Connect with us
Data: 31/03/2025
.

Actualitate - Eveniment

Record! 1,85 de milioane de puieți au fost plantați într-o singură zi

Publicat

pe

Silvicultorii români au stabilit un nou record, peste 1,85 milioane puieți plantați într-o singură zi, în cadrul proiectului „Plantează pentru România” inițiat de Asociația „Prietenii Pădurilor din România”, în parteneriat cu Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri Private, dar și cu implicarea silvicultorilor din cadrul Gărzilor Forestiere.

Evenimentul s-a derulat vineri, 24 martie a.c. pe raza a 258 de ocoale silvice de stat și private din întreaga țară, cu ocazia Zilei Naționale a Pădurilor, și și-a propus plantarea simultană, la nivel național, a 1,2 milioane de puieți, în pădurile proprietate publică a statului și în cele private.

După centralizarea tuturor datelor, silvicultorii și voluntarii implicați în proiect au plantat într-o singură zi peste 1,85 milioane de puieți forestieri. Din aceștia, 1.448.820 de puieți au fost plantați în fondul forestier proprietate publică a statului, administrat de Romsilva.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva regenerează în acest an 14.252 de hectare fond forestier de stat, numai în campania de primăvară urmând să planteze peste 32 de milioane de puieți, în urma unei investiții de 42,4 milioane de lei. În ultimii 26 de ani, Romsilva a regenerat peste 540.000 de hectare fond forestier proprietate publică a statului.

Acțiune și în județul Hunedoara

Advertisement

Și în județul Hunedoara au fost plantați câteva mii de puieți, iar cea mai de amploare acțiune de acest fel a fost organizată pe Muntele Sfânt al Dacilor, în Godeanu. Reprezentanții Direcției Silvice Hunedoara, administratorul Cetății Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky și alți parteneri în acest proiect au luat această decizie după ce în anul 2012, un incendiu de proporţii mistuia podoaba de brazi a Godeanului. Din cauza unui foc lăsat nesupravegheat a fost distrusă o pădure de aproape 70 hectare. În trei ani au fost plantaţi peste 300.000 de arbori, pentru a reface podoaba Godeanului, însă nu toţi au supravieţuit.

Advertisement

Actualitate

Expoziția Internațională “INVENTCOR”, la a șasea ediție, la Deva. Lucrări din peste 35 de țări, prezentate

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Zeci de invenții, proiecte de cercetare, din peste 35 de țări, vor fi prezentate în cadrul celei de-a șasea ediții a Expoziției Internaționale „INVENTCOR”, ce se va desfășura în perioada 3 – 5 aprilie 2025, la Deva.

Evenimentul, organizat de renumitul și apreciatul inventator hunedorean Corneliu Birtok Băneasă, de Asociația CORNELIUGROUP, în colaborare cu Universitatea Politehnică din Timișoara și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, va avea loc la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Motto-ul ediției din acest an a evenimentului este „Creație, Oportunitate, Realizare” sau, pe scurt, CORe.

Advertisement

INVENTCOR 2025” va cuprinde peste 450 de lucrări din peste 35 de țări, lucrări din domenii precum protecția mediului, bio&nanotehnologie, industria alimentară, arhitectură, IT, electronică, auto, aeronautică, management, medicină, agricultură, textile și altele. Evenimentul va include, de asemenea, secțiuni speciale precum KidsCorner și InnovativeART, care vor stimula creativitatea celor mici și vor aduce în fața publicului inovări din domeniul artistic.

În cadrul evenimentului se va desfășura și Simpozionul „Puterea Minții Creative”, cu prezentări pe tematici precum: inovație, ecologie, sănătate,antreprenoriat, artă și altele.

INVENTCOR” este un eveniment de prestigiu dedicat inovatorilor și inventatorilor din diverse domenii de activitate, din toate colțurile lumii, început în anul 2020 și care are ca obiectiv principal importanța dezvoltării spiritului creativ-inovativ, cu implicarea tinerilor, și promovarea valorilor din județul Hunedoara și din România.

Primăria Municipiului Deva susține acest eveniment remarcabil, care contribuie activ la dezvoltarea comunității și la promovarea valorilor educaționale și inovative la nivel local și internațional.

Program:

Advertisement
  • 3 Aprilie 2025, Festivitatea de Deschidere, ora 13:00
  • 4 Aprilie 2025, Ceremonia de Premiere, ora 11:00
  • 5 Aprilie 2025, Vizite la obiective turitice din județ (destinate expozanților)

Acces vizitatori:

  • 3 aprilie 2025 – între orele 11:00-18:00
  • 4 aprilie 2025 – între orele 10:00-15:00
Citeste mai mult ...

