Connect with us
Data: 24/01/2025
.

Actualitate - Eveniment

Reabilitarea cetăţii ceneziale din Sălaşu de Sus

Publicat

pe

sorin maricaComuna Sălaşu de Sus este situată în Ţara Haţegului, are o populaţie de aproximativ 2.500 de locuitori, şi este compusă din 11 sate, respectiv localitatea de reşedinţă omonimă , Coroieşti, MălăieştiNucşoaraOhaba de sub PiatrăParoşPeşteraRâu AlbRâu MicSălaşu de Jos şi Zăvoi.

Comuna Sălaşu de Sus este cunoscută, în special, prin două aspecte.Aici se fac celebrii virşli de Sălaş, delicatesă culinară foarte cunoscută, iar pe raza comunei există şi două rezervaţii naturale, „Vârful Poieni” şi mult mai cunoscuta „Fânaţa cu narcise”, unde, anual, se organizează un festival dedicat acestei superbe flori.

După Mălăieşti

De asemenea, în comună sunt biserici monument – istoric, câte una în Nucşoara, Paroş şi Râu Alb şi două în Sălaşu de Sus, tot acest statut avându-l şi casa parohială din Nucşoara. În plus, aici mai sunt şi două cetăţi medievale monument – istoric. „Pe fonduri europene, a fost reabilitată şi redată circuitului turistic cetatea medievală din satul aparţinător Mălăieşti. Acest edificiu, care este şi monument istoric, a fost ridicat în secolul al XIV-lea. Pe raza comunei mai avem o construcţie din perioada medievală, tot monument istoric, din secolul al XV-lea, fiind vorba despre cetatea cnezială Cândeş din Sălaşu de Sus, localitatea de reşedinţă. În această perioadă se lucrează la reabilitarea acestui important obiectiv, nu doar pentru noi şi Ţara Haţegului, ci şi pentru întreg judeţul Hunedoara. Proiectul îl derulăm în colaborare cu Ministerul Culturii, fiind vorba despre un monument istoric, la care nu se poate inteveni fără acordul acestei instituţii, ce ne sprijină şi financiar în acest demers al nostru. Mai avem depuse două proiecte pe fonduri europene, fiind vorba despre modernizarea şi dotarea căminelor culturale din Nucşoara şi Râu Mic şi modernizarea infrastructurii stradale din Ohaba de sub Piatră, Sălaşu de Jos, Zăvoi şi Nucşoara, cele din satul de reşedinţă fiind terminate”, a declarat Sorin Marica, primarul din Sălaşu de Sus.

Advertisement

Actualitate

Două tinere dintr-un centru din Orăștie, căutate de oamenii legii

Publicat

pe

Redactat de

Poliția Municipiului Orăștie a fost sesizată, în cursul zilei de azi, 23 ianuarie a.c., în jurul orei 17.00, de reprezentanții unui centru de minori din localitate, aparținând D.G.A.S.P.C. Hunedoara, cu privire la faptul că două tinere, de 16 ani, respectiv 17 ani au plecat din centru.

Potrivit primelor verificări, minorele sunt înscrise la Liceul Tehnologic ,,Nicolaus Olahus” din localitate, însă astăzi nu s-ar fi prezentat la cursuri.

Acestea ar fi avut bilet de voie până la ora 18.00, fără a se întoarce însă în centru până în prezent.

Semnalmente Faghiura Renata-Florina: înălțime 1,60 m, 50 kg., ochi căprui, păr brunet (breton), constituție atletică.

La momentul plecării, aceasta purta cămașă de culoare alb-negru, fustă roz, adidași de culoare albă.

Semnalmente Doghi Irina Antonela: înălțime 1,65 m, 55 kg., ochi căprui, păr șaten, constituție atletică.

Advertisement

La momentul plecării, aceasta purta o geacă de culoare albă, pantaloni roz, adidași de culoare alb-roșu-albastru.

Cele două minore sunt cunoscute cu plecări repetate din centru.

Persoanele care dețin și pot oferi informații, care să ducă la depistarea celor două minore, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

„Ziua Unirii Principatelor Române”, sărbătorită la înălțime. “Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română!”, în Pasul Vâlcan

Publicat

pe

Redactat de

Ziua Unirii Principatelor Române” va fi marcată și la mare înălțime. Iubitori ai muntelui sunt invitați să se prindă în „Hora Unirii” la peste 1.600 de metri altitudine, în Pasul Vâlcan.

 

Evenimentul, organizat de Asociația de Turism Montan „Promontana” Vulcan, împreună cu Primăria Municipiului Vulcan, va avea loc mâine, 24 ianuarie, punctul de întâlnire fiind stația de îmbarcare a telegondolei din Vulcan, la ora 10:00. De acolo, participanții vor urca la cota 1.612, în Pasul Vâlcan, la Monumentul Eroilor, chiar la ”granița” județelor Hunedoara și Gorj. În zona denumită „Stâna din cot”, cu steaguri tricolore, pe platoul acoperit de zăpadă, aceștia se vor prinde în tradiționala Horă a Unirii, pentru a marca împlinirea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

Peste 130 de persoane și-au anunțat deja participarea la acest eveniment, organizat pentru al cincilea an, de „Ziua Unirii Principatelor Române”.

“Promontana Vulcan, împreună cu Primăria Municipiului Vulcan, vă invită, și în acest an, să sărbătorim împreună “Ziua Unirii” în Pasul Vâlcan. „Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română…” Hai să ducem tradiția mai departe și, de la an la an, să fim cât mai mulți, o viață avem romani, si-o cinste. Așadar, pe 24.01.2025, ne întâlnim la ora 10.00 la stația de îmbarcare telegondola Vulcan, apoi ne vom deplasa spre zona monumentului din Pas unde vom face Hora Unirii. Transportul cu gondola va fi gratuit! Participarea fiecaruia se face pe propria raspundere. Deplasarea de la gondola la locul de desfasurare dureaza aproximativ 2 ore si in conditii de iarna, deci sa fiti pregatiti cu echipament corespunzator. Nu uitați…”Minunile sunt săvârșite de către oamenii uniți.””, au transmis reprezentanții Asociației Promontana Vulcan.

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

166 de ani de la „Mica Unire”. Spectacol folcloric deosebit, la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Locuitorii municipiului Hunedoara sunt invitați la un spectacol folcloric deosebit, ce va avea loc vineri, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române. Îndrăgiți interpreți de muzică populară vor urca pe scena Centrului Cultural „Coviniana” din Hunedoara, începând cu ora 17:00, intrarea publicului la eveniment fiind liberă în limita locurilor disponibile.

„Sărbătorim, împreună, 166 de ani de la Mica Unire! Vineri, 24 ianuarie, de la ora 17:00, la Casa de Cultură Hunedoara – Centrul Cultural „Corviniana” din Hunedoara, v-am pregătit un spectacol folcloric deosebit!”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Îi vor încânta pe cei prezenți cu cântecele lor artiștii: Mariana Suciu, Valerica Ianoși-Marian, Alin Eugen Ienciu, Ovidiu Herghelegiu, Ioana Ciocan, Ariana Musolini, Georgiana Toma, Patrisia Budău și Antonia Muntean, invitați speciali fiind Marius Ciprian Pop și Bogdan Toma. De asemenea, pe scena Centrului Cultural „Corviniana” va mai urca Ansamblul Folcloric “Hațegana” Hunedoara (dirijor: Adrian Zselnyan, coregraf: Vasile Enea, conducerea muzicală: Marian Lupo, sunet și lumini: Ștefan Pecsar și Alexandru Țermure).

Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca „Mica Unire”, unul dintre cele mai importante momente din istoria neamului românesc, se sărbătorește anual la 24 ianuarie. În 2025, se împlinesc 166 de ani de la Unirea Principatelor Române (Moldova și Țara Românescă), sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Din 2016, această zi este nelucrătoare în România.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate