunt 8 %, iar cei cu învățământ postliceal sunt 3 %.
Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 954 persoane foarte greu ocupabile, 2.099 greu ocupabile, 2.226 mediu ocupabile, iar 1.037 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Hunedoara.
Actualitate
West Deva joacă la Galați
Liga 1 de futsal se pregătește să intre în vacanța de iarnă. În acest zile se joacă meciurile din etapa a XII-a, ultima care se dispută în 2024.
Marți, de la ora 17:00
În antepenultima etapă a sezonului regular cei de la West Deva, care sunt pe locul al patrulea, ultimul care duce în play-off, vor juca, marți, 3 decembrie, de la ora 17:00, pe terenul celor de la United Galați, deținătorii titlului. Gălățenii sunt în prezent pe poziția secundă și mai au de jucat o restanță, din etapa a XI-a, pe 5 decembrie, de la ora 18:00, la „lanterna roșie”, Mausoleul Mărășești.
Cu ochii pe alte meciuri
Runda a început cu disputa ultimelor clasate, Luceafărul Buzău și Mausoleul Mărășești, oaspeții câștigând cu 9-2. Cei de la West Deva, care pleacă cu șansa a doua la Galați, vor fi foarte atenți la celelalte două meciuri, CFR Timișoara – CSM Târgu Mureș, care se joacă luni, 2 decembrie, după închiderea ediției tipărite a cotidianului SERVUS HUNEDOARA, și, respectiv, FK Odorhei – Sepsi Sf. Gheorghe, programat pe 3 decembrie, de la ora 18:00. Un joc favorabil al rezultatelor, adică o evoluție cât mai bună la Galați, coroborată cu înfrângerile celor de la CFR și Sepsi, sau măcar a celor de la Sf. Gheorghe, ar face ca devenii să termine anul pe patru.
Actualitate
Echipajele ISU Hunedoara: 124 de misiuni în 72 de ore, inclusiv stingerea a patru incendii
În ultimele trei zile, salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” au desfășurat 124 de misiuni și intervenții, confirmând din nou angajamentul lor față de comunitatea hunedoreană.
98 de intervenții pentru ajutor medical de urgență
O mare parte dintre solicitări, 98 la număr, au vizat acordarea ajutorului medical de urgență. Detașamentele din Deva (20 de intervenții), Hunedoara (15 intervenții) și Orăștie (10 intervenții) au fost cele mai active în această perioadă.
Incendii gestionate fără victime
În același interval, pompierii militari au intervenit pentru stingerea a patru incendii:
- 29 noiembrie 2024: Detașamentul Petroșani a gestionat două situații în municipiu: un incendiu izbucnit la o mașină de spălat și altul la un coș de fum al unei locuințe.
- 30 noiembrie 2024: Punctul de Lucru Băița a stins un incendiu care a cuprins un autoturism în localitatea Vălișoara.
- 1 decembrie 2024: Pompierii Punctului de Lucru Bretea Română au acționat pe DN 66, lângă Hațeg, unde un autoturism în mișcare a luat foc.
Din fericire, în urma acestor incidente nu s-au înregistrat victime, pompierii reușind să limiteze pagubele materiale.
Alte misiuni importante
Echipajele ISU Hunedoara au intervenit și în alte situații:
- Au oferit sprijin Serviciului de Ambulanță Județean în 13 cazuri.
- Au deblocat trei uși de acces în locuințe.
- Au desfășurat trei misiuni pentru protecția comunității și alte trei acțiuni de informare preventivă. Acestea au vizat întreținerea corectă a instalațiilor de încălzire, un aspect esențial în sezonul rece.
Pregătiți să intervină 24/7
Inspectoratul asigură că echipele sale sunt pregătite să răspundă oricărei situații de urgență, 24 de ore din 24. Prin profesionalismul și dedicarea lor, salvatorii hunedoreni rămân un sprijin esențial pentru comunitate.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
RAR lansează certificatul digital Auto-Pass pentru verificarea istoricului vehiculului
Registrul Auto Român a lansat, pe 1 decembrie, certificatul digital RAR Auto-Pass, disponibil exclusiv online pe site-ul www.rarom.ro. Documentul oferă informații esențiale despre istoricul unui vehicul, fără a fi necesară prezentarea acestuia la RAR. Solicitantul introduce numărul de identificare al vehiculului (VIN) și datele personale, iar, în caz de existență a informațiilor, va plăti 42 de lei pentru certificat. Dacă nu există date, va primi un certificat de negație gratuit. Certificatul este valabil 60 de zile și poate fi descărcat sau primit prin email după plată.
”Registrul Auto Român emite, începând din 1 decembrie, certificatul RAR Auto-Pass, un document digital care poate fi solicitat exclusiv online, accesând butonul de pe prima pagină a site-ului www.rarom.ro. Nu este nevoie de prezentarea autovehiculului la reprezentanța RAR! Certificatul RAR Auto-Pass este cea mai transparentă formă de informare a cumpărătorului care dorește să fie vigilent. Documentul vă spune detalii esențiale despre istoria vehiculului pe care urmează să-l achiziționați. Documentul poate fi eliberat atât vânzătorului cât și cumpărătorului, după ce vor fi introduse în aplicația digitală numărul de identificare al autovehiculului (VIN) și câteva date despre solicitant, necesare pentru emiterea facturii și a certificatului. În cazul în care despre un anumit VIN nu există nicio mențiune în bazele de date ale RAR, utilizatorul va primi gratuit un certificat de negație. În momentul în care sunt găsite date despre vehiculul în cauză, solicitantul va fi redirecționat către pagina de plată și, după confirmarea acesteia, va primi pe email certificatul. Totodată, documentul poate fi descărcat și direct din platforma digitală RAR Auto-Pass, imediat după efectuarea plății, dar și la orice moment ulterior, numai în perioada de valabilitate a certificatului (60 zile). Tariful pentru emiterea certificatului este de 42 de lei”, informează reprezentanții Registrului Auto Român.
„Vânzătorul care nu are nimic de ascuns și vrea să dea dovadă de bună credință are tot interesul să solicite acest document de la RAR pentru a vinde autovehiculul în condiții de transparență totală. Conceptul RAR Auto-Pass, document legiferat ulterior, a pornit de la cazurile de modificare a odometrului (valorii kilometrajului) care au luat amploare în ultimii ani, RAR încercând astfel să protejeze persoanele de bună credință care doresc să achiziționeze o mașină și să-i cunoască din start istoricul. În acest fel, manipularea odometrului va fi mult mai ușor de depistat. RAR Auto-Pass este un instrument prin care putem diminua sau limita acest fenomen de manipulare a unor date esențiale care pot face diferența la comercializarea unui autovehicul”, a transmis ing. Cristian Bucur, directorul tehnic al Registrului Auto Român.
Documentul care reprezintă garanția RAR, organism tehnic al statului, conține date autorizate importante despre istoricul vehiculului. Conform legii, responsabilitatea încărcării datelor despre intervențiile și reparațiile efectuate asupra unui vehicul aparține atelierelor autorizate în care s-au desfășurat respectivele operațiuni.
RAR Auto-Pass conține:
– succesiunea citirilor odometrului furnizate de stațiile ITP sau de reprezentanțele RAR la care s-a prezentat mașina;
– date privind intervențiile minore asupra vehiculului în atelierele autorizate (reparațiile ușoare);
– date referitoare la reparațiile efectuate în atelierele autorizate, ca urmare a unor accidente grave care au afectat sistemele de direcție, frânare, structura de rezistență a vehiculului sau elementele de siguranță pasivă;
– date legate de inspecțiile tehnice periodice și de campaniile de rechemare lansate de producătorul vehiculului.
Baza de date interogată pentru obținerea certificatului RAR Auto-Pass este într-o continuă dinamică și se populează cu informații, asta înseamnă că în timp vor fi disponibile din ce în ce mai multe detalii despre un vehicul, pe măsură ce acesta se prezintă la atelierele autorizate de reparații, la stațiile ITP sau la reprezentanțele RAR.
Într-o fază ulterioară de dezvoltare, RAR Auto-Pass va putea oferi informații și despre kilometrajul vehiculului înainte ca acesta să fi fost adus în România.
FOTO: FACEBOOK REGISTRUL AUTO ROMÂN OFICIAL
-
Actualitatecu 2 zile in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Incendiu la un autoturism care se deplasa pe DN 66, în apropiere de Hațeg
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Alegeri parlamentare 2024| 22,16 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, la ora 13:00
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Ceaiul de Crăciun” – un eveniment cu suflet, pentru o cauză nobilă, la Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Razie, noaptea trecută, la Petrila. Peste 150 de persoane legitimate și zeci de mașini oprite în trafic