Connect with us
Data: 14/06/2024
.

Actualitate

Regionalizarea marca USL nu e pe placul democrat-liberalilor hunedoreni

Publicat

pe

Opoziţia taxează

În opinia acestora, procesul este strict unul de a statisface clientela politică şi nu de a veni în sprijinul cetăţenilor

După ce au stat mult timp ascunşi, „pedeliştii” din judeţul Hunedoara au ieşit la rampă cu reacţii menite să „taxeze” haosul produs de procesul de regionalizare. În opinia acestora, procesul este unul lipsit de esenţă şi plin de servilism politic.

Lipsa unei comunicări publice a etapelor din procesul de regionalizare este principala acuză care le este adusă liderilor USL. Potrivit democrat-liberalilor hunedoreni, este inoportună stabilirea unor sedii de instituţii regionale, atât timp cât nu a fost prezentată structura viitoarelor regiuni. „Este un lucru inacceptabil ca acest proces de regionalizare să înceapă cu delegarea viitoarelor oraşe în care vor fi sediile direcţiilor regionale de finanţe. Este absurd să stabileşti aşa ceva când nu ne-ai prezentat regiunile, când nu ştim noi, hunedorenii, în ce regiune suntem doar facem presupuneri”, susţine preşedintele PDL Hunedoara, Dorin Gligor.

Regionalizarea în actuala formă naşte disensiuni între forţele politice din judeţ

Regionalizarea în actuala formă naşte disensiuni între forţele politice din judeţ

Presiunea străzii dictează

Un alt aspect sancţionat de către opoziţie este schimbarea deciziei Guvernului în urma unor presiuni venite din teritoriu. Cele trei zile de grevă ale funcţionarilor publici au făcut ca în şedinţa executivului pe ordonanţă să scrie Deva în dreptul sediului regional de finanţe din Vestul ţării şi să „iasă”… Timişoara. „Modul în care a demonstrat USL că împarte ţara nu este nimic altceva decât un proces de statisfacere a clientelei politice. Dacă liderii USL din Timiş au mers şi l-au tras de mână decizia a fost schimbată în favoarea lor, şi pentru ca să nu comenteze hunedorenii le-au dat în braţe sediul Antifraudă. Lucrurile nu pot continua în acest fel şi trebuie să înceapă cu creionarea unei arhitecturi administrative ale cărei obiective şi atribuţii să ne fie prezentate. Şi care să servească în primul rând cetăţenilor”, precizează Gligor. Ba mai mult, se consideră că acest precedent creat va face ca la stabilirea viitoarelor direcţii regionale, nu contează de ce natură ar fi, să se iasă în stradă pentru a le avea, potrivit acestuia.

Advertisement

„Deva are cel mai mult de pierdut”

Procesul de regionalizare, în opinia PDL Hunedoara, trebuie regândit din temelii, pentru că în forma actuală nu serveşte interesului public, ci doar unora personale, pur politice. Iar, per ansamblu, Hunedoara nu va avea cel mai mult de pierdut, ci municipiul Deva ca şi sediul administrativ, care, în actuala ecuaţie, pierde din putere în faţa celorlalte judeţe din Regiunea Vest. „Vorbim de o regionalizare administrativă, care trebuie făcută cu factorii de decizie locali şi nu cu cei de la centru, care dintr-un birou nu ştiu ce se întâmplă în judeţul X. În actuala formă a regionalizării cel mai mult de pierdut nu are judeţul, ci Deva, ca oraş administrativ, care este lăsat de mai marii de la Bucureşti pe ultimul loc pe motivaţia că nu este o putere economică la fel ca celelalte. Din punctul nostru de vedere este o premiză extrem de greşită pe care s-a plecat”, adaugă Gligor.

 

 

 

Advertisement

Actualitate

Hunedoara, printre județele cu cele mai puține voturi nule – Analiză Expert Forum

Publicat

pe

Redactat de

Hunedoara se numără printre județele cu cele mai puține voturi nule la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, potrivit unei analize realizată de Expert Forum (EFOR). Județul Hunedoara a avut 4,27 la sută voturi nule la scrutinul pentru europarlamentare de duminica trecută. 

EFOR a analizat situația voturilor nule la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, numărul acestora fiind unul dintre cele mai mari raportate la numărul de alegători care au participat la procesul electoral.

Aproape o jumătate de milion de români au votat degeaba

La nivel național, potrivit EFOR, din 9.440.962 de voturi exprimate 488.261 de voturi au fost declarate nule, ceea ce înseamnă 5,1% din voturi. „În 2019 numărul acestora a fost de 274.415 din 9,3 milioane de alegători, adică 2,89% din voturi. Situația de anul acesta este comparabilă cu cea din 2014, când 5,83% dintre voturi au fost declarate nule”, explică EFOR.

Conform documentului, la nivel de județ, cele mai multe voturi nule au fost înregistrate în Vrancea și Vaslui (6,7%), iar cele mai puțin în Hunedoara, Timiș, Ilfov, Harghita și Cluj (aproximativ 4%).

