Connect with us
Data: 23/07/2024
.

Actualitate

Regizorul Adrian Sitaru a primit titlul de „Cetăţean de onoare” al Devei

Publicat

pe

Moment festiv, pe scena Teatrului de Artă din reşedinţa de judeţ, la finalul premierei filmului „Domestic”

Sute de spectatori au luat parte la premiera naţională a filmului „Domestic”, regizat de Adrian Sitaru, ce a avut loc vineri seară, începând cu ora 19:00, la Teatrul de Artă din municipiul Deva. A fost prima dată când pelicula a rulat în România, iar succesul a fost garantat. Sala a fost plină, în final, asistenţa arătându-se impresionată de lungmetrajul semnat de regizorul devean, în vârstă de 41 de ani. Premiera a fost un fel de cadou pentru publicul din Deva, oraşul natal al lui Adrian Sitaru, pelicula intrând în cinematografe abia de la mijlocul acestei săptămâni.

Adrian-Sitaru-cetatean-de-onoare-Deva-(14)La sfârşitul proiecţiei filmului, regizorul şi o parte dintre actorii care le-au dat viaţă personajelor din peliculă au urcat pe scenă în aplauzele îndelungate ale asistenţei, fiind şi momentul în care Adrian Sitaru a primit titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Deva, pentru remarcabila sa activitate cinematografică. Distincţia i-a fost conferită de primarul Devei, Petru Mărginean, care l-a felicitat pe tânărul regizor, câştigător a numeroase premii la festivaluri naţionale şi internaţionale de film de prestigiu. „Sunt onorat că pe această scenă, a Teatrului de Artă din Deva, putem să facem acest eveniment deosebit, o premierăşi acordarea unui titlu de „Cetăţean de onoare”. Sincer, mi-aş fi dorit să se întâmple acest lucru într-un cinematograf. După 23 de ani, avem actori tineri, buni, regizori, operatori, din păcate, apreciaţi mai mult în străinătate şi de puţine ori în ţară. Încercăm ca acest singur cinematograf pe care îl avem în Deva să-l putem pune la punct, iar următoare premieră să o facem acolo. Vă felicit domnule Adrian Sitaru pentru remarcabila dumneavoastră activitate cinematografică”, i-a spus primarul Petru Mărginean regizorului.

„Laudatio academic” la adresa sa

LAdrian-Sitaru-cetatean-de-onoare-Deva-(10)a manifestare a fost prezent şi profesorul Florin Ilieş, directorul Colegiului Naţional „Decebal” din Deva, care a citit şi un „academic laudatio” la adresa regizorului Adrian Sitaru. „Este o onoare pentru mine să rostesc un laudatio, cu atât mai mult cu cât eroul său, Adrian Sitaru, este un absolvent al Colegiului Naţional „Decebal” din Deva, promoţia 1990, care s-a remarcat ca fiind unul dintre cei mai interesanţi regizori, scenarişti, producători de film ai României şi ai lumii (…) Pot afirma că avem în faţă un om pentru eternitate, care parcurge toate anotimpurile artei cinematografice, toate meleagurile planetei, care a descoperit şi desluşit căile unei profesii ce va rămâne eternă. Filmele lui Adrian Sitaru au rezonanţă puternică pe plan internaţional prin participarea la diverse festivaluri de film de prestigiu din Europa şi din afara bătrânului continent. Acordarea diplomei de „Cetăţean de onoare” al municipiului Deva constituie o completare fericită a palmaresului de premii naţionale şi internaţionale decernate domnului Adrian Sitaru. Să fie acest moment un prilej de recunoştinţă pentru tot ceea ce a dat cinematografiei româneşti, care va avea nevoie, încă mult timp, de prezenţa lui Adrian Sitaru, de setea domniei sale pentru a descoperi relaţiile între viaţăşi scenă. Gestul de a-i acorda domnului Adrian Sitaru această diplomă reprezintă nu doar un exerciţiu de admiraţie, ci o onoare pe deplin”, a declarat profesorul Florin Ilieş.

„Din păcate, interesul pentru cinematografia română e de două parale”

Adrian-Sitaru-cetatean-de-onoare-Deva-(22)

Diploma de „Cetăţean de onoare” al municipiului Deva i-a fost conferită regizorului Adrian Sitaru de către primarul Petru Mărginean, în faţa unei săli pline.

La rândul său, cu o modestie rar întâlnită, regizorul Adrian Sitaru a ţinut să le mulţumească tuturor pentru această distincţie acordată, declarând că „se simte ciudat în postura de „Cetăţean de onoare”, dar, în acelaşi timp, extrem de onorat şi bucuros”. „Mă simt emoţionat, pentru că eu am făcut ce mi-a plăcut. Făceam oricum, dar s-a nimerit să iau nişte premii (…) Din păcate, interesul pentru cinematografia română e de două parale, însă, important este să se facă în continuare filme. Mă simt extrem de onorat şi de bucuros de acest gest”, a declarat regizorul Adrian Sitaru.

O poveste despre oameni simpli şi animale

Advertisement

Ultimul film regizat de Adrian Sitaru, „Domestic”, este o poveste despre oameni obişnuiţi şi animalele alături de care îşi trăiesc viaţa un iepure, o găină, o pisică, un câine şi un porumbel. Acestea trec prin viaţa personajelor principale, influenţându-le evoluţia. Filmul urmăreşte povestea a trei personaje principale, domnul Lazăr (48 de ani, profesor şi actualul preşedinte al asociaţiei de locatari a blocului său), domnul Mihăeş (40 de ani, taximetrist) şi Toni (un tip de 25 de ani) – şi a animalelor lor, toţi forţaţi să locuiască împreună în aceeaşi comunitate a blocului. Fiecare dintre cele trei personaje completează povestea celuilalt, influenţând-o într-o anumită măsură. Pelicula mixează umorul negru şi drama, fiind o poveste cu elemente absurde, la care râzi şi te emoţionezi în aceeaşi măsură, într-un decor stilizat şi plin de culoare. Din distribuţie fac parte Adrian Titieni şi fiica sa, Ariadna Titieni (12 ani), Gheorghe Ifrim, Clara Vodă, Ioana Flora, Sergiu Costache şi Dan Hurduc (9 ani). Pelicula va intra oficial în cinematografe din 22 martie şi este o producţie 4 Proof Film, în coproducţie cu Unafilm, Germania, susţinută de Centrul Naţional de Cinematografie.

Cei care nu au apucat să mai cumpere bilete pentru premiera de vineri (cererea fiind foarte mare, imposibil de onorat) mai au posibilitatea să vadă filmul săptămâna aceasta. Regizorul Adrian Sitaru şi echipa filmului au decis să mai lase pelicula la Deva, astfel că lungmetrajul va rula în zilele de 20, 22 şi 23 martie, în sala mică a Centrului Cultural „Drăgan Muntean”, de la ora 19:00. Biletele se pot deja cumpăra în avans de la casierie sau la intrarea la spectacol, în limita locurilor disponibile, preţul unuia fiind de 5 lei.

[notification type=”standard”]

Declaraţie:

Adrian Sitaru, regizor

Advertisement

„E un sentiment ciudat să fii „Cetăţean de onoare” (…) Eu am făcut ce mi-a plăcut. Făceam oricum, dar s-a nimerit să iau câteva premii”

[/notification]

 

Actualitate

Administrația din Sarmizegetusa lucrează în folosul comunității

Publicat

pe

Redactat de

Toată lumea ştie că localitatea hunedoreană Sarmizegetusa a fost capitala Daciei Romane, de aici plecând, practic, formarea poporului român. În prezent, comuna Sarmizegetusa, situată în Ţara Haţegului, la limita cu judeţul Caraş – Severin, are o populaţie de aproximativ 1.200 de locuitori, care locuiesc în cinci sate, acestea fiind localitatea de reşedinţă omonimă şi aşezările aparţinătoare Breazova, Hobiţa – Grădişte, Păucineşţi şi Zeicani.

Muncesc până la finele mandatului

Și în această comună au avut loc, luna trecută, alegeri locale, iar în urma votului exprimat de locuitorii din Sarmizegetusa, așezarea va fi condusă de o nouă administrație. Actuala administrație a transmis un mesaj de felicitare către cea care îi va urma și dă asigurări că își va duce mandatul până la capăt lucrând, în continuare, în folosul comunității. „Mulțumesc tuturor sutelor de cetățeni ai comunei Sarmizegetusa care m-au susținut și au dorit ca eu să continui în funcția de primar Nu s-a întâmplat cum au dorit ei, însă eu îi îndemn să fie calmi la fel cum sunt și eu, și să nu fie supărați pentru că viața merge înainte. Îmi voi duce mandatul la capăt și voi munci până în ultima zi a acestuia pentru toți cetățenii comunei Sarmizegetusa, așa cum am făcut-o în toți acești ani de când sunt primar. Le mulțumesc și celor care i-au votat pe contracandidații mei și le spun că eu am muncit întotdeauna pentru ca toți cetățenii comunei Sarmizegetusa să beneficieze de condiții cât mai bune de viață, indiferent dacă m-au votat sau nu. Îi doresc succes viitorului primar și sper să facă lucruri bune pentru comuna noastră. Îmi doresc să-i reprezentăm cu demnitate, până la finalul acestui mandat pe cei care ne-au acordat votul și să nu le trădăm încrederea”, a transmis primarul în funcție al comunei hunedorene Sarmizegetusa, Leontin Dorin Hibais.

Proiecte finalizate

Cele prezentate mai sus nu sunt spuse din complezență, administrația în funcție din Sarmizegetusa reușind, chiar în perioada de după alegerile locale, să finalizeze trei proiecte importante pentru comunitate. „Recent s-a făcut recepția la etapa 1 a lucrărilor de la rețeaua de canalizare din satele Sarmizegetusa, Hobița – Grădiște și Breazova, unde avem deja introdusă apa, investiția fiind realizată cu fonduri de pe Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny». Aici se va continua cu etapa 2 a obiectivului de investiții intitulat „Înființare sistem canalizare în localitățile Hobița-Grădiște, Sarmizegetusa, Breazova, comuna Sarmizegetusa, județ Hunedoara”, cu o valoarea totală de 7.224.464,60 lei, unde contractul de finanțare este semnat. De asemenea, a fost finalizată procedura de achiziție a celor prevăzute pentru dezvoltarea parcului de utilaje și a componentelor – anexă. Acest proiect, care s-a derulat cu finanțare prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) din care facem parte, a prevăzut achiziționarea de drujbe, motocositoare, vidanjă, picon pentru buldoexcavator, cupe de taluz și altele, necesare pentru creșterea calității activităților privind gospodărirea comunală. Și, nu în ultimul rând, doresc să menționez că s-a reușșit achiziționarea, cu fonduri provenite de la Administrația Fondului de Mediu (AFM), a unui autoturism electric care va deservi, în special, unitățile de învățământ”, a precizat Leontin Dorin Hibais, primarul în exercițiu al comunei hunedorene Sarmizegetusa.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Pompierii români, în sprijinul colegilor lor din Franța în stingerea incendiilor de vegetație. Printre ei, trei sunt din județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Cei 40 de pompieri români, trimiși în Franța pentru a-și ajuta colegii lor în lupta cu incendiile de vegetație uscată, au fost alertați astăzi și au intervenit în localitatea Elne.

Printre salvatorii din țara noastră, prezenți la misiunea din Franța, sunt și trei pompieri hunedoreni. Este vorba despre cpt. Petru Cibian – ofițer de legătură, sg.maj. Daniel Lupu și sg. maj. Adrian Mihăilă- conducători autospeciale.

Începând cu ora 16:40 (17:40 RO), modulul național specializat în stingerea incendiilor de pădure a fost alertat de către omologii francezi pentru a interveni la stingerea unui incendiu de vegetație, în sprijinul CIS Elne, la aproximativ 10 km față de locația unde colegii noștri sunt pre-poziționați. Când salvatorii români au ajuns la locul de manifestare a incendiului, acesta era deja localizat de către echipajele locale de intervenție, iar pentru optimizarea misiunii de răspuns, componenții modulului au fost angrenați în dispozitivul de intervenție pentru alimentarea cu apă a mijloacelor tehnice utilizate de colegii francezi”, a informat, luni, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Potrivit informațiilor transmise, astăzi, 22 iulie a.c, nivelul riscului de producere a incendiilor de vegetație este moderat spre crescut, din cauza vântului.

„Începând cu ora 13:30, modulul României a fost dislocat în localitatea ELNE, cu posibilitate de relocare în localitatea Argeles sur Mer”, a mai transmis IGSU.

Advertisement

Reamintim faptul că, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), participă, în perioada 01 – 31 iulie 2024, cu un modul național specializat de stins incendii de pădure la un program de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților franceze în gestionarea acestui tip de risc.

„Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante. Activarea si operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Franței, în locațiile stabilite de partenerii francezi”, a mai transmis IGSU.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tineri din Deva și Hunedoara, prinși cu substanțe interzise

Publicat

pe

Redactat de

Mai mulți tineri, din Deva și Hunedoara, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani, au fost prinși de polițiști cu substanțe interzise.

Patru dintre aceștia au fost opriți de oamenii legii, în toiul nopții, într-o stație de autobuz din municipiul Deva. La vederea polițiștilor, unul dintre ei ar fi aruncat din mână, în zona verde, un dispozitiv tip „grinder”.

“La data de 20 iulie 2024, în jurul orei 03.50, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Deva au depistat, într-o stație de autobuz, din municipiul Deva, patru tineri, cu vârste între 16 ani și 18 ani, toți din municipiul Deva, care la vederea polițiștilor unul dintre tineri, având asupra sa un dispozitiv de mărunțit tip “grinder”, ce prezenta fragmente vegetale uscate, cu miros specific, l-ar fi aruncat din mână, într-o zonă verde, aflată în apropierea sa. În cauză, a fost întocmit un dosar penal, cercetările fiind preluate de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara, conform competenței”, a informat Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Și la Hunedoara, polițiștii au depistat alți trei tineri, în interiorul unui autoturism lângă care aceștia se aflau, oamenii legii descoperind și două pungi ce conțineau substanță vegetală.

“La data de 20 iulie 2024, în jurul orei 23.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Hunedoara au depistat la intersecția străzilor Victoriei cu strada Chizid, trei tineri, cu vârste între 17 și 20 ani, care se aflau lângă un autoturism. În urma controlului efectuat de către polițiști asupra autoturismului, ce aparținea unui tânăr, de 20 ani, din municipiul Hunedoara, au fost descoperite în interiorul acestuia pe bancheta din spate o pungă de culoare verde conținând un mugur de substanță vegetală de culoare verzuie cu miros înțepător, o cutie de foițe pentru țigarete, un grinder de culoare verde, ce prezenta resturi de substanță vegetală, precum și un cântar electronic. De asemenea sub bancheta din partea dreaptă față a autoturismului a fost descoperită o pungă transparentă ce conținea aproximativ 20 de muguri de substanță vegetală de culoare verzuie. În cauză, a fost întocmit un dosar penal, cercetările fiind preluate de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara, conform competenței”, a mai informat IPJ Hunedoara.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate