Actualitate
Recomandările Poliției Rutiere pentru siguranța pe șosele: Prudență și respect pentru regulile de circulație
Pentru a reduce numărul incidentelor rutiere, Poliția Rutieră transmite o serie de recomandări adresate tuturor participanților la trafic. Șoferii sunt îndemnați să respecte strict regulile de circulație, să adapteze permanent viteza la condițiile de drum și să se informeze în prealabil cu privire la starea vremii și la tronsoanele pe care urmează să circule.
Siguranța în trafic, o prioritate în condiții meteo nefavorabile
Întrucât aglomerația și condițiile meteo nefavorabile pot crea blocaje temporare, polițiștii recomandă conducătorilor auto să mănțină o atitudine calmă și să nu se angajeze în manevre riscante. „Respectați distanța de siguranță, adaptați viteza la condițiile de drum și nu depășiți fără vizibilitate clară. Politețea rutieră este esențială în astfel de situații, iar blocarea intersecțiilor agravează traficul și crește riscul de accidente”, subliniază autoritățile.
Atenție sporită la consumul de alcool, oboseală și utilizarea telefonului
Poliția Rutieră le reamintește șoferilor că este interzis să conducă sub influența alcoolului sau în stare de oboseală accentuată, factori care reduc semnificativ timpul de reacție și capacitatea de concentrare. Totodată, se recomandă folosirea sistemelor hands-free pentru comunicare, astfel încât să fie eliminat orice factor de distragere a atenției în timp ce se află la volan.
Pietonii, parteneri esențiali în siguranța rutieră
Pe lângă măsurile pentru șoferi, polițiștii fac un apel și către pietoni să fie precauți și vizibili în trafic. Aceștia sunt sfătuiți să circule doar pe trotuare, să traverseze strict prin locurile permise și numai la culoarea verde a semaforului. „Siguranța începe cu un gest simplu: asigurați-vă că șoferii v-au observat înainte de a traversa strada”, transmit polițiștii.
Aceste recomandări vin în contextul eforturilor Poliției Rutiere de a reduce accidentele rutiere și de a asigura o călătorie cât mai sigură pentru toți participanții la trafic.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Ultima zi pentru actualizarea dosarelor de locuință socială în Deva
Direcția de Asistență Socială Deva anunță că astăzi, 31 octombrie 2024, este termenul limită pentru actualizarea dosarelor depuse de cei care solicită o locuință socială în municipiu.
Persoanele care au aplicat pentru o locuință socială și nu își completează dosarul până la finalul zilei de astăzi riscă să fie excluse de pe lista de priorități pentru alocările din anul 2025.
Reprezentanții instituției atrag atenția că dosarele incomplete nu vor putea fi luate în considerare în procesul de evaluare a solicitanților eligibili pentru anul viitor, subliniind importanța acestui termen pentru toți cei care doresc să beneficieze de sprijin locativ.
”Joi, 31 octombrie 2024, este ultima zi în care persoanele din municipiul Deva care au depus cereri pentru atribuirea unei locuințe sociale își mai pot actualiza dosarele cu documente, în vederea întocmirii listei de priorități cu solicitanții îndreptățiți să beneficieze de o locuință socială în anul 2025. Dosarele neactualizate până la această dată nu vor putea fi incluse în lista de priorități valabilă pentru anul viitor. Documentele actualizate se depun la sediul Direcției de Asistență Socială Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1) – Registratură, de luni până joi, între orele 8:00 – 16:30 și vineri, între orele 8:00 – 14:00 sau se pot transmite online, pe adresa: dasdeva@primariadeva.ro. Lista actelor necesare pentru actualizarea dosarelor poate fi consultată pe pagina de internet a Direcției de Asistență Socială Deva – https://dasdeva.ro, Secțiunea Locuințe și Asociații – Locuințe sociale sau la sediul instituției. IMPORTANT! Dosarele de locuințe sociale care nu sunt actualizate timp de 3 ani, consecutiv, vor fi clasate, conform prevederilor Hotărârii Consiliului Local nr. 331/2023, care poate fi consultată pe https://dasdeva.ro, Secțiunea Locuințe și Asociații – Locuințe sociale. Titularii dosarelor clasate au dreptul să depună o nouă solicitare pentru atribuirea unei locuințe sociale, în vederea închirierii – dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de lege. Dosarele depuse sau actualizate după data de 31 octombrie 2024 vor fi luate luate în considerare pentru lista de priorități din anul 2026. Până la această dată, mai mult de jumătate dintre cei peste 240 de solicitanți de locuințe sociale aflați în evidența Direcției de Asistență Socială Deva și-au actualizat dosarele cu documente, conform reglementărilor legale în vigoare”, informează reprezentanții Direcției de Asistență Socială Deva.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Actualitate
Administrația din Teliucu Inferior și-a stabilit prioritățile pentru perioada 2024 – 2028
Deși arată ca un mic orășel, fosta localitate minieră, care are în componență satele Cinciș – Cerna, Izvoarele, Teliucu Superior, colonia Frontul II și așezarea de resedință, Teliucu Inferior, cu o populație de circa 2.300 de locuitori, și-a păstrat statutul de comună. Localitatea, situată în mirificul Ținut al Pădurenilor, este cunoscută, în special, pentru lacul de acumulare de la Cinciș, dar și pentru trecutul ei mineresc și siderurgic.