„În 10 județe procentul voturilor nule este mai mare de 6, ceea ce reprezintă o proporție semnificativă. În străinătate procentul este de 2,5%. Sectoarele din București au între 2,6 – Sectorul 1 și 3,8% – sectorul 5. Deși nu există o limită clară de la care numărul de voturi nule devine problematic, considerăm că 10% din voturi nule pe secție poate deschide o discuție despre ce s-a întâmplat în secția respectivă, dacă procesul verbal a fost completat corect sau dacă există alte indicii de nereguli”, se mai arată în raport.

Advertisement

Potrivit aceluiași document, la alegerile pentru primari, procentul de voturi nule era la data analizei de 3%, adică 275.505 din 9.055.959 de buletine. La consilii locale procentul este 3,7%.

În județul Hunedoara, la votul pentru primari numărul de voturi la data analizei era de 3,13 la sută, mai mic decât la alegerile europarlamentare.

„Dacă ne uităm comparativ pe județele unde există un procent mare de buletine de vot nule, ele nu sunt neapărat aceleași ca în cazul europarlamentarelor. Adică pentru primari cele mai multe buletine de vot s-au anulat în Vaslui, Bacău și Covasna (4%), urmate de Neamț, Mureș, Satu Mare și Dolj, între 3,5% și 4%. Din București în sectorul 2 au fost anulate proporțional cele mai multe buletine de vot, adică 3%, comparativ cu doar 1,7% în Sectorul 6, 1,85% în Sectorul 3, 1,98% în Sectorul 1 sau 2,1% în Sectorul 4. Interesant de remarcat că Sectorul 2 este singurul județ/sector care are mai multe voturi nule pentru primar decât la europarlamentare”, mai arată Expert Forum (EFOR).

EFOR precizează că datele pentru primari și consilii locale sunt prelucrate din informațiile parțiale publicate pe prezenta.roaep.ro miercuri 12 iunie, iar cele pentru europarlamentare sunt prelucrate din baza de date descărcată pe 13 iunie în prima jumătate a zilei. Așadar, pot apărea anumite discrepanțe.

Voturile nule sunt cele legate de buletinele introduse în urnă, care nu respectă criteriile stabilite de lege pentru a fi valabile. Voturile nule sunt diferite de buletinele anulate, care reprezintă buletinele neîntrebuințate și anulate la sfârșitul zilei sau utilizate, dar anulate la cererea alegătorului întrucât opțiunea votului a fost dezvăluită. Sunt considerate voturi nule, următoarele buletine de vot găsite în urnele de vot: buletinul de vot pe care nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare; buletinul de vot care are alt model decât cel legal aprobat; buletinul de vot pe care a fost aplicată o ștampilă cu mențiunea „VOTAT” care are alt model decât cel legal aprobat; buletinul de vot pe care nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”; buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în două sau mai multe patrulatere; buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în două sau mai multe patrulatere, chiar dacă unele ștampile au fost tăiate/anulate de
alegător; buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor și nu atinge niciun patrulater; buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” atinge două sau mai multe patrulatere.

Advertisement

Raportul integral poate fi consultat AICI

Citeste mai mult ...

Actualitate

O nouă acțiune de dezinfecție și dezinsecție, în această seară, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

O nouă acțiune de dezinfecție și dezinsecție terestră zone verzi va avea loc în seara acestei zile – 14 iunie, începând cu ora 22:00, în municipiul Deva.

“Se vor desfășura următoarele acțiuni: Dezinsecție terestră (combatere țânțari). Insecticid utilizat: Cymina Ultra; Dezinsecție terestră (combatere larve țănțari). Larvicid utilizat: Vectobac WG. Toate produsele utilizate se regăsesc în Registrul Național al Produselor Biocide și sunt avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătății. Persoanele cu probleme respiratorii sau cardiace și copiii sunt rugați să nu intre în raza directă de acțiune a echipamentelor de pulverizat”, se arată într-un comunicat transmis de biroul de presă al Primăriei Municipiului Deva

Citeste mai mult ...

Actualitate

Revizie tehnică lunară la telecabina de pe Cetatea Devei – luni, 17 iunie

Publicat

pe

Redactat de

Serviciul Baze Agrement anunță oprirea luni, 17 iunie 2024, a telecabinei care facilitează accesul pe Cetatea Devei.

Telecabina va fi oprită luni, 17 iunie 2024, pentru lucrările de mentenanță care se execută obligatoriu, în fiecare lună. Firma care asigură mentenanța va verifica instalația (cabluri, comunicația radio între punctul de comandă și cabină etc.), pentru ca turiștii să fie în siguranță. De asemenea, ascensorul care deservește Cetatea Deva va fi igienizat.

Turiștii pot vizita monumentul istoric la pas pe la Poarta 1, alegând unul dintre cele trei trasee:

Traseul nr. 1 – din spatele restaurantului de la Poalele Cetății până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 45 de minute;

Traseul nr. 2 – de la intrarea în tunel (partea dreaptă) până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 40 de minute;

Advertisement

Traseul nr. 3 – din fața tunelului (partea stângă) până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 30 de minute.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Deva

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate