
Opoziţia taxează
În opinia acestora, procesul este strict unul de a statisface clientela politică şi nu de a veni în sprijinul cetăţenilor
După ce au stat mult timp ascunşi, „pedeliştii” din judeţul Hunedoara au ieşit la rampă cu reacţii menite să „taxeze” haosul produs de procesul de regionalizare. În opinia acestora, procesul este unul lipsit de esenţă şi plin de servilism politic.
Lipsa unei comunicări publice a etapelor din procesul de regionalizare este principala acuză care le este adusă liderilor USL. Potrivit democrat-liberalilor hunedoreni, este inoportună stabilirea unor sedii de instituţii regionale, atât timp cât nu a fost prezentată structura viitoarelor regiuni. „Este un lucru inacceptabil ca acest proces de regionalizare să înceapă cu delegarea viitoarelor oraşe în care vor fi sediile direcţiilor regionale de finanţe. Este absurd să stabileşti aşa ceva când nu ne-ai prezentat regiunile, când nu ştim noi, hunedorenii, în ce regiune suntem doar facem presupuneri”, susţine preşedintele PDL Hunedoara, Dorin Gligor.

Presiunea străzii dictează
Un alt aspect sancţionat de către opoziţie este schimbarea deciziei Guvernului în urma unor presiuni venite din teritoriu. Cele trei zile de grevă ale funcţionarilor publici au făcut ca în şedinţa executivului pe ordonanţă să scrie Deva în dreptul sediului regional de finanţe din Vestul ţării şi să „iasă”… Timişoara. „Modul în care a demonstrat USL că împarte ţara nu este nimic altceva decât un proces de statisfacere a clientelei politice. Dacă liderii USL din Timiş au mers şi l-au tras de mână decizia a fost schimbată în favoarea lor, şi pentru ca să nu comenteze hunedorenii le-au dat în braţe sediul Antifraudă. Lucrurile nu pot continua în acest fel şi trebuie să înceapă cu creionarea unei arhitecturi administrative ale cărei obiective şi atribuţii să ne fie prezentate. Şi care să servească în primul rând cetăţenilor”, precizează Gligor. Ba mai mult, se consideră că acest precedent creat va face ca la stabilirea viitoarelor direcţii regionale, nu contează de ce natură ar fi, să se iasă în stradă pentru a le avea, potrivit acestuia.
„Deva are cel mai mult de pierdut”
Procesul de regionalizare, în opinia PDL Hunedoara, trebuie regândit din temelii, pentru că în forma actuală nu serveşte interesului public, ci doar unora personale, pur politice. Iar, per ansamblu, Hunedoara nu va avea cel mai mult de pierdut, ci municipiul Deva ca şi sediul administrativ, care, în actuala ecuaţie, pierde din putere în faţa celorlalte judeţe din Regiunea Vest. „Vorbim de o regionalizare administrativă, care trebuie făcută cu factorii de decizie locali şi nu cu cei de la centru, care dintr-un birou nu ştiu ce se întâmplă în judeţul X. În actuala formă a regionalizării cel mai mult de pierdut nu are judeţul, ci Deva, ca oraş administrativ, care este lăsat de mai marii de la Bucureşti pe ultimul loc pe motivaţia că nu este o putere economică la fel ca celelalte. Din punctul nostru de vedere este o premiză extrem de greşită pe care s-a plecat”, adaugă Gligor.