La al șaselea mandat
În urma alegerilor de la începutul acestei veri administrația publică locală din comuna hunedoreană Teliucu Inferior a fost reconfirmată în funcție, iar zilele trecute aleșii locali și-au preluat mandatele și au depus jurământul de credință. „Mulțumesc concetățenilor mei pentru încrederea acordată, iar celor care nu ne-au votat le respectăm decizia. Îi asigur, însă, pe locuitorii comunei Teliucu Inferior că voi fi primarul tuturor și mă angajez să îi reprezint cu onestitate. Doresc să mulțumesc și echipei mele de consilieri, care s-a dedicat trup și suflet pentru a face posibil acest rezultat. Sunt convins că, împreună, vom reuși să continuăm ceea ce am inceput! Angajamentul meu este de a reprezenta comuna și pe oamenii celocuiesc în Teliucu Inferior cu cinste, transparență și dedicare. De asemenea, asigur pe toată lumea că ușa mea va fi întotdeauna deschisă pentru sugestii, probleme și propuneri, pentru că doar prin dialog și colaborare vom reuși să atingem obiectivele pe care ni le dorim pentru dezvoltare și bunăstare”, a declarat primarul comunei hunedorene Teliucu Inferior, Daniel Gheorghe Sorin Pupeză, care a început un al șaselea mandat în fruntea comunității din Pădurenime, alături de echipa sa de consilieri, care a obținut majoritatea în Consiliul Local.
Proiecte realiste
În mod firesc, reprezentanții administrației publice locale din Teliucu Inferior au creionate principalele proiecte de dezvoltare a comunei pentru mandatul 2024 – 2028: aceste proiecte sunt realiste, existând speranța că vor apărea și altele noi. „Avem creionate principalele noastre obiective pentru mandatul 2024 – 2028. astfel, până la finele acestui an ne propunem reabilitarea parcurilor din comună, existând proiecte în acest sens, cât și resurse bănești, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). De asemenea, avem în plan reabilitarea stadionului “Minerul” și construirea unei săli de sport. Un proiect important pe care ni-l propunem pentru mandatul abia început este modernizarea drumului de acces între Mănăstirea Prislop și stațiunea turistică Cinciș – Cerna pentru dezvoltarea potențialului turistic al zonei, în acest sens existând deja un studiu de fezabilitate, precum și un parteneriat cu administrația publică locală din orașul Hațeg. Totodată, avem un proiect pentru realizarea unei căi de acces pentru gospodăriile situate pe Valea Lingina, dar și introducerea rețelei de canalizare în întreaga localitate Izvoarele. În momentul de față suntem în procedura de preluare de la Administrația Națională „Apele Române” a Văii Lingina pe tronsonul unde se vor efectua lucrări. Un alt plan al nostru pentru mandatul în curs este și o zonă de agrement gestionată de către Primăria comunei Teliucu Inferior pe terenul situat în zona stațiunii turistice Cinciș – Cerna. Apoi ne dorim creșterea eficienței energetice și modernizarea Centrului de Afaceri din satul de reședință Teliucu Inferior, obiectivul fiind preluat de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Pentru acest proiect există deja documentația necesară în vederea solicitării finanțării, pe care urmează să o depunem, în vederea obținerii sumelor necesare, la Administrația Fondului de Mediu (AFM) din cadrul ministerului de resort. Și, bineînțeles, se vor avea în vedere toate apelurile de proiecte care vor fi lansate în perioada următoare, pentru accesarea de fonduri europene, dar și de la bugetul de stat, pentru proiecte care se pliază pe nevoile concetățenilor noștri”, a spus Daniel Gheorghe Sorin Pupeză, primarul din Teliucu Inferior.
Investițiile nu au luat vacanță
În perioada de peste trei luni de la anunțarea rezultatului alegerilor și validarea mandatelor reprezentanții administrației locale din Teliucu Inferior nu au intrat în vacanță, iar acest lucru se vede. „Am reușit implementarea proiectului „Dezvoltarea Infrastructurii ITS/TIC în comuna Teliucu Inferior”, în valoare de circa 1,9 milioane de lei. Acesta aduce avantaje atât populației, cât și administrației, în principal prin creșterea calității serviciilor oferite și prin eliminarea prin eliminarea necesității deplasării fizice la locațiile primăriei. De asemenea, procedurile pentru implementarea proiectului “Extindere rețea de alimentare cu gaze naturale în localitățile Cinciș-Cerna și Teliucu Superior, comuna Teliucu Inferior”, a cărui valoare este de aproape 15,8 milioane de lei, își urmează pașii conform calendarului stabilit, de această investiție urmând a beneficia peste 350 de imobile. De asemenea, anul școlar a început în cele mai bune condiții, în locații modernizate, pentru unitatea de învățământ din centrul de comună având în proces avansat de implementare proiecte privind continuarea dotărilor cu cele necesare și amenajarea unei baze sportive, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de lei. Totodată, au început și lucrările efective la blocul ANL pentru tineri, unul cu 18 apartamente și cu locuri de parcare, care va fi finalizat la începutul lui 2026, valoarea acestui proiect fiind de aproape 6,2 milioane de lei”, a precizat primarul comunei hunedorene Teliucu Inferior, Daniel Gheorghe Sorin Pupeză.
Actualitate
Schimbare de lider în Liga 5
În Liga 5 de fotbal s-au jucat meciurile etapei a opta. După disputarea întâlnirilor programate în această rundă s-au înregistrat schimbări importante în clasament.
Podium modificat
Principala modificare în clasament este schimbarea liderului. Astfel, pe primul loc au trecut, la golaveraj, + 34 față de +8, cât are a doua clasată, cei de la Unirea DMO II, care au și un joc mai puțin disputat. Echipa care își joacă meciurile de pe teren propriu la Ciula Mare a câștigat, cu 4-1, partida de acasă cu Zarandu Crișcior și a acumulat 19 puncte, iar echipa învinsă a rămas cu 9 puncte, dar a coborât de pe 3 pe 6. Pe locul al doilea a căzut fostul lider, Real Sântandrei, care a pierdut la scor, 0-6, deplasarea de la Unirea General Berthelot, formație care, astfel, a acumulat 12 puncte și a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului. Pe poziția a patra, cu 10 puncte și golaveraj – 1, a urcat Ponorul Vața, după succesul de pe teren propriu, cu 3-1, în fața penultimei clasate, ACS Certej, care rămâne cu 6 puncte, dar și cu un meci mai puțin disputat. Pe locul al cincilea, tot cu 10 puncte, dar golaveraj – 7, au trecut cei de la Măgura Pui, după victoria de acasă în fața vecinilor de la Narcisa Sălaș, “lanternă roșie”, cu 4 puncte. Etapa viitoarea, care se va desfășura la sfârșitul acestei săptămâni, propune un meci al extremelor, dar, în același timp, și un derby al orgoliilor din Țara Hațegului, liderul, Unirea DMO II, deplasându-se la ultima clasată, Narcisa Sălaș. Celelalte meciuri ale rundei sunt Zarandu Crișcior – Unirea General Berthelot, Real Sântandrei – Ponorul Vața și ACS certej – Măgura Pui. Etapa din acest weekend din Liga 5 de fotbal Hunedoara este penultima care se va juca în acest an, după runda a zecea urmând a se intra în vacanța de iarnă, iar campionatul se va relua în primăvară. Mai trebuie menționat că restanța din etapa a patra, dintre Unirea DMO II și ACS Certej, se va juca pe 17 noiembrie.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Primul tren electric ar putea ajunge în gara din Deva, în prima parte din 2025
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Primarii și consilierii și-au preluat mandatele. Prefectul județului Hunedoara, Doris Visirin, a anunțat finalizarea procesului de învestire a aleșilor locali
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Noi titluri naționale pentru gimnastele de la LPS Cetate Deva
-
Actualitatecu o zi in urma
Cine sunt cei cinci consilieri locali care vor completa CL Deva – instanța a validat mandatele
-
Actualitatecu o zi in urma
Copilă de 13 ani, acroșată de o mașină pe trecerea de pietoni, la Petroșani
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Dorin Rusu, de la CSM Deva, campion național de seniori la cros
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Castorul european își lărgește teritoriul în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Doliu în fotbal: Ne-a părăsit Dorin Nicșa