
Moment festiv, pe scena Teatrului de Artă din reşedinţa de judeţ, la finalul premierei filmului „Domestic”
Sute de spectatori au luat parte la premiera naţională a filmului „Domestic”, regizat de Adrian Sitaru, ce a avut loc vineri seară, începând cu ora 19:00, la Teatrul de Artă din municipiul Deva. A fost prima dată când pelicula a rulat în România, iar succesul a fost garantat. Sala a fost plină, în final, asistenţa arătându-se impresionată de lungmetrajul semnat de regizorul devean, în vârstă de 41 de ani. Premiera a fost un fel de cadou pentru publicul din Deva, oraşul natal al lui Adrian Sitaru, pelicula intrând în cinematografe abia de la mijlocul acestei săptămâni.
La sfârşitul proiecţiei filmului, regizorul şi o parte dintre actorii care le-au dat viaţă personajelor din peliculă au urcat pe scenă în aplauzele îndelungate ale asistenţei, fiind şi momentul în care Adrian Sitaru a primit titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Deva, pentru remarcabila sa activitate cinematografică. Distincţia i-a fost conferită de primarul Devei, Petru Mărginean, care l-a felicitat pe tânărul regizor, câştigător a numeroase premii la festivaluri naţionale şi internaţionale de film de prestigiu. „Sunt onorat că pe această scenă, a Teatrului de Artă din Deva, putem să facem acest eveniment deosebit, o premierăşi acordarea unui titlu de „Cetăţean de onoare”. Sincer, mi-aş fi dorit să se întâmple acest lucru într-un cinematograf. După 23 de ani, avem actori tineri, buni, regizori, operatori, din păcate, apreciaţi mai mult în străinătate şi de puţine ori în ţară. Încercăm ca acest singur cinematograf pe care îl avem în Deva să-l putem pune la punct, iar următoare premieră să o facem acolo. Vă felicit domnule Adrian Sitaru pentru remarcabila dumneavoastră activitate cinematografică”, i-a spus primarul Petru Mărginean regizorului.
„Laudatio academic” la adresa sa
La manifestare a fost prezent şi profesorul Florin Ilieş, directorul Colegiului Naţional „Decebal” din Deva, care a citit şi un „academic laudatio” la adresa regizorului Adrian Sitaru. „Este o onoare pentru mine să rostesc un laudatio, cu atât mai mult cu cât eroul său, Adrian Sitaru, este un absolvent al Colegiului Naţional „Decebal” din Deva, promoţia 1990, care s-a remarcat ca fiind unul dintre cei mai interesanţi regizori, scenarişti, producători de film ai României şi ai lumii (…) Pot afirma că avem în faţă un om pentru eternitate, care parcurge toate anotimpurile artei cinematografice, toate meleagurile planetei, care a descoperit şi desluşit căile unei profesii ce va rămâne eternă. Filmele lui Adrian Sitaru au rezonanţă puternică pe plan internaţional prin participarea la diverse festivaluri de film de prestigiu din Europa şi din afara bătrânului continent. Acordarea diplomei de „Cetăţean de onoare” al municipiului Deva constituie o completare fericită a palmaresului de premii naţionale şi internaţionale decernate domnului Adrian Sitaru. Să fie acest moment un prilej de recunoştinţă pentru tot ceea ce a dat cinematografiei româneşti, care va avea nevoie, încă mult timp, de prezenţa lui Adrian Sitaru, de setea domniei sale pentru a descoperi relaţiile între viaţăşi scenă. Gestul de a-i acorda domnului Adrian Sitaru această diplomă reprezintă nu doar un exerciţiu de admiraţie, ci o onoare pe deplin”, a declarat profesorul Florin Ilieş.
„Din păcate, interesul pentru cinematografia română e de două parale”

La rândul său, cu o modestie rar întâlnită, regizorul Adrian Sitaru a ţinut să le mulţumească tuturor pentru această distincţie acordată, declarând că „se simte ciudat în postura de „Cetăţean de onoare”, dar, în acelaşi timp, extrem de onorat şi bucuros”. „Mă simt emoţionat, pentru că eu am făcut ce mi-a plăcut. Făceam oricum, dar s-a nimerit să iau nişte premii (…) Din păcate, interesul pentru cinematografia română e de două parale, însă, important este să se facă în continuare filme. Mă simt extrem de onorat şi de bucuros de acest gest”, a declarat regizorul Adrian Sitaru.
O poveste despre oameni simpli şi animale
Ultimul film regizat de Adrian Sitaru, „Domestic”, este o poveste despre oameni obişnuiţi şi animalele alături de care îşi trăiesc viaţa un iepure, o găină, o pisică, un câine şi un porumbel. Acestea trec prin viaţa personajelor principale, influenţându-le evoluţia. Filmul urmăreşte povestea a trei personaje principale, domnul Lazăr (48 de ani, profesor şi actualul preşedinte al asociaţiei de locatari a blocului său), domnul Mihăeş (40 de ani, taximetrist) şi Toni (un tip de 25 de ani) – şi a animalelor lor, toţi forţaţi să locuiască împreună în aceeaşi comunitate a blocului. Fiecare dintre cele trei personaje completează povestea celuilalt, influenţând-o într-o anumită măsură. Pelicula mixează umorul negru şi drama, fiind o poveste cu elemente absurde, la care râzi şi te emoţionezi în aceeaşi măsură, într-un decor stilizat şi plin de culoare. Din distribuţie fac parte Adrian Titieni şi fiica sa, Ariadna Titieni (12 ani), Gheorghe Ifrim, Clara Vodă, Ioana Flora, Sergiu Costache şi Dan Hurduc (9 ani). Pelicula va intra oficial în cinematografe din 22 martie şi este o producţie 4 Proof Film, în coproducţie cu Unafilm, Germania, susţinută de Centrul Naţional de Cinematografie.
Cei care nu au apucat să mai cumpere bilete pentru premiera de vineri (cererea fiind foarte mare, imposibil de onorat) mai au posibilitatea să vadă filmul săptămâna aceasta. Regizorul Adrian Sitaru şi echipa filmului au decis să mai lase pelicula la Deva, astfel că lungmetrajul va rula în zilele de 20, 22 şi 23 martie, în sala mică a Centrului Cultural „Drăgan Muntean”, de la ora 19:00. Biletele se pot deja cumpăra în avans de la casierie sau la intrarea la spectacol, în limita locurilor disponibile, preţul unuia fiind de 5 lei.
[notification type=”standard”]
Declaraţie:
Adrian Sitaru, regizor
„E un sentiment ciudat să fii „Cetăţean de onoare” (…) Eu am făcut ce mi-a plăcut. Făceam oricum, dar s-a nimerit să iau câteva premii”
[/notification]