Actualitate

Două zile pline de momente umoristice. Festivalul Național „Liviu Oros”, în acest weekend, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Festivalul Național de Umor „Liviu Oros” debutează sâmbătă, 29 martie, la Deva. Ajuns la ediția a XXIV-a, evenimentul se va desfășura la Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean” din municipiu și cuprinde mai multe manifestări.

În acest sfârșit de săptămână, vă invităm la Festivalul Național de Umor „Liviu Oros” ajuns la ediția a XXIV-a și care promite umor de neuitat! Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean” organizează în perioada 29-30 martie 2025, cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului Național de Umor „Liviu Oros”, care se va desfășura la Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean” din Deva. Și la această ediție oferta celor două zile însumează diversitate, atractivitate și profesionalism. Festivalul „Liviu Oros” este un mare DA spus umorului, inteligenței și încrederii într-un viitor deștept”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Festivalul va debuta sâmbătă, începând cu ora 17:00, în Holul Mare al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” cu vernisajul Salonului Național de Grafică Umoristică 2025, urmat de decernarea premiilor la Concursul Național de Grafică Umoristică și Concursul Internațional de Epigrame „Epigramissima”, ediția a V-a. Începând cu ora 17:30, în amfiteatrul „Liviu Oros” se va desfășura următorul program: Vocația fără de vacanță – Maestrul Dumitru Hurubă la 80 de ani; Repere ale neuitării – Cornel Udrea văzut de Cristian Cheșuț și Renata Barna prin inteligența artificială; Ridere, humanum est! – Celebrități ale sportului românesc, caricaturi de Cristinel Vecerdea CRIV; Spiritus Mentor – Mari dramaturgi ai lumii. Grafică satirică de Gabriel Rusu; Biblioteca de tot râsul – Lansări de carte: Dumitru Hurubă, Gavril Moisa, Petru Ioan Gârda, Renata Barna; Epigramiștii în microrecital – Gavril Moisa, Petru Ioan Gârda.

Advertisement

Portrete „la minut”, realizate de graficienii Cristinel Vecerdea – CRIV, Radu Clețiu și Gogu Neagoe

În cadrul evenimentului, publicul prezent va putea savura momente umoristice în compania binecunoscutului Sorin Tănase, iar seara se va încheia cu o sesiune liberă la bancuri, în care publicul va putea să-și aducă aportul pentru ca amuzamentul să fie total. În tot acest timp, graficienii Cristinel Vecerdea CRIV, Radu Clețiu și Gogu Neagoe vor realiza portrete grafice „la minut”.

Duminică, în a doua zi a festivalului, la Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean” se poate vizita în continuare vernisajul Salonului Național de Grafică Umoristică 2025, între orele 10:00 și 18:00, iar în Piața Unirii, între orele 12:00 și 15:00, cei trei graficieni, Cristinel Vecerdea, Radu Clețiu și Gogu Neagoe vor realiza portrete „la minut” trecătorilor și celor care doresc o altfel de amintire grafică. “Vă așteptăm cu epigrame pline de spirit, caricaturi savuroase și momente artistice ce vor stârni hohote de râs”, au mai transmis reprezentanții Centrului Cultural ,,Drăgan Muntean” Deva.

Festivalul Național de Umor „Liviu Oros” este unul dintre cele mai longevive și mai apreciate evenimente din județ. Acesta este organizat anual, la Deva, din 1992, în memoria artistului de comedie, prezentator de spectacole, dar și arhitect – Liviu Oros.

Citeste mai mult ...

Actualitate

COD ROȘU de vreme rea. Județul Hunedoara, vizat

Publicat

pe

Redactat de

Avertizări meteo severe pentru zona montană a județului Hunedoara

Astăzi, 28 martie 2025, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo de tip COD PORTOCALIU pentru zona montană a județului Hunedoara, la altitudini de peste 1800 de metri. Conform prognozelor, se vor înregistra intensificări puternice ale vântului, cu rafale ce vor atinge viteze de 120-140 km/h până la ora 10:00.

De asemenea, ANM a actualizat avertizarea meteo, iar în intervalul 10:30 – 16:00, pentru aceeași zonă, va fi valabilă o avertizare de tip „nowcasting” – COD ROȘU. Vântul va suferi intensificări și mai puternice, cu rafale ce vor depăși 140 km/h. Aceste fenomene meteorologice severe pot crea condiții periculoase pentru siguranța oamenilor și a traficului montan.

În urma avertizărilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis un mesaj RO-ALERT pentru a informa cetățenii despre riscurile înregistrate în zonele afectate. Autoritățile recomandă evitarea deplasărilor în zonele montane, în special la altitudini mari, și respectarea instrucțiunilor furnizate de echipele de intervenție.

Citeste mai mult ...

Actualitate