Connect with us
Data: 28/05/2024
.

Actualitate

Reţeaua de apă-canal şi modernizarea bisericilor – priorităţile primăriei

Publicat

pe

Investiţiile în comuna Răchitova „se ţin lanţ”

Cu resurse financiare limitate edilii locali reuşesc să lucreze de zor la îmbunătăţirea condiţilor de trai ale locuitorilor

primar-rachitovaPrimarul de la Răchitova, Eugen Băiconi ignoră situaţia economică şi găseşte pârghiile financiare necesare pentru dezvoltarea durabilă a comunei. Datorită unui proiect finanţat din fonduri europene, luna viitoare vor începe lucrările la reţeaua de alimentare cu apă potabilă şi canalizare în patru sate ale comunei.

Şcolile, căminele culturale, lăcaşele de cult şi chiar sediul primăriei vor fi modernizate şi reabilitate în acest an fie din fonduri proprii, fie graţie unor finanţări externe. Lucrările în toate cazurile sunt necesare şi vor conduce la bunul mers al lucrurilor în localităţile vizate.

Vor începe lucrările la infrastructura de apă-canal

Contractul pentru proiectul finanţat prin măsura 322 a fost semnat de către administraţia locală din Răchitova încă din vara anului trecut, însă procedurile de licitaţie şi atribuirea lucrărilor au amânat începerea propriu-zisă a lucrărilor până în acest moment. Însă aceste procese odată încheiate cel mai probabil lucrările la reţea vor începe în luna august. „În momentul de faţă aşteptăm să primim de la ADPRP Timişoara avizul pentru a putea eliberea ordinul de începere a lucrărilor. Acest proiect din fonduri europene este de o mare importanţă pentru comunitatea locală fiind unul integrat care cuprinde construcţia unei staţii de epurare şi introducerea reţelelor de apă şi canalizare în satele Ciula Mare, Ciula Mică, Boiţa şi Vălioara, renovarea căminelor culturale din Răchitova şi Ciula Mică, şi înfiinţarea unui centru afterschool pe lângă şcoala din Răchitova. Valoarea totală a proiectului este de 2,5 milioane de euro cu tot cu TVA. Ne bucurăm că nu am întâmpinat tergiversări în procesul de licitaţii, acestea fiind câştigate de două firme din judeţul Hunedoara şi acum aşteptăm cu nerăbdare ok-ul pentru a da drumul la lucrări”, a precizat primarul comunei Răchitova, Eugen Băiconi (foto mic)..

Advertisement

Şcoli şi biserici renovate

RETELE4

Realizarea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare se va realiza printr-un proiect cu fonduri UE

Odată cu terminarea cursurilor de la şcoala generală din satul Răchitova, autorităţile locale au introdus unitatea într-un amplu proces de modernizare şi reabilitare pentru ca, în anul viitor, elevii să aibă parte de cele mai bune condiţii de învăţat. Lucrarea este susţinută în integralitate din bugetul local şi are o valoare de aproximativ 25.000 de lei. „Recent am început o nouă investiţie de reparare  a clădirii şcolii generale din centru de comună. Starea acesteia nu era una tocmai bună şi am căzut de comun acord cu consilierii ca în această vară să facem aici lucrările trebuincioase. Nu sunt de amploare, dar sunt foarte importante pentru confortul şi bunul mers al activităţii. O altă lucrare de care vrem să ne apucăm în această perioadă este cea de reabilitare a bisericii din Ciula Mică, aceasta a şi rămas ultima care mai are nevoie de reparaţii. Am început timid lucrările aici în sensul că am subzidit clădirea, dar lucrările de reabilitare trebuie să fie mai ample. În schimb, la biserica din Ciula Mare lucrările sunt pe terminate şi, probabil că luna viitoare, vom reuşi să sfinţim noul lăcaş de cult”, adaugă Băiconi. Acesta din urmă ar mai dori să găsească în acest an finanţarea necesară pentru pietruirea drumurilor de exploataţie agricolă, care au avut de suferit în urma ploilor din ultimul timp.

Reparaţii şi la primărie

Pentru ca activitatea edililor să fie una fructuoasă, aceştia au nevoie de o clădire decentă în care să lucreze. În acest sens, primarul Eugen Băiconi a depus spre finanţare prin Grupul de Acţiune Locală – Microregiunea Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor un proiect care vizează reabilitarea clădirii în care funcţionează primăria. „Starea clădirii în care ne desfăşurăm activitatea nu este una tocmai grozavă, astfel că are nevoie de reparaţii capitale. În acest sens am depus un proiect GAL şi am obţinut suma de 60.000 de mii de euro pentru a îndeplini acest obiectiv. Contractul este semnat aşteptăm să ne fie alocaţi banii. Pe de altă parte ne bucurăm că în aceşti ani grei am reuşit să nu acumulăm datorii, dar ne-am dori ca la rectificarea bugetară din această vară să primim un mic ajutor financiare pentru a nu fi nevoiţi să apelăm la împrumuturi pentru plata TVA din cadrul proiectului pe măsura 322. Estimativ am avea nevoie de maximum 600.000 de lei”, conchide primarul comunei Răchitova, Eugen Băiconi.

Actualitate

Starea drumurilor de acces în Parcul Național Retezat – Informații actualizate

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanţii Administraţiei Parcului Naţional Retezat au oferit informaţii actualizate, la data de 28 mai 2024, despre accesul cu maşina în aria protejată.

„Starea drumurilor se poate modifica de la o zi la alta în funcție de condițiile meteo. Vă rugăm să aveți în vedere informările meteorologice date de către Administratia Nationala de Meteorologie RA”, au transmis reprezentanții Administrației Parcului Național Retezat.

Administrația Parcului Național Retezat nu deține și nu administrează drumuri în sau lângă parc.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Fotbalistele de la CSM Deva au terminat sezonul cu victorii

Publicat

pe

Redactat de

Sezonul intern din fotbalul feminin a ajuns la final. Printre participante la competiție s-a numărat și CSM Deva, clubul de la poalele Cetății fiind la primul său sezon competițional în fotbalul feminin.

Senioarele, pe locul secund

Echipa de senioare a evoluat în Liga 3, unde a terminat pe un meritoriu loc doi în serie. În ultimul meci, decisiv pentru ocuparea locului al doilea, devencele, pregătite de către Alina Mardare, au învins, cu 1-0, pe CFR Cluj, unicul gol al meciului de pe teren propriu fiind înscris de Delia Grecu. În acest meci pentru CSM Deva au evoluat Amalia Săndulescu, Andrada Niculescu, Roxana Antemie, Andreea Marina, Delia Grecu, Andreea Cărmăzan, Maria Jurj, Irina Brătean, Teodora Narița, Diana Nemțuc, Sarah David, Alexandra Costache și Alexandra Ianc. Seria a fost câștigată de UTA, iar după devence s-au clasat Academia Florești, CFR Cluj și Olimpia Satul Mare.

Junioarele, scor-fluviu

Echipa de junioare U15 a evoluat într-una din seriile Campionatului Național rezervat acestei categorii de vârstă. După un început bun de sezon, fetele pregătite de Alina Mardare au avut, apoi, o evoluție mai modestă și, chiar dacă au revenit pe final de campionat, au terminat pe poziția a cincea, după Interstar Sibiu, Alma Sibiu, Student Sport Alba Iulia și Hermannstadt Sibiu. În ultimul meci jucat, pe teren propriu, devencele au reușit un scor fluviu, 8-0, cu Hermannstadt, prin golurile înscrise de Cătălina Circo (4), Maia Toderesc (3) și Andreea Toderesc. Pentru CSM Deva au evoluat Patricia Popescu, Florina Popa, Andreea Toderesc, Alexia Muntean, Karina Ahămoaie, Maia Toderesc,

Advertisement

Alessia Dreghici, Iulia Szabo, Melania Marfici, Cătălina Circo, Rebeca Brînda și Maia Feier.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Handbalistele au ratat promovarea în Liga Florilor

Publicat

pe

Redactat de

După ce au ratat accederea în Liga Florilor la turneul de la Iași, handbalistele de la CSM Deva au jucat în al doilea baraj la Mioveni. Din păcate, nici cea de-a doua tentativă de revenire în primul eșalon valoric al handbalului românesc nu a fost una încununată de succes.

Devencele au pierdut primele două jocuri, 22-27 cu HC Zalău și 27-28 cu CSM Târgu Jiu, aceste formații păstrându-și locurile în Liga Florilor. În ultimul meci de la Mioveni, unul fără miză, CSM Deva a remizat, scor 34-34 cu Activ Ploiești, și a terminat turneul pe poziția a treia. La Mioveni, ca și la Iași, antrenorii Valentina Ardean Elisei și Olovia Nanu le-au folosit în poartă pe Flavia Lima, Ana Inculeț și Andreea Nastasă iar în câmp pe Bianca Cherecheși, Teodora Popescu, Nika Matavs, Diana Șamanț, Orsolya Mozes, Tatiana Sutranova, Alexandra Orșivschi, Sarah Darie, Zsofia Csavar, Nicoleta Deaconu, Andreea Tetean, Fanta Diagouraga și Lavinia Florea, după toate probabilitățile fiind, pentru toate, ultima prezență în tricoul Devei.

Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240063

Cod mandatar AEP 21240063

Cod mandatar AEP 23240001

Vând

  • Vând apartament cu 2 camere decomandat, strada Minerului, blocul 26, scara B, etaj 4, se vinde mobilat sau nemobilat. Pentru mai multe informații sunați la numărul de telefon 0726238869.

 

  • Vând sobe teracotă vrac(cahle) calitatea 1, mai multe modele, sobe dormitor, bucătărie, șeminee, prețuri cele mai mici. Livrare la domiciliu, detalii la numărul de telefon 0730241017.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate