
Amplă investiţie până în 2016
Societatea Hidroelectrica va construi încă cinci astfel de unităţi în următorii trei ani, curentul electric produs aici urmând să primească certifucate verzi

Potenţialul energetic al râului Strei va fi valorificat la maximum prin intermediul unei investiţii ce ca fi derulată şi finanţată de Hidroelectrica.
Aceasta prevede construirea până în 2016 a cinci microhidrocentrale pe cursul inferior al râului Strei, între localităţile Plopi şi Simeria, valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de lei.
Vor crea cel puţin 700 de slujbe
Potrivit prefectului de Hunedoara, Sorin Vasilescu (foto mic),Hidroelectrica a finalizat anul trecut microhidrocentrala din localitatea Plopi, aceasta fiind prima din seria de şase asemenea centrale prevăzute să fie construite pe cursul Streiului Inferior încă dinainte de anul 1989. “Pe Streiul Inferior a fost prevăzut un lanţ de microhidrocentrale, care a rămas nefinalizat din anul 1989. Dintre acestea, una singură s-a finalizat: cea de la Plopi. Mai sunt de construit cinci microhidrocentrale. Acum este începută investiţia la microhidrocentrala de la Bretea Română, ea fiind finalizată în proporţie de 60 la sută”, a spus prefectul judeţului Hunedoara, citat de Agerpres.
Celelalte microhidrocentrale incluse în investiţia Hidroelectrica vor fi construite în zonele localităţilor Strei, Călan, Băcia şi Simeria, acestea putând să genereze între 700 şi 1.000 de locuri de muncă.
Încă nouă, cu finanţare posibil coreeană
Pe de altă parte, prefectul Sorin Vasilescu este de părere ca investiţiile pe râul Strei trebuie să fie gata până în anul 2016, deoarece în acest fel pentru fiecare MWh produs în microhidrocentrale acestea vor primi câte trei certificate verzi, valoarea unui asemenea certificat fiind de 55 euro. După anul 2016, numărul certificatelor verzi va scădea la câte unul pe MWh.
Pe cursurile superior şi mijlociu ale râului Strei există un al doilea program care prevede construirea a nouă microhidrocentrale, investiţia fiind evaluată la circa 40 de milioane de euro. Sursele de finanţare ar urma să fie identificate într-o perioadă viitoare, fiind posibilă o colaborare cu investitori din Coreea de Sud.