Connect with us
Data: 30/11/2024
.

Actualitate

Război la Primărie. Consilierii locali acuzați că fac parte din coaliția anti – Simeria ies la rampă

Publicat

pe

Administrația publică locală din Simeria se scaldă într-o stare de tensiune continuă. Între primarul orașului și o parte dintre consilierii locali s-a produs o ruptură lăsată cu acuzații aruncate, mai ales, în mediul online. Aleșii învinuiți că ar fi format o așa – zisă coaliție anti -Simeria ies la rampă, argumentând motivele care au stat la baza respingerii unor proiecte.

În vreme ce, edilul șef îi acuză că nu votează pentru dezvoltarea orașului și că ar pune bețe în roate realizării unor investiții, respingând propunerile sale, în replică aleșii locali afirmă că acesta propune proiecte nerealiste care nu pot fi susținute financiar de bugetul local și care, în viitor, ar risca să bage primăria în faliment. 

Cele mai recente discuții aprinse iscate la Simeria au fost pe tema realizării unui centru pentru persoane vârstnice și a iluminatului nocturn la terenurile de sport de la școli. Primarul îi acuză pe consilieri că au votat împotrivă și că ar fi dat cu piciorul la o investiție pe fonduri europene de peste 1,2 milioane de euro. De cealaltă parte, aleșii atrag atenția că proiectul ar fi încărcat bugetul orașului cu cheltuieli de vreo 2,5 milioane de lei anual, timp de un deceniu, o sumă mult mult prea mare pentru banii pe care localitatea îi are în vistieria proprie. Mai mult, referitor la celălalt proiect privind nocturnele de la terenurile de sport, în opinia aleșilor – deveniți acum „persoane non – grata” în ochii edilului, prioritară este finalizarea lucrările aprobate deja astfel încât copiii din oraș să aibă unde să practice sportul.

Legislativul local acuzat că e Bau – Bau-ul orașului 

Lucrurile au luat o turnură negativă în deliberativul local din Simeria, acolo unde, din spusele aleșilor, primarul nici nu mai participă la ședințele de Consiliu Local. În rândul opiniei publice ar fi fost indusă ideea că majoritatea din legislativul local ar fi un Bau – Bau al orașului care se opune dezvoltării acestuia și care ar încerca să-l „sape” pe primar. Realitatea este cu totul alta, spun consilierii acuzați. 

„Toată lumea care votează altfel decât gândește primarul este în coaliția anti -Simeria, dușmanul orașului și al alegătorilor. În afară de ultima ședință în care, spune, că ne-am opus proiectului cu terenurile de sport, a mai fost și discuția cu Centrul de Zi pentru care am fost făcuți în fel și chip, eu, cel puțin nazist, criminal, ceea ce mi se pare extrem de grav, mai ales pentru lucruri pe care nu le-am spus, nici măcar nu le-am gândit (…) Tensiunile s-au acutizat ca urmare a câtorva proiecte respinse. Fantasme. Am argumentat, ca de fiecare dată. Suntem și noi simerieni, până la urmă, și vrem ca lucrurile să meargă într-o direcție bună. El înțelege, însă, că dacă nu suntem de acord cu varianta lui nu vrem să meargă lucrurile bine (…) și a picurat în mintea unora dintre cetățeni – picătură cu picătură –  suntem o coaliție împotriva orașului. Suntem batjocoriți în toate felurile. (…) La proiectul cu centrul pentru vârstnici, le-a povestit pensionarilor că va fi un centru super modern în care vor face gratuit tratamente și fizioterapie. Corect, așa va fi, dar nu le-a spus și partea a doua că (…) primăria trebuia să asigure în continuare funcționarea lui. După standardele de cost din 2020, aceste cheltuieli se ridicau la 2,5 milioane de lei pe an. Dacă introducem și cei 2,5 milioane de lei peste în câțiva ani primăria ar intra în faliment. Din punct de vedere al protecției sociale, jos pălăria, suntem cu totul de acord, însă în privința sustenabilității proiectului în următorii 10 ani, nu avem cum să ne angajăm la așa ceva”, spune consilierul local Marius Steici. 

Mai mult, nici locația aleasă pentru realizarea acestui centru pentru seniori nu ar fi oportună, mai arată consilierii acuzați. „Acuzații peste acuzații, nici nu le mai știm. (…) Legat de acel centru, din start, încărcarea pe buget era foarte mare. Au fost multe discuții în consiliu și cu privire la locație, pe care toți  am considerat-o total neoportună – în curtea unor blocuri. Într-adevăr, clădirea respectivă (n.red. fosta baie comunală) este una dărăpănată (…) dar, trecând peste acest aspect, proiectul, la fel ca și multe altele, era cu probleme”, a spus, la rândul său, consilierul local Marius Bucovanu. 

„Populația este indusă în eroare. Multe alte proiecte au trecut, în beneficiul cetățenilor. Referitor la terenurile de sport, multe dintre lucrările pe care dorea să le facă din suma de 300.000 de lei erau cuprinse în proiectul inițial. Cu privire la centrul pentru seniori, nu neapărat că sunt împotiva unui astfel de proiect, însă nu era oportun locul, acolo, între blocuri. În plus, suma cu întreținerea e foarte mare”, a completat și consilierul local Robert Talpoș.  

„Așa – zisa coaliție anti -Simeria este, de fapt, o coaliție pro – Simeria”

 

Pavel Hațegan, viceprimar și consilier local la Simeria, afirmă că, „așa – zisa coaliție anti -Simeria este, de fapt, o coaliție pro – Simeria”.

Advertisement

„Nu ne-am opus la niciun proiect de hotărâre mai puțin la care am considerat că cheltuielile de sustenabilitate ar fi peste posibilitatea bugetului local (n.red. cu referire la centrul pentru seniori). Nu este un război contra primarului sau a proiectelor inițiate de către dânsul. Dimpotrivă. Am căutat să susținem majoritatea proiectelor pe care le-am considerat benefice orașului. (…) Aduci un milion și ceva de euro, dar, după aceea, noi trebuia, în timp de 10 ani, să asigurăm sustenabilitatea proiectului. Punând în balanță și comparând cu bugetul local, ni s-a părut că mai bine renunțăm decât să nu mai putem face timp un deceniu nimic în oraș. Nu este vorba despre o coaliție nici anti – primar, nici anti-Simeria, nici anti-nimănui. Este vorba despre un raționament și o gândire, analizând din toate punctele de vedere ceea ce este benefic și oportun orașului. (…) Pe un termen de 10 ani să angajezi aproape două treimi din bugetul local doar pentru întreținerea unui centru, mie, personal, și se pare că și colegii la fel au gândit, mi se pare prea mult pentru bugetul orașului Simeria”. 

„De fiecare dată, toate proiectele care au avut un rol benefic pentru orașul Simeria au fost aprobate de către noi, doar cele care au pus semne de întrebare sau care ar fi creat probleme bugetului orașului în anii următori. Acel centru pentru seniori era un proiect asumat pentru 10 ani de către Primăria orașului Simeria, în condițiile în care și așa bugetul local este suprasolicitat (…) Nu consider, sub nicio formă, că ne-am constituit într-o coaliție anti -Simeria. Domnul primar face acuze și bagă bățul în cuibul de viespi tocmai ca să abată atenția cetățenilor de la problemele reale”, a completat și consilierul local Dana Bozdog. 

Emil Rîșteiu, fost primar al orașului Simeria, actualmente consilier local, spune că în primărie oamenii sunt într-un stres extraordinar.

„Noi am argumentat și ne-am exprimat în ședințele de Consiliu Local. Cu pivire la acel centru, da, este o investiție pe fonduri europene de 1,2 milioane de euro, dar un angajament de peste trei milioane de euro de susținere pe care orașul nu și-l poate permite, mai ales că, mai există și alte angajamente. Pe de altă parte, noi am alocat, în februarie, cei 300.000 de lei pentru școli, tocmai pentru a se face ce mai au nevoie și aici mă refer la dotările necesare, la garduri, la mobilierul pentru vestiare etc. Se aruncă vina pe noi, consilierii”.  

„Fiecare dintre noi, și acum vorbesc în numele meu propriu, îmi doresc binele orașului și al oamenilor. Lucrurile trebuie văzute cu calm, să putem să discutăm și să găsim cea mai bună soluție. Cred că fiecare dintre noi are dreptul de a-și spunea părerea. (…) Ceea ce face domnul primar acum este, de fapt, sută la sută doar pentru orgoliul lui personal și pentru mândria dânsului. Acesta este punctul meu de vedere (…) Minciunile se rostogolesc una după alta și nimeni nu are dreptul să spună, să răspundă la întrebări, ceea este din ce în ce mai grav. Suntem jigniți, umiliți (…) Până la urmă, este vorba despre bugetul viitor al orașului pe termen lung, despre investiții care trebuie făcute și care trebuie să rămână, vorbești despre direcționarea unor bani acolo unde este acum prioritar.  (…) Să încercăm să terminăm, prima dată, lucrările la școli. Măcar una dintre cele două săli de sport să fie funcționale, măcar într-un vestiar să aduci mobilier (…) Indiferent cum se votează sau nu, întotdeauna la noi se interpretează. Suntem oameni maturi și fiecare putem să judecăm cu mintea noastră, nu suntem păpuși într-un teatru în care să fim trași de sfori”, a spus Dana Glăvu. 

„Referitor la ultimul proiect cu terenurile de sport, iluminatul nocturn, Consiliul Local, chiar din februarie, a dirijat 300.000 de lei către școlile din oraș (…)Această sumă a fost alocată pentru copiii orașului Simeria, astfel încât ei să poată folosi sălile de sport. Acum, domnul primar a vrut să-i redirecționeze în alte părți, în loc să-i folosească pentru terminarea sălilor de sport. În ceea ce privește  celălalt proiect, nu spun că ar fi fost o investiție proastă, însă, din păcate, primăria nu putea să-l susțină financiar după finalizarea lui. Oamenii au înțeles greșit. Banii încă nu erau câștigați. Proiectul doar se depunea la București, nu s-a pierdut acel 1,2 milioane de euro la care s-a făcut referire. Proiectul putea să nu fie aprobat”, a afirmat și consilierul local Adrian Mladin. 

Consilierii acuzați mai spun că se aruncă cu noroi pe nedrept, iar cetățenii orașului sunt induși în eroare sub „masca preocupării pentru dezvoltare”. 

„Sunt numai și numai minciuni spuse pe rețeaua de socializare. Unul dintre proiectele respinse era gândit prost (….) În primul rând, trebui terminate proiectele începute. Sala de sport de la liceu nu este încă funcțională pentru că în vestiare nu există mobilier (…) În cazul centrului pentru seniori, într-adevăr, clădirea arată deplorabil și acolo trebuie făcut ceva, însă problema era că nu mai aveam cu ce să susținem funcționalitatea centrului (…). Riscam să băgăm primăria în faliment”, a arătat și consilierul local Călin Oroianu. 

„Servus Hunedoara” a încercat, ieri, să-l contacteze telefonic și pe primarul orașului Simeria, Iulius Bedea, însă acesta nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere. 

 

Advertisement

Actualitate

Întâlnire pe tema învățământului dual și profesional, la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Sala Albastră a Colegiului Economic „Emanuil Gojdu” din Hunedoara va găzdui miercuri, 4 decembrie 2024, de la ora 13:00, o întâlnire pe tema învățământului dual și profesional. La eveniment sunt așteptați agenți economici din municipiul de pe Cerna și din zonă.

Întâlnirea este organzată de Primăria municipiului Hunedoara și Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara. „Pe parcursul acesteia se vor prezenta şi supune discuţiilor atât calendarul etapelor şi acţiunilor pentru stabilirea cifrelor de şcolarizare în învăţământul dual şi profesional pentru anul şcolar 2025 – 2026, cât şi posibilităţi de construire şi consolidare a unui parteneriat de lungă durată între mediul privat, autorităţi locale şi autorităţi judeţene pentru dezvoltarea acestor forme de învăţământ”, au informat reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Calendarul propus poate fi consultat AICI

Evenimentul se încadrează într-un proiect cu finanţare europeană, în valoare de peste 20 de milioane de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR, implementat de Primăria Hunedoara, în parteneriat cu mai multe instituţii publice şi companii private.

Prin acest proiect a fost înfiinţat un consorţiu pentru învăţământul dual – entitate care poate să asigure pregătire tinerilor, de la nivel de şcoală profesională până la nivel de facultate (inclusiv), să le ofere elevilor posibilitatea de a învăţa şi a fi recompensaţi financiar în acelaşi timp dar şi şanse sporite pentru a avea un loc de muncă imediat după terminarea unei etape a studiilor (şcoală profesională, liceu, facultate). De asemenea, prin acest proiect, va fi construit şi un campus pentru învăţământul dual, în Hunedoara, pe strada Furnalelor (în incinta Sitului Industrial).

Advertisement

Informaţii suplimentare despre evenimentul de miercuri, 4 decembrie, puteţi obţine la numărul de telefon 0254.716.322 – interior 235.

 

Sursa foto: Primăria Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

„Ceaiul de Crăciun” – un eveniment cu suflet, pentru o cauză nobilă, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Devenii și nu numai sunt invitați la „Ceaiul de Crăciun”, un eveniment caritabil dedicat susținerii inițiativelor de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor, în cadrul căruia se vor strânge fonduri pentru sprijinirea copiilor nevoiași și susținerea unor cazuri sociale urgente.

Organizat de AsociațiaSuflet Salvat”, evenimentul va avea loc pe data de 7 decembrie 2024, între orele 18:00 -20:00, la sediul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara, din municipiul Deva.

Ceaiul de Crăciun” se află la prima ediție, dar se vrea a fi un eveniment de tradiție, în cadrul acestuia dorindu-se, totodată, promovarea valorilor solidarității și ale sprijinului reciproc în perioada sărbătorilor de iarnă.

Evenimentul reunește participanți din județele Hunedoara, Timiș, Caraș-Severin și Bihor, într-o atmosferă festivă și plină de generozitate, și își propune să strângă fonduri pentru: sprijinirea copiilor nevoiași și susținerea cazurilor sociale urgente, dezvoltarea proiectelor caritabile ale Asociației „Suflet Salvat”, precum organizarea taberelor gratuite pentru tinerii cu vârste între 16-30 de ani care se confruntă cu dependențe (droguri, alcool, țigări), aceste tabere oferind sprijin pentru eliberarea de dependențe, încurajând dezvoltarea personală și spirituală.

Ceaiul de Crăciun” promite să fie o seară de neuitat, în care participanții vor avea ocazia să se bucure de momente speciale, precum: bufet tematic cu ceaiuri aromate și fursecuri festive, servite într-un decor de sărbătoare; momente de socializare, oportunitatea de a cunoaște oameni noi și de a împărtăși bucuria sărbătorilor; o cauză nobilă: posibilitatea de a face donații și de a sprijini proiectele Asociației.

Advertisement

Sărbătorile de iarnă sunt despre bucurie, speranță și comunitate. Prin „Ceaiul de Crăciun”, dorim să aducem oamenii împreună pentru o cauză care contează cu adevărat: protejarea tinerilor de capcana consumului de droguri. Fiecare gest de sprijin contează și poate face o diferență enormă. Vă așteptăm cu drag să petrecem împreună o seară plină de căldură sufletească și să aducem un zâmbet pe chipurile celor care au nevoie de sprijinul nostru”, a declarat Raluca Trofin, președintele fondator al Asociației „Suflet Salvat”.

Haideți să facem din „Ceaiul de Crăciun” o tradiție care schimbă vieți!

Intrarea la eveniment este liberă, însă pentru detalii suplimentare și confirmarea participării puteți accesa paginile de socializare ale asociației.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Aproximativ 970.000 de români își sărbătoresc onomastica, de Sfântul Andrei

Publicat

pe

Redactat de

Aproximativ 970.000 de persoane care poartă numele de Andrei sau Andreea, şi derivate din acestea, îşi sărbătoresc onomastica, astăzi, de Sfântul Apostol Andrei.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, poartă numele de Andrei 507.220 de bărbaţi. Alţii se numesc Andi – 3.228, Andreeas – 925, Andreiaşi/Andreiasi – 6, Andreiu – 280, Andrew – 710, Andrey – 335, Andriaş/Andrias – 6, Andrieş/Andrieş – 41, Andru – 162, Andruşa/Andrusa – 8, Andruta/Andruţă – 22, Andras/Andras/Andraş – 10.988, Andrea/Andrea – 845, Andreas/Andreas/Andreaş – 10.997, Andu – 146.

Numele de Andreea este întâlnit la 347.210 femei. Mai sunt întâlnite derivatele Andra – 32.062, Andrada – 21.587, Andreia – 7.927, Andriana – 966, Andrusa/Andruşa – 7, Andrusca/Andruşca – 6, Andruta/Andruţa – 366, Andrea – 24.793, Deea – 422, Deia – 34.

Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit de români, în fiecare an, pe 30 noiembrie. Acesta este considerat „Ocrotitorul României” sau „Patronul spiritual al românilor”. Începând cu anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca sărbătoarea să fie însemnată cu crucea roșie, în calendarul bisericesc.

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate